Homepagina » Gezondheid » Cannabis verlaagt het IQ niet
Cannabis verlaagt IQ niet

Cannabis verlaagt het IQ niet

Een Nieuw-Zeelandse studie waaruit bleek dat cannabisgebruik op jonge leeftijd gepaard gaat met een verlaging van het IQ, blijkt niet te deugen.

Een verband tussen cannabisgebruik en een achteruitgang van het IQ zou wel eens een illusie kunnen zijn, zo schrijven Noorse wetenschappers in het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

De daling van het IQ kan heel goed zijn veroorzaakt door andere factoren, aldus de Noorse onderzoekers. Ze ontdekten dat het vooral bepaalde groepen jongeren zijn die op jonge leeftijd cannabis gebruiken.

Afstompende omgeving

Het gaat vaak om jongeren met een gebrekkige zelfbeheersing en gedragsmoeilijkheden of jongeren die uit families met een lage sociaal-economische status komen.

Juist die kinderen lopen een grote kans in een omgeving te komen die intellectueel weinig stimulerend is. Deze intellectuele afstompende omgeving kan ook de verlaging van het IQ verklaren, schrijven de Noren.

Dunedin-studie

De Nieuw-Zeelandse onderzoekers meldden afgelopen jaar dat cannabisgebruik het IQ zou verlagen. Ze baseerden zich op de zogeheten Dunedin-studie, die al 40 jaar de gezondheid van 1037 Nieuw-Zeelanders volgt.

Bij 40 cannabisgebruikers, die al op jonge leeftijd met de drug waren begonnen, werd vastgesteld dat het IQ in de loop der jaren met acht punten was gedaald, terwijl het IQ van niet-gebruikers gelijk was gebleven. De Noorse onderzoekers hebben nu aangetoond dat de verlaging van het IQ niet hoeft te zijn veroorzaakt door cannabisgebruik.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 Vind je dit leuk? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

49 reacties

 1. Kijk doordat ik nu zoveel plusjes heb, en ik zojuist een lekkere dikke joint genuttigd heb, voel ik mij de koning te rijk.

  IK BEN DE BOM!

  Zie je? Ik ga misschien naast mijn schoenen lopen e.d. maar dat doet niks af aan mijn intelligentie 😉

  Wat cannabis wel doet, als je het rookt met tabak en sterke wiet gebruikt, is je hersencencellen kapotmaken. Dat klinkt niet fris, maar dit heeft niks met intelligentie te maken. Wat dat wel doet is dat je hersenen minder snel opdrachten kunnen verwerken en lastiger (of beter gezegd via kleine omwegen)aan informatie komen. Dit doet uiteraard we wat met je(geheugen), maar doet nogmaals niks af aan je intelligentie.

  Jah bless

  1 likes
 2. Met een vaporizer is het helemaal onschadelijk. 🙂

  1 likes
 3. ik rook elkedag een grammetje weg!
  zonder word ik para kan niet slapen enz.
  begin er niet mee werkt zeer verslavend

  1 likes
 4. Ik word zo moe van al die onderzoekjes m.b.t. wiet. De werking van cannabis hangt af van je gemoedstoestand. Ben je je aan het focussen? Dan raak je in een hyperfocus. Probeer je je hoofd leeg te maken? Cannabis helpt je. Heb je jezelf eve niet meer in de hand? Cannabis helpt je relativeren. Etc. etc.

  En nee tuurlijk doet het niks met je IQ, het hangt af van hoe je het gebruikt. Al loop jij de hele dag te blowen en Jersy Shore te kijken, moet je niet verwachten de je er slimmer van wordt.

  Uit eigen ervaring weet ik gewoon dat cannabis ons niet voor niks is gegeven door de natuur. Echt, ga eens een keer stoned naar het NOS journaal kijken, en je zult je verbazen hoe anders je er naar gaat kijken (dat is een voorbeeld). Je gaat jezelf verdiepen in andere invalshoeken en gaat je inleven in anderen. Ook vallen bepaalde dingen op hun plaats, op willekeurige momenten.

  0 likes
 5. Jongens, wel correct formuleren hoor. De onderzoekers hebben niets “aangetoond”. Zo te lezen, komen ze met andere hypotheses. Dat is wat anders dan iets aantonen.

  0 likes
 6. Ook zal het eraan liggen rook je het puur of met Tabak.
  Er zijn genoeg alernative voor tabak.
  BV
  De koningskaars of bv bladeren van de bramenstruik ect ect.

  0 likes
 7. Ik geloof niet dat IQ bestaat.
  IQ is bedacht door de Illuminaten om rekenwonderen en analytici te onderscheiden van dyscalculieten en synthetici. Ik heb nooit leren hoofdrekenen. Dus je begrijpt dat ik dan een laag IQ heb. Da’s logisch. Ik ben meer iemand van de synthese in plaats van de analyse.
  Ik geloof wel in intelligentie, maar niet in het meten van intelligentie.
  Wiet bestaat natuurlijk wel.
  Killuminati weet daar alles van!
  Ik vroeger ook. Goed voor het idealisme, soms/vaak slecht voor het in praktijk brengen van de idealen.

  0 likes
 8. Daarbij komt dat het plantje groeide op het graf van King Solomon. Selassie i bless.

  0 likes
 9. [quote name=”Killuminati”]Ik word zo moe van al die onderzoekjes m.b.t. wiet. De werking van cannabis hangt af van je gemoedstoestand. Ben je je aan het focussen? Dan raak je in een hyperfocus. Probeer je je hoofd leeg te maken? Cannabis helpt je. Heb je jezelf eve niet meer in de hand? Cannabis helpt je relativeren. Etc. etc.

  En nee tuurlijk doet het niks met je IQ, het hangt af van hoe je het gebruikt. Al loop jij de hele dag te blowen en Jersy Shore te kijken, moet je niet verwachten de je er slimmer van wordt.

  Uit eigen ervaring weet ik gewoon dat cannabis ons niet voor niks is gegeven door de natuur. Echt, ga eens een keer stoned naar het NOS journaal kijken, en je zult je verbazen hoe anders je er naar gaat kijken (dat is een voorbeeld). Je gaat jezelf verdiepen in andere invalshoeken en gaat je inleven in anderen. Ook vallen bepaalde dingen op hun plaats, op willekeurige momenten.[/quote]

  Net hoe ik het ervaar.

  0 likes
 10. als je de hele dag dat sterkere spul van de coffeeshop ofzo rookt, zal dat zeker niet bevordelijk zijn, maar dat is met alles, zolang je het met mate doet, zal het geen schade toebrengen.

  Wel ben ik ervan overtuigd dat je gewoon beter puur natuur kunt gebruiken, die wat niet zo sterk is, dat zal dan ook beter zijn dan de medicinale cannabis.

  0 likes
 11. [quote name=”Killuminati”]Ik word zo moe van al die onderzoekjes m.b.t. wiet. De werking van cannabis hangt af van je gemoedstoestand. Ben je je aan het focussen? Dan raak je in een hyperfocus. Probeer je je hoofd leeg te maken? Cannabis helpt je. Heb je jezelf eve niet meer in de hand? Cannabis helpt je relativeren. Etc. etc.

  En nee tuurlijk doet het niks met je IQ, het hangt af van hoe je het gebruikt. Al loop jij de hele dag te blowen en Jersy Shore te kijken, moet je niet verwachten de je er slimmer van wordt.

  Uit eigen ervaring weet ik gewoon dat cannabis ons niet voor niks is gegeven door de natuur. Echt, ga eens een keer stoned naar het NOS journaal kijken, en je zult je verbazen hoe anders je er naar gaat kijken (dat is een voorbeeld). Je gaat jezelf verdiepen in andere invalshoeken en gaat je inleven in anderen. Ook vallen bepaalde dingen op hun plaats, op willekeurige momenten.[/quote]

  Prachtig gesproken had het niet beter kunnen doen en sluit mij hier dus ook volledig bij aan

  Dankjewel 😉

  0 likes
 12. marga Soeverein Mens

  Cannabis maakt, dat je bewustzijn afvlakt. Je bent je niet meer bewust van wat er om je heen gebeurt. En aangezien het verslavend is, ga je dus behoorlijk onbewust door het leven. Je ziet het leven niet meer in het juiste perspectief. Dat geldt ook voor anti depressiva en ADHD remmers, zoals Ritalin. Er zullen wel nog vele medicijnen zo werken, dus pas op wat je slikt.

  0 likes
 13. [quote name=”marga Soeverein Mens”]Cannabis maakt, dat je bewustzijn afvlakt. Je bent je niet meer bewust van wat er om je heen gebeurt. En aangezien het verslavend is, ga je dus behoorlijk onbewust door het leven. Je ziet het leven niet meer in het juiste perspectief. Dat geldt ook voor anti depressiva en ADHD remmers, zoals Ritalin. Er zullen wel nog vele medicijnen zo werken, dus pas op wat je slikt.[/quote]
  Wat is het ‘juiste’ perspectief? Het perspectief wat je had voordat je een wietje rookte? Wat is juist? Wat de mensen om je heen doen en denken? Wat SBS6 vertelt?
  En een verslavende werking? Het is nog steeds de persoon die het een verslavende werking toekent. Je kan ook verslaafd zijn aan hamburgers.
  Wiet vergelijken met antidepressiva en dergelijke is net zoiets als aardappels met theeglazen vergelijken.

  0 likes
 14. De kop; “Cannabis verlaagt het IQ niet”…

  De tekst; “Een verband tussen cannabisgebruik en een achteruitgang van het IQ zou wel eens een illusie kunnen zijn, zo schrijven Noorse wetenschappers in het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.”…

  Wie de kop leest en daarna de tekst, leest dat men een aanname doet die men niet kan onderbouwen, en met deze aanname wil men onderzoeken met negatieve uitkomst voor de wiet liefhebbers bestrijden. Echter men onderbouwt niets en toont het gelijk niet aan! Wederom wensdenken gebracht als feit! Men zou wel iets voorzichter mogen zijn met het kiezen van titels bij stukken die toch echt iets anders zeggen dan de stellig titel!

  0 likes
 15. [quote name=”marga Soeverein Mens”]Cannabis maakt, dat je bewustzijn afvlakt. Je bent je niet meer bewust van wat er om je heen gebeurt. En aangezien het verslavend is, ga je dus behoorlijk onbewust door het leven. Je ziet het leven niet meer in het juiste perspectief. Dat geldt ook voor anti depressiva en ADHD remmers, zoals Ritalin. Er zullen wel nog vele medicijnen zo werken, dus pas op wat je slikt.[/quote] wat een onzin, cannabis maakt je juist bewust van wat er om je heen gebeurd en kijkt door Babylon heen. Hetgeen wat velen nodig hebben in deze tijd.

  0 likes
 16. Ik ken mensen die bijna elke dag wiet roken, zonder problemen een maand op vakantie gaan en dan dus geen wiet roken.
  Hoezo verslavend?

  0 likes
  • Op vakantie geen wiet roken als echte wietroker?
   Sterker nog, meer en betere wiet in het buitenland!

   Na Uruguay wordt waarschijnlijk Jamaica het 2e land op aarde
   waar cannabis volledig legaal is, daar kan onze Ivo nog veel van leren.

   Ook in de US, Belgie, Spanje, Australie, Noord-Korea en Zwitserland
   kan je zonder enige moeite wat lekkers scoren zonder dat je bang hoeft
   te zijn om opgepakt te worden. Zo PRO-wiet is NL helaas niet 🙁

   0 likes
 17. Hier nog een interessante topic over cannabis. http://www.dewereldmorgen.be/blogs/de-aarde-weent/2012/12/30/cannabis-om-gek-van-te-worden

  Zonder cannabis te promoten, maar cannabis kan levens redden, ook voor mensen die geestelijk of fysiek wat meer weerstand willen opbouwen. Zolang de gebruiker niet over de top gaat en zich niet helemaal overgeeft aan te veel of ongecontroleerd gebruik kan cannabis -Indica- een heel positieve uitwerking ervaren, in ieder geval beter dan menig chemisch preparaat.

  Het enige wat de gebruiker kan ondervinden is dat het korte termijn geheugen bij gebruik wat laat afweten, maar zodra de gebruiker stopt zal de toestand zich weer normaliseren.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2808/Israelisch-Palestijns-conflict/article/detail/3364790/2012/12/17/Israel-een-van-de-meest-cannabis-vriendelijke-landen-ter-wereld.dhtml?utm_source=scherm1&utm_medium=button&utm_campaign=Cookiecheck

  0 likes
 18. Ben het helemaal eens met deze “onderzoekers” 😛

  Ikzelf rook stickies vanaf mijn 12de. Ik ben nu 26 en rook gemiddeld twee jointjes op een avond. Ik merk duidelijk een gebrek in ontwikkeling wanneer ik mezelf vergelijk met kids van 21.

  Mijn IQ is toen ik 12 was getest. Hier kwam een score van 120 uit. Op mijn 21ste is er nog een test geweest waarin ik onder het gemiddelde scoorde, namelijk 89. . . .

  Wat dit betreft is de hypothese die gesteld wordt, plausibel.

  Dat je geheugen wordt aangetast van wiet roken is een feit. Dus hoogstwaarschijnlijk heeft het op meer vlakken in je hersens grote invloed.

  0 likes
 19. [quote name=”KickerofLight”][quote name=”Killuminati”]Ik word zo moe van al die onderzoekjes m.b.t. wiet. De werking van cannabis hangt af van je gemoedstoestand. Ben je je aan het focussen? Dan raak je in een hyperfocus. Probeer je je hoofd leeg te maken? Cannabis helpt je. Heb je jezelf eve niet meer in de hand? Cannabis helpt je relativeren. Etc. etc.

  En nee tuurlijk doet het niks met je IQ, het hangt af van hoe je het gebruikt. Al loop jij de hele dag te blowen en Jersy Shore te kijken, moet je niet verwachten de je er slimmer van wordt.

  Uit eigen ervaring weet ik gewoon dat cannabis ons niet voor niks is gegeven door de natuur. Echt, ga eens een keer stoned naar het NOS journaal kijken, en je zult je verbazen hoe anders je er naar gaat kijken (dat is een voorbeeld). Je gaat jezelf verdiepen in andere invalshoeken en gaat je inleven in anderen. Ook vallen bepaalde dingen op hun plaats, op willekeurige momenten.[/quote]

  Prachtig gesproken had het niet beter kunnen doen en sluit mij hier dus ook volledig bij aan

  Dankjewel ;)[/quote]

  Zouden ze het daarom bewustverruimend middel noemen? 🙂

  0 likes
 20. Moet nog wel even vermelden dat duidelijk moet zijn dat cannabis puur gebruiken, dus zonder tabak, de natuurlijke en genezende werking versterkt. Tabak en alcohol zijn absoluut verslavend en werkt misschien ook wel of zelfs nog meer het ‘dommer worden’ in de hand en haalt het goed voelen totaal onderuit.

  0 likes
 21. [quote name=”John”]Ik ken mensen die bijna elke dag wiet roken, zonder problemen een maand op vakantie gaan en dan dus geen wiet roken.
  Hoezo verslavend?[/quote]
  Wiet valt onder de noemer Soft-Drugs en is dus niet verslavend, dit word door de staat geridiculiseerd omdat men er geen vinger in de pap heeft, alcohol daarentegen valt onder de noemer Hard-Drugs en is dus wel verslavend en word geoorloofd omdat men eraan verdient, zo simpel is het

  0 likes
 22. [quote name=”Lex”]Ben het helemaal eens met deze “onderzoekers” 😛

  Ikzelf rook stickies vanaf mijn 12de. Ik ben nu 26 en rook gemiddeld twee jointjes op een avond. Ik merk duidelijk een gebrek in ontwikkeling wanneer ik mezelf vergelijk met kids van 21.

  Mijn IQ is toen ik 12 was getest. Hier kwam een score van 120 uit. Op mijn 21ste is er nog een test geweest waarin ik onder het gemiddelde scoorde, namelijk 89. . . .

  Wat dit betreft is de hypothese die gesteld wordt, plausibel.

  Dat je geheugen wordt aangetast van wiet roken is een feit. Dus hoogstwaarschijnlijk heeft het op meer vlakken in je hersens grote invloed.[/quote]

  Zal echt dus aan je zelf liggen.

  Ik ben 35 en ik rook wiet sinds me 16de en ben er echt niet dommer van geworden.
  Ik leer nog steeds mbo/hbo niveau.
  Ohja mijn Nederlands is altijd slecht geweest.
  Ik game veel naast mijn werk en opleiding.
  En heb nergens last van , ja van moeilijk opstaan in de morgen.
  Mensen wiet is echt niet slecht , het enige wat vervelend is dat de thuis kweker die het weer verkoop aan een koffiehsop teveel grow middelen in doen en andere troep.
  Maar een bekende met wiet haalt dit erzo uit.
  Mensen die nooit geblowd hebben moeten uitkijken met het kopen van wiet in een koffieshop , iemand die rookt kan het beter voor je kopen zodat je niet gelijk overrompeld word.
  Alle onzin die mensen uitkramen over wiet hebben nog nooit gerookt of stoppen gelijk bij de eerste blow (omdat ze te sterke spul hebben gekocht).
  Wiet roken doe je op je eigen manier.

  En als je zelf vind dat je er dommer van word is dat omdat je gedachtegang dat creert bij je.
  Wees gewoon jezelf en geniet van het leven het is maar kort van duur.

  1 nadeel van wiet das mijn ervaring ermee en dat is dat ik altijd heel diep gaat denken over bepaalde dingen.

  0 likes
 23. [quote name=”Lex”]Ben het helemaal eens met deze “onderzoekers” 😛

  Ikzelf rook stickies vanaf mijn 12de. Ik ben nu 26 en rook gemiddeld twee jointjes op een avond. Ik merk duidelijk een gebrek in ontwikkeling wanneer ik mezelf vergelijk met kids van 21.

  Mijn IQ is toen ik 12 was getest. Hier kwam een score van 120 uit. Op mijn 21ste is er nog een test geweest waarin ik onder het gemiddelde scoorde, namelijk 89. . . .

  Wat dit betreft is de hypothese die gesteld wordt, plausibel.

  Dat je geheugen wordt aangetast van wiet roken is een feit. Dus hoogstwaarschijnlijk heeft het op meer vlakken in je hersens grote invloed.[/quote]

  Hmm, ik heb zelf vanaf mijn 16e 20 jaar lang dagelijks geblowd. Ben een aantal jaar geleden maar eens gestopt. Mijn ontwikkeling is prima en mijn hersens functioneren uitstekend, ik heb niks te klagen. Ik heb dus absoluut niet het idee dat 20 jaar cannabisgebruik mijn intelligentie heeft doen afnemen.

  …….

  ……. Maar het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat ik zonder al dat cannabisgebruik eigenlijk nog veeeeeel intelligenter zou zijn geweest. Tja.. en zo is de wereld dus weer een Einstein misgelopen. ;-p

  0 likes
 24. God made grass,

  Man made booze,

  Who do you trust ?

  Een blow in de morge is een dag zonder zorge :>)

  0 likes
 25. [quote name=”Lex”]Ben het helemaal eens met deze “onderzoekers” 😛

  Ikzelf rook stickies vanaf mijn 12de. Ik ben nu 26 en rook gemiddeld twee jointjes op een avond. Ik merk duidelijk een gebrek in ontwikkeling wanneer ik mezelf vergelijk met kids van 21.

  Mijn IQ is toen ik 12 was getest. Hier kwam een score van 120 uit. Op mijn 21ste is er nog een test geweest waarin ik onder het gemiddelde scoorde, namelijk 89. . . .

  Wat dit betreft is de hypothese die gesteld wordt, plausibel.

  Dat je geheugen wordt aangetast van wiet roken is een feit. Dus hoogstwaarschijnlijk heeft het op meer vlakken in je hersens grote invloed.[/quote]

  Mogelijk veel zwaar bespoten zolderwiet of schurenwiet gerookt ? In plaats van de voortbrengselen van een biowietplant in zonlicht gekweekt uit de tuin. Ach ja die opgefokte zolderwietplantjes zijn net zo beroerd voor menswezens als “vol met E-nummers volgestopt” en GMO-gemanipuleerd pakjes en doosjesvoedsel is mijn mening. Vermoeiend dat men hier op deze site wiet probeert te promoten. Promoot dan buitenwiet die biologisch in zonlicht gekweekt wordt en niet die zooi die in schuren en zolders opgefokt wordt gekweekt. Dat is net zoiets als GMO-soya, plofkippen, GMO-mais of zo is mijn mening. Echter ieder mag het zelf weten of die dat rookt of eet. Dat is vrijheid ! Ga lekker je gang !!

  0 likes
 26. [quote name=”Liquid”][quote name=”Lex”]Ben het helemaal eens met deze “onderzoekers” 😛

  Ikzelf rook stickies vanaf mijn 12de. Ik ben nu 26 en rook gemiddeld twee jointjes op een avond. Ik merk duidelijk een gebrek in ontwikkeling wanneer ik mezelf vergelijk met kids van 21.

  Mijn IQ is toen ik 12 was getest. Hier kwam een score van 120 uit. Op mijn 21ste is er nog een test geweest waarin ik onder het gemiddelde scoorde, namelijk 89. . . .

  Wat dit betreft is de hypothese die gesteld wordt, plausibel.

  Dat je geheugen wordt aangetast van wiet roken is een feit. Dus hoogstwaarschijnlijk heeft het op meer vlakken in je hersens grote invloed.[/quote]

  Hmm, ik heb zelf vanaf mijn 16e 20 jaar lang dagelijks geblowd. Ben een aantal jaar geleden maar eens gestopt. Mijn ontwikkeling is prima en mijn hersens functioneren uitstekend, ik heb niks te klagen. Ik heb dus absoluut niet het idee dat 20 jaar cannabisgebruik mijn intelligentie heeft doen afnemen.

  …….

  ……. Maar het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat ik zonder al dat cannabisgebruik eigenlijk nog veeeeeel intelligenter zou zijn geweest. Tja.. en zo is de wereld dus weer een Einstein misgelopen. ;-p[/quote]
  Dat is dan best een hele slimme gedachte 🙂 Mijn conclusie het valt dus best wel mee. Dit vind ik persoonlijk zorgelijker http://www.youtube.com/watch?v=Vs3SzJKZEuQ

  0 likes
 27. @#22 Leon, Wiet word al lang niet meer door god gemaakt. Althans, niet de wiet die wij roken. Deze word wel gemaakt door mensen die voor god willen spelen en is al lang niet meer het onschuldige goedje wat het ooit (misschien) is geweest. De wiet van tegenwoordig vind ik, en weet ik uit ervaring, gelijk staan aan harddrugs en dus ook alcohol. Nee, ook de wiet vandaag de dag is niet meer te vertrouwen. Tenzij je het zelf kweekt!

  0 likes
 28. Hmmm Iedereen loopt maar drugs drugs te roepen tegen wiet …. zoek het is op http://nl.wikipedia.org/wiki/Hennep , waarom word er toch zo`n drukte gemaakt om een plant die gewoon in de (normale) natuur is terug te vinden …. door de natuur gemaakt , moedertje aarde !!!! ,, als je gewoon lekker een bobje wil smoke ga gerust je gang het is van ons allemaal niemand moet ons eigenlijk kunnen verbieden om wiet te gebruiken !!!!!!!!!plus dat het ook als medicijn te gebruiken is ,en ik in de meeste gevallen erg erg spiritueel van word 😉

  0 likes
 29. Plak deze link eens in uw werkbalk en lees eens wie nu eigenlijk het vaakst tot blowen overgaat?? http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2011/november/Intelligente-drugsgebruikers.html zo nu eerst een joint!!

  0 likes
 30. [quote name=”Rokertje”]@#22 Leon, Wiet word al lang niet meer door god gemaakt. Althans, niet de wiet die wij roken. Deze word wel gemaakt door mensen die voor god willen spelen en is al lang niet meer het onschuldige goedje wat het ooit (misschien) is geweest. De wiet van tegenwoordig vind ik, en weet ik uit ervaring, gelijk staan aan harddrugs en dus ook alcohol. Nee, ook de wiet vandaag de dag is niet meer te vertrouwen. Tenzij je het zelf kweekt![/quote]
  Het staat niet gelijk aan harddrugs.Het is namelijk zo als je een wietje koopt met veel thc dan doe je minder in je jointje om het gewenste effect te bereiken met minder thc ga je dus MEER roken wat ongezond is.En lees eens http://www.uitjebol.net kun je gelijk leren dat cannabis NIET verslavend is!!

  0 likes
 31. [quote name=”Lex”]Ben het helemaal eens met deze “onderzoekers” 😛

  Ikzelf rook stickies vanaf mijn 12de. Ik ben nu 26 en rook gemiddeld twee jointjes op een avond. Ik merk duidelijk een gebrek in ontwikkeling wanneer ik mezelf vergelijk met kids van 21.

  Mijn IQ is toen ik 12 was getest. Hier kwam een score van 120 uit. Op mijn 21ste is er nog een test geweest waarin ik onder het gemiddelde scoorde, namelijk 89. . . .

  Wat dit betreft is de hypothese die gesteld wordt, plausibel.

  Dat je geheugen wordt aangetast van wiet roken is een feit. Dus hoogstwaarschijnlijk heeft het op meer vlakken in je hersens grote invloed.[/quote]
  Voel je je nu ook een stuk dommer Lex dan toen je nog op de basisschool zat? Niet doen hoor, je bent nog steeds dezelfde “Intelligentie”.

  De Illuminaten van het Cito testen tegenwoordig ook al peuters; je moet er immers vroeg bij zijn om “de kansen te verdelen” en de intelligentsia aan te sturen richting jouw doelen.

  Weet iemand al wat geheugen nu precies is? Ik heb vaak “last” van spontane herinneringen. Die komen voorbij drijven als ik ergens op gefocust ben, op een boek of zo. Die herinneringen bevatten ook gevoel. Gevoel dat ik op het moment dat het gebeurde niet had… ‘t is toch merkwaardig. Waarom is er geen wetenschapper die écht weet wat het geheugen is? Echo geheugen, iconisch geheugen, lange termijn, korte termijn, declaratief, niet-declaratief? Ammehoela!

  0 likes
 32. [quote name=”Killuminati”]Ik word zo moe van al die onderzoekjes m.b.t. wiet. De werking van cannabis hangt af van je gemoedstoestand. Ben je je aan het focussen? Dan raak je in een hyperfocus. Probeer je je hoofd leeg te maken? Cannabis helpt je. Heb je jezelf eve niet meer in de hand? Cannabis helpt je relativeren. Etc. etc.

  En nee tuurlijk doet het niks met je IQ, het hangt af van hoe je het gebruikt. Al loop jij de hele dag te blowen en Jersy Shore te kijken, moet je niet verwachten de je er slimmer van wordt.

  Uit eigen ervaring weet ik gewoon dat cannabis ons niet voor niks is gegeven door de natuur. Echt, ga eens een keer stoned naar het NOS journaal kijken, en je zult je verbazen hoe anders je er naar gaat kijken (dat is een voorbeeld). Je gaat jezelf verdiepen in andere invalshoeken en gaat je inleven in anderen. Ook vallen bepaalde dingen op hun plaats, op willekeurige momenten.[/quote]

  Zeker zo , maar het blijft miz wel dan vaker bij een machteloos toekijken omdat kanabis gebruik veel idealistische gevoelens oproepen die met gevoelens alleen nooit uit de wereld geholpen kunnen, omdat niet iedereen door “”een rare snuiter met mooie onredelijke wensen”” afgetroeft wil worden.

  Kannabis is een kort plezier, maar geloof niet alles wat jouw lekker voelt , want het kan (bij teveel gebruik) sociaal ook negatieve gevoelens oproepen wat het minder leuk zal maken voor wakkeren geesten.

  0 likes
 33. [quote name=”John”]Ik ken mensen die bijna elke dag wiet roken, zonder problemen een maand op vakantie gaan en dan dus geen wiet roken.
  Hoezo verslavend?[/quote]

  Ik ken mensen die elke dag een pilsje of twee drinken, en gewoon een week of langer zonder kunnen, maar ik ken er ook genoeg die dat absoluut niet kunnen.

  Ik heb 5 jaar dagelijks geblowd, altijd wiet van de shop, dus zuiver is het niet en ik kon niet echt makkelijk een dag over slaan.

  Zat dan met mn handen in mn haar *wat moet of kan ik nu doen vandaag !!* en ik kon moeilijk in slaap vallen.
  Dit hoor ik overigens van elke wiet gebruiker.

  Maar, ieder mens is uniek en gaat er anders mee om. Zelf ben ik nu zo’n twee jaar gestopt en heb het nog wel eens gerookt maar zeker niet meer met regelmaat en ik kan je zeggen dat ik blij ben dat ik ervan af ben!
  Overigens ben ik ook gestopt met roken dus het weer houdt me nu om te blowen.

  Als ik nu wiet roken rook ik het via een bong. Dan rook je het puur en heeft het een veel fijnere uitwerking dan wanneer je het met tabak rookt.
  Echter zijn de blowers die ik ken niet te pruimen als ze hun blowtje niet hebben.

  Gewoon niet elke dag doen, dan kun je gewoon makkelijk zonder.
  En geen tabak roken !

  0 likes
 34. Vanmorgen stapt er een jongen van ongeveer 14 jaar voor mij in de trein en die zegt tegen en nog jonger knulletje, ik voel mij lamlendig, daar keek ik niet raar van op, want hij had net wiet zitten te roken om 8 uur smorgens en dan denk ik, het zal je kind maar wezen die al wiet rookt voordat hij naar school gaat. Ik denk namelijk dat deze kinderen wel verslaafd zijn, want ze zitten in een moeilijke periode en wat is er dan gemakkelijker, heerlijk verdoofd door het leven en zo loop je wel degelijk een achterstand op.
  Ben een voorstander van het legaliseren van wiet, want het is veel onschuldiger dan drank, maar wiet is niet alleen lang leve de lol, vooral niet voor een kind, het is het ontvluchten van de werkelijk in zoverre er een werkelijkheid is.
  Kinderen beneden 18jaar hoeven nog geen geestverruimende middelen, laten ze er eerst maar eens beter over nadenken.

  0 likes
 35. Ik ben nu al ruim 10 jaar een zware blower. Meer dan een paar per dag zullen we maar zeggen.
  En ja het is zeker een soort van vlucht uit de werkelijkheid…
  IQ verlagend geloof ik ook geen bal van eigenlijk… Ik heb pas nog een IQ test gedaan, en ben nog steeds begaafd volgens de punten….

  0 likes
 36. Plak deze eens in uw werkbalk dan weet u gelijk waarom mensen zo vreemd op het woordje cannabis reageren. “Cannabis en het PAVLOV effect”.http://www.bangersisters.nl/verhalen/columns/871-uit-de-oude-doos-hennep-en-de-pavlov-reactie

  0 likes
 37. [quote name=”RRR”][quote name=”John”]Ik ken mensen die bijna elke dag wiet roken, zonder problemen een maand op vakantie gaan en dan dus geen wiet roken.
  Hoezo verslavend?[/quote]

  Ik ken mensen die elke dag een pilsje of twee drinken, en gewoon een week of langer zonder kunnen, maar ik ken er ook genoeg die dat absoluut niet kunnen.

  Ik heb 5 jaar dagelijks geblowd, altijd wiet van de shop, dus zuiver is het niet en ik kon niet echt makkelijk een dag over slaan.

  Zat dan met mn handen in mn haar *wat moet of kan ik nu doen vandaag !!* en ik kon moeilijk in slaap vallen.
  Dit hoor ik overigens van elke wiet gebruiker.

  Maar, ieder mens is uniek en gaat er anders mee om. Zelf ben ik nu zo’n twee jaar gestopt en heb het nog wel eens gerookt maar zeker niet meer met regelmaat en ik kan je zeggen dat ik blij ben dat ik ervan af ben!
  Overigens ben ik ook gestopt met roken dus het weer houdt me nu om te blowen.

  Als ik nu wiet roken rook ik het via een bong. Dan rook je het puur en heeft het een veel fijnere uitwerking dan wanneer je het met tabak rookt.
  Echter zijn de blowers die ik ken niet te pruimen als ze hun blowtje niet hebben.

  Gewoon niet elke dag doen, dan kun je gewoon makkelijk zonder.
  En geen tabak roken ![/quote]
  Eindlijk eens iemand die de waarheid durft te zeggen, is weer eens wat anders dan zogenaamde informatiesite die puur drug promoten. Of mensen die bij zichzelf niets anders merken, ook wel de ontkenningsfase genoemd. Nuchtere mensen om hen heen zien namelijk wel de verschillen. Maar wat u schrijft, is exact wat ik ook hoor van gebruikers, zonder uitzondering. Maar ze hebben het spul niet nodig en het is niet verslavend…

  0 likes
 38. [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Rokertje”]@#22 Leon, Wiet word al lang niet meer door god gemaakt. Althans, niet de wiet die wij roken. Deze word wel gemaakt door mensen die voor god willen spelen en is al lang niet meer het onschuldige goedje wat het ooit (misschien) is geweest. De wiet van tegenwoordig vind ik, en weet ik uit ervaring, gelijk staan aan harddrugs en dus ook alcohol. Nee, ook de wiet vandaag de dag is niet meer te vertrouwen. Tenzij je het zelf kweekt![/quote]
  Het staat niet gelijk aan harddrugs.Het is namelijk zo als je een wietje koopt met veel thc dan doe je minder in je jointje om het gewenste effect te bereiken met minder thc ga je dus MEER roken wat ongezond is.En lees eens http://www.uitjebol.net kun je gelijk leren dat cannabis NIET verslavend is!![/quote]
  Toch een beetje dunnetjes 1 stukje van uitje bol en weed is niet verslavend.
  Ik luister veel liever naar mensen die er na jaren onthouding niet meer dagelijks aan hoeven te denken.
  En me vertellen dat ze jaren niet vrij geweest zijn.
  ze volgen in de verslavings zorg dezelfde progamma,s als alcohol verslaafde en opiade verslaafde.
  dat zegt genoeg, lijkt mij zo.
  Dat weed verslavend is, is net zo reeel als weed verslaafden.

  0 likes
 39. Hebben de mensen die beweren dat wiet gelijk staat aan harddrugs zelf weleens harddrugs gebruikt? Ik heb daar namelijk wel de nodige ervaring mee, en ik vind het een nogal onterechte uitspraak. Als je bijvoorbeeld aan de coke zit gaat dat je hele gedachtegang beheersen, en je moet sterk in je schoenen staan om dat patroon te doorbreken. Mij is dat gelukt zonder verslavingszorg, want met een sterke geest kun je alles bereiken. De echte harddrugs wordt dagelijks door duizenden artsen voorgeschreven, wat hen de dealers van de farmaceutische industrie maakt. Trap er niet in!

  0 likes
 40. [quote name=”marga Soeverein Mens”]Cannabis maakt, dat je bewustzijn afvlakt. Je bent je niet meer bewust van wat er om je heen gebeurt. En aangezien het verslavend is, ga je dus behoorlijk onbewust door het leven. Je ziet het leven niet meer in het juiste perspectief. Dat geldt ook voor anti depressiva en ADHD remmers, zoals Ritalin. Er zullen wel nog vele medicijnen zo werken, dus pas op wat je slikt.[/quote]

  Het spijt me zeer, maar als ik stoned ben ben ik me dus niet meer bewust van wat er om me heen gebeurd? En zie ik het leven niet meer in het juiste perspectief? Heb je soms de gave om je in mijn lichaam en geest te verplaatsen? Want als dat zo is dan heb je het goed mis. Spreek dus voor jezelf a.u.b. Je betitelt jezelf ten slotte als “soeverein”

  0 likes
 41. #Silversurfer:Het is niet slechts 1 stukje van een site die zegt dat het niet verslavend is als u eens uw pc opdracht gaf tot verder onderzoek.Mijn eigen ervaring??Ik Rookte altijd joint’s,tot ik in 2003, 6 weken in het ziekenhuis moest doorbrengen.De cannabis heb ik nooit gemist.De tabak als een dolle koe!!En u laat mij lachen als u zegt dat de verslavingszorg net zo omgaat met een alcoholverslaafde, als met een cannabisgebruiker, die door de TABAK niet los kan komen van wat cannabis.Ik schreef in 1 van mijn reactie,s over het pavlov effect, waar u kennelijk nog steeds in steken is gebleven??Het pavlov effect:Zeg je drugs of wiet of cannabis en men wordt dol(verkeerde voorlichting) zeg je alcohol en men roept lekker.Niet eens erbij nadenkende, dat alcohol een harddrug is,en dan komt het pavlov effect weer terug, als je over cannabis begint. WANT OOOH dat is wel zulk raar spul.En alcohol is en blijft een heiligert. Ja een schijnheiligert,die te werk gaat als een mietje, die je lever sloopt je hersencellen, en je gezin naar de haaien helpt.

  0 likes
 42. [quote name=”silversurfer”][quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Rokertje”]@#22 Leon, Wiet word al lang niet meer door god gemaakt. Althans, niet de wiet die wij roken. Deze word wel gemaakt door mensen die voor god willen spelen en is al lang niet meer het onschuldige goedje wat het ooit (misschien) is geweest. De wiet van tegenwoordig vind ik, en weet ik uit ervaring, gelijk staan aan harddrugs en dus ook alcohol. Nee, ook de wiet vandaag de dag is niet meer te vertrouwen. Tenzij je het zelf kweekt![/quote]
  Het staat niet gelijk aan harddrugs.Het is namelijk zo als je een wietje koopt met veel thc dan doe je minder in je jointje om het gewenste effect te bereiken met minder thc ga je dus MEER roken wat ongezond is.En lees eens http://www.uitjebol.net kun je gelijk leren dat cannabis NIET verslavend is!![/quote]
  Toch een beetje dunnetjes 1 stukje van uitje bol en weed is niet verslavend.
  Ik luister veel liever naar mensen die er na jaren onthouding niet meer dagelijks aan hoeven te denken.
  En me vertellen dat ze jaren niet vrij geweest zijn.
  ze volgen in de verslavings zorg dezelfde progamma,s als alcohol verslaafde en opiade verslaafde.
  dat zegt genoeg, lijkt mij zo.
  Dat weed verslavend is, is net zo reeel als weed verslaafden.[/quote]
  http://www.scientias.nl/alcohol-is-schadelijker-dan-heroine/18878 De schadelijkheid in punten uitgedrukt, en kijk eens wat cannabis krijgt toegekent, en tabak en alcohol??Wakker worden de vogeltjes fluiten al.

  0 likes
 43. weed is een leuk ding, maar wat ik je wel kan vertellen is dat ik een fantastische relatie naar de haaien geholpen heb omdat ik elke avond in een roes voor de laptop zat of naar discovery lag te kijken, maar dat besef je pas als het te laat is natuurlijk dus weed heeft bij overmatig gebruik zeker ook wel negatieve effecten.niet zozeer als met alcohol omdat je niet agressief word maar de negatieve effecten zijn er zeker wel op sociaal vlak.

  0 likes
 44. Waar niet veel aandacht aan wordt besteed is de manier waarop cannabis wordt geteeld.

  Als er bij gebruik van cannabis schade zou kunnen optreden aan lijf en geest, waarom zou dat dan niet het effect kunnen zijn van de schadelijke stoffen die zijn toegevoegd tijdens de kweek of daarna?

  Door het niet reguleren en het in de illegaliteit houden van deze geneeskrachtige plant werkt men onzorgvuldige kweek in de hand en kan het gebeuren dat er daardoor allerlei schadelijke stoffen worden toegevoegd bij de kweek om bijv. de productie omhoog te krijgen.

  Te veel insecticiden, te veel kunstmatige groeistoffen of zelfs achteraf verf of andere schadelijke middelen toevoegen om het gewicht te verhogen maakt dat juist daardoor cannabis schadelijk is.

  Ik ben er van overtuigd dat (gematigd) pure cannabisgebruik een heel positieve en geneeskrachtige uitwerking heeft. En mensen die zichzelf en het gebruik in de hand weten te houden hoeven niet bang te zijn dat cannabis (Indica!) verslavend is.

  En vergeet niet dat de farmaceutische -miljarden- industrie niet zit te wachten op een goedkoop of beter alternatief en zeker niet op een niet te patenteren middel die vele chemische medicijnen overbodig zou kunnen maken. Medicijnen zijn uiteindelijk ook middelen die vooral bij langdurig gebruik geestelijk en fysiek veel schadelijke effecten kunnen hebben en geestelijk zeer verslaafd kunnen zijn.

  0 likes
 45. [quote name=”Hunting Wolf”]#Silversurfer:Het is niet slechts 1 stukje van een site die zegt dat het niet verslavend is als u eens uw pc opdracht gaf tot verder onderzoek.Mijn eigen ervaring??Ik Rookte altijd joint’s,tot ik in 2003, 6 weken in het ziekenhuis moest doorbrengen.De cannabis heb ik nooit gemist.De tabak als een dolle koe!!En u laat mij lachen als u zegt dat de verslavingszorg net zo omgaat met een alcoholverslaafde, als met een cannabisgebruiker, die door de TABAK niet los kan komen van wat cannabis.Ik schreef in 1 van mijn reactie,s over het pavlov effect, waar u kennelijk nog steeds in steken is gebleven??Het pavlov effect:Zeg je drugs of wiet of cannabis en men wordt dol(verkeerde voorlichting) zeg je alcohol en men roept lekker.Niet eens erbij nadenkende, dat alcohol een harddrug is,en dan komt het pavlov effect weer terug, als je over cannabis begint. WANT OOOH dat is wel zulk raar spul.En alcohol is en blijft een heiligert. Ja een schijnheiligert,die te werk gaat als een mietje, die je lever sloopt je hersencellen, en je gezin naar de haaien helpt.[/quote]
  Ik erger me al tientallen jaren aan het stoer doen over alcohol onder volwassenen. Is het dan gek dat de kinderen gaan comazuipen? Ik had het er laatst met mijn moeder over. Ze begon over GTST. Daar kijkt ze altijd naar. Er wordt veel in gedronken. En vast heel stoer over gedaan. Dat tabak zelfs invloed heeft op de meningen die je erop nahoudt, zal wel door bijna niemand geloofd worden. Toch is dat wel mijn ervaring. Ik was kettingroker. Stoppen met tabak was inderdaad veel moeilijker (in mijn geval) dan stoppen met wiet of hasj. Toch geloof ik dat tabak ook best wel zijn gezonde kanten heeft. Het ontspant het lichaam (niet de geest).

  0 likes
 46. [quote name=”Redice”]weed is een leuk ding, maar wat ik je wel kan vertellen is dat ik een fantastische relatie naar de haaien geholpen heb omdat ik elke avond in een roes voor de laptop zat of naar discovery lag te kijken, maar dat besef je pas als het te laat is natuurlijk dus weed heeft bij overmatig gebruik zeker ook wel negatieve effecten.niet zozeer als met alcohol omdat je niet agressief word maar de negatieve effecten zijn er zeker wel op sociaal vlak.[/quote]
  Dat is zeker waar. Als je stoned bent heeft dat een effect op iemand die niet stoned is. Een effect dat die iemand niet wil. Je zuigt een ander ergens in mee. Dus in een relatie werkt het alleen als je allebei naar de koffieshop gaat. Toen ik hier achter kwam, heb ik gekozen mezelf geheel te onthouden van de middelen. Ik dronk ook al geen koffie meer, want als je daar eenmaal aan begint, zit je aan het eind van de werkdag helemaal te shaken. De cannabis bevordert ook niet altijd je communicatieve vaardigheden. Zo loop je ook het een en ander mis als het om de liefde gaat… daar kun je natuurlijk voor kiezen.

  0 likes
 47. Als ik weed rook, dan kan ik met vrienden zulke diepe gesprekken aangaan, waarin iedereen relaxed is en elkaar laat uitspreken. Waar een ieder gelijk is en waarin we onze gedachten haast kunnen aanraken. Met drank op worden het 10 gesprekken door elkaar en waarin een ieder met 2 tongen spreekt. Te veel is nimmer goed, maar zo nu en dan een drankje of een joint, moet kunnen. Het is helemaal niet te doen, als de helft drank op heeft en de andere helft stoned is. Dan heb je 2 verschillende werelden bij elkaar zitten.

  0 likes
 48. Zodra je merkt dat cannabis, welke soort je dan ook neemt, niet goed bevalt of je merkt dat er na verloop van tijd te veel gewenning ontstaat met eventueel een verkeerde en niet prettige uitwerking/bijwerking dan is het natuurlijk veel verstandiger er onmiddellijk weer mee te stoppen.
  Voordat iemand begint met cannabis dan spit eerst eens grondig op het internet of het wel geschikt is voor je en het ook dat is wat je zoekt. Dit advies zou iemand ook moeten volgen als hij of zij medicijnen gaat gebruiken, want veel medicijnen zijn alles behalve onschuldig en kennen veel nare bijwerkingen. Bijv. antidepressiva heeft op sommige mensen een goede uitwerking, maar er zijn genoeg die, ook nadat ze zijn gestopt, jaren later nog de meest vreemde klachten/bijwerkingen ondervinden. Zo kan men jaren later schokken in het lichaam hebben, behoorlijk naar dromen, nog depressiever worden, slecht voelen en dan weer goed. Dergelijke neveneffecten zijn mij (nog) niet bekent bij gebruik van cannabis. Maar evenzo goed zou bij -langdurig- gebruik van cannabis dergelijke klachten zich ook kunnen openbaren, misschien zelfs na jaren.
  Blijf er bij dat alcohol, (soft)drugs, tabak en medicijnen vooral bij jonge mensen meer schade aanricht dan dat het de gezondheid bevordert. Jonge mensen zouden het besef moeten hebben dat dergelijke middelen MISSCHIEN iets is voor later nadat de hersenen en lichaam zich volledig hebben ontwikkeld. En dan nog vraag je je af of een gezond en goed functionerend mens dergelijke middelen wel nodig heeft.
  Persoonlijk zie ik cannabis als een ondersteunend middel, maar niet als genotsmiddel en al helemaal niet als het negatieve neveneffecten oproept. Mensen die zichzelf slecht onder controle hebben moeten gewoon niet beginnen aan alcohol, tabak, medicijnen of drugs waar ze vervolgens maar weer moeilijk vanaf kunnen komen.

  Zelfs een ‘onschuldige’ verdoving kan al gevaarlijk zijn http://tinyurl.com/ajsx89y

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

media

Media zijn onderdeel van probleem in de coronacrisis: ‘Dit is massapsychose’

Wat je ook van hem vindt, Jort ...

greta

Anti-Greta hangt celstraf boven het hoofd wegens ‘klimaatontkenning’

Als je Greta Thunberg heet, krijg je ...