Buitenland

Waarom de halve wereld kijkt naar een serie die veel vragen oproept over het Amerikaanse rechtssysteem

Help ons door deze info met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Netflix-kijkers zijn wereldwijd in de ban van Making a Murderer, een 10-delige serie die op pijnlijke wijze duidelijk maakt wat er schort aan het Amerikaanse rechtssysteem.

De Amerikaan Steven Avery (53) zat 18 jaar onschuldig in de gevangenis wegens verkrachting. Het slachtoffer, de 36-jarige echtgenote van een steenrijke industrieel, praatte Avery met haar getuigenis de cel in.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

Inmiddels zit Avery alweer enkele jaren vast voor moord. “Geflikt door de politie,” zegt zijn verdediging. Een petitie om de zaak te heropenen bereikte al het beoogde aantal van 300.000 handtekeningen.

Bedenkelijk onderzoek

Na de verkrachting werd Avery op basis van een bedenkelijk onderzoek aangehouden als verdachte. De jury baseerde zich vooral op de getuigenis van het slachtoffer en negeerde 16 andere getuigen, die Avery een alibi bezorgden.

Hij kreeg 32 jaar gevangenisstraf, maar in 2003 bleek uit DNA-onderzoek dat Avery niet de dader was. De echte verkrachter liep al 10 jaar vrij rond. In 2004 ontmoetten Avery en het slachtoffer elkaar. “De dag van zijn eerherstel was erger dan de dag dat ik verkracht werd,” zei ze. “Het is oké, het is voorbij,” zei Avery.

‘Bewijslast gemanipuleerd’

Twee jaar na zijn vrijlating werd Avery opgepakt voor de moord op Teresa Halbach. Hij werd in 2007 veroordeeld tot levenslang. Volgens zijn verdediging werd Avery erin geluisd door de politie. Volgens aanklager Ken Kratz hebben de documentairemakers bewust cruciale informatie achtergehouden.

Ook volgens Anonymous is de bewijslast gemanipuleerd door agenten. De groep claimt te beschikken over e-mail- en telefoonverkeer tussen de betrokken politieagenten die deze bewering staven. Anonymous dreigde op Twitter het bewijsmateriaal openbaar te maken als de lokale sheriff dat zelf niet doet.

Gouverneur van Wisconsin Scott Walker zei niets te zullen doen met de petitie met al meer dan 300.000 handtekeningen. De sheriff is bedolven onder boze telefoontjes en e-mails.

[HLN]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Loki
Loki
8 jaren geleden

Het Amerikaanse recht en politiesysteem heeft last van psychologisch zieke prestatie drift. Scoren is voor deze individuen belangrijker dan een verdachte van iets.

yvonne
yvonne
8 jaren geleden

Dit gebeurd echt niet alleen in Amerika……….maar ook in Nederland, denk aan Baybasin en Jasper S,
http://www.boublog.nl/2016/01/07/nieuwjaarsnacht-in-keulen-en-de-vaatstra-zaak/

vakantie
vakantie
8 jaren geleden

Avery behoort tot het mens-DOM

vakantie
vakantie
8 jaren geleden

Sorry, ik bedoel dat, de 36-jarige echtgenote van een steenrijke industrieel en de Gouverneur van Wisconsin Scott Walker behoren tot het mens-DOM.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x