Gezondheid

EU-agentschap: aantoonbaar verband narcolepsie en griepvaccin

Help anderen door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Zweden en Finland is er een verband tussen de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep in 2009 waarin het middel Pandemrix zat en de slaapziekte narcolepsie.

Dat is volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) na twee jaar onderzoek definitief aangetoond.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Als gevolg van het verhoogde risico is de slaapziekte in beide landen vaker opgetreden bij kinderen tussen 5 en 19 jaar oud, aldus het agentschap van de Europese Unie in een rapport. In Nederland is narcolepsie niet vaker vastgesteld dan normaal, maar dat komt omdat er niet zo veel Nederlandse kinderen zijn gevaccineerd. In Finland en Zweden zijn alle kinderen gevaccineerd.

Hypothalamus

Narcolepsie is een neurologische afwijking die wordt gekenmerkt door onweerstaanbare perioden van slaap en slaapstoornissen in het algemeen. De ziekte wordt in verband gebracht met een beschadiging aan de hypothalamus.

Na de vaccinatieronde in Nederland in 2009 is bij 21 kinderen (pdf) tussen de 0 en 18 jaar narcolepsie vastgesteld. In totaal werden ook 13 gevaccineerde volwassenen met de ziekte gediagnosticeerd.

Meer dan 31 miljoen mensen in 47 landen hebben de prik met Pandemrix gekregen. Tenminste 247 volwassenen en kinderen kregen daarna last van de ernstige chronische ziekte. Pandemrix wordt niet toegevoegd aan het reguliere griepvaccin.

Arepanrix

Tussen 2009 en 2010 verkocht farma-gigant GlaxoSmithKline (GSK) 300 miljoen doses van het griepvaccin. Dat leverde het bedrijf in totaal 2,3 miljard euro op. Vanwege een tweetal omstreden fiscale maatregelen in België, hoefde de geneesmiddelengigant nog geen drie procent belasting te betalen over het gehele bedrag.

Het ECDC adviseert om ook buiten Europa onderzoek te verrichten, waar nauwelijks media-aandacht is geweest voor de slaapziekte. Het gaat dan met name om landen als Canada en Brazilië, waar men destijds Arepanrix gebruikte, een vaccin dat erg op Pandemrix lijkt en ook het adjuvant AS03 bevat.

Bron: Telegraaf.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Stoer dat dit zelfs in de Telegraaf staat. De Telegraaf durft ook eens een keer iets te zeggen wat niet in het straatje past van de farmaceutische industrie.

gerard
gerard
11 jaren geleden

Blijkt dus maar weer eens dat er te eenzijdig wordt beslist over eventuele risico’s en dat niet alles goed is uitgezocht en gecontroleerd onder druk van een eventuele epidemie en de pers

p-eat-her
p-eat-her
11 jaren geleden

@aardebewoner: inderdaad, gelukkig zien we dat steeds meer. Blijkbaar word de shit zoveel dat dit zelfs met oogkleppen op te zien is 🙂

Monique
Monique
11 jaren geleden

Blij dat ik op MenS heb gestemd. Ik geloof in de kracht van de intentie 🙂

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x