Financieel

Kijktip: Experimenteren met gratis geld

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Van Alaska tot Groningen en van Duitsland tot India. Overal ter wereld wordt geëxperimenteerd met het basisinkomen. Men is op zoek naar alternatieven voor het vastgelopen stelsel van sociale zekerheid.

Het geloof in centraal georganiseerde planning neemt af en er wordt gezocht naar verandering in de vorm van kleinschalige experimenten van onderop, bijvoorbeeld het verstrekken van gratis geld.

De Duitser Michael Bohmeyer is begonnen met het crowdfunden van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Elke keer als er 12.000 euro is binnengekomen, krijgt iemand een jaar lang iedere maand 1000 euro. Acht mensen ontvangen inmiddels op deze manier een basisinkomen.

Sinds 1982 profiteren alle inwoners van Alaska van de opbrengsten uit olie en gas door de uitbetaling van een jaarlijks dividend. De mensen mogen dit geld geheel naar eigen inzicht besteden.

De Britse econoom Guy Standing is één van de grootste voorvechters van een grondige herziening van het sociale stelsel en heeft experimenten met het basisinkomen uitgevoerd in onder meer India en Namibië. Hij vindt dat er iets moet gebeuren om grote sociale onrust te voorkomen.

Begin dit jaar was hij in Groningen, waar wethouder van Sociale Zaken Matthias Gijsbertsen geïnspireerd raakte over het basisinkomen en voorstelde in zijn stad mensen de kans te geven om bij te verdienen zonder dat ze daarbij geld moeten inleveren.

[VPRO]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sola
Sola
7 jaren geleden

Ik blijf het op zich een goed experiment vinden. Al zullen zowel de voordelen als nadelen ervan nog moeten blijken denk ik. Een nadeel in mijn ogen is dat niet alle mensen even goed met geld om kunnen gaan, waardoor voor de een het basisinkomen wel voldoende zal zijn voor de eerste levensbehoeften en voor een ander niet. Maar de tijd zal het leren…

trackback
BOINNK!!! | Eindtijd nieuwsberichten verzameld door: Arie Goedhart
7 jaren geleden
Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Dit moet grootschalig voor iedereen ingevoerd worden, zo’n basisinkomen.

Richard
Richard
7 jaren geleden

Zolang wij nog een geld systeem hebben lijkt dit mij een eerlijke oplossing.
Het zou een prachtkans voor mij zijn. Het zou mij helpen weer les te kunnen gaan geven, en zo mijn Tai chi en zelfverdediging lessen weer op te bouwen en langzaam weer te werken aan mijn zelfstandigheid.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

38
0
We lezen graag je reactie!x