Archeologie

Zeldzame fragmenten van magisch Dodenboek gevonden in Australische collectie

Help anderen door deze informatie met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De laatste pagina’s van het ‘magische’ Dodenboek van de Egyptische priester Amenhotep zijn na een zoektocht van honderd jaar gevonden in een museum in Queensland.

Egyptoloog Dr. John Taylor van het British Museum viel naar eigen zeggen steil achterover toen hij de 100 fragmenten ontdekte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De verzameling teksten die met name op papyri werden geschreven bevatten spreuken om geesten naar het hiernamaals te begeleiden.

Delen van het manuscript lagen meer dan een eeuw verspreid over de hele wereld. Fragmenten werden niet alleen bewaard in het British Museum, maar ook in het Boston Museum of Fine Arts en het Metropolitan Museum of Art (MET) in New York.

Magische spreuken

Archeologen waren nog niet eerder in staat om het Dodenboek compleet te krijgen. Lange tijd zochten ze naar ontbrekende secties van het verhaal over de Egyptische reis naar het hiernamaals.

Het Dodenboek is een Egyptisch manuscript tot 20 meter lang dat magische spreuken op papyrus bevat die door familieleden werden uitgesproken op het moment dat een overleden geliefde naar het hiernamaals moest worden begeleid.

Het manuscript van Amenhotep is belangrijk omdat het een vroeg voorbeeld van een Dodenboek is dat verschillende ongewone kenmerken heeft die slechts op vier of vijf andere manuscripten zijn aangetroffen.

Vijfpuntige ster

Het gaat onder meer om vijfpuntige sterren en zonneschijven aan de boven- en onderzijde van de documenten en een ongewone inscriptie op de achterzijde van het papyrus.

De curator van het Queensland Museum zei dat de secties in 1913 aan het museum werden gedoneerd en sindsdien bijna 100 jaar zorgvuldig zijn bewaard. In Egypte werden rond 1890 in rap tempo antiquiteiten opgegraven en verzameld, maar vaak was het onduidelijk wat de uiteindelijke bestemming van de artefacten was.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x