Archeologie

Zuid-Amerika ‘duizenden jaren eerder bewoond dan gedacht’

Help ons door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op het hoogtepunt van de laatste ijstijd leefden er mogelijk al mensen in Zuid-Amerika. Dat is duizenden jaren eerder dan wetenschappers in eerste instantie dachten.

Volgens een controversiële studie zijn in Brazilië 22.000 jaar oude gereedschappen gevonden. De vondst wordt niet door alle archeologen bevestigd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Christelle Lahaye van de Michel de Montaigne Bordeaux 3-universiteit in Frankrijk en haar collega’s hebben in het noordoosten van Brazilië een schuilplaats onder een rots opgegraven en ontdekten in totaal 113 stenen gereedschappen.

Cloviscultuur

Sommige gereedschappen bleken 22.000 jaar oud te zijn, duizenden jaren eerder dan de vroegst bekende kolonisatie van de Amerika’s.

Tientallen jaren dachten archeologen dat de Cloviscultuur de Amerika’s 13.000 jaar geleden voor het eerst binnentrok. Sinds de jaren tachtig is bewijs gevonden voor een eerdere kolonisatie, tenminste 15.000 jaar geleden.

Kunnen mensen 22.000 jaar geleden al in Brazilië hebben geleefd? “De datering lijkt daar wel op te wijzen,” zei Ann Wintle van de Universiteit van Cambridge.

Voetafdrukken

Anderen zijn minder zeker. “Schuilplaatsen onder rotsen zijn moeilijk te interpreteren,” zei John McNabb van de Universiteit van Southampton in Engeland. “Omlaagvallende stenen kunnen breken waardoor ze worden aangezien voor menselijk gereedschap.”

Volgens Lahaye gaat het hier niet om vallende stenen. Het gereedschap is gemaakt van gesteente dat niet op de vindplaats zelf is aangetroffen. “Het gesteente is op tenminste 15 kilometer van de schuilplaats gevonden,” zei ze.

Er zijn al eerder beweringen gedaan over een vroege menselijke aanwezigheid in Zuid-Amerika, maar die zijn nooit bewezen, aldus Silvia Gonzalez van de Liverpool John Moores-universiteit in Engeland. Ze bestudeerde oude menselijke voetafdrukken in Mexico, die uiteindelijk geen voetafdrukken bleken te zijn.

“Totdat iemand een menselijk skelet vindt zal dit niet worden geloofd,” zei ze. Het onderzoek is verschenen in het Journal of Archaeological Science.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pablo Hein
Pablo Hein
11 jaren geleden

Toen ik ik Peru woonde ging ik met mijn vader die archeoloog was de woestijn in op zoek naar pijl punten. We vonden ze tussen stukjes versteende struiken . Dus ik vroeg me toen al, hoe oud is dit niet? Want ze joegen daar toen deze struiken nog groen waren…Trouwens er zijn in Ecuador ook hele vreemde objecten gevonden. Piramides, afgod beeldjes uit Soemeria of eerder, Kamelen Leeuwen, neushorens, dat soort dingen.

Wasbeertjuh
Wasbeertjuh
11 jaren geleden

[quote name=”Pablo Hein”]Toen ik ik Peru woonde ging ik met mijn vader die archeoloog was de woestijn in op zoek naar pijl punten. We vonden ze tussen stukjes versteende struiken . Dus ik vroeg me toen al, hoe oud is dit niet? Want ze joegen daar toen deze struiken nog groen waren…Trouwens er zijn in Ecuador ook hele vreemde objecten gevonden. Piramides, afgod beeldjes uit Soemeria of eerder, Kamelen Leeuwen, neushorens, dat soort dingen.[/quote]
Kan makkelijk, als je bedenkt dat zuid-amerika vroeger aan afrika ‘vastgeplakt’ zat en is weggedreven naar waar het continent nu ligt…

little rascal
little rascal
11 jaren geleden

[quote name=”Wasbeertjuh”][quote name=”Pablo Hein”]Toen ik ik Peru woonde ging ik met mijn vader die archeoloog was de woestijn in op zoek naar pijl punten. We vonden ze tussen stukjes versteende struiken . Dus ik vroeg me toen al, hoe oud is dit niet? Want ze joegen daar toen deze struiken nog groen waren…Trouwens er zijn in Ecuador ook hele vreemde objecten gevonden. Piramides, afgod beeldjes uit Soemeria of eerder, Kamelen Leeuwen, neushorens, dat soort dingen.[/quote]
Kan makkelijk, als je bedenkt dat zuid-amerika vroeger aan afrika ‘vastgeplakt’ zat en is weggedreven naar waar het continent nu ligt…[/quote]

Dat was dus wel tussen de 300 miljoen en 200 miljoen jaar geleden.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

“Totdat iemand een menselijk skelet vindt zal dit niet worden geloofd,” En dan rijst de vraag hoe ging men toen destijds met hun doden om??Maar als er duidelijk bewijs is voor bewoning onder rotsen en in grotten zullen de bewijstukken “stille getuigen” zijn.In ieder geval zou Mij het niet verbazen, dat dit deel al eerder bewoond was, dan gezegd en gedacht werd.”Stille Getuigen liegen nooit”.

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x