Buitenland

WikiLeaks: Amerika sloot in 2012 geheime deal met Frankrijk en Groot-Brittannië om regering Syrië omver te werpen

Help mee door deze info met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft tijdens een interview met tv-zender Rossiya 1 gezegd dat de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië in 2012 een geheime deal hebben gesloten om de Syrische regering omver te werpen.

Uit gelekte documenten van Saoedische ministeries blijkt dat ook Saoedi-Arabië, Qatar en Turkije bij de deal betrokken waren. Assange voegde toe dat de bondgenoten van Washington in het Midden-Oosten, waaronder Riyad, op den duur op eigen houtje begonnen te opereren.

In juni begon WikiLeaks honderdduizenden overheidsstukken vrij te geven, waaronder interne rapporten van Saoedische overheidsagentschappen en communicatie met ambassades in het buitenland.

Diepe crisis

De klokkenluidersite heeft e-mails tussen het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken en andere landen weten te onderscheppen. WikiLeaks heeft inmiddels meer dan 60.000 documenten openbaar gemaakt.

Syrië verkeert sinds 2011 in een diepe crisis. Er zijn in het land meer dan 230.000 doden en miljoenen gewonden gevallen. De VS en zijn bondgenoten steunen de militanten die strijden tegen de Syrische regeringstroepen.

Strategisch plan

Assange zei vorige maand nog dat de VS al sinds 2006 probeert om de Syrische president Bashar al-Assad af te zetten, jaren voordat de grootschalige protesten in het land losbarstten. “We hebben cables gepubliceerd waaruit blijkt dat de VS sinds 2006 probeert om de Syrische regering omver te werpen,” zei hij tegen de Griekse nieuwssite ThePressProject.

De journalist voegde toe dat de massale uittocht uit Syrië mogelijk onderdeel is van een strategisch plan om de lokale overheid te verzwakken. Assange houdt zich sinds juni 2012 schuil in de Ecuadoraanse ambassade in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen.

[PressTV]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x