Bewustzijn

‘De Maya’s zeggen niets. De Maya’s zijn erg vredig. Ze zijn niet bezorgd’

Help ons door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In films en kranten zien we steeds vaker de Maya-apocalyps voorbij komen alhoewel er in archeologische kringen vaak heel anders over wordt gedacht.

In het Penn Museum in Philadelphia is nu een tentoonstelling te zien over de oude koninkrijken van de beschaving en haar ingewikkelde kalendersystemen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Experts van het museum doen de apocalyps af als een mythe. Onder meer zijn opgegraven artefacten uit de Mayastad Copán in Honduras te zien. De Hondurese president Porfirio Lobo Sosa mocht de tentoonstelling openen.

Nieuwe cyclus

Het ligt in de menselijke aard om oude inzichten naar de huidige wereld te verklaren, maar de tentoonstelling probeert de mensen duidelijk te maken dat de Mayakalender niet geïnterpreteerd zou moeten worden als een voorspelling van een cataclysme.

“Het einde van de Mayakalender is niets meer dan het aflopen van een cyclus,” zei curator Lao Traxler. Experts van het Penn Museum zeggen dat de kalender eindigt op 23 december van dit jaar, maar dat daarna een nieuwe cyclus volgt in plaats van de armageddon.

Joods-christelijke eindtijdretoriek

Waar het idee van de apocalyps exact vandaan komt is volgens Traxler moeilijk te zeggen. Ze denkt dat de Azteekse overleveringen in het Westen zijn vermengd met de joods-christelijke eindtijdretoriek en de millenniumbug.

Hondurese functionarissen zijn niet bezorgd. Norma Cerrato is werkzaam voor de Amerikaanse ambassade in het land en hoopt dat de tentoonstelling mensen aanmoedigt om de echte ruïnes te bezoeken. “Ongeacht wat sommigen zeggen over december 2012 zijn de inwoners van Honduras er zeker van dat dit jaar een unieke kans biedt om een deel van onze historie en cultuur met de wereld te delen,” zei ze.

Buitenstaander

Naar verwachting zal Mexico dit jaar 12 miljoen extra toeristen trekken wat de sector naar schatting zo’n 11 miljard euro oplevert. Alhoewel de laatste onafhankelijke Mayastad in 1697 door de Spanjaarden werd veroverd zijn er vandaag de dag zo’n zeven miljoen mensen die zichzelf zien als Maya.

De Yucateekse Maya en archeoloog José Huchim Herrera liet weten dat eenieder die 2012 associeert met een catastrofe een buitenstaander is. “De Maya’s zeggen niets,” zei hij. “De Maya’s zijn erg vredig. Ze zijn niet bezorgd.”

Bron: Foxnews.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x