Door de vele voedselschandalen van de afgelopen tijd zijn mensen sceptischer geworden. Ingrediënten en additieven met lange chemische namen en E-nummers maken de consument wantrouwig.
De voedselindustrie is bezig op grote schaal alarmerende begrippen en codes op de etiketten te vervangen door begrippen die ons moeten geruststellen. Het blijkt slechts een woordspelletje te zijn: oude wijn in nieuwe zakken.
Consument wordt bij de neus genomen
De voedselindustrie vervangt oude additieven met hun negatieve bijklanken zodat de ingrediëntenlijst niet langer chemisch of kunstmatig klinkt. De consument die nog altijd piekert over E-nummers, loopt hopeloos achter. Voedselfabrikanten proberen je continu een stapje voor te zijn.
Fosfaten worden fosfaatvervangers, die zonder E-nummer op het etiket mogen staan. Zo klinkt tapiocazetmeel een stuk beter dan ammoniumpolyfosfaat (E452). Het zetmeel doet echter hetzelfde als het E-nummer: water vasthouden dat in ham wordt gespoten.
Rozemarijnextract is de vervanger van antioxidanten E300-21, die worden gebruikt om te voorkomen dat voedsel ranzig wordt en verkleurt. Rozemarijnextract heeft wel een E-nummer (E392), maar fabrikanten zetten liever ‘extract van rozemarijn’ op het etiket. De stoffen in het kruid worden geïsoleerd door gebruik van hexaan (uit distillatie van petroleum), ethanol (alcohol uit de fermentatie van suiker en zetmeel) en aceton (het ontvlambare oplosmiddel waarmee je nagellak verwijdert).
Kleurstoffen worden ook steeds minder genoemd op etiketten. Die zijn namelijk vervangen door ‘extract van wortel, paprika en rode biet’. Caroteen, het extract van wortel dat voor een oranje kleur zorgt, wordt echter door middel van dezelfde chemische industriële processen vervaardigd.
‘Vergast’
Diverse grootschalige studies vonden een verband tussen kunstmatige zoetstoffen en gewichtstoename. Het bewijs groeit dat ze ook het risico op diabetes type 2 vergroten.
‘Verpakt in beschermende atmosfeer’ betekent eigenlijk ‘vergast’ in bewerkte lucht om de houdbaarheid te verlengen. Op deze manier wordt bovendien een onprettige smaak die eigen is aan fabrieksvoedsel voorkomen.
‘Pure’ plantaardige olie is niets meer dan industrieel geraffineerde, gebleekte en ontgeurde olie. Er worden vaak chemische stoffen aan toegevoegd om de baktijd van de olie te verlengen.
Van Meijeren pakt coronawoordvoerder D66 aan: ‘U wilt Nederland helemaal niet gezonder maken’
In Noorwegen staat de boel op springen: ‘Het gaat steil omhoog’
Man die werd ontmaagd door alien doet verhaal op Britse tv. Bekijk hier de beelden
Video toont ‘organisme’ uit lichaam van gevaccineerde soldaat
Europarlementariër: ‘Poetin neemt actie om veiligheid Rusland te garanderen, de EU is kwaadaardig’
Journaliste stelt premier van Canadese provincie vraag over ivermectine, dit is zijn bizarre antwoord
Man (33) met darmkanker: “Ik ben genezen door cannabisolie!”
‘Dit is een bom onder het vaccinatieprogramma, maar hij gaat niet af’
Marion Koopmans springt in de bres voor minister De Jonge en krijgt kritiek: ‘Verschrikkelijk mens’