Homepagina » Columns » Peter Toonen » Peter Toonen: Een zonnige zomer zonder onnatuurlijke zooi
Zonnen met natuurlijke producten

Peter Toonen: Een zonnige zomer zonder onnatuurlijke zooi

Aflevering 3 uit de serie: De laatste uitwassen van de controle-samenleving, en wat er aan te doen

De zomervakantie nadert, de tijdsperiode waarin iedereen er even uit wil om werk, huis en haard te verlaten, liefst om de zon op te zoeken. Terecht, want de zon is in veel opzichten geZONd voor ons, al was het maar vanwege de gratis vitamine D.

Misschien komt het omdat ik in augustus geboren ben tijdens een hittegolf (sorry ma, het was al zweten voor je); hoe dan ook: ik ben gek op de zon. Maar als ik allerlei deskundigen in de media mag geloven, lijkt het wel of die schitterende hemelschijf levensgevaarlijk is. “Smeer je huid goed in tegen die zon!” wordt er verteld. En steevast wordt er hierbij een verband gelegd tussen de schrikbarende toename van huidkanker en dat je dit oploopt door te veel ‘onbeschermd’ zonnebaden. Is dat zo?

huidkankeronderzoekDe laatste tijd worden er veel en vaak tegenstrijdige onderzoeken gepubliceerd over het gevaar van zonnebaden. Het zou verslavend zijn, je kunt er huidkanker van krijgen, of ook weer niet. En ga zo maar door. Deze angst lijkt vooral te zijn ingegeven door het feit dat we in de afgelopen jaren in de Westerse wereld (Europa en de VS) een grote toename zien van huidkanker. En daarvoor zou ultraviolette straling van de zon (of van zonnebanken) de belangrijkste oorzaak zijn.

Kanker is sowieso een ziekte die fors gegroeid is; het is sinds enkele jaren in de Lage Landen doodsoorzaak nummer één, waarmee het hart- en vaatziekten als belangrijkste doodsoorzaak heeft ingehaald. En huidkanker is op zijn beurt weer de meest voorkomende vorm van deze ziekte.

Dus zou volgens mij de vraag moeten zijn:

Hoe komt het dat kanker überhaupt toeneemt?

Laten we zo eens naar huidkanker kijken. Ik ben geen dermatoloog, maar ik weet wel dat onze huid een orgaan is, en wel het grootste lichaamsorgaan dat we hebben. En ik weet ook dat onze organen er zijn om allerlei stofjes te verwerken, en ook dat ze het best functioneren wanneer we gezond zijn. Een slecht functionerend immuunsysteem is bijvoorbeeld niet bevorderlijk voor een goede werking van onze huid.

Onze zon is even oud als onze planeet, zo’n 4,3 miljard jaar dus. En ineens is ie schadelijk voor de mens? Raar. Zou het niet kunnen dat onze organen, zoals de huid, in de laatste jaren niet voldoende ‘voedsel’ krijgen om goed te kunnen functioneren, zoals het verwerken van UV-straling?

Frappant is dat je op deze manier zelfs juist een relatie kunt leggen tussen het gebruik van zonnebrandcrème en de toename van huidkanker, want het gebruik daarvan kennen we pas na de Tweede Oorlog, waarmee dus het gebruik van deze smeersels een gelijke tred volgt met de toename van huidkanker. Dan is dus de vraag: wat zit er in onze zonnebrandcrème?

Stukje geschiedenis

Als bescherming tegen uitdroging en verbranding van je huid door de zon werd er in 1944 in de VS een spulletje met de naam ‘Red Vet Pet’ op de markt gebracht door de Amerikaanse piloot en latere apotheker Benjamin Green. En zoals heel veel uitvindingen (lees: technologische ‘oplossingen’) werd het aanvankelijk alleen maar gebruikt om militaire redenen. Het werd voornamelijk ontwikkeld voor en gebruikt door Amerikaanse soldaten in de Stille Oceaan die hier bescherming tegen de zon nodig hadden gedurende hun strijd aldaar tegen de Japanners. Niet vreemd, want ga maar na: de kracht van de zon is nergens zo sterk als midden op zee binnen de tropen.

In 1948 kwam pas het eerste product op de markt dat we alsPiz Buin zonnebrandcrème kunnen aanmerken. Het werd na zo’n tien jaar research ontwikkeld door de chemicus Franz Greiter, nadat hij ooit ernstig verbrand was geraakt tijdens zijn beklimming van de Piz Buin, een hoge berg bij de Zwitserse grens in het westen van Oostenrijk. En zoals iedereen al tientallen jaren het (volslagen overbodige en volgens mij zelfs levensgevaarlijke) product Coca Cola kent als frisdrankmerk, zullen de oudere lezers onder ons het merk Piz Buin nog steeds kennen als hun eerste zonnebrandcrème.

Is zonnebrandcrème nou goed of slecht voor je?

In het algemeen wordt gedacht dat huidkanker kan worden voorkomen door zonnebrandcrème te gebruiken, maar aan de hand van talloze wetenschappelijke onderzoeken is vastgesteld dat dit zeker niet altijd het geval is. In tegendeel.

Zonnebrandcrèmes zorgen ervoor dat UV-stralen je huid niet kunnen beschadigen waardoor het risico op de niet-kwaadaardige kankersoorten basaalcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom sterk wordt verkleind. Echter, als de UV-beschermende stoffen die in zonnebrandcrème zitten geabsorbeerd worden door de huid neemt het aantal vrije radicalen in het lichaam toe, en die vrije radicalen verhogen het risico op de meest kwaadaardige vorm van huidkanker: melanomen. (bron: http://jessevandervelde.com/zonnebrandcreme-wat-ze-je-niet-vertellen/)

De grap is dat de zon zorgt voor extra vitamine D3 in ons lichaam, en dat is juist een vitamine die (huid)kanker voorkomt.

En wat zit eigenlijk in zonnebrandcrème?

Ondermeer dankzij de Amerikaanse familie Rockefeller van de Standard Oil (ESSO) company en de Brits-Nederlandse Koninklijke Shell, waarvan de Nederlandse Oranjes hoofdaandeelhouder zijn, leven we in een door fossiele brandstof aangedreven economie waarin niet slechts de meeste transportmiddelen (auto’s, schepen, etc.), maar zelfs de kunstmest in de landbouw (onze voedselvoorziening) gebaseerd is op aardolie.

En zo kunnen we tegenwoordig in verschillende merken zonnebrandcrèmes de volgende aardoliederivaten aantreffen:

 • octinoxate (octylmethoxycinnamaat)
 • oxybenzone (benzofenon-3)
 • padimaat O (Octyl Dimethyl PABA / PABA Ester)
 • en menthyl anthranilaat.

Moeilijke woorden die niemand leest die in de supermarkt een tube zonnebrandcrème in zijn boodschappenmandje kiepert.
Jammer, want het is allemaal geen goed spul voor onze organen, sterker: het is kankerverwekkend.

Vermijd daarom het gebruik van deze stoffen. Weet dat er in de huidige materialistische samenleving mensen zijn die bedrijven leiden die producten maken slechts om hen materiële winst te verschaffen, zelfs ten koste van het leven van anderen. Wees geïnformeerd, lees zorgvuldig wat er op de verpakking staat, en volg niet de reclame, maar je hart.

Hou je lichaam gezond

Eigenlijk is het heel simpel: een gezond lichaam biedt gezonde bescherming tegen de zon. En dan geeft de zon juist extra gezondheid.

omega3Het lijkt er op dat hoe meer een volk ‘beschaafd’ is, hoe meer het binnenshuis leeft en dus geen contact heeft met de zon, het hemellichaam dat al wat op Aarde leeft nodig heeft om überhaupt te kunnen bestaan. En de zon brandt en schijnt voor iedereen zonder dat je er geld voor hoeft te betalen. Als je dan toch na weken binnen zitten plotseling in de knallende zon komt, kun je jezelf ook beschermen door voldoende antioxidanten en omega-3 vetzuren binnen te krijgen via je voeding.

Als je genoeg antioxidantrijke voeding eet, verbrandt je huid minder snel en als je lichaam voldoende omega-3 bevat, verlaag je het risico op huidkanker. Ik heb het even opgezocht: antioxidanten zitten bijvoorbeeld in groente, fruit, kokosolie, thee, rauwe cacao en eieren. Omega-3 vind je veel terug in vis, krillolie, lijnzaad, bonen en walnoten. Je kunt ze ook als supplementen innemen.

Persoonlijke ‘bekentenis’

Ik smeer zelf al jaren amper of nooit iets op mijn huid, maar goed: ik heb mijn haren ook al jaren niet meer met shampoo gewassen, en ik gebruik minimaal zeep op mijn huid; ik laat mijn huid zelf zijn werk doen. Voordat je denkt dat ik een stinkende viespeuk ben: ik spoel mijn krullenbol dagelijks met water, waarbij ik mijn hoofdhuid goed masseer, en ik gebruik aluin voor mijn oksels en geschoren smoel.

Deze persoonlijke bekentenis hoort in een rijtje waarin ik verklaar ook geen chemische wasmiddelen te gebruiken om mijn kleding te reinigen en überhaupt pleit voor natuurlijke schoonmaakmiddelen in mijn keuken of badkamer.

Als ik mijn huid tijdens of na een zonnebad toch wil insmeren, dan gebruik ik natuurlijke producten zoals kokosolie, zonnebloemolie, jojoba-olie, eucalyptusolie, of sheaboter. Deze info kun je uit boekjes halen of verkrijgen via het internet, maar eigenlijk kun je ook zelf voelen of ‘weten’ dat deze spullen werken. Op een zonnige dag in Griekenland heb ik een keer olijfolie gebruikt, en dat ging prima voor huid en haar, maar dat vond ik een beetje zonde van dat heerlijke gouden goedje.

Tip: sesamolie werkt erg goed. Niet duur, want je hebt er opvallend weinig van nodig, en het blijkt juist 30% van de UV-straling tegen te houden.

Conclusie: de beste bescherming tegen de zon is rustig aan te doen met zonnebaden, en anders kun je gewoon (eetbare) spullen gebruiken uit je eigen keuken. Probeer dan wel biologische versies te nemen, dus zonder onbekende chemische zooi.

Ik wens iedereen een zonnige zomer!

Peter Toonen
www.natuurlijketijd.nl

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • hannie schreef:

  moet door dit stuk lachen ,,geboren in ymuiden ,,,na de oorlog 1946 mochten we op het grote strand ,,een feest , we maakten ons niet druk over de zon en genoten
  er waren later meisjes die zich insmeerden ,,en wel met het zwoerd van een stuk spek
  ze werden wel bruin ,,net een gebakken karboonaatje .
  ook ik ,net als Peter ..was ik me met weinig zeep en smeer me nergens mee in ,en ziet mijn huid er nog goed uit voor de 82 jaar die ik ben,,
  vind de mensheid maar een raar gebeuren ,we denken dat we zelfstandig leven
  maar worden zo geprogameert ,wie zijn we eigenlijk ,???

  5 likes
 • Zonnenstaren kan, indien op de juiste en veillige manier, ook veel voordelen opdoen.

  De zon is natuurlijk de bron van het leven hier op Aarde. Zelf gebruik ik natuurlijke, plantaardige zonnebrandcreme, gekocht bij de Reformwinkel, hier in de stad.

  Werkt prima! 🙂

  2 likes
 • René Arns schreef:

  HaI Peter,
  Goed artikel en leuk geschreven. Ben het helemaal met je eens en het is fijn een tegengeluid te horen tegen al die artikelen die je overal vindt over het moeten smeren en het zaaien van de angst voor de zon. De zon is de bron van het leven. We moeten gewoon meer en vaker naar buiten, en dan zul je merken dat je er niet van verbrandt en dat het je ook nog eens vrolijker maakt!

  In die zin heb ik wat vakantietips op een rij gezet? Meer weten? http://dekloplossing.nl/?p=886

  1 likes
 • x

  Check Also

  planeetonderzoeker

  Planeetonderzoeker laat zien dat aarde niet om de zon draait

  Het is algemeen bekend dat de zon ...

  nederland

  Zo koud is het op 11 juli in bijna 100 jaar niet geweest

  Nederland krijgt warme zomer: 35 tot 40 ...

  >