Homepagina » Universum » Zeg hallo tegen aarde 2.0! Historische Kepler-vondst suggereert dat we niet alleen zijn
Zeg hallo tegen aarde 2.0! Historische Kepler-vondst suggereert dat we niet alleen zijn

Zeg hallo tegen aarde 2.0! Historische Kepler-vondst suggereert dat we niet alleen zijn

Astronomen hebben de meeste aardachtige planeet tot nu toe ontdekt. Dat heeft de NASA bekendgemaakt. De ontdekking is gedaan met de Kepler-ruimtetelescoop.

De planeet, Kepler-452b, is anderhalf keer zo groot als de aarde en draait binnen de bewoonbare zone om een ster die heel erg op onze zon lijkt. Er kan dus vloeibaar water voorkomen op het oppervlak van de planeet, die op 1400 lichtjaar van de aarde staat.

Of er ook leven voorkomt op de planeet, die volgens de NASA een soort ‘grotere en oudere neef’ van de aarde is, is onbekend. Het is waarschijnlijk een rotsachtige planeet. Aarde 2.0 draait in 385 dagen om zijn moederster, die vrijwel dezelfde temperatuur en massa als de zon heeft, maar 1,5 miljard jaar ouder is.

Kepler-452b is de twaalfde exoplaneet die op de aarde lijkt. De Kepler-ruimtetelescoop analyseert het licht van sterren waarvan gedacht wordt dat er aardachtige planeten omheen kunnen draaien. Kepler is in maart 2009 gelanceerd en heeft al bijna 4700 mogelijke exoplaneten ontdekt.

Omdat de nieuw ontdekte planeet ouder is dan onze aarde, is ze voor wetenschappers interessant om verder te onderzoeken, onder meer in het kader van de zoektocht naar buitenaards leven. SETI heeft de planeet al onderzocht op tekens van leven. “We hebben er met de Allen Telescope Array naar gekeken om te zoeken naar kunstmatige signalen,” zei SETI-baas Seth Shostak. “We hebben nog niet op alle frequenties gezocht, maar als er aliens op Kepler-452b zijn, houden ze zich aardig rustig.”

Het vinden van leven op dit soort planeten is lastig. Toekomstige telescopen zoals de James Webb-ruimtetelescoop zijn ontworpen om te zoeken naar tekenen van bewoonbaarheid, maar dan moet de planeet wel op hooguit enkele tientallen lichtjaren van de aarde staan. Omdat Kepler-452b op 1400 lichtjaar staat, kan deze exoplaneet nog niet uitgebreid worden onderzocht.

Eén ding is wel zeker; de kans dat we alleen zijn in dit universum is erg klein. “Kepler-452b brengt ons een stapje dichter bij het antwoord op de vraag of we alleen zijn,” zei NASA-manager John Grunsfeld. Vond je dit een leuk artikel? Denk er dan aan het te delen op facebook.

[IFLScience]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • jo schreef:

  Wat een kul is dit weer, pfff.
  Kijk hoe “artiesten” die planeet tekenen, terwijl we Pluto niet eens van 11.000 km goed kunnen zien.
  Zelfs water word erin getekend om geld los te peuteren bij de crowd.

  Dit is 100en miljarden km ver weg, we zitten er al naast met het meten van wederom pluto.

  Waarom laten mensen zich zoiets op de mauw spelden?

  De Nasa prestige projecten zijn weer ten einde, en er is weer geld nodig van de Nasa-gelovigen.

  30 likes
  • JohnSmith schreef:

   Mensen zoals jij…… echt waar ga wat met je leven doen zeg. Dit is een grote prestatie en zeer groot nieuws 20 jaar geleden wisten we niet 100% zeker of er planeten om andere sterren draaiden nu een aarde 2.0

   Het enige wat mensen op deze site kunnen is geloven in een theorie en alles wat niet overheen komt met wat ze geloven is een complot stumperds…

   Aan dit project werken meer dan 100 mensen aan op allerlei vlakken denk je werkelijk dat NASA 18,000 hoogopgeleide mensen in bedwang kan houden?
   Als er echt iets was dan word het wel bekend gemaakt.

   maar weet je wat ga lekker op vage youtube filmpjes de complotten kijken en neer kijken op mensen die echt een prestatie leveren

   16 likes
   • Bataaf schreef:

    100 mensen kan je heel makkelijk in ‘bedwang’ houden Mr. Smith.
    Alles is per afdeling geregeld daar.Zelfs lunchen de afdelingen gescheiden van elkaar.Niemand weet waar de ander mee bezig is.Zelfs binnen een project.
    Dus veel van die 100 weten niet van elkaar wat zij doen.
    Mensen met een afwijkende mening moeten allemaal op de brandstapel he.
    Wat een fascisten hier.
    Beetje moe van mensen die altijd met youtube aankomen.Als je denkt dat complotten niet bestaan, ben je niet anders dan een brainwashed drone.
    De geschiedenis staat bol van de complotten.En daar staat het net vol van.Nog wel.NASA is bewezen een leugenachtige organisatie waar ik elke statement van in twijfel trek simpelweg omdat ze al heel vaak leugens hebben verkondigd.Kritisch denken en zelfstandig denken is dood.Jouw commentaar is daar het levende bewijs van.

    O sweet lies.Ignorance is bliss.Ain’t that right.

    Carry on lad.

    6 likes
    • Chris schreef:

     Ha, daar is Bataaf ook weer. Dus bij NASA is het ook al niet pluis? Wat weet jij toch ontzettend veel. Maar wat wil je, als je zulke goede bronnen hebt. Wel eens van men in black gehoord? Kijk maar uit, straks staan ze voor je deur en leggen ze je het zwijgen op…

     5 likes
   • Armonicus schreef:

    “denk je werkelijk dat NASA 18,000 hoogopgeleide mensen in bedwang kan houden?”

    Joh, met geld houden ze 7 miljard mensen in bedwang! En als dat niet helpt, is er altijd nog het ‘stalen argument’. Oftewel een kogel uit een vuurwapen, veel mensen hebben daar een natuurlijke angst voor, hoogopgeleid of niet.

    4 likes
  • Edwin schreef:

   Bewijs maar dat het kul is

   16 likes
   • peter schreef:

    Die tekening is natuurlijk kul inderdaad, want niets meer dan pure suggestie. Wat we wel weten, als we de technische mogelijkheden van die telescoop mogen geloven, is dat die planeet in een levensvatbare baan om die ster draait.

    9 likes
  • nunki schreef:

   Vroeger eindigde je op de brandstapel, wanneer je verkondigde dat de Aarde rond was, en om de Zon heen draaide. Tegenwoordig mag je alles roepen, en je komt er ook nog mee weg. Mijn idee is om deze raaskallende pplatte aarde aanhangers op de virtuele brandstapel te gooien. Gewoon omdat het kan, en ook wel een beetje nodig is.

   7 likes
  • JansTerZeijle schreef:

   1400 lichtjaar = 13.244.000.000.000.000 Kilometer.
   13 biljard 244 biljoen kilometer.

   10 likes
  • jippieeeee!!! schreef:

   helemaal mee eens, er kan niet eens met satellietbeelden het weer voorspeld worden en of zien, vaak zitten ze ernaast, laat staan een zogenaamd planeet in kaart brengen die miljarden kilometers ver weg is met een zogenaamde verkenner genaamd horizons.

   2 likes
   • "feitje, bedankt" schreef:

    Je vergelijkt appels met peren. De satellietbeelden van weersatellieten zijn prima. Daarna maken samen met een heleboel andere gegevens meteorologen tot hun weersverwachting. Die heeft een score die van dag 1 (95% juist tot dag 10 (50% juist) afneemt. Verder heeft New Horizons niks te maken met deze exo-planeet, die is ontdekt met de Kepler-telescoop. Het plaatje hierboven is een artists impression van hoe deze planeet er uit zou kunnen zien. Exoplaneten als deze staan veel te ver weg om zo in beeld te kunnen worden gebracht.

    8 likes
  • "feitje, bedankt" schreef:

   Misschien zou je je eerst kunnen verdiepen in de meettechnieken die gebruikt worden bij het vinden van deze exoplaneten en hun afmetingen, voordat je roept dat het kul is.

   8 likes
  • Bataaf schreef:

   Mooi CGI plaatje inderdaad.
   Goeie kunstenaars daar bij ‘nasa’.

   3 likes
 • Zonnemax schreef:

  Het is wel humor dat je zaken op honderden lichtjaren ver weg zoekt terwijl je het hier om de hoek kan vinden 🙂 . Hoe blind moet je dan wel niet zijn 😀

  8 likes
  • densie schreef:

   ….en dat niet alleen….al dat geld wat dat kost…dat staren in de ruimte…terwijl hier, op onze prachtige Aarde zoveel liefdewerk te doen is…vanuit het HART, welke verbonden is met het hele UNIVERSUM…
   krankzinnig is dit…de mens zoekt GOD buiten zichzelf…

   11 likes
   • jeetje schreef:

    De mensen misleiden, voor de gek houden in hun zoektocht naar hoop en begrip! Komen ze met een rot planeetje aan met hun miljarden project! Kijk mensen, een aarde gevonden op 14000 lichtjaar weg! Onbereikbaar! Het is maar goed dat de waarheid in de mens zelf te vinden is. Kost je niks, je hoeft nergens heen. Dan in jezelf!

    1 likes
 • Boerenkool schreef:

  Waarom stelt met nog steeds de ongelooflijke domme vraag OF er buitenaards leven is. Op aarde hebben overal leven, op de meest onwaarschijnlijke plekken. Statistisch gezien is het al onmogelijk dat Aarde de enige plek is waar leven is. Klaar!

  Waarom dan steeds weer diezelfde domme vraag, wat zijn dit voor wetenschappers?!
  Het is een afleidingstactiek die ze opvoeren, voer de massa nieuws wat niet van belang is. En doe alsof het heel belangrijk is.
  Als de aandacht vastgehouden wordt dan kunnen ze via een achterdeur andere plannen uitwerken.

  16 likes
  • jeetje schreef:

   ik vraag me ook af; het kost miljarden dollars, euros, om in de ruimte te turen, signalen te sturen op zoek naar een teken van leven die er heeeel misschien zou kunnen zijn! Waar gaat al dat geld dan heen? Ze hoeven niks te zoeken want ze weten dat er buitenaards leven is. Ik wordt er soms een beetje duizelig van!!

   2 likes
 • jeetje schreef:

  Wat heb je aan een aarde 2.0 als die op 1400 lichtjaar afstand staat??

  3 likes
 • Richard schreef:

  Ik heb het altijd een beetje arrogant gevonden te denken dat wij de enigen zijn.

  4 likes
 • Robert schreef:

  Jammer dat de afstand en de technologische tijdlijn roet in het eten gooien, maar evengoed mooi nieuws!

  4 likes
 • Berjan schreef:

  Hallo,

  ik denk dat mensen vergeten dat we dankzij ruimteturen heel veel zaken hebben die we anders nooit hadden, denk aan satellieten, tomtom, tv en zo voorts. Dat is het goede aan de ruimtevaart.
  Voor de rest kijkt de hedendaagse wetenschap veel te aards naar leven. Terwijl we op aarde steeds verrassende ontdekkingen doen over waar leven zich kan bevinden (in vulkanen bijvoorbeeld, onder water, op plekken waar geen zonlicht is) moeten wetenschappers weten wat een leefbare plek is voor een planeet? Laat mij niet lachen. Daarom neem ik de NASA en hun onderzoek naar leven elders met een korreltje zout. Gewoon je wiskundeknobbel gebruiken en je WEET dat er elders leven is, heel veel leven. Het universum is een levend organisme, maar de zielen die hierin wonen en leven weten dat niet. Net zoals de bacterieen in ons lichaam niet weten dat wij er zijn. Net zoals de vis niet weet dat er leven is voorbij de oceaan, zou weten wij niet dat het universum een wezen is. En misschien zijn er wel meerdere wezens, die ook met elkaar communiceren en die ook leven in een nog groter wezen, en die leeft ook in een groter wezen. Tot in de pruimentijd. Het valt niet te bewijzen, maar het is een mooie filosofie. Wij zijn de microkosmos van de macrokosmos. En zoals het universum goed voor ons “zorgt” door haar wetten en “regels” zo dienen wij voor ons micromensjes te zorgen (bacterieen, cellen, en zelfs virussen aangezien ook virussen levende wezens zijn).

  3 likes
 • Ronald schreef:

  Heel goed en logisch beredeneerd en goed dat de wetenschap een keer goed onder de loep genomen van wat wetenschap nu eigenlijk is .

  Ondervraag alles daar is toch niets mis mee vooral als het niet geloofwaardig is .

  Why You Can’t Completely Trust Mainstream Science – Money Buys Data/Research/Ideas
  https://www.youtube.com/watch?v=KqNmDUzn-8Y

  2 likes
 • Kal-Purush schreef:

  Mooi zo’n bericht omtrent een verre oudere neef van ons.
  Wel toont het aan dat de NASA, Kerk en de vele amateur “geleerden” dat de Aarde uniek is in het Heel-Al en wij, althans de levensvorm (mens), de enige levensvorm zijn.
  Wat nu als er wel leven te vinden is op deze planeet, oei oei oei dan zal de Kerk moeten toegeven dat God dus ook leven heeft geschapen buiten onze Aarde of bestempeld zij deze eventuele levensvormen als gebroed van de Duivel?
  Ja, ja, wetenschap uw filosofie kan zomaar omver gegooid worden.
  En, zullen diegene die altijd geloofd hebben dat WIJ niet de enige levensvorm zijn dan het gelijk aan hun zijde krijgen.
  Oei oei oei, wat een ontdekking!!!
  Maar : wordt vervolgt en we wachten af hoe en of hier een draai aan wordt gegeven om de “aardse wetenschappers” alsnog te ontlasten van een “vergissing” omtrent hun stellingen van “Leven” in het Heel-Al.

  1 likes
 • Peter C. schreef:

  Oho, zou er dan toch nog een kans bestaan dat er leven is buiten onze aarde, het centrum van het universum.

  0 likes
 • Lampje schreef:

  En de elite legt alvast wat opzij om een stukje land te mogen kopen.
  De machthebbers c.q. de grootste schurken op aarde dromen alvast van grenzen leggen en verdedigen. Met machthebbers bedoel ik dan o.a. de banken en het geboefte erom heen.
  En niet te spreken van de regeringen en wat dachten jullie van de BILDERBERG bende?
  Nou wil ik ook wel geloven waarom het zo’ n dikke bende overal is hier. Ze liggen al lang met hun jachten elders op een planeet 🙂

  0 likes
 • Orlando schreef:

  Misschien is het best dat we zelf met elkander goed kunnen omgaan en dat we wat rotzooi opruimen. Voordat (als het echt waar is) we met contact met ze komen.

  0 likes
 • Junior schreef:

  Wij zijn nog lang, maar dan ook echt nog heel lang niet intelligent en geraffineerd genoeg om een afstand van 13,3 biljard km’s te zien. Lijkt mij dus echt onzin, want onze machtigste telescoop kan niet eens een afstand van 14 miljard km’s zien.

  0 likes
 • x

  Check Also

  gevechtspiloot

  Gevechtspiloot: ‘Dit ding is niet afkomstig van de aarde’

  Wat gevechtspiloot David Fravor in 2004 overkwam, ...

  wetenschappers

  Wetenschappers ontdekken gigantische onbekende structuren diep in de aarde

  De aarde blijft verrassen. Wetenschappers hebben mysterieuze ...

  >