Homepagina » Universum » Mysterieus signaal opgepikt op 240 miljoen lichtjaar van de aarde
Mysterieus signaal opgepikt op 240 miljoen lichtjaar van de aarde

Mysterieus signaal opgepikt op 240 miljoen lichtjaar van de aarde

Astronomen hebben op 240 miljoen lichtjaar van de aarde in de Perseus-cluster, één van de grootste objecten in het heelal, een mysterieus röntgensignaal waargenomen. Er is nog niets bekend over de herkomst van het signaal.

Volgens één van de theorieën is het mogelijk voortgebracht als gevolg van het verval van steriele neutrino’s, een soort deeltje dat is genoemd als kandidaat voor donkere materie. Deze materie, mogelijk 85 procent van alle massa in het heelal, zou kunnen bestaan uit steriele neutrino’s.

Steriele neutrino’s zijn ongeladen spookdeeltjes die in theorie ontstaan bij kernprocessen, maar die geen enkele interactie vertonen met andere materie, behalve via de zwaartekracht. Tot nu toe bestaan ze alleen op papier. Neutrino’s botsen zelden op andere deeltjes en geven geen licht, maar hebben wel enige massa.

In het sterlicht van Perseus is een subtiele niet eerder opgemerkte lijn te zien die niet is toe te schrijven aan de eigenschappen van bekende atomen. Het uiteenvallen van een spookachtig deeltje als een neutrino kan hiervoor verantwoordelijk zijn.

Als dat zo blijkt te zijn zou de vondst een enorme doorbraak zijn. Sommige wetenschappers zeggen echter dat steriele neutrino’s niet verantwoordelijk zijn voor het mysterieuze signaal. Zij denken dat verschillende soorten donkere materiedeeltjes, waaronder het axion, mogelijk zijn ontdekt.

Wetenschappers onder leiding van Esra Bulbul van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Massachusetts stuitten op het signaal toen ze gegevens van de Perseus-cluster bestudeerden die de afgelopen 10 jaar zijn verzameld door röntgensatelliet Chandra en XXM-Newton van de ESA.

Er zijn veel theorieën over de aard van donkere materie, van ordinaire stofwolken tot exotische deeltjes als steriele neutrino’s. Er wordt over de hele wereld gebouwd aan nieuwe detectoren die moeten gaan zoeken naar dergelijke deeltjes.

Het bestaan van donkere materie is al decennia bekend en wordt afgeleid uit het gegeven dat veel sterrenstelsels zo snel draaien dat ze uit elkaar moeten vliegen, tenzij er meer massa in zit dan er te zien is. De Perseus-cluster is hiervan een bekend voorbeeld.

[Harvard, NASA]


Vind je dit belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. Het geld kan beter gebruikt worden voor vrede hier op aarde en mensen en kinderen helpen dan alle flauwe kul wat daar boven is. Ze gaan liever oorlog voeren en alles vernietigen waar zij gelukkig van worden en de ruimte in om op zoek te gaan naar geluk van aliens.

  6 likes
  • Wat er aan dit soort fundamenteel wetenschappelijk onderzoek wordt uitgegeven is nog geen tiende procent van wat er aan wapens wordt uitgegeven. De drijfveer van deze astronomen was zeker niet op zoek gaan naar aliens. Men wil graag weten hoe de wereld in elkaar zit. En als ik even op de filosofische toer mag gaan: een beter begrip van onze wereld — in de ruimste zin van het woord — draagt bij aan onze bewustwording, laat ons de Aarde en de kosmos als één geheel zien en doet ons beseffen dat we één gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben, die uitstijgt boven het enge eigenbelang van een persoon of een land.

   6 likes
 2. Dit signaal komt dan wel van 250 miljoen lichtjaar UIT HET VERLEDEN….
  Was bedoeld voor de Dinosauriërs, dus, niet voor ons….

  6 likes
 3. @krull,

  volgens mij hoor jij meer thuis op de website van de EO, dit nieuws is voor de meeste lezers hier WEL interessant, en belangrijker als het gezeur over geld wat naar die arme mensjes gaat en toch niet aankomt !

  5 likes
 4. Interessant. “Het bestaan van donkere materie is al decennia bekend” “Bekend” maar nog niet bewezen. Men ziet een gat tussen wat wetenschappers denken hoe alles in elkaar zit, en wat ze daadwerkelijk “meten” Zo vullen ze dat gat op met de term “donkere materie”. Ze weten het niet. Of onze theorieën bevat fouten, of er er is zoiets als donkere materie “out there” Men mist nu dus een fundamentele factor. Wat dat is nog aan speculatie onderhevig totdat men daadwerkelijk kan aantonen dat donkere materie bestaat. We zien het niet omdat het heelal zwart is, is een beetje een goedkope verklaring.

  1 likes
  • Het gat zit niet zozeer in hoe astronomen “denken dat alles in elkaar zit” en wat ze meten. Het gat zit tussen wat we “zien” (in het gehele EM spectrum, dus van radio- tot gamma-straling) en wat er zou moeten zijn op grond van de bewegingen die we zien (op de schaal van sterrenstelsels en clusters) en de ons bekende bewegings- en zwaartekrachtwetten (van Newton; relativistische verfijningen veranderen hier niet veel aan). Uit dat laatste volgt dat er meer massa moet zijn dan we kunnen “zien”. Dus één of andere vorm van materie die geen voor ons zichtbare straling uitzendt — vandaar de term donkere materie. Er bestaat natuurlijk altijd ook de mogelijkheid dat die natuurwetten, die tot op de schaal van ons zonnestelsel tot zeer grote nauwkeurigheid blijken te kloppen, op de schaal van sterrenstelsels een aanpassing nodig hebben. Daar is over nagedacht, maar een bevredigende oplossing is (nog?) niet gevonden. Het is één van de speurtochten “aan de rand” van de natuurkunde, die wetenschap spannend maakt.

   Overigens suggereert de titel ongelukkigerwijs dat dit een door e.o.a. wezen bewust uitgezonden “signaal” is. Dat is hier natuurlijk niet aan de orde. Een kortstondige verhoging van de röntgen-achtergrond-ruis, nauwelijks boven de meetonnauwkeurigheid is geen “signaal”.

   2 likes
   • We hebben allebei over het zelfde. Ik noemde het “meten” (tussen haakjes) en jij noemt het “zien” (ook tussen haakjes) Allebei termen zijn hetzelfde. Bottomline is dat er meer massa moet zijn dan verklaard kan worden volgens onze huidige theorieën. Er is dus een gat tussen het “meten” of “zien” en wat verklaard kan worden met onze huidige theorieën. Er is dus sprake van een onbekende factor. Tot nu toe wordt deze invloed donkere materie genoemd. Op dit punt kunnen we 2 dingen aannemen; 1- Onze theorieën zijn onvolledig, of 2- er bestaat zoiets als donkere materie. Ik denk dat dit laatste een soort tussenpaus is voordat we echt weten hoe de vork in de steel zit. Nogmaals de invloed van donkere materie is een aanname om onze theorieën te laten “werken” Nu moet men het nog aantonen…..

    1 likes
  • Wind kan je bijvoorbeeld ook niet zien, maar wel voelen en ook aan de hand hoe objecten bewegen, kan men stellen dat er wind bestaat. Ondanks niemand het ooit heeft waargenomen.

   0 likes
   • Maar van wind weten we vrij veel af. Hoe het ontstaat etc, etc. Ik kan bijvoorbeeld met een molentje laten zien dat wind bestaat, en van invloed is op de omgeving. (erosie) Dark Matter/energy is nog niet op dat punt. Er zijn vermoedens, die vast voor een heel eind kloppen, maar meer hebben we nog niet.

    0 likes
 5. Een ver-van-mijn-bed show en bovendien te lang geleden. Misschien bestaat die cluster niet meer. Hoeveel mensen vinden dit interessant? Of kunnen wij mogelijk in de nabije toekomst via de virtuele ruimte-tijd erheen reizen om het te onderzoeken?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Er zijn aanwijzingen dat een spiegeluniversum tegen het onze aanschuurt. Lees alles over deze bizarre theorie

Er zijn aanwijzingen dat een spiegeluniversum tegen het onze aanschuurt. Lees alles over deze bizarre theorie

Er bestaat mogelijk nog een ander universum, ...

Mysterieus object van een miljoen zonnemassa's slaat gat in de Melkweg. Wat is het precies?

Mysterieus object van een miljoen zonnemassa’s slaat gat in de Melkweg. Wat is het precies?

Een ‘kogel’ van een miljoen zonnemassa’s heeft een ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.