Homepagina » Financieel » De euro heeft eindstadium kanker. Deze expert veegt de vloer aan met het beleid van de ECB
De euro heeft eindstadium kanker. Deze expert veegt de vloer aan met het beleid van de ECB

De euro heeft eindstadium kanker. Deze expert veegt de vloer aan met het beleid van de ECB

Ongekend en draconisch, zo werd het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) uit januari 2015 genoemd om de geldkraan open te draaien.

Inmiddels staat de rente op nul procent en heeft de geldpers 2165 miljard euro afgeleverd, drie keer de hele Nederlandse economie.

Eigenlijk moest dit programma in december 2017 worden beëindigd, maar inmiddels is bekend geworden dat de geldpers nog tot tenminste september 2018 zal blijven draaien.

Catastrofe

Volgens financieel expert Marc Friedrich stuurt de ECB aan op een catastrofe. In gesprek met persbureau Sputnik spreekt hij van een onverantwoord spel met enorme gevolgen voor de burger.

De expert legt uit dat het geld grotendeels uit het niets wordt gecreëerd. “Elke commerciële bank kan geld uit het niets maken en dat is dodelijk,” zegt hij. “De inflatie wordt dan namelijk aangewakkerd.”

Voortzetting van het huidige beleid zal de burger alleen maar nadelig beïnvloeden, aldus Friedrich. Er zal nog meer worden gesneden in de pensioenen en de armoede zal verder toenemen.

Bankroet

Als je Mario Draghi en de officiële berichten mag geloven, gaat het allemaal super in Europa. Overal is sprake van economisch herstel.

Voor bijvoorbeeld Duitsland is de euro zeer gunstig, maar voor Italië of Griekenland is de euro veel te duur.

Terwijl Duitsland een exportrecord heeft neergezet, is het zuiden van Europa zowat bankroet.

Schrikbarende ontwikkeling

“Dat is een schikbarende ontwikkeling voor de samenleving, voor de economie en voor de mensen die daar wonen,” stelt Friedrich.

“Ons financiële systeem en de euro hebben eindstadium kanker,” voegt hij toe. “Er is geen redding mogelijk, dat zien we al jaren.”

“Er moet chirurgisch worden ingegrepen, de tumor moet worden verwijderd en er moet naar een creatieve oplossing worden gezocht,” zegt hij. “Alleen dan kan er iets nieuws, iets gezonds ontstaan.”

Geen verbetering

De huidige levensverlengende behandeling zal geen verbetering opleveren, aldus de expert.

Het enige wat we bereiken is dat het steeds slechter gaat met de mensen en dat extremistische partijen steeds groter worden, besluit hij.

[Sputniknews]


Vond je deze informatie interessant? Deel het dan met iedereen op Facebook
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

31 reacties

 1. Moet ieder land dan terug een eigen munteenheid hebben? Zodat we weer de waarde van ons geld verliezen bij het inwisselen in het wisselkantoor om even over de grens iets te gaan winkelen? Ik ben tevreden met de Europese munt. Ik ben er zeker van dat ook zonder de Euro de prijzen de afgelopen decennium sterk zouden stijgen. En nu terug keren naar de “oude munteenheid” zou meer chaos creëren de prijzen zullen van land tot land nog meer stijgen dan het nu het geval is?

  Uiteraard is de Euro niet perfect in zijn betekenis, maar dat heeft vooral met de banken(-crisis) en de politieke onmacht te maken dit te verhelpen. Teveel meningen, teveel nationalisme (eigen land eerst), teveel politieke partijen,… .

  Overigens de crisis is niet alleen bij de Euro, het speelt zich af in de hele (Westerse) wereld. Dus de veranderingen moeten op wereldvlak gebeuren. Een nieuw economisch systeem, zeg maar. Maar hoe of wat en waar of wanneer daar heb ik geen kennis van. En het lijkt me dat voornamelijk Amerika (en de rijke elite) daarop niet zal willen springen.

  6 likes
  • Je lijkt wel een gruweldictator.

   28 likes
  • Haha tevreden met de euro, jij bent zeker in 2002 geboren?, jij hebt blijkbaar het gulden tijdperk nooit meegemaakt

   22 likes
  • Het gaat erom dat elk land zelf zijn geld maakt en dat niet overlaat aan particuliere partijen die geld maken uit het niets en daar nog eens rente op vragen ook.
   Je begrijpt er duidelijk HELEMAAL NIETS van Maarten!

   21 likes
   • Kleine correctie: de banken bepalen niet het rente percentage. De centrale bank (voor ieder land) bepaalt tegen welk tarief een bank geld moet lenen bij haar, en welk rente percentage band de bank mag hanteren tegen uitlenen. En die rente wordt vervolgens doorberekent aan de klanten van de bank. 1 van de taken van centrale banken is ervoor zorgen dat er nooit genoeg geld voorhanden is voor de banken, waardoor de laatsten moeten lenen bij de centrale bank (die ook de bankvergunningen regelt). Onder andere door dit systeem wordt er voorkomen dat banken woekerrentes kunnen vragen.

    0 likes
  • Jan met de pet is al driemaal opgelicht geweest met die euro, de enigen die zich verrijken zijn de Europese
   “maffia praktijkuitvoerende” ministers!!!!!!! De euro zou zogezegd alles moeten oplossen! Wat lost het op??? de rijkste staten worden rijker, de arme kleinere staten naar het bankroet gedreven!

   18 likes
  • Je bedoeld een New World order? Een verbod op rente is een beter idee! Daar draait immers heel het systeem op. Geld maken uit niks dit uitlenen en de rente is de winst van de bank. Zonder winst is er geen rede om geld uit het niks te toveren.

   8 likes
  • Een nieuw economisch systeem gaat inderdaad niet gebeuren omdat de elite met hun zakenbanken en multinationals er dan op achteruit gaan. @mr slave gaf één van de vele voorbeelden waar we mee te maken hebben. Hun systeem gedijt alleen maar optimaal door zoveel mogelijk mensen/landen in de schulden te zetten en houden. Daarnaast dient minstens 1/3 van de wereldbevolking arm te worden gehouden voor een optimaal rendement.

   De EU zit middenin dit systeem en is totaal afhankelijk van de koers die de elite wil varen, het businessmodel waar ze zoveel van profiteren. De Brexit staat hier los van. Dat draait meer om bevoegdheden die de UK aan Brussel heeft moeten afstaan naast het feit dat zo’n beetje elke vluchtelingen of gelukzoeker, de UK ziet als eindbestemming om zich te vestigen. Het werd een heikel punt en dat geld niet alleen voor de UK.

   Overigens is de UK (11 miljard) na Duitsland met 13 miljard de grootste nettobetaler dus dat belooft straks nog wat als ze de UK uit de EU stapt. Nederland is verhoudingsgewijs de grootste nettobetaler!! Het betaald net zoveel als Zweden en België te samen gemiddeld 3.5 miljard euro. Spanje daarentegen krijgt een slordige 5 miljard per jaar om overeind te worden gehouden. Alle Oostblok landen krijgen jaarlijks tussen de 2 a 5 miljard euro. Je zou het niet verwachten maar de grootste geluksvogel is Polen. Die ontvangt plusminus 10 miljard euro per jaar!

   6 likes
  • Het grote probleem is dat we nu met geld omgaan dat er eigenlijk niet is en we gestimuleerd worden om ons in schulden te steken. Ik woon nu in thailand en toen ik hier kwam wonen kreeg ik meer dan 40B per euro. Nu krijg ik 38B per euro en ik vraag mij dus af waar is de economische vooruitgang dan? Mijn ouders zeiden vroeger dat je kunt uitgeven van wat je in je pocket hebt. Het hele gedoe van denken aan europa gaat ten koste van ons kleine mannen en zij die profiteren zijn de gevestigde elite. Dus voor mij laten er weer egoïstisch zijn en ieder voor zich.

   3 likes
  • Ik vrees dat het bij vrome wensen gaat blijven, Maarten.

   2 likes
 2. Nou Maarten, het is meer de vraag op dit moment of elk scenario beter is dan dit. Volgens de heren/dames in GB, werden zij gegijzeld door de euro. Om eruit te stappen, kost je dat vervolgens heel veel geld … maar toch doen ze het. Dat zegt toch ook wel iets denk ik.
  En voor wat de gulden betreft, tja die hadden we in ieder geval in eigen beheer. Dat kostte de burger ook al veel geld, maar valt in het niet bij de EU dictatuur. Toen betaalde je alleen Den Haag, nu eerst Brussel en dan weer terug naar Den Haag … van wat ervan over is.
  Hoe wel op te lossen? eerlijk, net als jij… geen idee.

  22 likes
 3. Vergeet het ESM Europees Stabiliteits Mechanisme niet, dat noodfonds wordt geleid door bankiers die venoemd zijn voor het leven, in wiens wil wet is, als zij vinden dat er door ons pak hembeet, 50 miljard gestord moet worden, moet dat binnen 7 dagen binnen zijn, pure dictatuur

  7 likes
 4. Wij hadden een zeer sterke Gulden, de Duitsers hadden een zeer sterke Mark.
  Hoe controleer je de landen in Europa?
  Door ze 1 geldeenheid te geven.

  6 likes
  • De gulden en de mark waren voordat de euro kwam al jaren aan elkaar gekoppeld.
   Daarom was de gulden net zo sterk als de mark.
   Uit de euro stappen zonder koppeling met het economisch sterke Duitsland is dus een utopie.
   Het is alleen jammer dat er ook economisch zwakke broeders meedobberen op de euro.

   1 likes
 5. Op zich is de Euro geen probleem.

  Zelfs een kind snapt dat met exporteren van bij wijze van spreken olijven om auto’s te importeren het bijna onmogelijk is om evenwicht op je handelsbalans te realiseren.

  Neo-librale oplossing voor dit probleem is de lonen, sociale voorzieningen en rechten van mensen fors verlagen, dan lost dit probleem zomaar van zelf op. Ja als je hier vergenoeg mee gaat (dat genoeg mensen dood gaan van de ellende) wel.

  Betere oplossing is kijken naar de economische structuur van Europa en pakweg 10% van de economie anders over de landen verdelen. En of landen / lokale gemeenschappen zoveel mogelijk zelfvoorzienend maken. Maar ja dit beleid mag niet van de EU.

  Hogere rente rekenen dan de economische groei betekent dat de geldhoeveelheid en schulden sneller toenemen dan de economie. op een bepaald moment in de tijd (omstreeks 2008/2009) kom je dan op een punt dat het systeem met QE beleid kunstmatig in leven gehouden moet worden.

  En dan is het “grappig” om te zien dat veel economen maar wat onzin roepen dat de rente nu te laag is.

  In alle EU laden bestaat (bijna) de hele staatsschuld die ze nu hebben uit sinds 1970 betaalde rente.

  Mogelijke oplossing voor het probleem is het invoeren van een nieuwe coöperatieve nuts Burgerbank, waarbij de rente gelijk is aan de inflatie plus een paar promille om de kosten van de bank te dekken, iedereen 1 aandeel en bij 18 jaar en ouder 1 stem in het te voeren beleid van deze nieuwe bank krijgt.
  En de rest van de banken grotendeels opdoeken…

  6 likes
 6. wat ik weet is dat nederland een van de rijkste landen op de wereld was.
  de gulden moet terug en snelheid is gewenst.
  natuurlijk moeten we enkele jaren de broekriem aantrekken dan.
  blijven we in de eu dan valt er niets meer aan te trekken maar gaan we sowieso naar de bliksem.
  de eu is altijd een monster geweest en gaat volgens planning ten onder (wij dan de gewone burger).

  6 likes
 7. Kom toevallig net thuis, na een partijtje zilveren munten (Mapple Leafs) te hebben ingeslagen.

  Niet om reclame voor de zilver- en goudboeren te maken; Maar wat is dit een verdomd heerlijk gevoel; Hier kunnen Draghi en kornuiten dus niet meer aankomen…!!

  3 likes
  • Ik hoop het voor je…….

   1 likes
   • Zeker weten dat dit een goede investering is!

    Net als goud, kan zilver niet worden bijgedrukt. Maar zilver heeft daarbij ook nog eens een industriële waarde; Het zit in Elektronica, medische toepassingen, batterijen, zonnepanelen, enz. De zilvermarkt is veel kleiner als die van goud.

    Willem Middelkoop:

    ” … Beleggers met een langere horizon mikken op een langdurige prijsstijging omdat zilver schaarser wordt. De productie van het edelmetaal zal in de toekomst de vraag niet bij kunnen benen, zo stelt Middelkoop, oprichter van het Commodity Discovery Fund. „De Chinezen hebben dat door, die kopen nu toekomstige productie. Zonder de prijs vast te leggen! Zij zien dus grote tekorten ontstaan. … ”

    Bron: Telegraaf.nl

    Leestip:
    De 10 beste redenen om nu zilver te kopen
    https://slimbeleggen.com/10-beste-redenen-om-nu-zilver-kopen/143322/

    Noot: Slimbeleggen.com is natuurlijk een beleggingssite. Ik doe ook niet aan beleggen. Maar ik haal er wel dit soort interessante info vandaan.

    1 likes
 8. Ik had ooit veel, nu heb ik weinig.
  Geld komt snel, en gaat nog sneller.
  Toen ik veel had
  moest ik veel.
  Nu nog maar weinig.
  Verliezen doet pijn
  maar nu het is fijn
  zonder veel bezit te zijn.

  4 likes
 9. de euro omarmen omdat je geen verlies meer maakt met geld omwisselen voor je vakantie. wat is dat toch een kul-argument

  3 likes
  • wolfje, ik denk dat ik je emotie wel begrijp. Aan de andere kant, waarom zouden we nog weer een extra laag geld uit moeten geven aan een groep mensen wier enige dienstverlening bestaat uit het innemen van papier en metaal, en dit omwisselen voor ander papier en metaal? En die vervolgens het ingeleverde papier en metaal, minus een percentage daarvan, weer ruilen voor nog meer ander papier en metaal?

   1 likes
 10. We hebben elkaar nog?

  2 likes
 11. Deze luchtbel staat op kappen

  2 likes
 12. Als je vanuit het perspectief van een normaal mens naar de aarde kijkt zijn er vele gebeurtenissen nogal onbegrijpelijk.

  De gigantische wereldwijde schuldenberg is er zo één. Het gaat over vele biljoenen. Het is haast cartoonesq dat mensen zo verschrikkelijk veel geld verschuldigd zijn aan andere mensen. Maar als je de mogelijkheid in overweging neemt dat wij dergelijke bedragen verschuldigd zijn aan buitenaardsen lijken de puzzelstukjes ineens op hun plaats te vallen.

  Ander voorbeeld: de indiustriële destructie van de hele planeet. Het Athabasca teerzand-project in Alberta Canada, geeft een enorm gebied van verschroeide aarde als resultaat. Het is zo’n omvangrijk project dat het al wordt vergeleken met de piramides van Gizé of de Chinese muur. Het ontginnen van de bergtoppen in de Appalachians, het einde van de Amazone, de wreedheid van (de aanslag op) Fukushima. Het is volstrekt onbegrijpelijk allemaal.

  Maar als je het vanuit een groter perspectief bekijkt, lijkt het haast logisch te zijn dat de drijvende krachten achter deze grootschalige destructie van de planeet helemaal niet van hier zijn. Zij die dit veroorzaken zijn voor hun overleving niet afhankelijk van de ecosystemen op aarde.

  Misschien wordt onze planeet wel gebruikt door buitenaardsen voor de winning van grondstoffen. En wordt de planeet ge-‘terraformed’ om maximale efficiëntie te behalen op dit gebied.

  De aarde lijkt haast verbouwd te worden om de specifieke behoeften van deze buitenaardsen te realiseren. De planeet wordt chemisch gemodificeerd, fysiek warmer, droger, ietwat radioactiever en methaan rijker. Het ontdooien van de noordelijke ijszee, Groenland en Antarctica veroorzaken een enorme toename van Methaan in onze atmosfeer. Zijn hybrides immuun voor de straling en het methaan? Zijn aluminium resistente GMO’s meer geschikt voor hun immunsystemen?

  Bron: http://www.wakingtimes.com/2017/10/29/planet-earth-terraformed-non-humans/

  2 likes
 13. Toch vreemd dat Europa het enige gebied ter wereld is waar het absoluut noodzakelijk geacht werd om een eenheidsmunt te creeren “om te kunnen overleven”. Neem bijvoorbeeld Australie en Nieuw-Zeeland, met BNP respectievelijkter grootte van Spanje en Portuga.
  Die twee landen zouden net zoveel reden moeten hebben om een gezamenlijke munt op te zetten, maar het is nog nooit en te nimmer ter sprake gekomen en ze zullen het ook de komende 25 a 50 jaar zeker niet doen.
  En zo zijn er nog vele voorbeelden: Japan en Zuid-Korea, Argentinie en Chili of andere Zuid-Amerikaanse landen, de VS en Canada, de Scandinavische landen, Afrikaanse landen, noem maar op.

  Het grootste excuus dat gebruikt werd om de Euro in te voeren was om te voorkomen dat individuele munten in Europa niet meer ten prooi zouden kunnen vallen aan hedge-speculanten, als indertijd het Britse Pond aan George Soros.

  Dat had heel eenvoudig anders opgelost kunnen worden door simpelweg het per wet verbieden van dat soort aanvallen. Trouwens ook weer geen toeval dat het Soros was die het GBP aanviel en zo een excuus creeerde voor de Euro, dezelfde Soros die dmv van zijn “Open Society”, waar hij recentelijk $18 miljard aan doneerde, actief massa-immigratie naar Europa promoot…

  2 likes
 14. Economische gezien is het geldstelsel ziek, de injecties moeten de virus bestrijden ,,een geldstelsel gebaseerd op steeds maar meer en meer zal uiteindelijk zieker worden en minder gaat ook niet dan groeit het niet meer , en omdat alles op groei is gebaseerd en niet op evenwicht zal het zeker instorten , hoe dan verder, er dan komt er vanzelf wel een oplossing die krijgt men door als alles inklapt ,dan is er een weg open die men niet zomaar kan voorspellen of voorzien.. en als men weer bouwt op het oude fundament zal de virus van de fundament gewoon de kop opsteken en mee groeien tot het weer inklapt..
  Er is maar een mogelijkheid de fundamenten ook verwijderen , geheel iets nieuws het is aanwezig , diep verborgen in de mens Zelf want het is de mens die zelf alles bedenkt en als deze bedenkstelsel weer op meer en meer gericht is gaat het weer ten onder ,,evenwicht tussen verval en groei gaan altijd samen alleen op die basis kan het in evenwicht zijn ..om zo alles in te richten dan helpt de natuur de mens ,want het is een natuurlijk gegeven komen en gaan is een weg ..geboren en het sterven zowel voor mensen of stelsels de kracht van groei en verval..als men alles angstig wil vasthouden word het een vijand van de mens of een stelsel en hoe meer je deze bevecht des krachtiger gaat het worden alleen deze te doorzien en het wil gezien worden dan zal het de angst verlicht worden alleen maar door het in het licht te zetten van verval en groei.. Maar daar is de mens en zijn bedenksels nog niet rijp genoeg voor …het is gewoon een economische bedenksel van onvolwassenheid die hele samenleving tijdelijk laten bestaan..

  1 likes
 15. Zie ‘Het grote Plan’.

  De ECB is geen democratisch instituut. Het dient dan ook niet persé de belangen van de mensen. Wel dat van de globalisten.
  Vorige eeuw werden continenten nog met gepantserd materieel onderworpen. Deze spelen de globalisten een sluwer plan: een reeks van handtekeningen volstaan.
  Landen die niet (voldoende) in de pas lopen – krijgen extra aandacht van de subversie ‘regime change’ ngo’s van Soros en consorten.
  Het overgrote deel van het helicoptergeld van de ECB en de centrale banken van de andere slavenkolonies komt niet in de echte economie. Wordt buiten bereik van de fiscus geparkeerd in belastingparadijzen, of gepompt in asset-bubbels die ermee worden gecreëerd.

  Dr. Kerry Bolton cites Quigley: The eminent American historian Carroll Quigley, Foreign Services School, Georgetown University, Harvard and Princeton; Another telling quote from Quigley’s ‘Tragedy and Hope’:
  “The powers of financial capitalism had another far-reaching aim, nothing less than to create a world system of financial control in private hands able to dominate the political system of each country and the economy of the world as a whole. This system was to be controlled in a feudalistic fashion by the central banks of the world acting in concert, by secret agreements arrived at in frequent meetings and conferences.
  The apex of the systems was to be the Bank for International Settlements in Basel,
  The BankFor International Settlements: Adam Lebor, auteur ‘Tower of Basel’, video C-Span: https://youtu.be/T1O_HQKiU1k

  Onze regering heeft zich al verbonden aan ‘Het Grote Plan’.
  Dat o.a. de invoering van het basisinkomen voor iedere bewoner op de planeet voorstaat, en het Wereldsocialistische model; vastgelegd in ‘Agenda 2030’ van de Verenigde Naties.
  De post-kapitalistische tijd is het doel van de globalisten:
  https://www.opendemocracy.net/neweconomics/the-post-capitalist-interregnum/

  1 likes
 16. Bail-in (met dank aan Dijsselbloem ) en alles is weer ok.

  0 likes
 17. Beseffen wij wel dat wij ons laten betalen met lucht?
  Hoe dom kun je zijn?

  Ik kom bij de bakker en betaal hem met een hand vol lucht.
  Komt die bakker me na en moet ik heel hard lopen!

  0 likes
 18. Ik was toen 10 jaar oud toen de euro werd ingevoerd en zelfs toen vond ik het al super vreselijk. Ik vond het niet eens leuk.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

oncoloog

Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

We moeten ons bewust zijn van de ...

minister

Oud-minister: Weg met de euro, terug naar de gulden. ‘Totaal mislukt!’

Bert de Vries, van 1989 tot 1994 ...