Gezondheid

Superfood van 2015: zuurkool

Help door deze informatie met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vergeet chiazaad en gojibessen, het nieuwe superfood van 2015 is oer-Hollandse zuurkool. Een paar happen zuurkool zou net zoveel gezonde darmbacteriën opleveren als een pot probiotica.

Om zuurkool langer te kunnen bewaren wordt het met zout gepekeld. Hierdoor gaat het fermenteren en tijdens dat proces ontstaan allerlei goede darmbacteriën die je immuunsysteem ondersteunen en bijdragen aan een betere spijsvertering.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Volgens trendwatchers zullen we dit jaar steeds vaker zuurkool en andere gefermenteerde groenten in de schappen aantreffen. Een paar andere voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn augurken, yoghurt, kefir, zuurdesembrood en kimchi.

Veel gefermenteerde voedingsmiddelen die je in de supermarkt koopt zijn niet echt gefermenteerd. Zuurkool en augurken zijn vaak aangemaakt met azijn en niet met zout, waardoor ze de gezonde bacteriën missen.

Koop zuurkool daarom bij voorkeur bij een natuurwinkel of biologische supermarkt. Het is ook heel makkelijk om zelf groenten te fermenteren. Verwijder de buitenste bladeren en kern van de witte kool en snijd de rest in fijne reepjes. Vervolgens zout (en eventueel kruid) je de kool, druk je hem goed aan en laat je hem drie tot acht weken staan. Door de gisting worden zetmeel en andere koolhydraten omgezet in melkzuur.

In tegenstelling tot veel andere geconserveerde producten bevat zuurkool vitamine C. Het werd in de 18e eeuw soms meegenomen op zee om scheurbuik te voorkomen. Daarnaast bevat zuurkool ook vitamine B, ijzer, calcium en zink.

De gefermenteerde kool is beter verteerbaar dan witte kool en wordt daarom goed verdragen door maag- en darmpatiënten en bevordert de darmflora en stoelgang. Dat komt niet alleen dankzij de melkzuurbacteriën, maar ook door de vezels in zuurkool.

[Margriet]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
m.b
m.b
9 jaren geleden

Ah , deze website doet ook volop mee met de ‘superfood’ (uiteraard doet een engelstalig woord het beter) hype. Lekker gebalanceerd, biologisch en onbewerkt eten. Dan komt het wel goed 🙂

ZuurPruim
ZuurPruim
9 jaren geleden

Ah, dit zij mijn gevoel enkele maanden geleden al.
Ik ben dan ook groot liefhebber van zuurkool ! Het liefst vers uit het vat, ongepasteuriseerd !En 100% bio

Rick
Rick
9 jaren geleden

Dit artikel begint zeer onzinnig. Google gewoon even op de voedingswaarde van Goji bessen, Chia zaden en zuurkool en men ziet een zeer groot verschil waarbij zuurkool het onderspit delft. Neemt niet weg dat zuurkool gezond is, maar een artikel kan niet beginnen zoals ‘ie nu begint.

new world atheist
new world atheist
9 jaren geleden

Helaas is het niet zo simpel.
Bij darmklachten niet lukraak gefermenteerd voedsel gaan gebruiken, dit kan nl de klachten verergeren.
Lees je eerst goed in… Chris Kresser’s blog is een goed begin.

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x