Homepagina » Gezondheid » Superfood van 2015: zuurkool
Superfood van 2015: zuurkool

Superfood van 2015: zuurkool

Vergeet chiazaad en gojibessen, het nieuwe superfood van 2015 is oer-Hollandse zuurkool. Een paar happen zuurkool zou net zoveel gezonde darmbacteriën opleveren als een pot probiotica.

Om zuurkool langer te kunnen bewaren wordt het met zout gepekeld. Hierdoor gaat het fermenteren en tijdens dat proces ontstaan allerlei goede darmbacteriën die je immuunsysteem ondersteunen en bijdragen aan een betere spijsvertering.

Volgens trendwatchers zullen we dit jaar steeds vaker zuurkool en andere gefermenteerde groenten in de schappen aantreffen. Een paar andere voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn augurken, yoghurt, kefir, zuurdesembrood en kimchi.

Veel gefermenteerde voedingsmiddelen die je in de supermarkt koopt zijn niet echt gefermenteerd. Zuurkool en augurken zijn vaak aangemaakt met azijn en niet met zout, waardoor ze de gezonde bacteriën missen.

Koop zuurkool daarom bij voorkeur bij een natuurwinkel of biologische supermarkt. Het is ook heel makkelijk om zelf groenten te fermenteren. Verwijder de buitenste bladeren en kern van de witte kool en snijd de rest in fijne reepjes. Vervolgens zout (en eventueel kruid) je de kool, druk je hem goed aan en laat je hem drie tot acht weken staan. Door de gisting worden zetmeel en andere koolhydraten omgezet in melkzuur.

In tegenstelling tot veel andere geconserveerde producten bevat zuurkool vitamine C. Het werd in de 18e eeuw soms meegenomen op zee om scheurbuik te voorkomen. Daarnaast bevat zuurkool ook vitamine B, ijzer, calcium en zink.

De gefermenteerde kool is beter verteerbaar dan witte kool en wordt daarom goed verdragen door maag- en darmpatiënten en bevordert de darmflora en stoelgang. Dat komt niet alleen dankzij de melkzuurbacteriën, maar ook door de vezels in zuurkool.

[Margriet]


Vond je deze informatie belangrijk? Deel het dan met anderen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

24 reacties

 1. Ah , deze website doet ook volop mee met de ‘superfood’ (uiteraard doet een engelstalig woord het beter) hype. Lekker gebalanceerd, biologisch en onbewerkt eten. Dan komt het wel goed 🙂

  3 likes
  • m.b., wat als ik nou zeg dat mensen helemaal geen voedsel nodig hebben en dat het idee dat wij mensen voedsel en water nodig hebben om te overleven een van de grootste misleidingen is in de geschiedenis !?
   Oew, wat zeg ik nou weer en hoe durf ik dat te beweren.. Nou, wij mensen zijn LICHTWEZENS in origine. We kunnen gewoon van licht en lucht leven. Stel je in ieder geval het idee eens voor hmmmmm de VRIJHEID. Nergens meer afhankelijk van zijn en niet meer hoeven te overleven, hmmmmm. En het kan, ik weet dat het kan, ik heb niks nodig. Ik denk ik gooi m er eens in.
   Wij mensen kunnen zonder voedsel en water! Het is een heel proces om weer terug te keren in de oude staat en kan gevaarlijk zijn, maar het kan en uiteindelijk gaan we daar naar toe, want iedereen gaat weer terug naar een Lichtlichaam. Geniet maar even van het idee.

   6 likes
   • “We kunnen gewoon van licht en lucht leven. Stel je in ieder geval het idee eens voor hmmmmm de VRIJHEID. Nergens meer afhankelijk van zijn en niet meer hoeven te overleven, hmmmmm. En het kan, ik weet dat het kan, ik heb niks nodig.”

    Dus jij beweert hier op aarde nooit te hoeven eten en te drinken? Hoe lang denk jij zonder eten en drinken te kunnen? Zonder ook maar één druppel vloeistof of één kruimel eten, hè.

    Anderen zeiden het ook te kunnen, maar hun lichaam begon het te begeven na een tijd, of ze bleken toch stiekem voedsel in te nemen.

    6 likes
   • Och Carlijn , je vertelt me echt niets nieuws hoor. En probeer aub niet te voorspellen hoe ik bepaalde dingen ga opvatten.
    We kunnen veel meer dan we denken … maar blijkbaar nog niet.

    0 likes
   • Ik denk dat die lui die meedoen aan Naked and Afraid daar anders over denken.
    http://www.discovery.com/tv-shows/naked-and-afraid/

    Ik geloof er ook geen bal van dat jij het ook zelf daadwerkelijk voor elkaar hebt gekregen. Zelfs planten, welke efficiënt zonne-energie gebruiken kunnen niet zonder water en voedingsstoffen in de bodem.

    0 likes
  • Met deze hype wil ik wel meedoen. O wacht… dat deed ik al… yummie…

   3 likes
 2. Ah, dit zij mijn gevoel enkele maanden geleden al.
  Ik ben dan ook groot liefhebber van zuurkool ! Het liefst vers uit het vat, ongepasteuriseerd !En 100% bio

  6 likes
 3. Dit artikel begint zeer onzinnig. Google gewoon even op de voedingswaarde van Goji bessen, Chia zaden en zuurkool en men ziet een zeer groot verschil waarbij zuurkool het onderspit delft. Neemt niet weg dat zuurkool gezond is, maar een artikel kan niet beginnen zoals ‘ie nu begint.

  0 likes
  • Zuurkool is goed voor de darmflora, net als appelazijn, melkwei e.d.
   Er is dus wel degelijk een groot pré aan zuurkool.
   Niet alle superfood-en fruit hebben hetzelfde effect op het lichaam.
   Je kunt dan ook niet echt zeggen, dat de één beter is dan de ander.

   4 likes
 4. Het is wel belangrijk om te weten hoe de zuurkool gefermenteerd wordt. Het witte (gejodeerde) zout in Nederland is zo wie zo niet goed. En ook voorgefabriceerd zuurkool in van die plastic zakjes is volgens mij ook niet goed. Zie soms op de verpakking er nog van alles bij in zitten. Zuurkool uit vat, gefermenteerd door zeezout is het beste. En natuurlijk alles met mate 🙂 en gevarieerd eten.

  3 likes
  • Wat is er mis met gejodeerd zout? Jodium hebben we nodig maar het zit nauwelijks in het Nederlandse/westerse dieet. Daar hebben we dus eerder een tekort van dan teveel.

   1 likes
  • In zeezout zit ook jodium. (Net als in vis) Alleen wel minder dan in Jozo.

   Voordat jodium in zout werd toegevoegd, leden veel mensen aan struma. Dat is ook de reden dat het werd (en wordt) toegevoegd. In landen waar jodium niet aan zout wordt toegevoegd, lijden nog steeds mensen aan struma. (Duitsland bv.)

   0 likes
 5. Trendwatchers? Volgens mij gaat het gewoon niet zo goed met de verkoop van zuurkool.

  2 likes
  • Dat denk ik ook.

   Slecht met de verkoop? Plak er het label “superfood” op en opeens wil iedereen het hebben.

   Gewoon gezond eten en niet elke dag friet met chips en bakken frisdrank.

   Ik blijf gewoon bij de aardappel want ik lust geen zuurkool.

   Ook niet op een hotdog!

   1 likes
 6. Wie zijn die mensen toch die maar steeds SUPER voor bepaalde voedingsmiddelen zetten die al heel lang bestaan. Och nu is het SUPERFOOD.

  Ik vind het zelf wel heel lekker als het in saladevorm gemaakt word maar zo gauw iets zuur is wat dan warm geserveerd word ben ik er klaar mee. Zo heeft ieder zijn ding.

  2 likes
  • Tja sommige “superfoods” zijn toch echt wel superrijk aan bepaalde stoffen. Neem bv die die Paranoot van laatst. Blijkt dat je daar ook weer niet teveel van moet nemen, 2 per dag is meer dan genoeg.

   1 likes
 7. https://www.youtube.com/watch?v=lzfAPhhSa0M

  Mensen bekijk dit zeer interessant over hoe voeding de sleutel is naar gezondheid en niet medicijen

  2 likes
 8. Wijsheid is blijheid. Van zonder voedsel of water, of voedsel in supermarkten, snacks bij een patatzaak, mc donald, wat men ook zegt over superfoods, het is wat je zelf het beste doet voor je lichaam om tot je te nemen. Naar mijn mening wat ik al een tijdje doet, en er naar toe wil werken, is helemaal over te gaan naar zaden en noten, en natuurlijk ben ik een mens die ook graag een keertje wil zondigen, en dat zal ook wel een keertje gebeuren met lekkere vast voedsel, stampot, zonder vlees.

  even over zaden: hennepzaadjes en of hennepolie…zitten waardevolle ingrediënten in en onder ander omega. Goede vervanging van vis.
  sesamzaadjes
  zonnenbloempitten zonder zout
  Walnoten, een goede vervanging van vlees
  blauwe maanzaad
  zwarte komijn, zoals men vroeger zei, kan alle ziektes bestrijden behalve de dood.
  en zo zijn er meer van zaden en noten en natuurlijk fruit die ontzettend goed voor je is.

  In zaadjes zitten bouwstoffen in die nodig zijn om een boom of een plant te laten groeien, en tot een mooi iets te worden voor verdere voortplanting. En die bouwstoffen zitten veilig in een omhulsing en blijft steriel. Ik denk dat als we over superfood hebben, dat het juist in een heel klein verborgen ruimtes zit, en dat zit in zaadjes en nootjes. We hebben geen vlees en vis nodig om te overleven. En die waardevolle zaadjes en noten, daar zitten geen E nr in die slecht voor je zijn, als het goed is.
  wil nog 1 ding erbij vermelden..kokosnoot moet ik ook niet vergeten.

  Enne misschien zit ik ernaast…maar ik voel me steeds beter en voel me jonger en krijg complimenten over mijn uiterlijk.
  Ze schatten me tussen 10 a 15 jonger dan ik ben. Mijn geheugen is verbetert, natuurlijk zijn er momenten dat ik wat vergeet, maar dat heeft iedereen weleens.

  eten en drinken is goed, maar weet wat je eet en drinkt, dan heb je meer plezier aan je dag. En helemaal geen voedsel en drinken in deze drukke tijd…is volgensmij een hele presentatie om vol te houden, ik zeg niet, dat het niet kan..

  2 likes
 9. Helaas is het niet zo simpel.
  Bij darmklachten niet lukraak gefermenteerd voedsel gaan gebruiken, dit kan nl de klachten verergeren.
  Lees je eerst goed in… Chris Kresser’s blog is een goed begin.

  1 likes
 10. En wiet noemen we voortaan super bladgroen! Zuurkool bah

  1 likes
 11. Het bericht ruikt sterk naar lobby-werk voor bepaalde voedsel producenten die hun winst een boost willen geven.

  0 likes
 12. Een voedingsmiddel is zo sterk als de zwakste schakel. In zuurkool zitten door het fermenteren afbraakproducten van eiwitten, zoals histamine en tyramine. In vroeger tijden hadden mensen een sterker gestel en betere darmconditie om deze stoffen te verwerken. Tegenwoordig is dat anders en is er een overdaad aan biogene aminen en biogene-aminenliberators in de voeding en in het milieu, zoals stoffen heten die de werking van de biogene aminen versterken. Krijg zelf hevige reacties als ik dit soort stoffen gebruik, bijvoorbeeld als ik er te laat achter kom dat er niet alleen gist maar ook zuurdesem in het brood zit.
  Dus als je goed gezond bent en de zuurkool even spoelt kan het misschien niet zoveel kwaad als je het af en toe eet maar als je toch al gezondheidsklachten hebt, kun je hem maar beter laten staan. Jaap Huibers heeft er een boekje over geschreven.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

samenleving

SEH-artsen: ‘We moeten samenleving weer opengooien omdat lockdowns ons immuunsysteem verzwakken’

Daniel W. Erickson, een voormalige spoedeisende hulparts, ...

5G

Tv-presentator verdedigt theorie dat 5G coronavirus veroorzaakt: ‘Ik accepteer dit niet’

Televisiepresentator Eamonn Holmes heeft opmerkelijke uitspraken gedaan ...