Mens en Dier

Zalm uit de supermarkt bevat veel gifstoffen. Dit is een goed alternatief

Help mee door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De zalm die je in de supermarkt koopt is hoogstwaarschijnlijk gekweekt. Industrieel gekweekte zalm bevat veel gevaarlijke pcb’s en dioxines.

Natuurlijke zalm heeft een roze kleur, als gevolg van de garnalen die de vissen eten. In kwekerijen wordt visvoer gebruikt dat vrijwel geen garnalen bevat.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De consument wil geen witte zalm en daarom worden er kleurstoffen toegevoegd. Die worden meestal kunstmatig bereid.

Hormoonverstoorders

Uit Amerikaans onderzoek dat in 2004 in vakblad Science werd gepubliceerd, blijkt dat er veel pcb’s en dioxines in industrieel gekweekte zalm zit.

Deze stoffen staan bekend als hormoonverstoorders en kunnen daarnaast het risico op kanker verhogen.

De onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat gekweekte zalm veel meer gif bevat dan wilde zalm. De gifstoffen kregen ze voornamelijk binnen via voeding.

Goed alternatief

In kwekerijen leven zalmen heel dicht op elkaar, waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes. Zo vormen zeeluizen een groot probleem: op één gekweekte zalm kunnen soms meer dan 1000 luizen zitten.

Een goed alternatief is biologisch gekweekte zalm. Biologische zalm heeft meer dan genoeg ruimte om te zwemmen en leeft in zuiver water.

Deze zalm krijgt bovendien geen antibiotica en dankt zijn oranje kleur aan de samenstelling van het visvoer.

Omega 3

Omdat deze manier van kweken een stuk arbeidsintensiever is, moet je wel rekening houden met een wat hogere prijs.

Zalm bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren, vooral omega 3. Die doen de kans op hart- en vaatziekten dalen, verlagen de bloeddruk en herstellen het hartritme.

[Knack]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Danny
Danny
6 jaren geleden

Eindelijk,
beter laat dan nooit…

Richard
Richard
6 jaren geleden

Jammer he? Van ons eten…: (

Richard
Richard
6 jaren geleden

Kijken doe je met je ogen! Niet met je vingers!
Grote mensen schijnen dat te zijn vergeten.

nimrod14
nimrod14
6 jaren geleden

je kan ook schol schar schelvis tong en kabeljauw en andere vissoorten eten die onze kotters vangen die zijn niet geweekt en ook erg lekker

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x