Universum

Zon ruimt afval rond de Aarde op

Help ons door dit artikel met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Door de toenemende ultraviolette straling afkomstig van zonnevlekken zwelt de aardatmosfeer enigszins op waardoor opjecten in lage aardbanen meer luchtwrijving ondervinden.

Dit betekent dat brokstukken van bijvoorbeeld satellieten in een lage baan (Low Earth Orbit) door de Zon worden opgeruimd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Alle 17 pogingen van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos sinds 1960 om Mars van nabij te bestuderen zijn mislukt. Zo verloor Rusland in 1996 haar Mars-96 ruimtesonde. Afgelopen zondag nog stortte de Russische Marssonde Phobos-Grunt terug op Aarde.

Daarnaast vielen in september en oktober afgelopen jaar respectievelijk de satellieten UARS en ROSAT terug naar de Aarde.

“De hoeveelheid ruimteschroot in een baan om de Aarde nam in 2011 af,” zei Nick Johnson in NASA’s driemaandelijkse nieuwsbrief (pdf) over ruimtepuin. “Onderstaande grafiek illustreert hoe onderdelen van de in januari 2007 vernietigde satelliet Fengyun-1C in toenemende mate zijn teruggevallen naar de Aarde.”

“Alhoewel slechts zes procent van de in totaal 3.218 stukken ruimteschroot van de satelliet tegen het einde van 2011 in de atmosfeer is gevallen, is maar liefst de helft van het puin in de afgelopen 12 maanden opgeruimd door de toenemende zonneactiviteit,” ging Johnson verder. “Ook verlaten veel onderdelen als resultaat van de botsing tussen Cosmos 2251 en Iridium 33 in 2009 steeds sneller hun baan rond onze planeet. Als zich verder geen incidenten voordoen neemt de hoeveelheid ruimteschroot rond de Aarde in 2012 en 2013 verder af.”

Deze week nog gaven de Verenigde Staten te kennen samen met de Europese Unie en andere landen een gedragscode te willen opstellen voor activiteiten in de ruimte. Op die manier moet voorkomen worden dat er meer afval in de ruimte terechtkomt.

Bron: Spaceweather.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x