
Veel Zuid-Afrikanen sluiten voor de aanschaf van een woning of een auto een lening af bij de bank. Maar is de bank wel eigenaar van die lening?
Securitisatie is een financiële techniek waarbij activa worden samengevoegd en verkocht als verhandelbare securities (effecten).
Veel bedrijven en banken gebruiken securitisatie om de huidige waarde van toekomstige kasstromen direct te realiseren. Doordat de activa worden verkocht aan derden is het onderpand niet langer eigendom van de financiële instelling.
Groepsvordering
In Zuid-Afrika verkopen banken deze activa aan buitenbalansvehikels, vennootschappen die slechts voor een enkele transactie worden opgericht en gebruikt, die ze weer verkopen op de Johannesburg Securities Exchange en obligatiemarkten.
Diverse huiseigenaars hebben onlangs een groepsvordering aangespannen tegen de Reserve Bank (foto), de centrale bank van Zuid-Afrika, en vier andere grote banken. In de meeste gevallen gaat het om mensen die dreigen hun huis kwijt te raken.
Misleiden
Zij stellen dat de bank niet het recht heeft om beslag te leggen op de woning of de auto, omdat de lening is verkocht aan een derde partij. Volgens de huiseigenaars is de lening daardoor niet langer eigendom van de bank.
De studie Securitisation – A Conspiracy of Silence (pdf) omschrijft securitisatie als een duister proces dat Zuid-Afrikaanse banken gebruiken om mensen te misleiden door hun leningen samen te voegen en te verkopen op de effectenbeurzen en obligatiemarkten. Juridisch experts zeggen dat de bank niets meer te zeggen heeft op het moment dat de lening is doorverkocht.
Het blijkt dat de vier grote banken in de meeste gevallen doen alsof het onderpand nog van hun is. Ze hebben voorts ten onrechte beslag laten leggen op duizenden woningen.
Bron: Sabc.co.za
Gerelateerd:
- ‘Bankenstelsel is een grote zwendelarij’ (video)
- Senator VS: ‘Waarom worden criminele bankiers niet opgesloten?’
- ‘Alles is doorgestoken kaart’
- ‘Het financiële stelsel is een tumor’
- ‘Financiële crisis veroorzaakt door cokesnuivende bankierselite’
Tja, mijn gezond verstand zegt meteen dat die mensen gelijk hebben en de banken ongelijk. degene die de schuld heeft gekocht zal zelf in actie moeten komen,
is wel zo logisch
Niets nieuws onder de wereld zon.Nu de oplossing nog.En die is heel simpel.Maar dan zal het ikke ikke patroon moeten veranderen in wij met z.n allen.En doen wij het niet dan doen zij het zelf.Met alle gevolgen van dien.
Ik iig niet.. ja een vriend van mij krijgt nog 25 euri..
Ik noem het dus ook niet ‘onze’ schuld.
Het kán goed nieuws zijn, maar lopen deze mensen niet ook het risico van een overelkaar buitelende horde schuldeisers?
Ik zie het al voor me: rijen voor je deur die vechten om de status van echte schuldeiser.
Hoe zou dat trouwens in ons land zitten?