Financieel

De euro heeft eindstadium kanker. Deze expert veegt de vloer aan met het beleid van de ECB

Help mee door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ongekend en draconisch, zo werd het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) uit januari 2015 genoemd om de geldkraan open te draaien.

Inmiddels staat de rente op nul procent en heeft de geldpers 2165 miljard euro afgeleverd, drie keer de hele Nederlandse economie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Eigenlijk moest dit programma in december 2017 worden beëindigd, maar inmiddels is bekend geworden dat de geldpers nog tot tenminste september 2018 zal blijven draaien.

Catastrofe

Volgens financieel expert Marc Friedrich stuurt de ECB aan op een catastrofe. In gesprek met persbureau Sputnik spreekt hij van een onverantwoord spel met enorme gevolgen voor de burger.

De expert legt uit dat het geld grotendeels uit het niets wordt gecreëerd. “Elke commerciële bank kan geld uit het niets maken en dat is dodelijk,” zegt hij. “De inflatie wordt dan namelijk aangewakkerd.”

Voortzetting van het huidige beleid zal de burger alleen maar nadelig beïnvloeden, aldus Friedrich. Er zal nog meer worden gesneden in de pensioenen en de armoede zal verder toenemen.

Bankroet

Als je Mario Draghi en de officiële berichten mag geloven, gaat het allemaal super in Europa. Overal is sprake van economisch herstel.

Voor bijvoorbeeld Duitsland is de euro zeer gunstig, maar voor Italië of Griekenland is de euro veel te duur.

Terwijl Duitsland een exportrecord heeft neergezet, is het zuiden van Europa zowat bankroet.

Schrikbarende ontwikkeling

“Dat is een schikbarende ontwikkeling voor de samenleving, voor de economie en voor de mensen die daar wonen,” stelt Friedrich.

“Ons financiële systeem en de euro hebben eindstadium kanker,” voegt hij toe. “Er is geen redding mogelijk, dat zien we al jaren.”

“Er moet chirurgisch worden ingegrepen, de tumor moet worden verwijderd en er moet naar een creatieve oplossing worden gezocht,” zegt hij. “Alleen dan kan er iets nieuws, iets gezonds ontstaan.”

Geen verbetering

De huidige levensverlengende behandeling zal geen verbetering opleveren, aldus de expert.

Het enige wat we bereiken is dat het steeds slechter gaat met de mensen en dat extremistische partijen steeds groter worden, besluit hij.

[Sputniknews]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Maarten V
Maarten V
6 jaren geleden

Moet ieder land dan terug een eigen munteenheid hebben? Zodat we weer de waarde van ons geld verliezen bij het inwisselen in het wisselkantoor om even over de grens iets te gaan winkelen? Ik ben tevreden met de Europese munt. Ik ben er zeker van dat ook zonder de Euro de prijzen de afgelopen decennium sterk zouden stijgen. En nu terug keren naar de “oude munteenheid” zou meer chaos creëren de prijzen zullen van land tot land nog meer stijgen dan het nu het geval is?

Uiteraard is de Euro niet perfect in zijn betekenis, maar dat heeft vooral met de banken(-crisis) en de politieke onmacht te maken dit te verhelpen. Teveel meningen, teveel nationalisme (eigen land eerst), teveel politieke partijen,… .

Overigens de crisis is niet alleen bij de Euro, het speelt zich af in de hele (Westerse) wereld. Dus de veranderingen moeten op wereldvlak gebeuren. Een nieuw economisch systeem, zeg maar. Maar hoe of wat en waar of wanneer daar heb ik geen kennis van. En het lijkt me dat voornamelijk Amerika (en de rijke elite) daarop niet zal willen springen.

rob
rob
6 jaren geleden

Economische gezien is het geldstelsel ziek, de injecties moeten de virus bestrijden ,,een geldstelsel gebaseerd op steeds maar meer en meer zal uiteindelijk zieker worden en minder gaat ook niet dan groeit het niet meer , en omdat alles op groei is gebaseerd en niet op evenwicht zal het zeker instorten , hoe dan verder, er dan komt er vanzelf wel een oplossing die krijgt men door als alles inklapt ,dan is er een weg open die men niet zomaar kan voorspellen of voorzien.. en als men weer bouwt op het oude fundament zal de virus van de fundament gewoon de kop opsteken en mee groeien tot het weer inklapt..
Er is maar een mogelijkheid de fundamenten ook verwijderen , geheel iets nieuws het is aanwezig , diep verborgen in de mens Zelf want het is de mens die zelf alles bedenkt en als deze bedenkstelsel weer op meer en meer gericht is gaat het weer ten onder ,,evenwicht tussen verval en groei gaan altijd samen alleen op die basis kan het in evenwicht zijn ..om zo alles in te richten dan helpt de natuur de mens ,want het is een natuurlijk gegeven komen en gaan is een weg ..geboren en het sterven zowel voor mensen of stelsels de kracht van groei en verval..als men alles angstig wil vasthouden word het een vijand van de mens of een stelsel en hoe meer je deze bevecht des krachtiger gaat het worden alleen deze te doorzien en het wil gezien worden dan zal het de angst verlicht worden alleen maar door het in het licht te zetten van verval en groei.. Maar daar is de mens en zijn bedenksels nog niet rijp genoeg voor …het is gewoon een economische bedenksel van onvolwassenheid die hele samenleving tijdelijk laten bestaan..

Jeff
Jeff
6 jaren geleden

Nou Maarten, het is meer de vraag op dit moment of elk scenario beter is dan dit. Volgens de heren/dames in GB, werden zij gegijzeld door de euro. Om eruit te stappen, kost je dat vervolgens heel veel geld … maar toch doen ze het. Dat zegt toch ook wel iets denk ik.
En voor wat de gulden betreft, tja die hadden we in ieder geval in eigen beheer. Dat kostte de burger ook al veel geld, maar valt in het niet bij de EU dictatuur. Toen betaalde je alleen Den Haag, nu eerst Brussel en dan weer terug naar Den Haag … van wat ervan over is.
Hoe wel op te lossen? eerlijk, net als jij… geen idee.

Hans
Hans
6 jaren geleden

Op zich is de Euro geen probleem.

Zelfs een kind snapt dat met exporteren van bij wijze van spreken olijven om auto’s te importeren het bijna onmogelijk is om evenwicht op je handelsbalans te realiseren.

Neo-librale oplossing voor dit probleem is de lonen, sociale voorzieningen en rechten van mensen fors verlagen, dan lost dit probleem zomaar van zelf op. Ja als je hier vergenoeg mee gaat (dat genoeg mensen dood gaan van de ellende) wel.

Betere oplossing is kijken naar de economische structuur van Europa en pakweg 10% van de economie anders over de landen verdelen. En of landen / lokale gemeenschappen zoveel mogelijk zelfvoorzienend maken. Maar ja dit beleid mag niet van de EU.

Hogere rente rekenen dan de economische groei betekent dat de geldhoeveelheid en schulden sneller toenemen dan de economie. op een bepaald moment in de tijd (omstreeks 2008/2009) kom je dan op een punt dat het systeem met QE beleid kunstmatig in leven gehouden moet worden.

En dan is het “grappig” om te zien dat veel economen maar wat onzin roepen dat de rente nu te laag is.

In alle EU laden bestaat (bijna) de hele staatsschuld die ze nu hebben uit sinds 1970 betaalde rente.

Mogelijke oplossing voor het probleem is het invoeren van een nieuwe coöperatieve nuts Burgerbank, waarbij de rente gelijk is aan de inflatie plus een paar promille om de kosten van de bank te dekken, iedereen 1 aandeel en bij 18 jaar en ouder 1 stem in het te voeren beleid van deze nieuwe bank krijgt.
En de rest van de banken grotendeels opdoeken…

Back to top button
31
0
We lezen graag je reactie!x