Binnenland

Den Haag zet vernietigingsagenda 2030 ‘met rasse schreden’ voort: ‘Nederland moet kennelijk naar de verdoemenis’

Help ons door dit artikel met vrienden op je socials te delen!

Als gevolg van nieuwe wetgeving van de overheid staan tuinders zwaar onder druk. “Deze maatregelen maken een einde aan kleinere, middelgrote en extensieve familiebedrijven,” zegt Glastuinbouw Nederland.

Het kabinet komt met een nieuwe wet waarin wordt voorgesteld om de energiebelasting per 1 januari 2025 op twee punten te wijzigen. Ten eerste is het de bedoeling dat de verlaagde tarieven op gas voor de glastuinbouwsector worden afgeschaft. Ten tweede wordt de vrijstelling voor elektriciteitsopwekking beperkt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

De totale lastenstijging voor telers gaat van 24 miljoen euro in 2019 naar 740 miljoen euro in 2030. De kosten kunnen beperkt worden doorberekend aan de consument.

Zorgelijke ontwikkeling

Voor veel Nederlandse telers wordt het onrendabel om nog groente of planten te telen. Volgens Glastuinbouw Nederland is nieuw beleid helemaal niet nodig, omdat de sector al 10 jaar een eigen CO2-sectorsysteem heeft dat kwekers en telers stimuleert om kassen te vergroenen en energie te besparen.

De belangenbehartiger voorziet dat groente en fruit door de overheidsmaatregelen ‘alleen maar duurder worden’ voor de consument. “Daardoor wordt de groep mensen die geen geld heeft voor een gezonde maaltijd alleen maar groter. Dat is een zorgelijke ontwikkeling.”

Het gaat goed hè?

Daarnaast blijft de btw op groente en fruit voorlopig. Het kabinet schuift het besluit hierover door naar het volgende kabinet.

“Den Haag zet de vernietigingsagenda 2030 met rasse schreden voort!” reageert Remco van Velzen op X, voorheen Twitter. “Nederland moet kennelijk naar de verdoemenis.”

Waarop vastgoedondernemer Erik de Vlieger zegt: “Het gaat goed hè?”

“Dag groente, dag planten, dag bloemen, dag voedselvoorziening, dag belangrijke economische sector en dag banen. Na de boeren en de vissers moeten nu de telers eraan geloven. Wat een verschrikkelijk land is dit aan het worden,” stelt het Haagse raadslid Ralf Sluijs.

4.9 217 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

157 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dree
Dree
9 maanden geleden

Wanneer staat het volk op

Jowe
Jowe
9 maanden geleden

Ziek!!!!

Puntje puntje.........
Puntje puntje.........
9 maanden geleden

Het is al een verschrikkelijk land en we laten het gewoon gebeuren ..

Prikkebeen
Prikkebeen
9 maanden geleden

Als het nou nóg niet duidelijk is 💀

Back to top button
157
0
We lezen graag je reactie!x