Homepagina » Gezondheid » EU-agentschap: aantoonbaar verband narcolepsie en griepvaccin
Onderzoek naar griepvaccin om narcolepsiegevallen

EU-agentschap: aantoonbaar verband narcolepsie en griepvaccin

In Zweden en Finland is er een verband tussen de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep in 2009 waarin het middel Pandemrix zat en de slaapziekte narcolepsie.

Dat is volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) na twee jaar onderzoek definitief aangetoond.

Als gevolg van het verhoogde risico is de slaapziekte in beide landen vaker opgetreden bij kinderen tussen 5 en 19 jaar oud, aldus het agentschap van de Europese Unie in een rapport. In Nederland is narcolepsie niet vaker vastgesteld dan normaal, maar dat komt omdat er niet zo veel Nederlandse kinderen zijn gevaccineerd. In Finland en Zweden zijn alle kinderen gevaccineerd.

Hypothalamus

Narcolepsie is een neurologische afwijking die wordt gekenmerkt door onweerstaanbare perioden van slaap en slaapstoornissen in het algemeen. De ziekte wordt in verband gebracht met een beschadiging aan de hypothalamus.

Na de vaccinatieronde in Nederland in 2009 is bij 21 kinderen (pdf) tussen de 0 en 18 jaar narcolepsie vastgesteld. In totaal werden ook 13 gevaccineerde volwassenen met de ziekte gediagnosticeerd.

Meer dan 31 miljoen mensen in 47 landen hebben de prik met Pandemrix gekregen. Tenminste 247 volwassenen en kinderen kregen daarna last van de ernstige chronische ziekte. Pandemrix wordt niet toegevoegd aan het reguliere griepvaccin.

Arepanrix

Tussen 2009 en 2010 verkocht farma-gigant GlaxoSmithKline (GSK) 300 miljoen doses van het griepvaccin. Dat leverde het bedrijf in totaal 2,3 miljard euro op. Vanwege een tweetal omstreden fiscale maatregelen in België, hoefde de geneesmiddelengigant nog geen drie procent belasting te betalen over het gehele bedrag.

Het ECDC adviseert om ook buiten Europa onderzoek te verrichten, waar nauwelijks media-aandacht is geweest voor de slaapziekte. Het gaat dan met name om landen als Canada en Brazilië, waar men destijds Arepanrix gebruikte, een vaccin dat erg op Pandemrix lijkt en ook het adjuvant AS03 bevat.

Bron: Telegraaf.nl

Gerelateerd:

 Vind je dit belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. Stoer dat dit zelfs in de Telegraaf staat. De Telegraaf durft ook eens een keer iets te zeggen wat niet in het straatje past van de farmaceutische industrie.

  0 likes
 2. Blijkt dus maar weer eens dat er te eenzijdig wordt beslist over eventuele risico’s en dat niet alles goed is uitgezocht en gecontroleerd onder druk van een eventuele epidemie en de pers

  0 likes
 3. @aardebewoner: inderdaad, gelukkig zien we dat steeds meer. Blijkbaar word de shit zoveel dat dit zelfs met oogkleppen op te zien is 🙂

  0 likes
 4. Blij dat ik op MenS heb gestemd. Ik geloof in de kracht van de intentie 🙂

  0 likes
 5. wel raar ik heb nooit een griep vaccin gehad en nooit griep hoewel mij kennisen wel dat hebben laten doen en griep krijgen zeg altijd je weet nooit wat ze je inspuiten

  0 likes
 6. Narcolepsie wil je niet hebben maar je mag het van mij overnemen !

  0 likes
 7. Ze moeten ALLEMAAL 20 jaar het gevang in, ampt afnemen en burgers flippen
  Als ze niet de dood straf verdienen voor het beschadigen van honderden millioenen! mensen wereld wijd.

  Dit kan niet zomaar gebeuren zonder “Goede” reden, een reden die wij niet weten, mischien het uitwassen van de zwakkere/Gekke in de Gene pool, wie weet, maar er moet een hoger doel na gestreeft worden, eentje die te hard is voor ons om te weten.

  0 likes
 8. Uhmmmm… Narcolepsie is een aandoening… kan dus niet door medicijnen enkel getriggered worden…

  0 likes
 9. [quote name=”IkDus”]Uhmmmm… Narcolepsie is een aandoening… kan dus niet door medicijnen enkel getriggered worden…[/quote]

  Dat wordt ook niet gesteld. Er is een aantoonbaar verband gevonden. Dat betekent niet dat bewezen is dat de narcolepsie is ontstaan dóór het middel.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

gates

Rutte geeft honderden miljoenen aan vaccingroep Bill Gates: ‘Trotse geldschieter’

Tijdens de Global Vaccine Summit is donderdag ...

Er is iets geks met de toekomst

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het onderbewustzijn ...