Homepagina » Binnenland » Nederland heeft het allerduurste vorstenhuis van Europa
Nederland heeft het allerduurste vorstenhuis van Europa

Nederland heeft het allerduurste vorstenhuis van Europa

Premier Rutte moest zich afgelopen woensdag verantwoorden voor de stijging van de kosten voor de koninklijke familie met een half miljoen euro, tot 40,6 miljoen komend jaar.

De Oranjes krijgen niet alleen een salarisverhoging, ook komt er een nieuwe telefooncentrale voor koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix (750.000 euro). Daarnaast zijn de onderhoudskosten voor de koninklijke jacht De Groene Draeck gestegen naar 95.000 euro per jaar.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer beginnen moeite te krijgen met de almaar oplopende kosten voor het koningshuis. Ook vinden ze het niet kunnen dat de Oranjes zijn vrijgesteld van belasting.

“Duurste vorstenhuis van Europa”

De begroting van de koning bestaat uit drie onderdelen: uitkeringen en persoonlijke uitgaven voor de koning, koningin en prinses Beatrix; personeel, luchtvaartuigen en andere ondersteuning; en uitgaven die worden doorbelast door andere ministeries (Rijksvoorlichtingsdienst, Kabinet van de Koning).

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zei woensdag dat wij het duurste vorstenhuis van Europa hebben. In 2012 berekende hoogleraar Herman Matthijs van de Universiteit Gent dat de kosten voor de Oranjes dat jaar waren opgelopen tot 39,4 miljoen euro. Daarmee stond ons land plotseling bovenaan de lijst met zeven duurste koningshuizen.

Top 3

Aangezien de jaarlijkse kosten voor het Britse vorstenhuis sinds 2012 deels worden gedekt door de winst van het vermogen van koningin Elizabeth en haar familie, de Crown Estate, wordt Groot-Brittannië niet meer meegeteld.

In de top drie duurste vorstenhuizen van Europa vinden we verder België (38,7 miljoen euro) en Noorwegen (34,4 miljoen euro).

[NRC]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
4 jaren geleden

LS…

Schaamteloos stelletje uitvreters van verdachte huize !

x

Check Also

huisarts

Boze en verdrietige huisarts: ‘Nee, de IC’s liggen niet vol’

Op de website van neuroloog Jan B. ...

lubach

Proef op de som: bestaat de fabeltjesfuik van Lubach wel?

Arjen Lubach besteedde in zijn programma Zondag ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

1
0
We lezen graag je reactie!x