Homepagina » Het Complot » Complotdenkers zijn niet gek. Socioloog legt uit waarom we nog veel van hen kunnen leren
Complotdenkers zijn niet gek. Socioloog legt uit waarom we nog veel van hen kunnen leren

Complotdenkers zijn niet gek. Socioloog legt uit waarom we nog veel van hen kunnen leren

Het merendeel van de complotdenkers is niet gek. En als we hen serieus nemen, kunnen we veel van hen leren. Dat stelt socioloog Jaron Harambam, die zijn proefschrift schreef over complottheorieën.

Hij kwam via de films van Zeitgeist in aanraking met de wereld van de samenzweringstheorieën.

“Daar ging mijn wereld echt van op zijn kop staan,” vertelt hij aan De Correspondent. “Hier werd verteld hoe ons geldsysteem werkt, hoe geld eigenlijk uit het niets wordt gecreëerd.”

“Ik las daar niets over in de reguliere media,” vervolgt hij.

Gelijk

Harambam stoort zich aan het dominante denken van veel wetenschappers en media over complotdenkers.

“Ze pikken een paar figuren uit die complot-scene die het meest extreem zijn en gaan er vervolgens van uit dat alle complotdenkers zo zijn,” zegt hij.

Hij wijst erop dat er complotdenkers zijn die gedegen onderzoek doen en veel dieper graven dan sommige wetenschappers.

“En soms hebben complotdenkers gewoon gelijk, maar krijgen ze dat gelijk pas later,” klinkt het.

Genoeg vragen

Er zijn rond 9/11 bijvoorbeeld nog genoeg vragen over de toedracht en de officiële lezing die nog niet beantwoord zijn.

Harambam ontmoette een Nederlandse complotdenker die al jaren onderzoek doet naar de toedracht van 9/11.

“Deze complotdenker heeft zijn verhaal niet dichtgetimmerd, maar doet open onderzoek naar die vragen,” zegt hij.

“Hij doet alleen beweringen die hij kan staven en documenteert zijn bevindingen heel secuur,” voegt hij toe.

Totaal onduidelijk

Volgens hem zijn complotdenkers niet de enigen die worstelen met de waarheid. Over de recente gifgasaanval in het Syrische Douma zegt hij: “Wat daar werkelijk gebeurd is, is door allerlei propaganda van verschillende partijen totaal onduidelijk.”

Sommige wetenschappers, politici en media willen ons doen geloven dat er maar één waarheid is, maar die bestaat niet, aldus Harambam.

[De Correspondent]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • weg met ons schreef:

  Complotdenken is het logische gevolg van de zieke wereld waarin we leven. Als de wereld en de mensheid zou deugen, dan was complotdenken overbodig.

  Complotdenken is, denk ik, in de regel voorbehouden aan de slimme, creatieve geest en de karaktervolle mens die zich niet laat inpakken of laat kopen. Het zijn de vaak onkneedbaren en ongehoorzamen, de rebellen en onafhankelijke en unieke denkers die zich niets laten voorschrijven.

  Daarentegen is de intelligente geest juist vaak toch de dommere in het geheel en doorziet niet de smerige spelletjes van de politiek, multinationals en banken. De intelligente geest is vaak de goedgelovige daar deze blind vaart op wat men hem voorlegt, zeker zodra dit goed onderbouwd is of in het stramien van denken past.

  Complotdenken is een volstrekt bijzondere of uniek soort van denken en doet denken aan schaken en dammen. Het is ‘t doorzien van strategieën en vooruitdenken en begrijpen wie de tegenstander is en welke zetten deze heeft gedaan en welke er volgen en vereist een brede mensenkennis, waarbij de complotdenker zich (bijna) kan verplaatsen in de geest en handelingen van een ander.

  31 likes
  • weg met ons schreef:

   Probeer een heldere geest te vormen door complotdenken en door waarheidszoeker te worden.

   Je kunt ook een studie volgen op het nog even vrije internet in fakeologie en wordt een rechtgeaarde fakeoloog.

   3 likes
  • weg met ons schreef:

   Een complot of een stomme toevalligheid? Michael O’Leary, de baas van Ryanair moest (uitnodigingen versturen ze echt niet) op appel komen bij de Bilderberg vergadering afgelopen keer. Misschien heeft Ryanair baas de boodschap niet begrepen, maar na deze vergadering kreeg en Ryanair toestel problemen en gaat het personeel in staking, Michael O’Leary beweert dat dit volledig onterecht is, daar het personeel goed betaald wordt. Is dit een boodschap of signaal aan Michael O’Leary?? Werk mee, anders maken we je op rechtgeaarde zio wijze kapot?

   4 likes
 • René van Zalk schreef:

  Neem nou bijvoorbeeld de complotdenker Wim Dankbaar. Die gast spoort voor geen meter. Regelmatig gaan complotdenkers gewoon te ver. Ik ben niet de enige die van mening is dat Wim Dankbaar niet spoort, ook Peter R. de Vries zegt het.

  10 likes
 • faya schreef:

  Waarschijnlijk bedoel je de intellectuele geest, de geest die zijn wijsheid uit boeken heeft, die zal goedgelovig zijn, waarschijnlijk vaart zo’n geest op wat hij gelezen heeft, wat men hem voorgelegd heeft, zeker als dit goed onderbouwd is of in het stramien van zijn denken past.
  Intelligentie is iets anders. Dat is aangeboren, die kunnen creatief denken, laten zich niets op de mouw spelden wat niet met hun intuitie strookt.

  4 likes
  • weg met ons schreef:

   @faya

   Ik heb veel zogenaamde ‘intelligente’ mensen aan mij voorbij zien komen in mijn leven en kon niet direct beweren dat ze intellectueel, creatief o.i.d. waren, maar wel heel goedgelovig en ergens heel kortzichtig wat mensenkennis betreft. Intellectuelen, tref je juist die niet aan op de plekken vanwaar veel destructief werk komt en zijn het juist niet de belezen mens die zich conformeert en onderwerpt aan het systeem. Misschien zijn zelfs intellectuelen ook weer degene die creatief en anti establishment.

   Begrijp wat je bedoelt en misschien heb ik ongelijk, maar weet wel dat je het verstand ten goede of slechte kan gebruiken en uitdragen.

   “Hoe groter de geest, hoe groter het beest”?

   Offtopic, er een verblijfsvergunning afgegeven voor een uitgeprocedeerde asielzoeker die na jaren verblijf de nodige media aandacht kreeg na huizen kraken…Het complotdenken vertelt mij dat de overheid deze man een vergunning heeft gegeven uit disrespect voor het volk en om te laten zien hoe ze het volk minacht. Hier werd even duidelijk een statement gemaakt richting witbekken en ongelovige varkenskoppen welke kant Nederland op moet gaan.

   6 likes
   • faya schreef:

    Intelligentie (aangeboren slimheid, het aanvoelen van situaties, onafhankelijk denken} wordt vaker verward met intelllectueel, {belezen dus algemeen ontwikkeld, wat nog geen kritische denker van iemand maakt.}
    En wat jij de overheid noemt noem ik ongekozen gekken, want achter de schermen heeft Rutte en consorten zeer waarschijnlijk minder te vertellen dan types als o.a. Paul de Leeuw, Gor en Jeroen van der Veer.
    En dan gaat het inderdaad goed mis ja, want die dienen allemaal Agenda21/30 die inmiddels opgeheven is.
    Lekker slim.

    8 likes
 • faya schreef:

  Trouwens, complotdenkers zouden waarheidsvinders genoemd moeten worden.
  Het zijn intelligente mensen die in de soep van leugens die men dagelijks over de mensheid heen stort met zijn allen de waarheid boven tafel hebben gekregen.
  Met alle tegenwerking van hele nare mensen en met gevaar voor eigen leven.
  Maar wel de mensheid hebben behoedt voor de gang naar femakampen, van een slachting waar zieke sadisten zich op zouden storten, nadat ze eerst the hungergames society met ons hadden gespeeld.
  En nee, we hoeven er niet voor betaald te krijgen, we hoeven ook geen applaus.
  De missie is vervuld en geslaagd, de duivel is verslagen, dat is wat telt.
  GEWELDIG!

  16 likes
 • Jeweetzelluf schreef:

  Jaren terug toen ik allerlei beweringen goed kon onderbouwen, werd ik evengoed uitgemaakt voor Alu-hoedje, paranoïde gast etc.

  Tegenwoordig komen ze hun verontschuldigingen bieden en geven aan dat ik al die tijd gelijk had.

  Denk hierbij als voorbeeld dat Putin een goede wereldleider is, waardoor ik uitgelachen werd.

  Lang verhaal kort te maken: Er worden steeds meer mensen wakker, wat mooi is om te zien!

  13 likes
 • Sceptic schreef:

  Het meeste wat ons verteld is niet wat de waarheid is, het mensdom is totaal gehersenspoeld.
  Daarom betekent de TV waar de meeste informatie over de wereld aan ons gegeven wordt ook Tell A Vision.

  Real Eyes Realize Real Lies 2018
  https://www.youtube.com/watch?v=Q-eXMP83IXw

  7 likes
 • only you schreef:

  Wie wisten in het dorp vroeger het eerst van de veranderingen, die eraan kwamen, juist ja de burgemeester, notaris en de dokter!

  3 likes
  • formidabele schreef:

   En wie wonen en veteren het eerste en het beste, ja die lui die met de planning en uitvoering ervan er als EERSTE bij waren?
   Die groeperingen, die het beste georganiseerd zijn en daarom zo makkelijk hun macht kunnen uitspelen?

   2 likes
 • wolfje schreef:

  complotten zijn het cement dat de zooi bij eikaar houdt. stel je eens voor dat de maatschappij uit vrijdenkers zou bestaan. dan is het over en uit

  2 likes
  • weg met ons schreef:

   Maar je hoeft geen complotdenker of vrijdenker te zijn om te begrijpen hoe ontiegelijk veel slaven er zijn die de macht voor de macht vergroot en bij elkaar houdt. Dat zou betekenen dat we de slaven in slaap moeten houden en sussen omwille van het systeem? Omwille van het corrupte systeem accepteren dat we zo leven, denken en doen? Je hebt gelijk en juist daarom doorgaan, omdat het al te laat is.

   3 likes
 • RayOfLight schreef:

  Het complotdenken zou een stuk minder zijn als er eerlijk onbevooroordeelt nieuws was. Eigenlijk wordt alles wat we mainstream lezen verdraait. Natuurlijk gaan sommige mensen verder dan andere. Ze zijn dan gewoon opzoek naar een beetje waarheid wat is daar mis mee?

  4 likes
 • helder schreef:

  Ken je dat liedje nog van Koot en de Bie ? Hoe ging ie ook alweer ? Nou als volgt : ZOEK JEZELF BROEDER, VIND JEZELF, ZOEK EN BLIJF ALLEEN JEZELF YEAH YEAH YEAH…

  1 likes
 • egetal schreef:

  elke vorm van denken is totaal feilbaar en valt uiteindelijk niet serieus te nemen

  1 likes
 • marcelleke schreef:

  Inderdaad ! “only you”.

  0 likes
 • x

  Check Also

  biochemicus

  Biochemicus: ‘De term ‘coronabesmettingen’ is zeer misleidend en zorgt voor grove beleidsfouten’

  In de periode van 22 juni tot ...

  bill clinton

  Bill Clinton bezocht pedo-eiland ‘met 2 jonge meisjes’. Waarom is dit geen voorpaginanieuws?

  Rechtbankdocumenten suggereren dat de Amerikaanse oud-president Bill ...

  >