Wetenschap

Wetenschappers laten objecten zweven met geluidsgolven

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zwitserse onderzoekers hebben ontdekt hoe ze objecten kunnen laten zweven door middel van geluidsgolven. Er wordt gesproken van een doorbraak op het gebied van akoestische levitatie.

Het onderzoek van de Eidgenössische Technische Hochschule (EDH) Zürich is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Geluidsgolven oefenen druk uit wanneer ze een oppervlak raken, maar deze effecten worden normaal gesproken niet opgemerkt. Toch zijn intense geluidsgolven in staat om de zwaartekracht tegen te gaan.

Geluidstrillingen

Dimos Poulikakos van ETH Zürich en zijn collega’s voerden het geluidsniveau op tot 160 decibel; dat is luider dan een raketlancering en genoeg om trommelvliezen te doen scheuren. De wetenschappers hadden echter geen gehoorbescherming nodig.

De geluidsfrequentie is namelijk ook belangrijk. Door geluidstrillingen van 24.000 Hz te produceren, merkten ze niets van het lawaai. Het menselijk oor kan alleen geluidstrillingen waarnemen met een frequentie tot 20.000 Hz.

Schaakbord

Het apparaat waar ze gebruik van maken lijkt enigszins op een schaakbord. Elk vakje zendt zijn eigen geluid uit. Boven het schaakbord is een plastic bord geplaatst om het geluid terug te kaatsen. Als de geluidsgolven sterk genoeg zijn, kunnen objecten zweven en in het rond bewegen.

De onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat alles draaide om balans. Door te veel druk uit te oefenen explodeerde een waterdruppel. Door te weinig druk uit te oefenen viel de waterdruppel en overwon de zwaartekracht.

Met behulp van akoestische levitatie kunnen wetenschappers alleen nog kleine objecten laten zweven. Poulikakos zei dat hij spoedig nieuwe resultaten naar buiten zal brengen waaruit blijkt dat zijn team zwaardere objecten, zoals metalen ballen, kan laten zweven. Met behulp van hetzelfde systeem kunnen uiteindelijk ook mensen leviteren.

Bron: Washingtonpost.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dondervogel
Dondervogel
10 jaren geleden

De Somalische piraten worden immers al met gerichte geluidsgolven uit hun bootje geslingerd.Cq zij worden er zwevend uitgeslingerd.Dus wordt levitatie al toegepast in de legerkringen.

Miep
Miep
10 jaren geleden

[quote name=”Dondervogel”]De Somalische piraten worden immers al met gerichte geluidsgolven uit hun bootje geslingerd.Cq zij worden er zwevend uitgeslingerd.Dus wordt levitatie al toegepast in de legerkringen.[/quote]

Zo cool! Heb je daar een link van??
Dat lijkt me té grappig om te zien 😉

Tell it like it is
Tell it like it is
10 jaren geleden

Mooi die vertraagde beelden.

Is de zwaartekracht opgeheven of is er een balans?

Blup
Blup
10 jaren geleden

Coral Castle schijnt ook mede gemaakt te zijn met hulp van akoestische levitatie.
En kent iemand het boek “De meesters van het verre oosten”?
Daar komt ’t ook in voor, uitgevoerd door monniken, en wordt de werking ervan besproken. Komt erop neer dat ze met behulp van een soort hoorn en weerkaatsing van geluid, enorme keien de hoogte in konden verplaatsen.

Interessante materie!

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x