Gezondheid

Cannabis verlaagt het IQ niet

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een Nieuw-Zeelandse studie waaruit bleek dat cannabisgebruik op jonge leeftijd gepaard gaat met een verlaging van het IQ, blijkt niet te deugen.

Een verband tussen cannabisgebruik en een achteruitgang van het IQ zou wel eens een illusie kunnen zijn, zo schrijven Noorse wetenschappers in het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De daling van het IQ kan heel goed zijn veroorzaakt door andere factoren, aldus de Noorse onderzoekers. Ze ontdekten dat het vooral bepaalde groepen jongeren zijn die op jonge leeftijd cannabis gebruiken.

Afstompende omgeving

Het gaat vaak om jongeren met een gebrekkige zelfbeheersing en gedragsmoeilijkheden of jongeren die uit families met een lage sociaal-economische status komen.

Juist die kinderen lopen een grote kans in een omgeving te komen die intellectueel weinig stimulerend is. Deze intellectuele afstompende omgeving kan ook de verlaging van het IQ verklaren, schrijven de Noren.

Dunedin-studie

De Nieuw-Zeelandse onderzoekers meldden afgelopen jaar dat cannabisgebruik het IQ zou verlagen. Ze baseerden zich op de zogeheten Dunedin-studie, die al 40 jaar de gezondheid van 1037 Nieuw-Zeelanders volgt.

Bij 40 cannabisgebruikers, die al op jonge leeftijd met de drug waren begonnen, werd vastgesteld dat het IQ in de loop der jaren met acht punten was gedaald, terwijl het IQ van niet-gebruikers gelijk was gebleven. De Noorse onderzoekers hebben nu aangetoond dat de verlaging van het IQ niet hoeft te zijn veroorzaakt door cannabisgebruik.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

49 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Killuminati
Killuminati
11 jaren geleden

Ik word zo moe van al die onderzoekjes m.b.t. wiet. De werking van cannabis hangt af van je gemoedstoestand. Ben je je aan het focussen? Dan raak je in een hyperfocus. Probeer je je hoofd leeg te maken? Cannabis helpt je. Heb je jezelf eve niet meer in de hand? Cannabis helpt je relativeren. Etc. etc.

En nee tuurlijk doet het niks met je IQ, het hangt af van hoe je het gebruikt. Al loop jij de hele dag te blowen en Jersy Shore te kijken, moet je niet verwachten de je er slimmer van wordt.

Uit eigen ervaring weet ik gewoon dat cannabis ons niet voor niks is gegeven door de natuur. Echt, ga eens een keer stoned naar het NOS journaal kijken, en je zult je verbazen hoe anders je er naar gaat kijken (dat is een voorbeeld). Je gaat jezelf verdiepen in andere invalshoeken en gaat je inleven in anderen. Ook vallen bepaalde dingen op hun plaats, op willekeurige momenten.

Coeus
Coeus
11 jaren geleden

Jongens, wel correct formuleren hoor. De onderzoekers hebben niets “aangetoond”. Zo te lezen, komen ze met andere hypotheses. Dat is wat anders dan iets aantonen.

dymph
dymph
11 jaren geleden

Ook zal het eraan liggen rook je het puur of met Tabak.
Er zijn genoeg alernative voor tabak.
BV
De koningskaars of bv bladeren van de bramenstruik ect ect.

#kefashan
#kefashan
11 jaren geleden

Ik geloof niet dat IQ bestaat.
IQ is bedacht door de Illuminaten om rekenwonderen en analytici te onderscheiden van dyscalculieten en synthetici. Ik heb nooit leren hoofdrekenen. Dus je begrijpt dat ik dan een laag IQ heb. Da’s logisch. Ik ben meer iemand van de synthese in plaats van de analyse.
Ik geloof wel in intelligentie, maar niet in het meten van intelligentie.
Wiet bestaat natuurlijk wel.
Killuminati weet daar alles van!
Ik vroeger ook. Goed voor het idealisme, soms/vaak slecht voor het in praktijk brengen van de idealen.

Back to top button
49
0
We lezen graag je reactie!x