Binnenland

Noodwet verlengd tot 1 december en uitgebreid: ‘Hoelang mag ’tijdelijk’ duren?’

Help door deze informatie met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Normaal gesproken zou op 1 september de coronawet aflopen. Enkele maanden geleden zinspeelde zorgminister Hugo de Jonge al op een verlenging van deze noodwet. Er staan dingen in die we denk ik nog wat langer willen houden, aldus De Jonge tegenover Nieuwsuur. Hij noemde als voorbeeld het langer kunnen testen bij toegang.

Dat kan een reden zijn, zonder daarop vooruit te lopen, om een aantal elementen van die wet overeind te willen houden, zei de minister.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

Onderzoeksjournalist Thomas Bollen wijst er in een Twitterdraadje op dat de ‘Tijdelijke Noodwet’ is verlengd tot 1 december en bovendien is uitgebreid met nieuwe regels. De coronawet is al twee keer eerder verlengd. “Hoelang mag ‘tijdelijk’ duren?” vraagt Bollen zich af. “En welke criteria hangen er aan het label ‘noodsituatie’?”

Is twee jaar nog steeds tijdelijk?

De ‘Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid’ is zelfs verlengd tot 1 september 2023. “Is twee jaar nog steeds tijdelijk?” vraagt Bollen.

Waterbouwkundige Auke Terlouw vult aan: “En hoogstwaarschijnlijk gaat het argument nog komen, ‘laten we de wetten maar definitief maken’, gebruikmakend van het excuus ‘we kunnen maar beter voorbereid zijn op een nieuwe pandemie’.”

De onderbouwing rammelt aan alle kanten

“Deze tijdelijke noodwet zal niet tijdelijk blijken te zijn, is mijn nederige voorspelling. Als de overheid zich bepaalde bevoegdheden toekent, kan zij daar in de regel maar lastig afscheid van nemen,” reageert advocaat Paulus Botman.

Bollen haakt hierop in: “De ‘tijdelijke’ noodwet blijkt allerminst tijdelijk en er lijkt geen adequaat proces van toetsing en heroverweging te zijn ingericht.”

Hij voegt toe: “Grondrechten zouden in onze rechtsstaat een belangrijke positie verdienen, juist ten tijde van crisis. Het gemak waarmee ze aan de kant worden geschoven omwille van ‘crisismanagement’ is bedenkelijk. De onderbouwing rammelt aan alle kanten. Dat maakt het nog zorgelijker.”

Oppassen

SGP-voorman Kees van der Staaij uitte eerder al kritiek. “Je moet oppassen dat er straks niet wordt gezegd: er is kans op een uitbraak of er zijn nog gevallen van corona, dus de wet is nog nodig,” zei hij.

4.9 61 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

121 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Raymond
Raymond
3 jaren geleden

Noodwet door een demissionair afgetreden kabinet!

Merijn Hugens
Merijn Hugens
3 jaren geleden

Hahahaha…Tijdelijke Noodwetten bestaan helemaal niet in mijn Elitaire Corrupte Leugenachtige Autocratische Dictatoriale Verraderlijke Dystopische Paradijs…En ik kan me trouwens ook helemaal niks meer herinneren over een Grondwet ofzo. Nederland was voor zover ik me wel kan herinneren altijd al een Bananenrepubliek toch?

Hoogachtend uw Führer M. Rüttler

Gezond Verstand
Gezond Verstand
3 jaren geleden

Iedereen die opgelet heeft.. zag het vanaf “start” all deze kant op gaan..

Christine
Christine
3 jaren geleden

Noodwet? Die gasten moeten eens ophouden met die poppenkast. Iedereen is allang wakker Hugo.

Back to top button
121
0
We lezen graag je reactie!x