Financieel

Wie is eigenaar van onze schuld?

Help ons door deze info met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Veel Zuid-Afrikanen sluiten voor de aanschaf van een woning of een auto een lening af bij de bank. Maar is de bank wel eigenaar van die lening?

Securitisatie is een financiële techniek waarbij activa worden samengevoegd en verkocht als verhandelbare securities (effecten).

Veel bedrijven en banken gebruiken securitisatie om de huidige waarde van toekomstige kasstromen direct te realiseren. Doordat de activa worden verkocht aan derden is het onderpand niet langer eigendom van de financiële instelling.

Groepsvordering

In Zuid-Afrika verkopen banken deze activa aan buitenbalansvehikels, vennootschappen die slechts voor een enkele transactie worden opgericht en gebruikt, die ze weer verkopen op de Johannesburg Securities Exchange en obligatiemarkten.

Diverse huiseigenaars hebben onlangs een groepsvordering aangespannen tegen de Reserve Bank (foto), de centrale bank van Zuid-Afrika, en vier andere grote banken. In de meeste gevallen gaat het om mensen die dreigen hun huis kwijt te raken.

Misleiden

Zij stellen dat de bank niet het recht heeft om beslag te leggen op de woning of de auto, omdat de lening is verkocht aan een derde partij. Volgens de huiseigenaars is de lening daardoor niet langer eigendom van de bank.

De studie Securitisation – A Conspiracy of Silence (pdf) omschrijft securitisatie als een duister proces dat Zuid-Afrikaanse banken gebruiken om mensen te misleiden door hun leningen samen te voegen en te verkopen op de effectenbeurzen en obligatiemarkten. Juridisch experts zeggen dat de bank niets meer te zeggen heeft op het moment dat de lening is doorverkocht.

Het blijkt dat de vier grote banken in de meeste gevallen doen alsof het onderpand nog van hun is. Ze hebben voorts ten onrechte beslag laten leggen op duizenden woningen.

Bron: Sabc.co.za

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kapitein Biff
Kapitein Biff
9 jaren geleden

Tja, mijn gezond verstand zegt meteen dat die mensen gelijk hebben en de banken ongelijk. degene die de schuld heeft gekocht zal zelf in actie moeten komen,

is wel zo logisch

pietje bell
pietje bell
9 jaren geleden

Niets nieuws onder de wereld zon.Nu de oplossing nog.En die is heel simpel.Maar dan zal het ikke ikke patroon moeten veranderen in wij met z.n allen.En doen wij het niet dan doen zij het zelf.Met alle gevolgen van dien.

henk
henk
9 jaren geleden

Ik iig niet.. ja een vriend van mij krijgt nog 25 euri..

Ik noem het dus ook niet ‘onze’ schuld.

Linda
Linda
9 jaren geleden

Het kán goed nieuws zijn, maar lopen deze mensen niet ook het risico van een overelkaar buitelende horde schuldeisers?
Ik zie het al voor me: rijen voor je deur die vechten om de status van echte schuldeiser.
Hoe zou dat trouwens in ons land zitten?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

22
0
We lezen graag je reactie!x