Homepagina » Buitenland » Waarom de halve wereld kijkt naar een serie die veel vragen oproept over het Amerikaanse rechtssysteem
Waarom de halve wereld kijkt naar een serie die veel vragen oproept over het Amerikaanse rechtssysteem

Waarom de halve wereld kijkt naar een serie die veel vragen oproept over het Amerikaanse rechtssysteem

Netflix-kijkers zijn wereldwijd in de ban van Making a Murderer, een 10-delige serie die op pijnlijke wijze duidelijk maakt wat er schort aan het Amerikaanse rechtssysteem.

De Amerikaan Steven Avery (53) zat 18 jaar onschuldig in de gevangenis wegens verkrachting. Het slachtoffer, de 36-jarige echtgenote van een steenrijke industrieel, praatte Avery met haar getuigenis de cel in.

Inmiddels zit Avery alweer enkele jaren vast voor moord. “Geflikt door de politie,” zegt zijn verdediging. Een petitie om de zaak te heropenen bereikte al het beoogde aantal van 300.000 handtekeningen.

Bedenkelijk onderzoek

Na de verkrachting werd Avery op basis van een bedenkelijk onderzoek aangehouden als verdachte. De jury baseerde zich vooral op de getuigenis van het slachtoffer en negeerde 16 andere getuigen, die Avery een alibi bezorgden.

Hij kreeg 32 jaar gevangenisstraf, maar in 2003 bleek uit DNA-onderzoek dat Avery niet de dader was. De echte verkrachter liep al 10 jaar vrij rond. In 2004 ontmoetten Avery en het slachtoffer elkaar. “De dag van zijn eerherstel was erger dan de dag dat ik verkracht werd,” zei ze. “Het is oké, het is voorbij,” zei Avery.

‘Bewijslast gemanipuleerd’

Twee jaar na zijn vrijlating werd Avery opgepakt voor de moord op Teresa Halbach. Hij werd in 2007 veroordeeld tot levenslang. Volgens zijn verdediging werd Avery erin geluisd door de politie. Volgens aanklager Ken Kratz hebben de documentairemakers bewust cruciale informatie achtergehouden.

Ook volgens Anonymous is de bewijslast gemanipuleerd door agenten. De groep claimt te beschikken over e-mail- en telefoonverkeer tussen de betrokken politieagenten die deze bewering staven. Anonymous dreigde op Twitter het bewijsmateriaal openbaar te maken als de lokale sheriff dat zelf niet doet.

Gouverneur van Wisconsin Scott Walker zei niets te zullen doen met de petitie met al meer dan 300.000 handtekeningen. De sheriff is bedolven onder boze telefoontjes en e-mails.

[HLN]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • yvonne schreef:

  Dit gebeurd echt niet alleen in Amerika……….maar ook in Nederland, denk aan Baybasin en Jasper S,
  http://www.boublog.nl/2016/01/07/nieuwjaarsnacht-in-keulen-en-de-vaatstra-zaak/

  14 likes
  • Piet schreef:

   Jasper Steringa is zo schuldig als het maar zijn kan. Ik begrijp niet hoe je die hoerenloper, verkrachter en moordenaar kan verdedigen. Het gevonden DNA is onomstotelijk bewijs. Ook heeft hij een bekentenis afgelegd.

   2 likes
   • Willie schreef:

    Was hij nu ook al een hoerenloper? DNA-materiaal kun je ook (zoals in dit geval)
    heel veel later opeens tevoorschijn toveren hoor; gewoon een foefje uithalen om iemand er in te luizen of toch schuldig te verklaren en dat is m.i. gebeurd. Kijk maar wat men in Amerika allemaal uithaalt met de zogenaamde bewijzen; hoef ik toch niet over uit te weiden toch. Nee, voor mij rammelt het nog steeds aan alle kanten. En de asielzoeker moest plotseling weg!? Lijkt mij geboden om alles wat er ook maar over te vinden is, zowel rechtse pers als linkse pers, kritische journalisten etc. te onderzoeken. Er is teveel wat niet rijmt. Bovendien is onze rechtsstaat behoorlijk bezoedelt, dat kunnen we toch niet ontkennen.Ach, je ziet wat men allemaal verdoezelt zodra er een asielzoeker in het geding is. Let wel, ik ben niet tegen de asielzoekers, wel tegen wat de politiek ons door de strot duwt met een beleid waar wij niets van mogen weten.

    12 likes
   • Lapje Assink schreef:

    Hoi Piet, hoe kan jij dat nu zo stellig weten dat ie schuldig is… Was je er bij toen hij de moord pleegde???
    En als er iets makkelijk is, is het DNA even verwisselen… Want dat is voor de leek toch niet toegankelijk; 1 pot nat!
    Hem eerst onder zware druk zetten en dan met de mooie smoes dat hij strafvermindering krijgt als ie bekent…
    En zo is ‘t gekomen!

    8 likes
  • Ph schreef:

   Wat dacht u van de veelzeggende zaak in België (de parachute moord) Geen bewijzen maar op basis van vermoeden, is ze schuldig bevonden aan moord.
   Maar wat wil je, die hele rechtszaak is eerst in de media gevoerd, waardoor rechters en de jury (burgers) niet meer neutraal en objectief kon oordelen.
   Doe daar nog een snuifje onkunde bij zoals agenten die geen andere pistes na gingen, een advocaat die goed de media en rechtssysteem kan manipuleren en de zaak was al afgehandeld.

   Normaal ben je onschuldig tot het tegendeel is bewezen, tegenwoordig ben je schuldig tot het tegendeel is bewezen, de wereld op zijn kop dus en dat is niet alleen maar in Amerika, dat is wereldwijd zo.

   4 likes
  • an argie schreef:

   Het maakt niet uit of er wordt geprocedeerd onder Civil Law, Common Law, Maritime Law, UCC, Sharia, Pax Romana, etc.
   Zo lang er niet aan waarheidsbevinding wordt gedaan en enkel en alleen “de wet” wordt gehanteerd voor eigen voordeel (omdat er machtsmisbruik, meineed, afpersing, martelingen of wat dan ook wordt gepleegd) blijft vrouwe Justitia blind.

   Gelijk hebben betekent nog niet meteen gelijk KRIJGEN.
   Truth, like beauty, is in the eye of the beholder

   Dit is een probleem van alle tijden.

   3 likes
 • Loki schreef:

  Het Amerikaanse recht en politiesysteem heeft last van psychologisch zieke prestatie drift. Scoren is voor deze individuen belangrijker dan een verdachte van iets.

  9 likes
 • vakantie schreef:

  Sorry, ik bedoel dat, de 36-jarige echtgenote van een steenrijke industrieel en de Gouverneur van Wisconsin Scott Walker behoren tot het mens-DOM.

  4 likes
 • Neo schreef:

  Ik heb ook wel eens een tijdje vakantie gehad in 1 van onze zorghotels (ten opzichte van onze ouderen zorg )

  Je krijgt alles wat je wil….tijd om je behoefte te doen, internet, tv, games, noem maar op. Ik ben meerdere malen gepakt voor rellen bij demonstraties en op een gegeven moment moest ik maar een tijdje brommen. Ik herriner me dat ik dacht het beter te hebben dan mijn oma, die omdat ze toch een luier droeg maar niet incontinent was, deze toch maar moest vol schijten tot de zuster maar eens tijd had om mijn lieve oma naar het toilet te brengen.

  Buiten dat, proberen ze je al te laten toegeven voor er nog bewijs of tegenbewijs is. Er moet iemand aangewezen worden of diegene nou de dader is of niet. Dat is mijn ervaring…

  4 likes
 • vakantie schreef:

  Avery behoort tot het mens-DOM

  3 likes
 • Richard schreef:

  Ach, zo komen wij hier van de ons onwelkome personen af.
  Laat ze rotten in een buitenlandse cel.

  103 jaar cel voor Johan van Laarhoven

  Oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven wordt in Thailand – waar hij al jaren met vrouw en jonge kinderen woont – opgepakt en beschuldigd van witwassen van drugsgeld. Geld dat hij met zijn 4 shops van The Grass Company in Brabant verdiende en waarover hij dus in Nederland gewoon belasting betaalde! Justitie in ons land speelt een twijfelachtige rol in de rechtszaak, wat niet verhindert dat hij in november tot liefst 103 jaar cel wordt veroordeeld, waarvan de 55-jarige Nederlander er minimaal 20 effectief moet uitzitten. Wij besteedden meermaals aandacht aan dit mensonterende schandaal.
  http://www.rollingstoned.nl/10-11-15-103-jaar-cel-voor-johan-van-laarhoven/

  1 likes
 • Richard schreef:

  Altijd je mond houden. Ga nergens op in. Ontken en beken niets en geef niet toe, en neem een advocaat met verstand van zaken.
  Ik zat in een grijs verleden ooit eens in het ‘stoute jongens’ circuit.

  1 likes
 • x

  Check Also

  coronavaccin

  ‘Dringende wake-up call: Coronavaccin verandert ons DNA!’

  De overheid zegt dat de coronapandemie pas ...

  gervais

  Ricky Gervais geeft speech die de wereld nog lang zal heugen. Dit zei hij over Epstein, prins Andrew en Greta Thunberg

  De Britse komiek Ricky Gervais gebruikte zijn ...

  >