Homepagina » Binnenland » Nederland heeft het allerduurste vorstenhuis van Europa
Nederland heeft het allerduurste vorstenhuis van Europa

Nederland heeft het allerduurste vorstenhuis van Europa

Premier Rutte moest zich afgelopen woensdag verantwoorden voor de stijging van de kosten voor de koninklijke familie met een half miljoen euro, tot 40,6 miljoen komend jaar.

De Oranjes krijgen niet alleen een salarisverhoging, ook komt er een nieuwe telefooncentrale voor koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix (750.000 euro). Daarnaast zijn de onderhoudskosten voor de koninklijke jacht De Groene Draeck gestegen naar 95.000 euro per jaar.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer beginnen moeite te krijgen met de almaar oplopende kosten voor het koningshuis. Ook vinden ze het niet kunnen dat de Oranjes zijn vrijgesteld van belasting.

“Duurste vorstenhuis van Europa”

De begroting van de koning bestaat uit drie onderdelen: uitkeringen en persoonlijke uitgaven voor de koning, koningin en prinses Beatrix; personeel, luchtvaartuigen en andere ondersteuning; en uitgaven die worden doorbelast door andere ministeries (Rijksvoorlichtingsdienst, Kabinet van de Koning).

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zei woensdag dat wij het duurste vorstenhuis van Europa hebben. In 2012 berekende hoogleraar Herman Matthijs van de Universiteit Gent dat de kosten voor de Oranjes dat jaar waren opgelopen tot 39,4 miljoen euro. Daarmee stond ons land plotseling bovenaan de lijst met zeven duurste koningshuizen.

Top 3

Aangezien de jaarlijkse kosten voor het Britse vorstenhuis sinds 2012 deels worden gedekt door de winst van het vermogen van koningin Elizabeth en haar familie, de Crown Estate, wordt Groot-Brittannië niet meer meegeteld.

In de top drie duurste vorstenhuizen van Europa vinden we verder België (38,7 miljoen euro) en Noorwegen (34,4 miljoen euro).

[NRC]


Vind je deze informatie goed? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

1 reactie

  1. Caesar Lion Cachet

    LS…

    Schaamteloos stelletje uitvreters van verdachte huize !

    0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nederland

Terwijl Nederland kampt met schreeuwend woningtekort, wordt op deze plek een luxe woonwijk voor asielzoekers uit de grond gestampt

Nederland heeft een schreeuwend tekort aan woningen. ...

gepensioneerde

Gepensioneerde ic-arts luidt noodklok: ‘Lucht in ziekenhuis dodelijk voor coronapatiënt’

De gepensioneerde ic-arts Jacob de Leeuwe luidt ...