Homepagina » Binnenland » Noodwet verlengd tot 1 december en uitgebreid: ‘Hoelang mag ‘tijdelijk’ duren?’
noodwet
Foto: Hugo de Jonge (Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0)

Noodwet verlengd tot 1 december en uitgebreid: ‘Hoelang mag ‘tijdelijk’ duren?’

Normaal gesproken zou op 1 september de coronawet aflopen. Enkele maanden geleden zinspeelde zorgminister Hugo de Jonge al op een verlenging van deze noodwet. Er staan dingen in die we denk ik nog wat langer willen houden, aldus De Jonge tegenover Nieuwsuur. Hij noemde als voorbeeld het langer kunnen testen bij toegang.

Dat kan een reden zijn, zonder daarop vooruit te lopen, om een aantal elementen van die wet overeind te willen houden, zei de minister.

Onderzoeksjournalist Thomas Bollen wijst er in een Twitterdraadje op dat de ‘Tijdelijke Noodwet’ is verlengd tot 1 december en bovendien is uitgebreid met nieuwe regels. De coronawet is al twee keer eerder verlengd. “Hoelang mag ‘tijdelijk’ duren?” vraagt Bollen zich af. “En welke criteria hangen er aan het label ‘noodsituatie’?”

Is twee jaar nog steeds tijdelijk?

De ‘Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid’ is zelfs verlengd tot 1 september 2023. “Is twee jaar nog steeds tijdelijk?” vraagt Bollen.

Waterbouwkundige Auke Terlouw vult aan: “En hoogstwaarschijnlijk gaat het argument nog komen, ‘laten we de wetten maar definitief maken’, gebruikmakend van het excuus ‘we kunnen maar beter voorbereid zijn op een nieuwe pandemie’.”

De onderbouwing rammelt aan alle kanten

“Deze tijdelijke noodwet zal niet tijdelijk blijken te zijn, is mijn nederige voorspelling. Als de overheid zich bepaalde bevoegdheden toekent, kan zij daar in de regel maar lastig afscheid van nemen,” reageert advocaat Paulus Botman.

Bollen haakt hierop in: “De ‘tijdelijke’ noodwet blijkt allerminst tijdelijk en er lijkt geen adequaat proces van toetsing en heroverweging te zijn ingericht.”

Hij voegt toe: “Grondrechten zouden in onze rechtsstaat een belangrijke positie verdienen, juist ten tijde van crisis. Het gemak waarmee ze aan de kant worden geschoven omwille van ‘crisismanagement’ is bedenkelijk. De onderbouwing rammelt aan alle kanten. Dat maakt het nog zorgelijker.”

Oppassen

SGP-voorman Kees van der Staaij uitte eerder al kritiek. “Je moet oppassen dat er straks niet wordt gezegd: er is kans op een uitbraak of er zijn nog gevallen van corona, dus de wet is nog nodig,” zei hij.

4.9 61 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
121 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Raymond
Raymond
1 maand geleden

Noodwet door een demissionair afgetreden kabinet!

Merijn Hugens
Merijn Hugens
1 maand geleden

Hahahaha…Tijdelijke Noodwetten bestaan helemaal niet in mijn Elitaire Corrupte Leugenachtige Autocratische Dictatoriale Verraderlijke Dystopische Paradijs…En ik kan me trouwens ook helemaal niks meer herinneren over een Grondwet ofzo. Nederland was voor zover ik me wel kan herinneren altijd al een Bananenrepubliek toch?

Hoogachtend uw Führer M. Rüttler

Gezond Verstand
Gezond Verstand
1 maand geleden

Iedereen die opgelet heeft.. zag het vanaf “start” all deze kant op gaan..

Christine
Christine
1 maand geleden

Noodwet? Die gasten moeten eens ophouden met die poppenkast. Iedereen is allang wakker Hugo.

x

Check Also

agema

Fleur Agema veegt vloer aan met coronabeleid De Jonge: ‘Café dicht. Strikte QR-code. Toch iedereen besmet’

Café Camelot in Zutphen moest dit weekend ...

de jonge

De Jonge verwacht dat coronatoegangsbewijzen langer nodig zijn: ‘We lijken er behoorlijk aan gewend geraakt te zijn’

Zorgminister Hugo de Jonge wil zich nog ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

121
0
We lezen graag je reactie!x