Wetenschap

Boodschappen naar het verleden sturen? Het kan

Help door dit artikel met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een lang, dun wormgat zou als een bizarre vorm van glasvezel gebruikt kunnen worden om boodschappen door de tijd te sturen met behulp van lichtpulsen. Het bestaan van wormgaten, tunnels die twee punten in de ruimtetijd met elkaar verbinden, wordt voorspeld door de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein.

Wormgaten kunnen in theorie worden gebruikt voor tijdreizen en kwantumcommunicatie. Er is echter een probleem: de wormgaten van Einstein zijn buitengewoon instabiel en blijven niet lang genoeg open om er daadwerkelijk iets doorheen te krijgen. In 1988 suggereerden Kip Thorn van Caltech en zijn collega’s dat wormgaten open kunnen blijven door gebruik te maken van een soort energie die Casimir-energie wordt genoemd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De kwantummechanica leert ons dat het vacuüm van de ruimtetijd wemelt van kwantumfluctuaties, die energiegolven creëren. Stel je twee metalen platen voor die evenwijdig aan elkaar in dit vacuüm bestaan. Sommige energiegolven zijn te groot om de platen te passeren, waardoor er tussen de platen minder energie is dan eromheen en de platen naar elkaar worden geduwd. Het effect kan ook worden gezien als een resonantie van de vacuümenergie tussen de platen.

Theoretische pogingen om wormgaten met dergelijke platen open te houden waren tot nu toe zonder resultaat. Luke Butcher van de Universiteit van Cambridge heeft mogelijk een oplossing gevonden. “Wat als het wormgat de plaats van de platen kan innemen?” vroeg hij zich af. Met andere woorden: kan het wormgat zelf Casimir-energie opwekken?

Butcher heeft berekend dat het centrum van een wormgat onder de juiste omstandigheden Casimir-energie kan opwekken. “Helaas wordt er niet genoeg energie opgewekt om het wormgat stabiel te houden,” aldus Butcher. Uit de berekeningen blijkt dat het centrum van het wormgat wellicht lang genoeg openblijft om er boodschappen doorheen te sturen.

Een wormgat is een korte weg door de ruimtetijd, dus als je er een lichtpuls doorheen stuurt kun je sneller dan de lichtsnelheid communiceren. Omdat een wormgat twee verschillende punten in de tijd met elkaar kan verbinden, is het in theorie mogelijk om boodschappen door de tijd te versturen.

[New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Wat is het nut hiervan en om boodschappen terug in de tijd te sturen?

Johan
Johan
9 jaren geleden

Interessant artikel, want wat gebeurd er als de platen niet van ijzer zijn maar van een materiaal dat zich om ons heen in de ruimte bevindt? Materiaal waaruit Ufo’s kunnen bestaan en die zelf hun Casimir-energie opwekken en daardoor de wormhole in stand houden, bv. 200000 Km voor en na het schip, als je met de snelheid van het licht kan reizen. Zou dit zomaar kunnen en zijn er buitenaardse civilisaties die ontwikkelder zijn op dit gebied dan wij hier op de bol? Dan komt opeens alles in een ander daglicht te staan en zullen wij een gigantische sprong voorwaarts maken, althans als ook het denken en egoïsme van de mens mee veranderd anders worden wij een gevaar voor het hele Heel-Al. Vandaar dat wij nog steeds te klein denkend zijn of te wel “narrow mindend ” .
Wij vinden ons, althans een deel van de mensheid, nog steeds superieur in het Heel-Al.

Martijn
Martijn
9 jaren geleden

Tijd bestaat niet…….

Jack
Jack
9 jaren geleden

Dat iets in theorie zou kunnen wil nog niet zeggen dat het in de praktijk ook daadwerkelijk mogelijk is. Dus “dat kan” is wel heel erg kort door de bocht.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x