Binnenland

Nederland heeft het allerduurste vorstenhuis van Europa

Help mee door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Premier Rutte moest zich afgelopen woensdag verantwoorden voor de stijging van de kosten voor de koninklijke familie met een half miljoen euro, tot 40,6 miljoen komend jaar.

De Oranjes krijgen niet alleen een salarisverhoging, ook komt er een nieuwe telefooncentrale voor koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix (750.000 euro). Daarnaast zijn de onderhoudskosten voor de koninklijke jacht De Groene Draeck gestegen naar 95.000 euro per jaar.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer beginnen moeite te krijgen met de almaar oplopende kosten voor het koningshuis. Ook vinden ze het niet kunnen dat de Oranjes zijn vrijgesteld van belasting.

“Duurste vorstenhuis van Europa”

De begroting van de koning bestaat uit drie onderdelen: uitkeringen en persoonlijke uitgaven voor de koning, koningin en prinses Beatrix; personeel, luchtvaartuigen en andere ondersteuning; en uitgaven die worden doorbelast door andere ministeries (Rijksvoorlichtingsdienst, Kabinet van de Koning).

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zei woensdag dat wij het duurste vorstenhuis van Europa hebben. In 2012 berekende hoogleraar Herman Matthijs van de Universiteit Gent dat de kosten voor de Oranjes dat jaar waren opgelopen tot 39,4 miljoen euro. Daarmee stond ons land plotseling bovenaan de lijst met zeven duurste koningshuizen.

Top 3

Aangezien de jaarlijkse kosten voor het Britse vorstenhuis sinds 2012 deels worden gedekt door de winst van het vermogen van koningin Elizabeth en haar familie, de Crown Estate, wordt Groot-Brittannië niet meer meegeteld.

In de top drie duurste vorstenhuizen van Europa vinden we verder België (38,7 miljoen euro) en Noorwegen (34,4 miljoen euro).

[NRC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
6 jaren geleden

LS…

Schaamteloos stelletje uitvreters van verdachte huize !

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

1
0
We lezen graag je reactie!x