Homepagina » Archeologie » Oudste sterrenkaart ter wereld gevonden in Japanse graftombe
Oudste sterrenkaart ter wereld gevonden in Japanse graftombe

Oudste sterrenkaart ter wereld gevonden in Japanse graftombe

In een oude graftombe in Japan is de oudste sterrenkaart ter wereld aangetroffen. De kaart toont waarschijnlijk de hemel zoals die vanuit China kon worden gezien.

De tombe bevindt zich in de prefectuur Nara en is kleurrijk beschilderd. De grafheuvel, die dateert van de zevende of achtste eeuw na Christus, wordt bewaakt door een zwarte schildpad, een witte tijger, een blauwe draak en een rode feniks.

Het plafond van de tombe bevat een kaart van de avondhemel, bestaande uit 68 sterrenbeelden. De sterren bestaan uit bladgoud. Met vermiljoen zijn drie concentrische cirkels geschilderd die de beweging van hemellichamen aanduiden. Eén van die hemellichamen is onze zon.

Volgens Kazuhiko Miyajima van de Doshisha-universiteit gaat het mogelijk om de oudste astronomische kaart ter wereld. Hoewel er oudere hemelkaarten zijn gevonden in het Westen (De 17.300 jaar oude grottekening in de grotten van Lascaux toont bijvoorbeeld de Pleiaden, Stier, Orion en Aldebaran) missen de meeste herkenbare patronen van astronomische fenomenen.

Twee onderzoekers hebben nu bepaald dat de sterrenkaart de hemel toont zoals die tussen 65 en 540 vanuit China of Noord- en Zuid-Korea kon worden gezien, enkele honderden jaren voordat de tombe daadwerkelijk werd gemaakt.

[CNET]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Frans schreef:

  In een oude graftombe in Japan is de oudste sterrenkaart ter wereld aangetroffen. De kaart toont waarschijnlijk de hemel zoals die vanuit China kon worden gezien.

  De logica ? Tombe in japan, zoals de hemel vanuit china kon worden gezien ?

  9 likes
  • dago schreef:

   mooie scherpe opmerking frans !

   3 likes
  • Emile schreef:

   Tja , zo staat het ook in het Engelse stuk, de kaart is gevonden in een Tombe in Japan maar ze denken dat de kaart honderden jaren eerder ergens in China is getekend, een ander denkt dat het Noord of Zuid Korea kan geweest zijn.
   In ieder geval komt de kaart uit die regio zullen we maar zeggen hehehe 🙂

   3 likes
 • marcelleke schreef:

  Het zit me niet lekker HOE die “oude” wetenschap zo zonder sporen (?) na te laten, zou kunnen verdwenen zijn …. een aardcataclysma, al dan niet door de toenmalige mensen veroorzaakt …

  3 likes
 • PIETJE schreef:

  En dan de kaart van piri reis die vanuit de lucht moest komen want anders had hij het niet juist kunnen berekenen ? Jongens geloof me er bestonden al heel lang vaartuigen in de lucht ! Anders had dit niet waar kunnen zijn ! Laten we ons kleine breintjes daar maar eens over na denken ! Daarna een oordeel geven en eventueel een opinie maar niet zo!Er waren veel meer intelligente mensen op aarde eerder dan wij er waren dus laten we dat niet negeren ! Vooruitgang komt en gaat ! Zo is het altijd gegaan ! Zal ook blijven gaan dat heet evolutie ! trusten allemaal voor die , die slapen !!!

  0 likes
 • x

  Check Also

  chinese viroloog

  Chinese viroloog publiceert bewijs dat corona in lab is gemaakt: ‘Smoking gun’

  Enkele dagen geleden zei de Chinese viroloog ...

  viroloog

  Viroloog: ‘Ik ga bewijzen dat coronavirus door mensen gemaakt is’

  Een gerespecteerde viroloog zegt wetenschappelijk bewijs te ...

  >