Homepagina » Gezondheid » In het Westen sterven jaarlijks ruim een half miljoen (!) mensen aan antidepressiva: “Ze doen meer kwaad dan goed”
In het Westen sterven jaarlijks meer dan een half miljoen (!) mensen aan antidepressiva: "Ze doen meer kwaad dan goed"

In het Westen sterven jaarlijks ruim een half miljoen (!) mensen aan antidepressiva: “Ze doen meer kwaad dan goed”

In het Westen sterven ieder jaar een half miljoen mensen als gevolg van psychiatrische medicijnen. Dat zegt een Deense wetenschapper. Hij voegt toe dat deze medicijnen meer kwaad dan goed doen.

Peter Gøtzsche, directeur van het Nordic Cochrane Centre in Kopenhagen, legt in het British Medicine Journal in een vernietigende analyse uit dat de meeste mensen geen antidepressiva en medicijnen tegen dementie nodig hebben. Hij zegt dat veel onderzoek wordt gefinancierd door de farmaceutische industrie, waardoor vaak een vertekend beeld zichtbaar wordt.

Stoppen

Gøtzsche twijfelt openlijk aan de werking van de antidepressiva Prozac en Efexor. Uit klinisch onderzoek blijkt namelijk dat een placebo net zo goed werkt. Dierstudies laten daarnaast zien dat deze medicijnen schade toebrengen aan de hersenen.

Aanzien ze geen positieve effecten hebben, kunnen we net zo goed stoppen met alle psychiatrische medicijnen, aldus Gøtzsche. We kunnen volgens hem beter gelijk stoppen met alle antidepressiva, ADHD-medicatie en medicijnen tegen dementie, zodat we een bevolking krijgen die gezonder is en langer leeft.

539.000 sterfgevallen

Gøtzsche zegt dat drie soorten medicijnen – antipsychotica, benzodiazepinen en antidepressiva – ieder jaar 3693 sterfgevallen veroorzaken in Denemarken. Hij schat dat in de VS en de EU jaarlijks 539.000 mensen sterven als gevolg van deze medicijnen.

Allan Young van King’s College London en psychiatrisch patiënt John Crace zijn het niet met hem eens. Zij zeggen dat psychiatrische medicijnen net zo geschikt zijn als andere behandelingen voor complexe medische aandoeningen.

[Independent]


Vind je dit belangrijk? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

26 reacties

 1. Voor sommige mensen is het een oplossing, deze hebben er mooie verhalen over, en deze zijn waar. Anderen kunnen er echter helemaal niet tegen en kunnen zelfs er spontaan aan sterven. Deze vertellen dit meestal niet na, en de doctoren ook niet. Deze worden als ‘onverwachte medische bijwerkingen’ verklaard.

  Als het aan mij ligt hoord anti-depressiva niet verboden te worden (drugs verbieden werkt sowieso averechts), maar ik vind wel dat er duidelijke waarschuwing op de verpakking moet staan dat het “levensgevaarlijk kan zijn voor sommige mensen”. En niet tussen een berg bijwerkingen weggewerkt met kleine lettertjes of op een papiertje erin. 1 zeer heldere zichbare zin op de voorkant van de verpakking. Eens kijken of hoeveel nieuwe mensen het dan gaan proberen.

  9 likes
  • Ik denk ook dat antidepressiva niet verkeerd hoeft te zijn. Wel denk ik dat er vaak te lang doorgebruikt wordt. Je moet niet jaren achtereen aan dat soort pillen hangen. Het is mijns inziens een hulpmiddel, en geen geneesmiddel. Verder is echt onafhankelijk onderzoek hoog nodig. Er zijn diverse aanwijzingen dat er mensen totaal gestoord reageren op de pillen, met moord en zelfmoord tot gevolg. En die groep mensen is aanzienlijk.

   6 likes
   • Artsen schrijven het voor, je begint eraan, vooral het begin is lastig en er is nul komma nul begeleiding van huisartsen!

    Je slikt het jarenlang, een huisarts stelt niet eens de vraag hoe het staat met de antidepressiva. Dit is natuurlijk mijn persoonlijke ervaring en een ander kan andere ervaringen hebben opgedaan

    Laat ik vooropstellen dat het in een acute situatie kan helpen, maar zoals Nunki al zegt: het is een hulpmiddel en geen geneesmiddel. En het is geen lekker spul, troep, stop ermee als je ermee kunt stoppen.

    10 likes
  • “Voor sommige is het een oplossing,”
   Vraag me dan ook af hoeveel daarvan enkel het placebo effect ervaren.

   Hoe dan ook de hele achterliggende gedachte van hoe het zou moeten werken is toch al een tijd geleden onderuit gehaald…

   4 likes
  • @Arwijn: Als het aan mij ligt hoorT anti-depressiva niet verboden te worden

   2 likes
 2. Uit persoonlijke ervaring en langdurig gebruik van anti-psychotica, benzodiazepine en anti- depressiva. Kan ik U zeggen dat ze zeer verslavend zijn en vervelende bijwerkingen hebben. Heeft me twee jaar van mijn leven gekost om er van af te komen. Je bent een zombie die van psychiater naar apotheek rent. Kon niet meer fatsoenlijk denken en handelen. Je gewicht schommelt van hoog naar laag naar hoog etc Je leven wordt gedomineerd en bestuurt door de pillen en spuiten… En die hulpverleners schrijven maar recepten voor die je maar wilt. Mij krijg je niet meer aan de wonderpillen en spuiten. Kijk in je eigen omgeving en zie hoeveel mensen deze rotzooi slikken. Mijn naam wilde ik liever niet noemen vandaar anoniem. Heb nu een heel ander leven. En die ervaring van de vroegere ellende houd me alert. Bezin eer ge eraan begint.

  23 likes
  • Ter aanvulling: Indien er mensen zijn die medicijnen gebruiken en er mee willen stoppen. Doe dit wel in overleg met Uw hulpverlener anders kunnen er zich vervelende complicaties voordoen. Indien hij weigert kunt U van hulpverlener veranderen. Het is mijnerzijds niet de bedoeling mensen op te jutten of rebels te maken.

   1 likes
 3. Wij zijn ervaringsdeskundige voor wat betreft wat antidepressiva kan doen en een zelfdoding vanuit ons gezin. Daarna mijn klacht en procedures tegen GGZ, psychiaters etc.
  Zie: Bol.com……..Titel: ‘Er zijn er velen zoals ik’, verslagen onder mijn pseudoniem: Dominique Peeters.

  Gevolg: Ontvankelijkheidstelling van de klacht door Regionaal Tuchtcollege Amsterdam. Daarnaast kreeg de uitgever een brief met waarschuwing om het boek niet verder te promoten. En als klap op de vuurpijl ontkent de Inspectie Volksgezondheid dat het experimenteren met diverse antidepressiva bij patiënt geen aanleiding was geweest tot de doodkeuze van patiënt. We werden aan alle kanten afgeserveerd en monddood gemaakt door de machtige lobby tot promoten van antidepressiva. Terwijl wij zeker wisten en hadden aangetoond dat bij ieder experiment, onze man binnen de drie weken na inname van de tabletten ernstig suïcidaal werd en een poging tot zelfdoding ondernam. Veel leesplezier en verbaas u!

  7 likes
  • In de bijwerkingen staat dat ook.
   Dat zijn de bijwerkingen. Daarna voel je als herboren (bijna) en gaat het werken.

   Het heeft ook met de juiste dosis te maken! Ik merkte dat. Je moet echt de juiste dosis krijgen wat werkt. In het begin had ik ook gekke buien. Maar toen heb ik zelf aan de bel getrokken en toen net zolang gezocht naar de juiste dosis.
   En toen begon het goed te werken.

   En de meeste nemen misschien ook alcohol enz. Combinatie en dat werkt ook averechts. Zelf ook gedaan.! En als ik eerlijk mag zijn een ieder die het niet geslikt heeft of het gevoel heeft gekregen zoals ik het voelde kan er echt niks over zeggen.

   Iemand die roept en roept dat iets niet goed is maar zelf nooit deze pillen heeft genomen of ervaren is voor mij geen deskundige. In de zin van wat de patiënt kan voelen.

   Zelfde als wiet roken bv Ik weet niet wat het is om stoned te zijn.
   Moet ik dan roepen dat het voor iedereen slecht is of niet helpt bij bv pijn? Depressie of andere dingen? Nee

   De bijwerkingen zijn inderdaad heftig maar dat wordt ook omschreven. En dit heb ik ook aangenomen. En als je dat al niet aankunt wil je volgens mij ook niet genezen. Want ik zetten door en het ging wel goed.

   Dus weer alles op 1 hoop gooien.

   En ik heb ooit wel eens gestopt dus weet ook wat zonder is. Maar dat moet je inderdaad langzaam afbouwen. Dat ik toch weer depressie kreeg tja.. En toen kon ik beslissen of nemen of niet. Ik heb er toch bewust weer voor gekozen en de weken doorstaan met de bijwerkingen. Tja wie kan er over oordelen? Alleen diegene die er echt baat bij hebben toch?

   Ik zeg tegen iedereen. Bespreek het goed met de arts en trek aan de bel bij bijwerkingen. Maak een plan met de dosis en bespreek dat. En net als antibiotica moet je eigenlijk doorgaan en niet stoppen want dan krijg je het dubbel zo zwaar en inderdaad helpt het niet meer.

   Met vriendelijke groet.

   2 likes
   • Antibiotica is een heel ander medicijn met een hele andere intentie en wordt gegeven als kuur , is niet bedoeld voor de psyche.

    6 likes
   • weet je wat echt werkt en ik ben ook depressief geweest….is sporten!!!!! de rest is dempen of wat dan ook maar geneest de depressie nooit definitief en dat doet sporten wel!!

    2 likes
 4. Ben zelf ook depressief geweest en heb geleerd via mindfulness dat je zelf degene bent die je gedachtes veroorzaken, wat begrijpelijk is.
  Depressie is dat je behoefte niet bevredigt worden dus het is een kwestie van accepteren wat er op dat moment aan de hand is.
  Verander je denken dat zal je leven veranderen.
  De pillen maken je alleen maar suf en verder verandert en niets aan je eigen denken die je depressief maakt.
  De verandering moet uit jezelf komen want alles zit in jezelf en al de psychologische hulpverlening bewijst dat want die vertellen je nooit wat je moet doen ze helpen je de antwoorden in jezelf te zoeken.

  10 likes
  • Gedeeltelijk ben ik het Uw eens. Maar het is afhankelijk welke vorm van depressie. Het kan een depressie zijn van buitenaf (hoofdzakelijk maatschappelijke oorzaken persoonlijke ervaringen en toekomstperspectief) of een depressie van binnenuit( puur biologisch , men noemt dit bio-psychiatrie dan is de stofwisseling in de hersens niet in balans).

   3 likes
 5. Duurt niet meer lang voordat farmaceutische bedrijven zo’n Gotzsche en British Medicin Journal zullen dagvaarden wegens laster.

  Zo las ik dat het Voedingscentrum ook iedereen die kritisch is op het Voedingscentrum voor duizenden euro’s bedreigt met rechtszaken. Zie hier:

  http://www.ahealthylife.nl/voedingscentrum-pakt-kleine-blogs-genadeloos-aan/

  Aangezien verdedigen voor een rechtbank je duizenden euro’s kost, trek je dan je keutel natuurlijk meteen weer in.

  Over een tijdje staat nog slechts in de bladen wat het grootbedrijf heeft goedgekeurd.

  11 likes
 6. Er sterven wereldwijd heel wat meer mensen aan medicijnen (die eigenlijk ook niets anders dan ordinaire drugs zijn) dan aan harddrugs. Harddrugs zijn verboden omdat ze zo gevaarlijk zijn. Dit zou toch dan zeker ook een verbod op een heel groot deel van het chemische gif van Big Pharma moeten rechtvaardigen. Waar wachten ze op? Ze hebben toch altijd het beste voor met het volk, daar betalen we toch meer dan de helft van ons inkomen aan belasting voor, althans dat willen ze ons doen geloven. Of………….. pikken ze ons geld in en laten ze ons gewoon het liefst creperen ?

  9 likes
 7. Dit bericht is sowieso al iets om depri van te worden

  7 likes
 8. ik heb het 9 jaar gebruikt wegens treiteren op het werk. het helpt geen moer

  5 likes
 9. Oké en nu? Stel dat ze wel helpen bij iemand? Want ze helpen wel degelijk als je een stoornis hebt door pesten gekregen. Het maakt je iets minder gevoelig anders had ik de hele dag lopen zweten en stressen nu ben ik weer een persoon die er mag zijn. Maar goed het is zo op 1 hoop alles gooien. Ja er zijn misschien mensen die het verkeerd gebruiken of zich niet houden aan de dosis en als dat gaat schommelen, ja dan kan het vervelende bijwerkingen hebben. Maar goed dat is ook als je door rood licht gaat rijden? Ja, dat kan dan ook je …worden. Dus nee, als je het gebruikt waarvoor het bedoelt is, dan werkt het. Zo niet dan zit er niks anders op om te stoppen en te kijken wat wel werkt. Voor mij dus wel een wondermiddel. En heeft juist mijn leven gered. Anders had ik dit leven niet meer leuk gevonden.

  3 likes
 10. Wat n ongelooflijk goedkoop l*lverhaal weer. Mister Gotsen is uitgekotst door Big Pharma en probeert nu zijn gram te halen. Me dunkt dat hij zelf beter af is met n stripje Efexor of whatever… Een half miljoen doden per jaar, mafkees!

  2 likes
 11. Weet niet wat voor sterfgevallen ze bedoelen, er zijn ook mensen die onder invloed van medicijnen en hulpverlening al dan niet geslaagde zelfmoordpogingen doen. Zelf ook meegemaakt, je bent gewoon jezelf niet meer en dan kan de wanhoop groot zijn.

  2 likes
 12. Onze biologische klok loopt anders dan de economische klok. De economische klok is steeds sneller door aan het draaien.(je ziet deze klok in het voorfilmpje van the walking dead) In feite word je een zombie/robot. Parallel lopend kwamen er steeds meer etiketjes eruit gefilterd. “Perfect” blijft over/survival of the fittest(komt ook weer terug in de film) .(vanaf komst pc is het leven steeds sneller geworden) Hier heb ik het puur over beleid/systeem en niet over een bron trauma.(bv. sterfgeval, aangeboren handicap, ziekte). Van ratrace naar afvalrace dus.
  Waar het systeem totaal geen rekening mee houdt is de hormonale veranderingen van de mens, die bepaalde fases doormaakt. Het is van belang dat die fases goed worden afgerond. Komt daar een kink in de kabel, dan kunnen daar chronische gevolgen uit voortkomen. Daarom is het voor een kind heel belangrijk om vrijwel zorgeloos op te groeien(zonder stress en met liefde), want dan wordt de basis gelegd. Ik vergelijk het altijd met een stekje(plantje) dat eerst goed moet groeien/wortelen om er een sterke plant van te worden.(die kan wel tegen een stootje).
  Waar het eigenlijk op neer komt is dat het systeem ver over de mensheid heen aan het gaan is. Geen rekening meer houdt met de basis natuurwetten(elk levend wezen heeft zijn unieke dna), waardoor die verbindingen aan het verbreken zijn. Dit zie je ook dagelijks terug bij reacties van mensen. De een denkt vanuit het economische systeem en de ander bekijkt het op natuurlijke wijze. Dat botst met elkaar en daar komt het woordje begrip om de hoek kijken. Als je niet begrepen wordt, dan kan dat een aanslag op jezelf worden. Is het een mens waarbij je geen verplichtingen hebt, dan kun je daar makkelijker over heen stappen of er later nog eens over hebben enz. Maar zit je vast in het systeem/machtsposities, dan wordt het een andere zaak. Je hebt immers geld nodig om te kunnen leven enz. En dan gaan mensen de fout in. Uit angst door ongelijke posities blijven ze erin hangen. En dan moet je juist voor jezelf kiezen en de knoop doorhakken of zeggen tot hier en niet verder. Praten dus. Dan val maar in het diepe, ook daar kom je wel uit, als je in jezelf gelooft. Zorg dat je de juiste mensen om je heen hebt, die je kunnen opvangen. Zij zijn dan het medicijn.
  En bedenk: eeuwige groei bestaat niet. Ik verwacht binnenkort de crossover van tijd/0-zone/ouroborus en hoe die dan verloopt, dat zien we vanzelf wel. Maar probeer die uit te zitten zonder chemisch medicijn.
  Vingers cross zullen we maar zeggen.

  2 likes
 13. Klinkt mij in de oren dat de heer Gotzsche een prima zakcentje ontvangt van een zekere partij die niet wil dat mensen een lang en gelukkig leven hebben, maar een overbevolkingsprobleempje willen oplossen…

  Om toch even lekker in de complotten te blijven zitten: wellicht is ADHD en aanverwanten wel het ontwaken van de mensheid waar we al sinds 2012 op wachten… of is het juist de anti-christ die terrein wint?

  0 likes
 14. Somge praten hier makelijker omdat jullie die middel niet gebruik ik zelf heb 4jaar onnodig heb gbruikt verkeerd digenos verkeerd middel seroxat ik had gewoon eplipsieaanvallen ik was in de hel dus kom hier niet zegen dat deze middel goed is

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

hormoongif

Een aanval op de gezondheid van de burger. Dit nieuwe onderzoek waarschuwt voor hormoongif op groente en fruit

Groenten en fruit uit de supermarkt zijn ...

Deze man spioneerde jarenlang voor de overheid. Maar niet op de manier waarop je zou denken

Iets als ADHD bestaat ook helemaal niet. Rapper Lange Frans legt in deze podcast uit hoe we geprogrammeerd worden in de Matrix

De meeste mensen doen helemaal niks. Ze ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.