Buitenland

Bomaanslag in Teheran op kerngeleerde

Help ons door dit artikel met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bij een bomaanslag in Teheran is een kerngeleerde van de universiteit om het leven gekomen. Dat schrijft NRC Handelsblad woensdag.

Het gaat om een kopie van eerdere aanslagen op mensen die betrokken zijn bij het Iraanse nucleaire programma. Tevergeefs wordt getracht een oorlog met Iran uit te lokken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De aanslag vertoont veel gelijkenissen met aanslagen in 2009 en 2010 op mannen met soortgelijke functies. Ook dit jaar liet een nucleaire wetenschapper het leven in Teheran. De man die vandaag werd omgebracht, Mostafa Ahmadi Roshan Behdast, had een belangrijke rol in het nucleaire programma van Iran.

“Hij was het assistent-hoofd van de fabriek die bezig is met het verrijken van uranium,” legt correspondent Thomas Erdbrink uit. “Daarnaast was hij bezig met een project dat focust op het maken van een beschermende laag voor de binnenkant van centrifuges. Die centrifuges worden dan gebruikt om uranium op te werken.”

Net als eerdere aanslagen op nucleaire wetenschappers is dit het werk van Israël, aldus een regeringsfunctionaris in Teheran. “Het was een magnetische bom, zoals ook bij de eerdere aanslagen het geval was. Dit is het werk van Zionisten.”

Correspondent Erdbrink voegt toe dat deze beschuldigingen uit meerdere hoeken komen: “Ook de vicepresident zegt dat dit het werk is van Israël en ‘zij die zeggen tegen terrorisme te zijn’: Amerika dus. Bij vorige aanslagen zei hij dat ook. Israël en de VS ontkennen verantwoordelijkheid, maar het past wel in het algemene plaatje van mysterieuze explosies op gasleidingen, industriegebieden en nucleaire bases. Iraniërs zelf zouden weinig te winnen hebben met het plegen van dit soort aanslagen.”

Bronnen: NRC.nl en Farsnews.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x