Universum

Mysterieus signaal opgepikt op 240 miljoen lichtjaar van de aarde

Help door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Astronomen hebben op 240 miljoen lichtjaar van de aarde in de Perseus-cluster, één van de grootste objecten in het heelal, een mysterieus röntgensignaal waargenomen. Er is nog niets bekend over de herkomst van het signaal.

Volgens één van de theorieën is het mogelijk voortgebracht als gevolg van het verval van steriele neutrino’s, een soort deeltje dat is genoemd als kandidaat voor donkere materie. Deze materie, mogelijk 85 procent van alle massa in het heelal, zou kunnen bestaan uit steriele neutrino’s.

Steriele neutrino’s zijn ongeladen spookdeeltjes die in theorie ontstaan bij kernprocessen, maar die geen enkele interactie vertonen met andere materie, behalve via de zwaartekracht. Tot nu toe bestaan ze alleen op papier. Neutrino’s botsen zelden op andere deeltjes en geven geen licht, maar hebben wel enige massa.

In het sterlicht van Perseus is een subtiele niet eerder opgemerkte lijn te zien die niet is toe te schrijven aan de eigenschappen van bekende atomen. Het uiteenvallen van een spookachtig deeltje als een neutrino kan hiervoor verantwoordelijk zijn.

Als dat zo blijkt te zijn zou de vondst een enorme doorbraak zijn. Sommige wetenschappers zeggen echter dat steriele neutrino’s niet verantwoordelijk zijn voor het mysterieuze signaal. Zij denken dat verschillende soorten donkere materiedeeltjes, waaronder het axion, mogelijk zijn ontdekt.

Wetenschappers onder leiding van Esra Bulbul van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Massachusetts stuitten op het signaal toen ze gegevens van de Perseus-cluster bestudeerden die de afgelopen 10 jaar zijn verzameld door röntgensatelliet Chandra en XXM-Newton van de ESA.

Er zijn veel theorieën over de aard van donkere materie, van ordinaire stofwolken tot exotische deeltjes als steriele neutrino’s. Er wordt over de hele wereld gebouwd aan nieuwe detectoren die moeten gaan zoeken naar dergelijke deeltjes.

Het bestaan van donkere materie is al decennia bekend en wordt afgeleid uit het gegeven dat veel sterrenstelsels zo snel draaien dat ze uit elkaar moeten vliegen, tenzij er meer massa in zit dan er te zien is. De Perseus-cluster is hiervan een bekend voorbeeld.

[Harvard, NASA]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
krull
krull
8 jaren geleden

Het geld kan beter gebruikt worden voor vrede hier op aarde en mensen en kinderen helpen dan alle flauwe kul wat daar boven is. Ze gaan liever oorlog voeren en alles vernietigen waar zij gelukkig van worden en de ruimte in om op zoek te gaan naar geluk van aliens.

barsoomx
barsoomx
8 jaren geleden

Dit signaal komt dan wel van 250 miljoen lichtjaar UIT HET VERLEDEN….
Was bedoeld voor de Dinosauriërs, dus, niet voor ons….

Pierre
Pierre
8 jaren geleden

@krull,

volgens mij hoor jij meer thuis op de website van de EO, dit nieuws is voor de meeste lezers hier WEL interessant, en belangrijker als het gezeur over geld wat naar die arme mensjes gaat en toch niet aankomt !

Peter C.
Peter C.
8 jaren geleden

Een ver-van-mijn-bed show en bovendien te lang geleden. Misschien bestaat die cluster niet meer. Hoeveel mensen vinden dit interessant? Of kunnen wij mogelijk in de nabije toekomst via de virtuele ruimte-tijd erheen reizen om het te onderzoeken?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

11
0
We lezen graag je reactie!x