Homepagina » Financieel » Kijktip: Experimenteren met gratis geld
Kijktip: Experimenteren met gratis geld

Kijktip: Experimenteren met gratis geld

Van Alaska tot Groningen en van Duitsland tot India. Overal ter wereld wordt geëxperimenteerd met het basisinkomen. Men is op zoek naar alternatieven voor het vastgelopen stelsel van sociale zekerheid.

Het geloof in centraal georganiseerde planning neemt af en er wordt gezocht naar verandering in de vorm van kleinschalige experimenten van onderop, bijvoorbeeld het verstrekken van gratis geld.

De Duitser Michael Bohmeyer is begonnen met het crowdfunden van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Elke keer als er 12.000 euro is binnengekomen, krijgt iemand een jaar lang iedere maand 1000 euro. Acht mensen ontvangen inmiddels op deze manier een basisinkomen.

Sinds 1982 profiteren alle inwoners van Alaska van de opbrengsten uit olie en gas door de uitbetaling van een jaarlijks dividend. De mensen mogen dit geld geheel naar eigen inzicht besteden.

De Britse econoom Guy Standing is één van de grootste voorvechters van een grondige herziening van het sociale stelsel en heeft experimenten met het basisinkomen uitgevoerd in onder meer India en Namibië. Hij vindt dat er iets moet gebeuren om grote sociale onrust te voorkomen.

Begin dit jaar was hij in Groningen, waar wethouder van Sociale Zaken Matthias Gijsbertsen geïnspireerd raakte over het basisinkomen en voorstelde in zijn stad mensen de kans te geven om bij te verdienen zonder dat ze daarbij geld moeten inleveren.

[VPRO]


Vind je deze informatie waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

38 reacties

 1. Basisinkomen dat is onmogelijk. Gratis geld zonder er voor te werken, dan komen ze het zeker bij mij jatten. Gaan die luilakken alleen maar wat lopen feesten en de boel vernielen. Het lijkt wel communisme 2.0 terwijl communisme 1.0 al failliet is gegaan.

  Gewoon een beetje competitie en wantrouwen naar elkaar dat is hoe we de samenleving vorm hebben gegeven. Dat hoort bij de mens, de mens is een primaat.
  Mensen die niet willen of kunnen werken die gaan maar voor elkaar zorgen, we leven in marktwerking en dat betekent “The Winner Takes It All”.

  Wen daar maar aan stelletje geitenwollen basisinkomers.
  Want met zo’n verziekte mentaliteit ga je de oorlog niet winnen hoor.

  12 likes
  • The winner takes it all.
   Met zo’ n mentaliteit zijn we dus niet meer dan apen, en blijven we elkaar tot in lengte van dagen de hersens inslaan.
   Een koe lust geen bananen.

   32 likes
  • We LEEFDEN in een marktwerkings staat. De winner bleek een loser, alles staat op instorten. Er zal een nieuw geld systeem komen en al die triljarden en nog onnoemelijkers aan hoeveelheden dollars en euro’s kunnen ze binnenkort alleen nog maar hun reet mee afvegen.

   31 likes
  • Het op voorhand afwijzen is juist het domste wat je kunt doen
   De documentaire geeft aan dat het JUIST wel kan en op vele manieren ook nog!.
   U roept dan ook maar wat na van iemand anders en maakt daar dan ook totaal geen indruk mee.
   Ik heb zelfs medelijden om zoveel domheid !

   the winner takes it all?

   das alleen een garantie op totale ondergang !!
   en gebaseerd op hele domme superioriteitsgedachten.

   29 likes
  • Dan wil ik jouw nog wel eens horen wanneer een grotere “Winner” je vrouw of je kinderen te grazen neemt. Immers in jouw wereld geldt het recht van de sterkste…. Jij maakt mij niet wijs dat iedereen waar JIJ om geeft een “Winner” is.
   Het kan natuurlijk zijn dat je compleet geïsoleerd bent en niemand om je heen hebt. Dan voel ik met je mee en hoop ik van harte voor je dat je ook ooit het gevoel dat liefde heet mag ervaren….

   19 likes
  • Ja tot je een ongeval hebt en je niet meer kunt werken als je juist een hypotheek hebt afgesloten of een wagen hebt gekocht dan hoor je dat je lui bent.

   15 likes
 2. Dit moet grootschalig voor iedereen ingevoerd worden, zo’n basisinkomen.

  36 likes
  • Allemaal aan het staatsinfuus? Nee, bedankt. 🙂

   4 likes
   • Staatsinfuus is zeker niet de meest ideale oplossing. Maar gezien wij nog lang niet los zijn van het geld systeem voelt dat beter dan de dwangbuis die bijstand heet.

    10 likes
   • Inderdaad. Nee bedankt. We houden de huidige uitkeringsindustrie in stand en verzinnen er nog een stel regels bij om die uitkeringstrekkers het zo moeilijk mogelijk te maken. Dan moeten ze wel gaan werken in plaats van de hele dag feesten.

    7 likes
 3. Er zijn meer dan 1,2 miljoen werklozen in Nederland en ongeveer 18.000 banen…

  Ik kan het probleem NOG eenvoudiger uitleggen;

  Voor elke 67 Werklozen is er 1 Baan beschikbaar!

  Maar ja, probeer deze echte cijfers maar een aan de Massa uit te leggen, die zeggen toch
  dat er 100.000’en banen zijn (???), dat deze doelgroep niet WIL werken (1 baan per 67
  werklozen???), maar bed brood en bad voor een stelletje gelukzoekers dat MOET!!

  Ik walg zo onderhand “van mijn eigen volk”

  20 likes
  • @Mammon

   Je hoeft niet te walgen van je eigen volk hoor 😉 . Uiteindelijk hebben menen er zichzelf mee. Ik heb ergens bij 1 van de berichten van 94news een reactie hierover geplaatst. Goede vrienden en kennissen ( nog steeds 😉 ) die elke werkloze een profiteur vonden en van een basisinkomen al helemaal niets moesten weten omdat het hun geld was, raakten hun baan kwijt. Totaal aan de grond maar nu ik hen spreek zijn ze ineens stukken milder geworden.

   Mijn persoonlijke ervaring: Mensen die zo’n hardheid in zich dragen, zichzelf alles gunnen en de ander niets, komen zichzelf vroeg of laat tegen. Karma is a bitch 🙂

   16 likes
  • …en die weinige banen laten ze liefst door robots doen dan valt de consumptie helemaal weg samen met de holle economie. Geen inkomen is niets meer kunnen kopen dus faillissementen a volenté.

   1 likes
 4. Kennelijk beseft nog niet iedereen dat dit ‘experiment’ in wezen al lang gaande is, maar dan in de vorm van het creëren van gratis geld uit het niets voor en door de banken. Dat is ook wat de ECB sinds april doet: met miljarden per maand ‘pompen’ ze momenteel vanuit het niets zelfgemaakt geld in de economie die alleen de rijke elite ten goede komt, met onder andere als nadelige gevolg dat de gewone kleine spaarder zijn geld steeds minder waard ziet worden.

  18 likes
  • PS. Dat ‘basisinkomen’ voor de rijken heet dus alleen anders, namelijk topinkomen: gratis geld waar ze dus helemaal niets voor hoeven te doen om het te ‘verdienen’.

   7 likes
 5. Het zogenaamde “gratis” geld bestaat niet. Het geld zal toch werkelijk ergens vandaan moeten komen. Het verdelen van olie en gas revenuen, het hervormen van het sociale stelsel of bijverdienen van geld. Het zal er wel op uitdraaien dat men probeert het geld her te verdelen, wat betekent dat men geld ergens vandaan wil halen, zeg maar door constant verhogen van belastingen en dit opgebrachte geld zal uitkeren aan degene die niet voor zichzelf kan of wil zorgen. Het enige voordeel hiervan is dat de staat de hele bureaucratische rompslomp kan beperken en men toeslagen en uitkeringen in één hap kan verstrekken.

  Verder kun je uit deze discussie over een basisinkomen, het opkopen van leningen door de centrale banken, rentes en winsten tot aan de beurzen die kunstmatig worden gestuurd en gevoed enz. opmaken dat we feitelijk zijn aangekomen op het totale kunstmatig in gang gezette failliet van het monetaire en economische stelsel. Hier en daar probeert degene die nog van niets willen weten met kunstgrepen wat uit te stellen wat niet is uit te stellen en er toch van zal komen. Het lijkt de bedoeling dat we allen een wereld moeten betreden waarbij we na het grote failliet afhankelijk zullen worden gemaakt van één grote nazi staat die zal bepalen dat we niets meer hebben te vertellen, geen vrijheden meer hebben en dienen worden gechipt en moeten leven als slaaf. (lees: de grote verdrukking)

  4 likes
  • “Het zogenaamde “gratis” geld bestaat niet. Het geld zal toch werkelijk ergens vandaan moeten komen.”

   Gratis geld bestaat helaas wel, kijk maar hoe de banken het creëren..

   10 likes
 6. Het basisinkomen in de vorm van staatsinfuus is zeker mogelijk en dat maakte dat ik ook zo mijn bedenkingen had. Maar als pleister op de wond is dit beter dan het uitkeringssysteem dat we nu hebben. Ter gelijkertijd biedt het ons ook een kans om ons langzaam van de staat los te weken doordat er onder mensen kleinschalige projecten en diensten kunnen ontstaan die los staan van bureaucratie, van banken en het grote geld. Het biedt ons een kans, weer zelfstandig te worden en ons deel van de samenleving weer terug te winnen, doordat wij haar samen, door rechtstreeks contact met elkaar, zelf weer vorm gaan geven. Het biedt ons de kans om de staat, en het grote geld, irrelevant te maken, doordat hun stem in de samenleving steeds minder wordt, en die van ons steeds groter.
  Het grote geld en de aloude staatsvormen zijn op hun retour. Dat weten zij ook. Vandaar dat zij steeds brutaler worden en openlijk aansturen op crisis en oorlog. Want dat is toch al eeuwen het beproefde wondermiddel om het volk onder het juk te houden en de trein weer op de rails te zetten?
  Ze willen het trucje nogmaals herhalen. En nu spant het erom. Want hun geld dwarrelt waardeloos rond als nooit tevoren.
  En ik geloof dat wij misschien het tij kunnen keren Door terug te keren naar kleinschaligheid. Naar kleine systemen, en het met elkaar te doen. Want wij bezitten de kunde en de vaardigheid en de wil om het te doen. Zonder ons gebeurd er niets. Wij maken dit alles mogelijk. Wij hebben hen niet nodig!
  Het is misschien een utopie. En het zou jammer zijn als men er zo over zou denken. Want dan gaat alle magie kapot.
  Maar hej! Dit is toch mijn droom.

  7 likes
 7. Ik denk dat het experiment geheel niet bedoeld is om het in te voeren maar om te zien hoe de mens erop reageert. De mens is aan het veranderen en de elite kijken dat na, dus ook op de alternatieve media die ze manipulatief ook controleren. Mijn inziens zijn we onderweg naar een compleet geldloze wereld die geheel bestaat uit participatie werkers. Die wereld is super maar daar is geen plaats voor materialisme, dus mensen die aan GELD GELD denken.

  Zoals ik al zei, het volk word wakker gemaakt met een test wat dus ook op de alternatieve media gebeurd.

  5 likes
 8. De oplossing gaat via een gestuurde derde wereldoorlog. september 2015. De rest is zand in de ogen strooien. Deze oorlog stopt in 2021. Aantal overlevenden: 5 miljoen mensen.
  Er is namelijk over een tijd helemaal geen werk meer. Er worden bewust niet genoeg huizen gebouwd. Er komen steeds meer mensen naar hier toe. Alles werkt dus straks niet meer. Dus zo’n basisinkomen helpt dan ook niet meer. De overheid is hun handen af aan het nemen van de burger. Dit is geen goed teken. Chaos, complete chaos. Oplossing: oorlog. Bereid je maar vast voor. Geschiedenis herhaalt zich. Veranderingen/vastgelopen systemen gaan nooit zonder slag of stoot.

  1 likes
  • Och Elise49, weet je dan niet dat als je zulke gedachten de wereld in stuurt, zij ook werkelijkheid kunnen worden?

   1 likes
  • @Elise49 Je kunt in de toekomst kijken? Best handig! Jammer dat die er zo grimmig uit ziet… Ook goed dat je er data aan hangt. Dan heb je ook voor jezelf een ijkpunt waarop je je helderziendheid kunt evalueren.

   1 likes
  • Goh Elise, wat knap van je dat je zo helderziend bent met een chaotisch hoofd vol mythologieën.

   Wat nu als jouw hersenspinsel in oktober 2015 ook een mythe blijkt te zijn?
   Ben wel benieuwd wat je dan te vertellen hebt, net zoals al die waarzeggers in december 2012.

   Het gaat juist er goed met Nederland! De zorgverzekeraars hebben het voor het zeggen nu, het onderwijs is zo hervormd dat studenten met grote schulden aan hun volwassen leven beginnen, de hele arme troep is aan de voedsel en kledingbank en het recht is zo uitgekleed dat je niet zomaar meer een beroep kunt doen op de rechtstaat. En van Hendrikus Colijn naar Markt Rutte dat is toch een mooie evolutie.

   1 likes
  • Je ziet het goed.

   0 likes
 9. Er is toch iets heel vreemds aan de gang met deze regering. Leon de Winter had daar een hele goede column over in de Telegraaf. Het kabinet weigert namelijk de documenten vrij te geven over de naheffing van 642 miljoen aan Brussel. Het is betaald maar waarom wordt niet uitgelegd. Vervolgens lees je dat Brussel tussen 2007 en 2013 één miljard per jaar aan Turkije betaald. Aan Erdogan die nu een paleis heeft laten bouwen met 1150 kamers. Waarschijnlijk zitten onze belasting centen daarin. Waarom betalen we aan een tiran? Het afgelopen jaar was het weer 600 miljoen euro’s. (bijna onze naheffing) Wat hebben we er voor terug gekregen? Niks, nada noppes. Dus als er toch zo nodig geld gratis weggegeven moet worden, kunnen we het beter aan onze eigen burgers geven die het moeilijk hebben. Dit is toch niet meer uit te leggen?

  4 likes
 10. Mensen van het goede leven. Het basis inkomen is de manier om de MIDDENKLASSE te vernietigen….zodat alleen nog maar mensen op aarde rondlopen die 1000 euro per maand KRIJGEN en alleen nog maar mensen die 1000000 per maand VERDIENEN…

  mag jij drie keer raden wie het voor het zeggen zal hebben tegen die tijd…

  zodra jij je handje ophoud ben je eigendom van de staat ik zeg niet dat het zo is maar we kennen onze politieke vrienden dus waarschijnlijk zullen er regeltjes komen die jou rechten totaal wegnemen. geloof aub niet in die gratis geld kwestie….vind je het gek dat het ineens over de hele wereld gebeurd…iedereen is in paniek over de economie en dit zou dan zogenaamd onze redding moeten zijn??

  elke oplossing die de overheid verzint is een oplossing die de situatie alleen maar erger maakt en niet nodig zou zijn als de overheid niet alles voor ons vern**kt

  3 likes
  • Ik erken het gevaar van de Meritocratie en het kan, als wij niet oppassen, uitlopen op een soort van superkapitalisme. Maar feit blijft wel dat het grote geld ons aan het verlaten is en ons steeds meer dwingt tot of meer zelfstandigheid of anders slavernij. En wij hoeven ons niet, alweer, in een hoek laten drukken.
   Het is in deze verwarrende en benauwde wereld een kwestie van kansen pakken. Ook waar zij er niet lijken te zijn.
   Want willen wij enige kans maken om dit te overleven, dan moeten wij hoe dan ook elke weg zoeken die ons uit deze wurgende greep kan bevrijden. En alleen met de uiterste oplettendheid en het nodige geluk kunnen wij ons misschien uit deze penibele situatie bevrijden. Daarom houd elke weg naar bevrijding ook de nederlaag in zich en moeten wij uiterst voorzichtig zijn, en proberen het initiatief naar ons voordeel te trekken.Elke zwakheid bespeuren en onderzoeken. En hopen zo de vijand buiten spel te zetten.

   1 likes
 11. Ik blijf het op zich een goed experiment vinden. Al zullen zowel de voordelen als nadelen ervan nog moeten blijken denk ik. Een nadeel in mijn ogen is dat niet alle mensen even goed met geld om kunnen gaan, waardoor voor de een het basisinkomen wel voldoende zal zijn voor de eerste levensbehoeften en voor een ander niet. Maar de tijd zal het leren…

  3 likes
 12. Zolang wij nog een geld systeem hebben lijkt dit mij een eerlijke oplossing.
  Het zou een prachtkans voor mij zijn. Het zou mij helpen weer les te kunnen gaan geven, en zo mijn Tai chi en zelfverdediging lessen weer op te bouwen en langzaam weer te werken aan mijn zelfstandigheid.

  3 likes
 13. Waarom niet gewoon de mensen hun aarde teruggeven , zijn we van al dat inkomens vergelijkings– gezeur af want zelfs het inkomen word gedeeld . socialer kan het niet , en als men dat elitair geen goed plan vind, moet men maar ander werk zoeken . Bezittingen word een gezamenlijke verantwoordelijkheid , net als gezondheid . En iedere beloning op een mooi sociaal resultaat , word verlengt in een dankbaar bijdrage aan de samenleving , aldus tel je mee . (dus iedereen is weldoener ) broederschap daar praten we over en de rest volgt hen .

  3 likes
 14. De wereld is voor iedereen en iedereen voor de wereld. Voor niks gaat de zon op. Net als Adam en Eva in de Paradijs alles hadden. Hun moesten alleen onderhoud verrichten en zorgen voor het Hof.
  Nu is alles overhoop gegooid, liggen karpers voor de kust.

  2 likes
 15. Persoonlijk ben ik voorstander van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Het zou de maatschappij en het leven zelf zoveel minder gecompliceerd maken, het zou zoveel controles overbodig maken, zoveel manuren die nuttiger besteedt kunnen worden. Één ding maakt me echter huiverig : nog meer mensen worden nog afhankelijker van de overheid, en de overheid is, zoals we dag in dag uit kunnen waarnemen een zeer onbetrouwbare partner. Als die ermee akkoord zou gaan, gaan we dat vroeg of laat bezuren is mijn overtuiging. De overheid zit immers volledig onder de knoet van de banken en als de banken er niets mee opschieten gaat het feestje doorgang vinden. Zo simpel is dat!

  2 likes
 16. Geld is niet meer dan gewoon een energie, een energievorm die energie verwekt en stroomt, hoe ga je om met energie ,geldenergie is een vorm van vrij bewegen en vrij handelen ,geldenergie is de basis van stroming, stagneert deze stroming dan krijgt het de ruimte voor verstopping. [stagneering] , iedereen leeft met geldvorm als basis voor een bedrijf of gezin ,een tekort geeft problemen dat zie je bij bedrijven, dat zie je bij gezinnen ,een tekort van deze middel geeft problemen en het verstopt en stagneert de economie, als deze wil overleven ,deze economie waar alles draait om geld ,zal het moeten inzien dat stagnering ,verstopping de stroming , de aders van de economie verstikken en de omloop van deze stroming tot de dood leiden van de economie, de mens is een cel in de economie, [net als in bloed zit een cel verdeling]en elke cel die niet meer kan meedraaien door een te kort aan geldenergie zal een aanslag zijn op de economie, als het niet in evenwicht word gebracht sterft de economie en zal het langzaam uit geput raken door te weinig energie in geldvorm, een basisinkomen kan deze infusie de economie alleen maar ten goede komen omdat er meer word besteed in geldvorm, komt het tekort zal het de geldstroming niet ten goede komen ,het verstopt of stagneert de economie die afhankelijk is van de mens als een cel en hoe meer Cellen een tekort komt aan een goede gezonde stroming van energie, des te meer zal de economie een tekortkoming ondervinden van mensen die geen geld meer kunnen uitgeven, de stagnering de verstopping zal de stroming van energie in geldvorm een ziekte worden, de stroming van de middelen die door geld worden aan geschaft zal de energie die de mens als een cel van de economie niet ten goede komen, vele cellen kunnen zich niet meer gezond voelen in de stroming van de economie en zullen sterven als Cel voor de doorstroming van de economie, ze kunnen niet meer deelnemen aan een gezonden basis voor de economie.. een ieder die kritiek geeft om de basis inkomen niet als relevant te zien, meer als belasting voor de economie, Is een kritieke Cel die meer schaad dan goed doet.. voor de economie

  1 likes
 17. En wat zijn de criteria om in aanmerking te komen voor dit gratis geld? Snap dat er een verandering moet komen in ons financieel systeem maar ben je niet bang dat er dan een scheiding gaat komen tussen hun wel en zij niet? Ben wel benieuwd naar de onderbouwing.

  0 likes
 18. Wat ik begrijp van een experiment in Nederland dat je dan je uitkering plus toeslagen als één bedrag op je rekening krijgt. Weinig verschil zou ik zeggen. Het zou pas echt werken als we meer in eigen hand nemen, huizen in eigen beheer bouwen bijvoorbeeld. Nu worden de huren flink opgedreven, zodat je straks die huur niet eens meer kan betalen. Als iedereen zich betrokken voelt bij elkaar willen de meeste mensen hun steentje wel bijdragen aan de maatschappij en is er geen of nauwelijks werkloosheid of arbeidsongeschiktheid en hoef je niet eerst een hoge opleiding te volgen om een ander te mogen ‘helpen’. Dan raken sowieso minder mensen in de problemen omdat ze meer in harmonie leven. Het kan een paar jaar duren of een paar honderd jaar. Ergens daartussen denk ik.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

bill gates

Bill Gates vernietigt onze vrijheid. Zo komt de wereld eruit te zien als hij zijn zin krijgt

Miljardair Bill Gates is er medeverantwoordelijk voor ...

groenlinks

‘Graaiend’ GroenLinks-Kamerlid wordt locoburgemeester: ‘Kwalijk dat ze blijft meedraaien in baantjescarrousel’

Het omstreden GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks verlaat de ...