Homepagina » Mens en Dier » Zelfmedicatie in het dierenrijk
Onderzoekers linken glucose-fructosestroop aan bijenverdwijnziekte

Zelfmedicatie in het dierenrijk

De farmaceutische industrie is lange tijd blind geweest voor het feit dat dieren over een goed gevuld medicijnkastje beschikken.

Chimpansees werken soms bladeren van de moereiboom naar binnen. De bladeren ontdoen hun darmen van wormen.

Fruitvliegjes voorkomen dat wespen hun nakomelingen opeten door hun eitjes in ethanolrijke vruchten te leggen. De mens gebruikt ethanol ook als ontsmettingsmiddel.

Individu

Moderne wetenschappers dachten altijd dat zelfmedicatie in de dierenwereld alleen mogelijk was bij soorten met enige vorm van verstand of hogere cognitieve vaardigheden.

In wetenschapsblad Science neemt bioloog Jaap de Roode van de Emory-universiteit in Atlanta vandaag de dierenapotheek onder de loep. “Dat we medicijnen bij dieren zo lang over het hoofd hebben gezien komt doordat we bij medicijngebruik meestal aan het individu denken,” zei hij. “Bij dieren, en met name bij insecten, gaat het meer om het voortbestaan van de soort. Als we dat individuele aspect loslaten, gaan we nog veel meer stoffen ontdekken.”

De rups van de beervlinder bevrijdt zichzelf van parasitaire vliegjes door zich tegoed te doen aan kruiskruid. Deze plant bevat alkaloïden die dodelijk zijn voor de vliegjes.

De monarchvlinder legt haar eitjes het liefst op de tropische zijdeplant, die in tegenstelling tot andere zijdeplanten een stof bevat die schadelijk is voor parasieten. Zodra de larven zijn uitgekomen beginnen ze van de helende plant te eten.

Propolis

Sommige mieren en bijen smeren hun nest in met hars. Wetenschappers dachten in eerste instantie dat de dieren hars gebruikten als versteviging, maar later bleek dat het kleverige product een sterke antibacteriële werking heeft.

Van hars maken honingbijen bovendien propolis, een lijmachtige substantie om ongewenste kieren en openingen in het nest te dichten en de wanden te bekleden. Propolis was al in de Griekse oudheid bekend om zijn geneeskrachtige werking en werkt bacterie- en schimmeldodend.

Propolis kan worden gebruikt voor de behandeling van ontstekingen, brandwonden, maagzweer en virale ziektes. Van de substantie wordt ook beweerd dat het goed is voor het hart en dat het de kans op een cataract vermindert. Propolis kan werken als een antibioticum en zou ook kunnen helpen tegen cariës.

Imkers hebben echter jarenlang bijen gekweekt die geen hars verzamelen. De lijmachtige substantie maakt het namelijk lastiger om de bijenkorven te openen. Bijen zijn zonder de hars extra vatbaar voor allerlei infecties.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Hunting Wolf schreef:

  De men kan nog behoorlijk wat leren uit de dierenwereld, voorals als je bedenkt dat het verzamelen van medicijnen “INTELIGENTIE” is, I.P.V. “INSTINCT”!!!!!

  0 likes
 • Aurelia schreef:

  [quote name=”Hunting Wolf”]De men kan nog behoorlijk wat leren uit de dierenwereld, voorals als je bedenkt dat het verzamelen van medicijnen “INTELIGENTIE” is, I.P.V. “INSTINCT”!!!!![/quote]

  Gelukkig hebben wij de intelligentie om het instinct van dieren te gebruiken. Overal liggen kansen om te leren en met onze intelligentie kunnen we dat.

  Zou je wat minder willen schreeuwen trouwens? Mn virtuele oren tuiten 😛

  0 likes
 • Linda schreef:

  In het voorwoord van ‘In de leer bij de sjamanen’ van Dr. Mark J. Plotkin, 1993, staat: ‘In The Wonders of Instinct noteerde de negentiende-eeuwse Franse entomoloog J.H. Fabre: Geschiedschrijving prijst de slagvelden waarop wij onze dood tegemoet gaan, maar acht het beneden zich over de geploegde akkers te spreken waardoor wij gedijen; ze kent de namen van de bastaards van koningen, maar is onwetend van de oorsprong van graan.’
  Hoe herkenbaar!

  0 likes
 • dr. Why schreef:

  de mens gebruikt ethanol ook om zat te worden 🙂

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  [quote name=”Aurelia”][quote name=”Hunting Wolf”]De men kan nog behoorlijk wat leren uit de dierenwereld, voorals als je bedenkt dat het verzamelen van medicijnen “INTELIGENTIE” is, I.P.V. “INSTINCT”!!!!![/quote]

  Gelukkig hebben wij de intelligentie om het instinct van dieren te gebruiken. Overal liggen kansen om te leren en met onze intelligentie kunnen we dat.

  Zou je wat minder willen schreeuwen trouwens? Mn virtuele oren tuiten :P[/quote]
  Schreeuwen op papier,of via internet kan alleen via een praatprogramma.:P Ik leg accent(Nadruk) in mijn woorden.Een kus achter je virtuele oor van de wolf. haha.

  0 likes
 • Haiku schreef:

  [quote name=”Jaap de Roode”]“Dat we medicijnen bij dieren zo lang over het hoofd hebben gezien komt doordat we bij medicijngebruik meestal aan het individu denken,” zei hij. “Bij dieren, en met name bij insecten, gaat het meer om het voortbestaan van de soort.[/quote]

  Wat hij bedoelt maar niet schrijft…
  Dat we medicijnen bij dieren zo lang over het hoofd hebben gezien komt doordat we alleen maar $$$ zien,”

  0 likes
 • eensteen schreef:

  [quote name=”Hunting Wolf”]De men kan nog behoorlijk wat leren uit de dierenwereld, voorals als je bedenkt dat het verzamelen van medicijnen “INTELIGENTIE” is, I.P.V. “INSTINCT”!!!!![/quote]
  inderdaad schreeuw niet zo!!en lees de huisregels,hoofdletters = schreeuwen

  0 likes
 • Paquita schreef:

  [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Aurelia”][quote name=”Hunting Wolf”]De men kan nog behoorlijk wat leren uit de dierenwereld, voorals als je bedenkt dat het verzamelen van medicijnen “INTELIGENTIE” is, I.P.V. “INSTINCT”!!!!![/quote]

  Gelukkig hebben wij de intelligentie om het instinct van dieren te gebruiken. Overal liggen kansen om te leren en met onze intelligentie kunnen we dat.

  Zou je wat minder willen schreeuwen trouwens? Mn virtuele oren tuiten :P[/quote]
  Schreeuwen op papier,of via internet kan alleen via een praatprogramma.:P Ik leg accent(Nadruk) in mijn woorden.Een kus achter je virtuele oor van de wolf. haha.[/quote]
  Aurelia, Ik ben het helemaal met je eens, maar Hunting Wolf heeft waarschijnlijk niet voor niets die naam gekozen. Jagende wolven zijn medogenloos, evenals, bedenk ik nu, de wolf in het sprookje van Rood Kapje …. Groetjes, Paquita.

  0 likes
 • Hafida schreef:

  De quraan heeft ons dit al 1400 geleden geleerd..wij moeten dichtbij de natuur blijven wat medicatie betreft.

  “Er komt uit hun buik een vloeistof(honing) van verschillende tinten voort, waarin genezing is voor de mens”.(16:69)

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  Wat ook nog eens het geval is,is dat de “bij” haar eigen antibiotica aanmaakt,tegen bacteriën en virussen.Helemaal met kleine lettertjes geschreven.Knap he??Vindt ik wel van mezelf.Dus heb ik mezelf alvast een schouderklopje gegeven:)

  0 likes
 • Paquita schreef:

  [quote name=”Hunting Wolf”]Wat ook nog eens het geval is,is dat de “bij” haar eigen antibiotica aanmaakt,tegen bacteriën en virussen.Helemaal met kleine lettertjes geschreven.Knap he??Vindt ik wel van mezelf.Dus heb ik mezelf alvast een schouderklopje gegeven:)[/quote]
  Dat vond de wolf in het sprookje van Rood Kapje ook …. Groetjes, Paquita.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  supermarkt

  Sluiting ‘corona-supermarkt’ gepaard met groot machtsvertoon: ‘Dit hoort thuis in een politiestaat’

  In Noord Deurningen is een supermarkt gesloten ...

  artsen

  640 Europese artsen slaan handen ineen tegen ‘onderdrukkende coronamaatregelen’

  Op 27 juli gaven Amerikaanse artsen een ...

  >