Homepagina » Gezondheid » Amish-kinderen opvallend immuun voor allergieen

Amish-kinderen opvallend immuun voor allergieen

Amish-kinderen die zijn opgegroeid op boerderijen in de staat Indiana lijden nog minder vaak aan astma en allergieën dan Zwitserse boerderijkinderen.

Deze groep staat erom bekend relatief vrij te zijn van allergieën. “Het gaat om extreem weinig gevallen,” zei Dr. Mark Holbreich. “De Amish zijn blijkbaar nog beter beschermd dan Europeaanse boerderijbewoners.”

Boerderij-effect

Onderzoekers observeren dit ‘boerderij-effect’ al lange tijd, maar er is nog maar weinig bekend over het opgroeien van kinderen op Noord-Amerikaanse boerderijen.

Holbreich is een allergist uit Indianapolis en behandelt Amish-gemeenschappen al twee decennia lang. Hij is tot de conclusie gekomen dat zeer weinig Amish allergieën hebben.

Terwijl studies over het boerderij-effect in Europa enkele jaren geleden begonnen te verschijnen vroeg Holbreich zich af of hetzelfde fenomeen zich voordoet in de Verenigde Staten.

Hij vergeleek Zwitserse boerderijkinderen met Amish-kinderen uit Indiana en kinderen die niet op het platteland zijn opgegroeid. Amish-gezinnen komen van oorsprong uit Zwitserland en passen voornamelijk landbouwmethoden uit de 19e eeuw toe. Ze hebben geen auto of televisie.

De onderzoekers keken naar 157 Amish-gezinnen, ongeveer 3.000 Zwitserse boerengezinnen en bijna 11.000 Zwitserse gezinnen die niet op een boerderij woonden. De kinderen waren allemaal zes tot 12 jaar oud.

Gevoeligheid

Ze ontdekten dat slechts vijf procent van de Amish-kinderen gediagnosticeerd was met astma, tegen 6,8 procent van de Zwitserse boerderijkinderen en 11,2 procent van de overige Zwitserse kinderen.

Daarnaast werden 138 Amish-kinderen getest op gevoeligheid voor allergie. Slechts 10 kinderen (zeven procent) testten positief, tegen 25 procent van de Zwitserse boerderijkinderen en 44 procent van de overige Zwitserse kinderen. De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Microben

De wetenschappers denken dat boerderijkinderen minder vaak last hebben van allergieën en astma omdat ze worden blootgesteld aan microben en contact hebben met koeien. Holbreich denkt dat het drinken van rauwe melk ook meespeelt bij het boerderij-effect.

Doordat de kinderen al vroeg worden blootgesteld aan potentiële allergenen en pathogenen op een boerderij herkent het immuunsysteem ze en reageert het niet overdreven op ongevaarlijke microben.

Waarom de Amish-kinderen nóg minder last hebben van allergieën en astma dan andere boerderijkinderen is voor Holbreich nog een raadsel. Niburu biedt Holbreich graag een helpende hand met de steekwoorden vaccins, pesticiden, chemtrails, antibiotica en E-nummers.

Wist u dat proanthocyanidine in druivenpitten helpt tegen astma?

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

maurice de hond

Maurice de Hond pakt OMT-lid aan in Op1: ‘1,5 meter afstand houden is complete onzin’

Buiten 1,5 meter afstand houden is complete ...

jensen

Jensen: ‘Agenda 2030 wordt nu al uitgerold in Nederland, zonder dat je het ziet’

Wat zijn de plannen voor de komende ...