Homepagina » Gezondheid » Van eten uit de supermarkt ga je eerder dood. Deze 2 studies laten zien waarom
Van eten uit de supermarkt ga je eerder dood. Deze 2 studies laten zien waarom

Van eten uit de supermarkt ga je eerder dood. Deze 2 studies laten zien waarom

Het eten van sterk bewerkt voedsel verhoogt de kans op overlijden en hart- en vaatziekten met 12 tot 62 procent, blijkt uit twee studies die zijn verschenen in het British Medical Journal.

Sterk bewerkt voedsel – zoals snacks, frisdrank, zoete granen, maaltijden met E-nummers, soepen en vlees- en visproducten – bevatten over het algemeen veel suiker, vet en zout, en weinig vitamines en vezels.

NutriNet-Santé zocht in Frankrijk naar verbanden tussen sterk bewerkt voedsel en het risico op hart- en vaatziekten.

Stijging

Ruim 100.000 Franse volwassenen vulden vijf jaar lang elke dag vragenlijsten in over voeding.

Mensen die 10 procent meer sterk bewerkte voeding aten, hadden 12 procent meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die minder van deze voedingsmiddelen consumeerden.

De Universiteit van Navarra in Spanje heeft daarnaast een verband aangetoond tussen de consumptie van bewerkt voedsel en een stijging van het risico op overlijden met 62 procent.

Langetermijneffect

Voor elke 10 sterfgevallen in de groep die het minst bewerkt voedsel at, waren er 16 in de groep die het meest consumeerde.

Voor deze studie vulden zo’n 20.000 Spanjaarden vragenlijsten in over voeding.

Sterk bewerkte voedingsmiddelen verdringen gezonde producten en stellen mensen bloot aan voedseladditieven waarvan we het langetermijneffect nog niet kennen, aldus auteur Maira Bes-Rastrollo.

[IPS]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Rob schreef:

  Men heeft zelf de/of eetgewoonte in de hand, kiest men voor de makkelijker weg, de weg van voorbereid voedsel dan loopt men het risico erop, dat er ziekte door ontstaan..ieder is zelf verantwoordelijk voor zijn eet gewoonte, niet de verkoper ervan, die verkoopt gewoon en gaat niet erop letten wat gezond en niet gezond is..[persoonlijk gezien gaat men er ook niet opletten wat een ander Eet.] de verantwoordelijkheid legt geheel bij het consumeren van de persoon.. wilt men gezond leven en gezond voedsel zal het moeite kosten om dat voor je zelf te ontdekken..maar daar hebben vele moeite mee ..totdat er een ziekte ontstaat word men pas wakker.. maar dat is het misschien ook al te laat.. gemakzucht wat voedsel betreft kan leiden tot kwalen en dat heeft vele aan zichzelf te danken ..men zal meer moeite moeten doen voor wat men EET ..

  10 likes
  • eksegese schreef:

   @Rob schreef : Men heeft zelf de/of eetgewoonte in de hand. Dat ben ik slechts gedeeltelijk met je eens. Punt één is gezond voedsel gewoon onnodig peperduur. Dit komt door overheidsbeleid welke pretenderen over onze gezondheid te waken. Kijk goed wat ze verplichten op een pakje sigaretten te vermelden, wetende dat roken een zo heftige verslaving is dat de verkoop ondanks absurd hoge prijzen en waarschuwingen gewoon door zal gaan. Een verbod op de additieven die het verslavende effect van tabak nog eens drastisch verhoogt blijft echter achterwege. Een voorbeeld van pretenderen bezorgd te zijn en bakken accijns binnen te sleuren. Men geeft de mensen op talloze wijze ten onrechte het idee dat ze bezorgd zijn over onze gezondheid, doch het tegenovergestelde is waar. Men is begaan met de multinationals en grote firma’s die opzettelijk ongezonde troep in elkaar knutselen die gretig aftrek vind omdat het propvol met eveneens verslavende suiker en andersoortige koolhydraten zit, propvol met E-nummers, geur en smaakstoffen, stoffen die onbewust eetlust opwekken waardoor mensen zich overeten zonder te beseffen waar dat door komt. Hier is duidelijk opzet in het spel terwijl ze de indruk weten te wekken dat het precies andersom zou zijn. Het is een zeer weerzinwekkend spel waar mensen maar moeilijk zicht op krijgen terwijl gemak, smaak en prijs hen verder en verder de val in lokt. Ben je laag opgeleid, heb je weinig geld, moet je je kapot werken voor weinig geld en heb je weinig tijd over dan laat je je verleiden met junkfood. Het is een uiterst smerig spel waar bedrog hoogtij viert.

   30 likes
   • Solida schreef:

    Gezond eten is idd relatief duur, maar op lange termijn blijf je relatief gezonder, dus dat is zijn geld met dan waard. Klagen over de prijs van het eten, maar ondertussen wel de nieuwste smartphone, geleasde nieuwe auto, dure hypotheek, huis voller dan vol met spulletjes enz… Alles gewoon een kwestie van de juiste keuzes maken…

    2 likes
  • Hoop schreef:

   Natuurlijke selectie, net als de mensen die zo blij zijn met hun iphone7 en slimme meters.

   12 likes
 • eksegese schreef:

  We worden willens en wetens verleid met langzaam gif. Onze overheid, het voedingscentrum, wetenschappers, alles en iedereen die pretendeert onze gezondheid te bewaken en ons te voorzien van goede adviezen, staan er bij en kijken ernaar. Waar ze met drugsbeleid, rookbeleid, ontelbare onzinnige regeltjes op allerlei gebied ons het idee willen geven onze veiligheid en gezondheid te willen bewaken falen zij erbarmelijk op de meest belangrijke punten en sterven mensen elke dag onnodig aan de gevolgen van hart en vaatziekten, aan kanker en hebben we 8 miljoen chronisch zieken in ons land.We worden zwaar belazerd met als inzet het aller grootste goed wat een mens kan hebben : de gezondheid.
  Met als enige doel zo veel mogelijk geld verdienen en het plebs gestaag uitdunnen. Want ongezonde troep is spotgoedkoop en voor iedereen binnen bereik en gezonde voeding onnodig duur door extra belasting.

  44 likes
 • Rikk schreef:

  Dat is maar goed, anders stijgt de levensverwachting nog sneller en hebben we helemaal geen AOW en pensioen meer en wordt het demografische nog meer grijze ellende 🙂

  6 likes
  • Rob schreef:

   Die zogenaamde ‘levensverwachting stijging’ is uiteraard net zo’n grote leugen als de rest want in de wereld van macht bestaat waarheid überhaupt niet. Dat gaat ook weer alleen maar om geld. Die zogenaamde stijgende levensverwachting is ook alleen maar om ons nog meer belasting etc te laten betalen. Wanneer je dan (veel ) eerder dood gaat hebben ze in ieder geval je geld weten te roven. Plus dat ze straks geen pensioen meer uit hoeven te betalen omdat je dan dood bent. Ook weer geld dat ze dan voor zichzelf kunnen gebruiken. Je hoeft alleen maar in geld te denken om het te kunnen doorzien. Geld is in hun wereld het belangrijkste, niet het leven. Ze kennen dan zelf het leven ook helemaal niet. De wereld van macht, controle en geld is het enige dat ze kennen.

   15 likes
   • Harriebagwan schreef:

    Rob’s wijsheid: “een stijgende levensverwachtig=WO2=JFK=9/11=klimaat verandering=Economische crisis=MH17=Kalergiplan=pedo beerput etc etc…dus dat, één pot nat, punt uit”.

    1 likes
 • Er zijn ook mensen die op de VVD stemmen……zucht…helaas.

  11 likes
 • Straalmans schreef:

  Met de E-stoffen heb je geen vijanden nodig.

  5 likes
 • Dirk schreef:

  Dus met andere woorden,we eten chemische troep,grootvader boer draait zich om in zijn graf als hij dit weet.

  7 likes
 • Solida schreef:

  Om door de E-bomen het E-bos te zien deze aanrader:
  Het boekje ‘Wat zit er in uw eten’ van Corinne Gouget.
  Alle E- nummers gecategoriseerd met uitgebreide uitleg…
  Weet wat je eet…

  7 likes
 • Rob schreef:

  Men moet natuurlijk wel zelf kunnen beslissen wat je met je lichaam doet.

  0 likes
 • daniel schreef:

  denk je nu werkelijkheid dat dit het enigste is? oke gezonde voeding bio is wat ze verkopen in de supermarkt dan ook niet goed dan? en wat met de vervuiling de wagens die elke dag op de weg rijden met hun uitlaat gassen.weet laat die bio dan wat minder duur worden zo kunnen minder bedeelde mensen er ook van genieten. en wat met roken de oorlog in de wereld en ga zo maar verder.

  0 likes
 • x

  Check Also

  franse

  Kijk: Franse professor schokt iedereen met rake uitspraken over pandemie

  Het aantal coronabesmettingen in Frankrijk neemt met ...

  kabinet

  Kabinet zet mes in coronasteun: ‘We worden uitgebuit door een verrot systeem’

  Het kabinet is van plan het mes ...

  >