Archeologie

De verloren indiaanse stad Cahokia

Help anderen door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Deze week doet het tijdschrift Science verslag van de vergeten stad Cahokia. Archeologen zijn al enige tijd bekend met deze oude indiaanse stad onder East St. Louis.

Nieuwe opgravingen ter voorbereiding op de bouw van een brug over de Mississippi tussen Missouri en Illinois hebben een hoog ontwikkelde metropool blootgelegd die zich uitstrekt over een gebied van 13 kilometer.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Duizend jaar geleden woonden inheemse stammen op dit strategische punt lange de Mississippi te midden van de grootste concentratie van mensen en monumentale architectuur ten noorden van het hedendaagse Mexico.

Komeet Halley

Cahokia was de enige precolumbiaanse stad ten noorden van de Rio Grande en was zelfs voor Europese en Meso-Amerikaanse begrippen een grote stad. Tot op enkele honderden kilometers werden mensen naar de stad getrokken om er te leven, werken en deel te nemen aan ceremoniën.

Archeologen denken dat mensen zich rond het jaar 1000 begonnen te verzamelen in Cahokia. Wellicht geïnspireerd door de verschijning van komeet Halley in 989 bouwden de inwoners ceremoniële heuvels, waarvan sommige zijn uitgelijnd met de positie van de Zon tijdens de winterzonnewende.

Monks Mound

Rond 1100 begon men met de bouw van de Monks Mound, met 30 meter hoog de grootste heuvel van de stad. Om de heuvel werd rond het jaar 1200 een enorme palissade gebouwd. In de daaropvolgende eeuw werd de stad om nog onbekende redenen volledig verlaten.

Tijdens de laatste opgravingen zijn zo’n 500 huizen blootgelegd die rond de ceremoniële heuvels waren gebouwd. De culturele invloed van Cahokia schijnt enorm te zijn geweest. Onderzoekers tot in de staat Wisconsin hebben bewijs gevonden voor huizen en aardewerk in de stijl van Cahokia.

In 2009 publiceerde het tijdschrift American Antiquity een studie door Larry Benson van de Amerikaanse geologische dienst USGS die de verdwijning van de stad wijt aan extreme droogte in het gebied. Het blijft giswerk waarom de stad tegen 1350 geheel verlaten was.

Bron: Theatlanticcities.com

Gerelateerd: Enorm 1.100 jaar oud Maya-complex ontdekt in bergen van Georgia, VS

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x