Homepagina » Gezondheid » In het Westen sterven jaarlijks ruim een half miljoen (!) mensen aan antidepressiva: “Ze doen meer kwaad dan goed”
In het Westen sterven jaarlijks meer dan een half miljoen (!) mensen aan antidepressiva: "Ze doen meer kwaad dan goed"

In het Westen sterven jaarlijks ruim een half miljoen (!) mensen aan antidepressiva: “Ze doen meer kwaad dan goed”

In het Westen sterven ieder jaar een half miljoen mensen als gevolg van psychiatrische medicijnen. Dat zegt een Deense wetenschapper. Hij voegt toe dat deze medicijnen meer kwaad dan goed doen.

Peter Gøtzsche, directeur van het Nordic Cochrane Centre in Kopenhagen, legt in het British Medicine Journal in een vernietigende analyse uit dat de meeste mensen geen antidepressiva en medicijnen tegen dementie nodig hebben. Hij zegt dat veel onderzoek wordt gefinancierd door de farmaceutische industrie, waardoor vaak een vertekend beeld zichtbaar wordt.

Stoppen

Gøtzsche twijfelt openlijk aan de werking van de antidepressiva Prozac en Efexor. Uit klinisch onderzoek blijkt namelijk dat een placebo net zo goed werkt. Dierstudies laten daarnaast zien dat deze medicijnen schade toebrengen aan de hersenen.

Aanzien ze geen positieve effecten hebben, kunnen we net zo goed stoppen met alle psychiatrische medicijnen, aldus Gøtzsche. We kunnen volgens hem beter gelijk stoppen met alle antidepressiva, ADHD-medicatie en medicijnen tegen dementie, zodat we een bevolking krijgen die gezonder is en langer leeft.

539.000 sterfgevallen

Gøtzsche zegt dat drie soorten medicijnen – antipsychotica, benzodiazepinen en antidepressiva – ieder jaar 3693 sterfgevallen veroorzaken in Denemarken. Hij schat dat in de VS en de EU jaarlijks 539.000 mensen sterven als gevolg van deze medicijnen.

Allan Young van King’s College London en psychiatrisch patiënt John Crace zijn het niet met hem eens. Zij zeggen dat psychiatrische medicijnen net zo geschikt zijn als andere behandelingen voor complexe medische aandoeningen.

[Independent]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
5 jaren geleden

Voor sommige mensen is het een oplossing, deze hebben er mooie verhalen over, en deze zijn waar. Anderen kunnen er echter helemaal niet tegen en kunnen zelfs er spontaan aan sterven. Deze vertellen dit meestal niet na, en de doctoren ook niet. Deze worden als ‘onverwachte medische bijwerkingen’ verklaard.

Als het aan mij ligt hoord anti-depressiva niet verboden te worden (drugs verbieden werkt sowieso averechts), maar ik vind wel dat er duidelijke waarschuwing op de verpakking moet staan dat het “levensgevaarlijk kan zijn voor sommige mensen”. En niet tussen een berg bijwerkingen weggewerkt met kleine lettertjes of op een papiertje erin. 1 zeer heldere zichbare zin op de voorkant van de verpakking. Eens kijken of hoeveel nieuwe mensen het dan gaan proberen.

nunki
nunki
Reactie op  Arwijn
5 jaren geleden

Ik denk ook dat antidepressiva niet verkeerd hoeft te zijn. Wel denk ik dat er vaak te lang doorgebruikt wordt. Je moet niet jaren achtereen aan dat soort pillen hangen. Het is mijns inziens een hulpmiddel, en geen geneesmiddel. Verder is echt onafhankelijk onderzoek hoog nodig. Er zijn diverse aanwijzingen dat er mensen totaal gestoord reageren op de pillen, met moord en zelfmoord tot gevolg. En die groep mensen is aanzienlijk.

Marc
Marc
Reactie op  nunki
5 jaren geleden

Artsen schrijven het voor, je begint eraan, vooral het begin is lastig en er is nul komma nul begeleiding van huisartsen!

Je slikt het jarenlang, een huisarts stelt niet eens de vraag hoe het staat met de antidepressiva. Dit is natuurlijk mijn persoonlijke ervaring en een ander kan andere ervaringen hebben opgedaan

Laat ik vooropstellen dat het in een acute situatie kan helpen, maar zoals Nunki al zegt: het is een hulpmiddel en geen geneesmiddel. En het is geen lekker spul, troep, stop ermee als je ermee kunt stoppen.

eNdEmiOn
eNdEmiOn
Reactie op  Arwijn
5 jaren geleden

“Voor sommige is het een oplossing,”
Vraag me dan ook af hoeveel daarvan enkel het placebo effect ervaren.

Hoe dan ook de hele achterliggende gedachte van hoe het zou moeten werken is toch al een tijd geleden onderuit gehaald…

Remco
Remco
Reactie op  Arwijn
5 jaren geleden

@Arwijn: Als het aan mij ligt hoorT anti-depressiva niet verboden te worden

Daan
Daan
5 jaren geleden

Duurt niet meer lang voordat farmaceutische bedrijven zo’n Gotzsche en British Medicin Journal zullen dagvaarden wegens laster.

Zo las ik dat het Voedingscentrum ook iedereen die kritisch is op het Voedingscentrum voor duizenden euro’s bedreigt met rechtszaken. Zie hier:

http://www.ahealthylife.nl/voedingscentrum-pakt-kleine-blogs-genadeloos-aan/

Aangezien verdedigen voor een rechtbank je duizenden euro’s kost, trek je dan je keutel natuurlijk meteen weer in.

Over een tijdje staat nog slechts in de bladen wat het grootbedrijf heeft goedgekeurd.

exegese
exegese
5 jaren geleden

Er sterven wereldwijd heel wat meer mensen aan medicijnen (die eigenlijk ook niets anders dan ordinaire drugs zijn) dan aan harddrugs. Harddrugs zijn verboden omdat ze zo gevaarlijk zijn. Dit zou toch dan zeker ook een verbod op een heel groot deel van het chemische gif van Big Pharma moeten rechtvaardigen. Waar wachten ze op? Ze hebben toch altijd het beste voor met het volk, daar betalen we toch meer dan de helft van ons inkomen aan belasting voor, althans dat willen ze ons doen geloven. Of………….. pikken ze ons geld in en laten ze ons gewoon het liefst creperen ?

wolfje
wolfje
5 jaren geleden

ik heb het 9 jaar gebruikt wegens treiteren op het werk. het helpt geen moer

Ries
Ries
5 jaren geleden

Wat n ongelooflijk goedkoop l*lverhaal weer. Mister Gotsen is uitgekotst door Big Pharma en probeert nu zijn gram te halen. Me dunkt dat hij zelf beter af is met n stripje Efexor of whatever… Een half miljoen doden per jaar, mafkees!

Mario
Mario
Reactie op  Ries
4 jaren geleden

Hebt u zich wel’s verdiept in deze materie?

anoniem
anoniem
5 jaren geleden

Uit persoonlijke ervaring en langdurig gebruik van anti-psychotica, benzodiazepine en anti- depressiva. Kan ik U zeggen dat ze zeer verslavend zijn en vervelende bijwerkingen hebben. Heeft me twee jaar van mijn leven gekost om er van af te komen. Je bent een zombie die van psychiater naar apotheek rent. Kon niet meer fatsoenlijk denken en handelen. Je gewicht schommelt van hoog naar laag naar hoog etc Je leven wordt gedomineerd en bestuurt door de pillen en spuiten… En die hulpverleners schrijven maar recepten voor die je maar wilt. Mij krijg je niet meer aan de wonderpillen en spuiten. Kijk in je eigen omgeving en zie hoeveel mensen deze rotzooi slikken. Mijn naam wilde ik liever niet noemen vandaar anoniem. Heb nu een heel ander leven. En die ervaring van de vroegere ellende houd me alert. Bezin eer ge eraan begint.

anoniem
anoniem
Reactie op  anoniem
5 jaren geleden

Ter aanvulling: Indien er mensen zijn die medicijnen gebruiken en er mee willen stoppen. Doe dit wel in overleg met Uw hulpverlener anders kunnen er zich vervelende complicaties voordoen. Indien hij weigert kunt U van hulpverlener veranderen. Het is mijnerzijds niet de bedoeling mensen op te jutten of rebels te maken.

Mariatje
Mariatje
5 jaren geleden

Weet niet wat voor sterfgevallen ze bedoelen, er zijn ook mensen die onder invloed van medicijnen en hulpverlening al dan niet geslaagde zelfmoordpogingen doen. Zelf ook meegemaakt, je bent gewoon jezelf niet meer en dan kan de wanhoop groot zijn.

Edwin
Edwin
5 jaren geleden

Dit bericht is sowieso al iets om depri van te worden

Susan
Susan
5 jaren geleden

Ben zelf ook depressief geweest en heb geleerd via mindfulness dat je zelf degene bent die je gedachtes veroorzaken, wat begrijpelijk is.
Depressie is dat je behoefte niet bevredigt worden dus het is een kwestie van accepteren wat er op dat moment aan de hand is.
Verander je denken dat zal je leven veranderen.
De pillen maken je alleen maar suf en verder verandert en niets aan je eigen denken die je depressief maakt.
De verandering moet uit jezelf komen want alles zit in jezelf en al de psychologische hulpverlening bewijst dat want die vertellen je nooit wat je moet doen ze helpen je de antwoorden in jezelf te zoeken.

math
math
Reactie op  Susan
5 jaren geleden

Gedeeltelijk ben ik het Uw eens. Maar het is afhankelijk welke vorm van depressie. Het kan een depressie zijn van buitenaf (hoofdzakelijk maatschappelijke oorzaken persoonlijke ervaringen en toekomstperspectief) of een depressie van binnenuit( puur biologisch , men noemt dit bio-psychiatrie dan is de stofwisseling in de hersens niet in balans).

trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
5 jaren geleden
x

Check Also

youtube

YouTube verwijdert video van Kamerlid over gezondheidsschade mondkapjes: ‘Bizarre censuur’

Tweede Kamerlid Wybren van Haga plaatste op ...

denemarken

Verplichte vaccinatie van tafel in Denemarken na dagenlange protesten

Een wet in Denemarken die de autoriteiten ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

26
0
We lezen graag je reactie!x