
Van Alaska tot Groningen en van Duitsland tot India. Overal ter wereld wordt geëxperimenteerd met het basisinkomen. Men is op zoek naar alternatieven voor het vastgelopen stelsel van sociale zekerheid.
Het geloof in centraal georganiseerde planning neemt af en er wordt gezocht naar verandering in de vorm van kleinschalige experimenten van onderop, bijvoorbeeld het verstrekken van gratis geld.
De Duitser Michael Bohmeyer is begonnen met het crowdfunden van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Elke keer als er 12.000 euro is binnengekomen, krijgt iemand een jaar lang iedere maand 1000 euro. Acht mensen ontvangen inmiddels op deze manier een basisinkomen.
Sinds 1982 profiteren alle inwoners van Alaska van de opbrengsten uit olie en gas door de uitbetaling van een jaarlijks dividend. De mensen mogen dit geld geheel naar eigen inzicht besteden.
De Britse econoom Guy Standing is één van de grootste voorvechters van een grondige herziening van het sociale stelsel en heeft experimenten met het basisinkomen uitgevoerd in onder meer India en Namibië. Hij vindt dat er iets moet gebeuren om grote sociale onrust te voorkomen.
Begin dit jaar was hij in Groningen, waar wethouder van Sociale Zaken Matthias Gijsbertsen geïnspireerd raakte over het basisinkomen en voorstelde in zijn stad mensen de kans te geven om bij te verdienen zonder dat ze daarbij geld moeten inleveren.
[VPRO]
Ik blijf het op zich een goed experiment vinden. Al zullen zowel de voordelen als nadelen ervan nog moeten blijken denk ik. Een nadeel in mijn ogen is dat niet alle mensen even goed met geld om kunnen gaan, waardoor voor de een het basisinkomen wel voldoende zal zijn voor de eerste levensbehoeften en voor een ander niet. Maar de tijd zal het leren…
[…] https://www.ninefornews.nl/kijktip-experimenteren-met-gratis-geld/ […]
Dit moet grootschalig voor iedereen ingevoerd worden, zo’n basisinkomen.
Zolang wij nog een geld systeem hebben lijkt dit mij een eerlijke oplossing.
Het zou een prachtkans voor mij zijn. Het zou mij helpen weer les te kunnen gaan geven, en zo mijn Tai chi en zelfverdediging lessen weer op te bouwen en langzaam weer te werken aan mijn zelfstandigheid.