Gezondheid

Conclusie na 30 jaar: “We zijn er met zijn allen ingeluisd door de farmaceutische industrie”

Help mee door dit artikel met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het gebruik van de psychofarmaca, medicijnen die inwerken op het psychisch welbevinden, blijft stijgen, terwijl het aantal mensen met psychische klachten helemaal niet afneemt. Dat stelt psychiater Bram Bakker in nrc.next.

Artsen werd in de jaren negentig beloofd dat moderne antidepressiva het gebruik van verslavende oude antidepressiva gingen terugdringen. Bijna 30 jaar verder kunnen we niet anders concluderen dan dat we er met zijn allen zijn ingeluisd, aldus Bakker.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het aantal mensen met psychische klachten neemt niet af, terwijl het aantal gebruikers van psychofarmaca blijft stijgen. De farmaceutische industrie verleidde artsen massaal om psychisch leed tegen te gaan met pillen.

Prozac-killings

We slikken meer antidepressiva dan 30 jaar geleden en de bijwerkingen van de moderne antidepressiva zijn veel serieuzer dan in eerste instantie werd gedacht. Denk aan gewichtstoename en seksuele functiestoornissen, die ook blijven bestaan als men de medicijnen niet meer neemt.

Als gevaarlijke bijwerkingen noemt Bakker moorddadig gedrag onder invloed van antidepressiva. Hij verwijst naar de zogeheten Prozac-killings in Amerika. In het geval van paroxetine (Seroxat) probeerde de fabrikant gegevens over het gebruik bij jongeren onder het tapijt te vegen. Het middel bleek niet of nauwelijks werkzaam, maar leidde wel tot een verhoogd risico op zelfmoordpogingen.

Leefwijze

Ook medicijnen tegen psychose en ADHD zouden veel voordelen hebben ten opzichte van de oude middelen. Onderzoeken dit dat aantoonden werden echter vaak gesponsord door de farmaceutische industrie.

In Nederland zitten we massaal aan de pillen, maar de onderliggende oorzaak wordt volgens Bakker niet aangepakt: “Onze leefwijze is het probleem, en die verander je niet met een pilletje.”

[nrc.next]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x