Buitenland

In dit Spaanse dorp is nauwelijks werkloosheid of politie en kun je gratis een huis bouwen

Help anderen door dit met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Andalusische dorpje Marinaleda lijkt ongevoelig voor de enorme problemen waar andere Spaanse dorpen mee geconfronteerd worden. Het dorp wordt sinds 1979 geleid door de charismatische burgemeester Sanchez Gordillo. Deze ‘Spaanse Robin Hood’ is de afgelopen jaren bij elke verkiezing met een grote meerderheid herkozen. Dat schrijft de Daily Mirror.

In Marinaleda is geen politie, geen criminaliteit, een huis bezitten is bijna gratis en er is nauwelijks werkloosheid. De grond van het dorp, 1200 hectare groot, was oorspronkelijk eigendom van een hertog.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

In 2012 liet Gordillo een aantal supermarkten plunderen. Rijst, suiker, pasta, melk en olijfolie werden gestolen uit de winkels en aan de voedselbanken gegeven. Vanwege de toenemende populariteit van de Spaanse partij Podemos krijgt Marinaleda steeds meer aandacht.

De belangrijkste werkgever van het dorp met 2750 inwoners is een landbouwcoöperatie die 2650 mensen in dienst heeft. Ze verdienen allemaal 1200 euro per maand en zijn verplicht 20 dagen per jaar vrijwilligerswerk te verrichten voor het dorp. De winst van de coöperatie wordt geïnvesteerd in nieuwe banen.

Klasseloze maatschappij

Terwijl de werkloosheid in Andalusië in 2012 opliep tot 30 procent, was deze in Marinaleda slechts drie procent. En dat is uniek. De belastingen zijn er laag, er is geen lokale politie en de kosten van voorzieningen zijn laag. Inwoners kunnen van de gemeente kosteloos bouwmaterialen en bouwtekeningen krijgen en zo goed als gratis huizen bouwen.

In de jaren zeventig bedroeg de werkloosheid in het gebied ruim 60 procent. Inwoners hadden soms dagenlang niets te eten. In 1979 organiseerde de destijds 30-jarige Gordillo een reeks protesten en stakingen. In 1991 werd de grote boerderij waar de gemeenschap van afhankelijk is overgedragen aan Gordillo, die inmiddels was gekozen tot burgemeester.

Marinaleda is een dorp waar iedereen hetzelfde verdient en waar de zon altijd schijnt. Het is een klasseloze maatschappij als alternatief voor de eurocrisis.

[Daily Mirror]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

50 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
MoonRaker
MoonRaker
9 jaren geleden

Waar halen die lui het recht vandaan om een supermarkt te plunderen? Toevallig ben ik ook o.a. eigenaar van een supermarkt en ik zou dat echt niet toestaan.

En dan nog dat geklets over “Verplicht Vrijwilligerswerk” –> Gewoon “Verplicht Werk” dus.
En voor een hongerloontje van 1200 euries op het land gaan werken met al die sociale controle eromheen, echt niet! Dan ga ik wel bij het PolitBuro dat verdient veel beter.

Rudi
Rudi
9 jaren geleden

Als stelen mag, dan is het niet zo heel raar dat er verder geen criminaliteit is in een klein dorpje.

Richard
Richard
9 jaren geleden

Als iedereen van elkaar gestolen heeft ,is iedereen zo uit gestolen.
En in zo’ n klein dorpje is dat slechts een kwestie van tijd.

Jur
Jur
9 jaren geleden

Als iedereen honger lijd en de supermarkten vol staan maar niemand kan het betalen. Dan lijkt het mij logisch dat de lokale supermarkt de verantwoordelijkheid neemt en de hongerige mensen voorziet van eten. Doen ze dat niet dan is het logisch dat er geplunderd word. Goed dat de burgemeester dit ook snapt en het volk al voor was.

Back to top button
50
0
We lezen graag je reactie!x