Mens en Dier

Belgische gynaecoloog ontdekt gulden snede in baarmoeder

Help ons door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een Belgische gynaecoloog van het UZ Leuven heeft ontdekt dat de afmetingen van de meest vruchtbare baarmoeders zich verhouden tot de gulden snede.

De afgelopen maanden bepaalde gynaecoloog Jasper Verguts van het universitair ziekenhuis in Leuven met behulp van ultrageluid de afmetingen van de baarmoeders van ongeveer 5000 vrouwen. Dat meldt The Guardian.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Voorts maakte hij een tabel met de gemiddelde verhouding tussen de lengte en breedte voor verschillende leeftijdscategorieën.

Speciale verhouding

Uit de gegevens blijkt dat de verhouding ongeveer 2 bedraagt bij de geboorte om daarna geleidelijk af te nemen tot 1,46 bij oudere vrouwen.

Vrouwen zijn op hun vruchtbaarst als ze tussen 16 en 20 jaar oud zijn, zo ontdekte Verguts. In die periode bedraagt de verhouding 1,6. Dat cijfer komt zeer dicht in de buurt van de gulden snede, de speciale verhouding die veel voorkomt in de klassieke architectuur en kunst, en in de natuur. De verhouding, ongeveer 1,618, zorgt volgens experts voor een intrinsieke schoonheid.

Rij van Fibonacci

De gulden snede blijkt interessante eigenschappen en verbanden te bezitten met onder andere de rij van Fibonacci, waarbij elk element van de rij steeds de som van de twee voorgaande elementen is, beginnend met 0 en 1.

Wanneer men de verhouding van twee opeenvolgende getallen van Fibonacci neemt, blijkt deze de gulden snede te benaderen.

Eerste keer

Gynaecologen kunnen op basis van de afmetingen meteen zien of een baarmoeder er wel of niet normaal uitziet. Verguts vermoedde dat de afmetingen zich tot de gulden snede verhielden en heeft dat nu ook daadwerkelijk bewezen.

“Het is de eerste keer dat dit onderzocht werd,” zei Verguts. “Ik ben erg tevreden dat ons onderzoek dat heeft aangetoond.”

Bron: Standaard.be via Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Ik wens een vriendin die vandaag wordt geopereerd aan haar baarmoeder (aan cysten) heel veel succes toe. De lieve schat.

eye tot eye
eye tot eye
11 jaren geleden

koptext is humoristisch..;)

Sipco
Sipco
11 jaren geleden

[quote name=”eye tot eye”]koptext is humoristisch..;)[/quote]
Ja ik zat ook aan een spaarpot te denken.En dacht nog moet dit niet Euro zijn?-)))))

rob
rob
11 jaren geleden

Belgische gynaecoloog ontdekt baarmoeder achter de gulden snede.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x