Buitenland

De erfenis van Obama: 8 jaar, 3000 wetten en 8 biljoen dollar schuld

Help ons door dit met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De termijn van Obama zit erop. Zijn regering voerde meer dan 3000 wetten in en voegde bijna acht biljoen dollar toe aan de staatsschuld.

Hij begon zijn presidentschap optimistisch. Een stimuleringspakket ter waarde van 831 miljard dollar werd goedgekeurd. Daarnaast ging de gezondheidszorg op de schop: Obamacare was een feit.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

De nieuwe gezondheidswet kwam zijn partij duur te staan en in 2010 behaalden de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Ze namen in 2014 ook de Senaat over.

Stijgende zorgkosten

Obama gebruikte vanaf dat moment vooral zijn ‘pen en telefoon’ om bepaalde wetten er toch door te drukken.

De regering Obama was verantwoordelijk voor 3069 wetten die de economie 900 miljard dollar kostten. Hij richtte zich vooral op de bestrijding van global warming en immigratie.

Clinton moest zich tijdens haar campagne verantwoorden voor de stijgende zorgkosten, volgens velen het gevolg van Obamacare.

Steeg

Onder Obama steeg de staatsschuld van meer dan 10,6 biljoen dollar in januari 2009 naar 19,6 biljoen dollar aan het einde van 2016.

Experts zeggen dat hij verantwoordelijk is voor bijna acht biljoen dollar. Een aantal uitgaven van begin 2009 is namelijk toe te schrijven aan oud-president George W. Bush.

Obama zei dat zijn regering ‘niet alleen heel veel Amerikanen heeft geholpen, maar ook heel veel Amerikanen heeft geïnspireerd’.

Niet één

Eén van zijn allereerste beleidsdaden in 2009 was het redden van de grote banken met een enorme som belastinggeld. Niet één topman van Wall Street werd berecht.

Obama liet geen enkele transparantie toe over zijn inzet van drones in landen als Afghanistan, Pakistan en Jemen.

Zeven van de acht landen die Obama heeft gebombardeerd zijn islamitisch, alleen de Filipijnen is overwegend christelijk.

Grootste steunpakket ooit

Dat ook dit land door drone-aanvallen wordt geteisterd is in de westerse massamedia nauwelijks bekend.

Obama heeft ook niets gedaan om de bezetting en kolonisatie van Palestina stop te zetten. Hij heeft wel het grootste steunpakket ooit voor Israël ondertekend.

Presidenten Bush senior, Bill Clinton en George W. Bush hebben samen ongeveer 15.000 kernwapens afgebouwd. Obama slechts 507.

Lof

Hij wees de astronomische som van 1000 miljard dollar toe aan de modernisering van het bestaande kernarsenaal.

Niets van dit alles in de lof die breed werd uitgesmeerd in de massamedia tijdens Obama’s laatste dagen in het Witte Huis.

Hij was een kampioen van de perceptie, een president die erin slaagde een mediabeeld van zichzelf te creëren dat totaal niet in overeenstemming is met de werkelijkheid van zijn beleid.

[Daily Caller, DeWereldMorgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Peer
Peer
7 jaren geleden

Obama is waarschijnlijk de slechtste president geweest die de USA heeft gekend.

Franss
Franss
7 jaren geleden

Je moet altijd dingen relatief bekijken:
Groei in US schulden:
Carter +34%
Reagan +186%
Bush sr. +54%
Clinton +32%
Bush jr. +101%
Obama +86%
Obama kreeg in 2008 bovendien direct de grootste economische crisis sinds 1930 te verwerken, dus… mooie prestatie.
Onder Reagan zijn de belastingen drastisch verlaagd en is kapitaal en inkomen naar de elite verhuisd, de nationale schuld blijft echter voor iedere amerikaan gelijk.

Kijk eens en zie dat de republikeinen de grote uitgevers zijn, niet zelden door oorlogen of wapenwedlopen te starten, zoals Trump nu ook van plan is, zelfs het aantal kernwapens wil hij laten groeien. Dat de kernwapens onder Obama nauwelijks verminderd zijn komt omdat het in internationale verdragen afgesproken niveau van ongeveer 7000 stuks voor de US en Rusland, in de US allang bereikt was.

Wat de Daily Caller doet kun je van iedere president doen en dat door selectief te presenteren positief of negatief laten uitvallen.
Zo twitterde Trump 2 dagen geleden dat in zijn eerste maand de schuld met 12 miljard was gedaald terwijl die in de eerste maand van Obama met 200 miljard was gestegen. Als iets positief is dan eigent Trump zich dat steeds zelf toe, maar dit erft hij gewoon van Obama. En Obama erfde die 200 miljard groei van Bush jr. It’s true! It’s huge!

https://en.wikipedia.org/wiki/Historical_nuclear_weapons_stockpiles_and_nuclear_tests_by_country

https://www.thebalance.com/us-debt-by-president-by-dollar-and-percent-3306296

exegese
exegese
7 jaren geleden

Zo is ’t @Peer, maar toch werd hij de hemel in geprezen
Hoe is ’t in hemelsnaam mogelijk dat de meesten daar klaarblijkelijk geen gebrek aan zagen. Als iemand bij voorbaat de Nobelprijs voor de vrede krijgt, noch voor hij iets had gepresteerd of überhaupt gedaan, gaat men er klaarblijkelijk gewoon van uit dat het wel goed zit.

veldhuusens Sweden
veldhuusens Sweden
7 jaren geleden

Obama heeft op laatst een zeer grote som geld voor de palestijnen ter beschikking gesteld en was overigens een Israel hater. Het geld gaat naar de Hamas welk de palestijnen onderdrukt en vooral de palestijnse christenen. De palestijnen hebben het in Israel beter dan in hun eigen gebied te moeten leven onder de Hamas.

Back to top button
33
0
We lezen graag je reactie!x