Universum

Groot, groter, grootst: zwarte gaten van 40 miljard zonsmassa’s ontdekt

Help door deze info met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De grootste zwarte gaten in ons heelal zijn mogelijk nog veel groter dan wetenschappers in eerste instantie dachten.

Tijdens nieuw onderzoek zijn veelvraten ontdekt die ongeveer veertig miljard keer zo zwaar zijn als onze eigen zon.

Wetenschappers noemen het ‘ultramassieve’ zwarte gaten: niet te verwarren met ‘supermassieve’ zwarte gaten. Deze giganten, die zich in verre sterrenstelsels op zo’n 1,3 miljard lichtjaar van de aarde bevinden, komen vaker voor dan gedacht.

Niet zeldzaam

Uit een analyse van Julie Hlavacek-Larrondo van de Stanford-universiteit en haar collega’s is gebleken dat tenminste 10 van de 18 sterrenstelsels die ze hebben bestudeerd een zwart gat bevatten met een massa van pakweg 40 miljard zonsmassa’s.

“Ultramassieve zwarte gaten – zwarte gaten met een massa van meer dan 10 miljard zonsmassa’s – zijn waarschijnlijk niet zeldzaam,” zei ze. “Er bestaan mogelijk enkele tientallen van deze kolossale zwarte gaten.”

Het grootste supermassieve zwarte gat in het hart van de Melkweg is naar schatting 6,4 miljard keer zo zwaar als de zon. Sterrenkundigen ontdekten de gigantische zwarte gaten door gebruik te maken van het Chandra röntgenobservatorium.

100 miljard

Om de massa van deze ultramassieve zwarte gaten te kunnen bepalen analyseerden Hlavacek-Larrondo en haar collega’s de röntgenstraling en radiogolven die door de zwarte gaten werden uitgezonden op het moment dat ze gas, stof en sterren verorberden.

De zwarte gaten die ze ontdekten bleken gemiddeld 10 keer groter te zijn dan verwacht op basis van de omvang van het sterrenstelsel waar ze zich in bevinden.

“Wellicht begrijpen we de relatie tussen de allergrootste zwarte gaten en de sterrenstelsels waar ze in huizen nog niet helemaal,” zei coauteur Andrew Fabian in een persbericht. “Het lijkt erop dat deze enorme zwarte gaten zich heel anders moeten gedragen dan hun kleinere broertjes.”

Hlavacek-Larrondo denkt dat de zwarte gaten misschien nog wel zwaarder zijn. “Het zal me niet verbazen als ik op een zwart gat stuit dat 100 miljard keer zo zwaar is als de zon,” besloot ze.

Bron: RT.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Westbound
Westbound
9 jaren geleden

40 miljard zonmassa’s… wat moet je jezelf bij een dergelijk abstract begrip voorstellen? En bovenal: wat heb je eraan? Maak je liever bezorgd om je zielenheil, dan om dergelijke onderwerpen!

jan
jan
9 jaren geleden

Is Salusa soms in dat zwart gat gevlogen, want we horen na de 21/12/12 flop niet veel meer van zijn goednieuwsshow.

Carpa
Carpa
9 jaren geleden

@Westbound

Hangt ervan af wat je verstaat onder ‘zielenheil’. Maar ik begrijp je opmerking wel.
Eerst hier de zooi rechtzetten ipv te kijken naar de onwaarschijnlijk ver van mijn bed show! Eerder de ver van mijn zonnestelsel of melkwegstelsel show! Djeez!
Op deze manier, en nog vele andere onzin, denken ze de vele miljarden aan subsidies te kunnen rechtvaardigen.

charlino
charlino
9 jaren geleden

Lekker belangrijk….

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

14
0
We lezen graag je reactie!x