
Uit een studie van de Universiteit van Montreal blijkt dat slechts vijf bedrijven meer dan de helft van alle wetenschappelijke publicaties voor hun rekening nemen. Bovendien maken deze bedrijven enorm veel winst, aldus hoofdonderzoeker Vincent Larivière. De winstmarges lopen op tot wel 40 procent.
Professor Larivière en zijn collega’s analyseerden alle wetenschappelijke artikelen die tussen 1973 en 2013 in de database Web of Science zijn geïndexeerd. Vervolgens keken de onderzoekers naar overnames en fusies.
Monopolie
De wetenschappers ontdekten dat twee derde van alle tijdschriften op het gebied van scheikunde, psychologie en sociale wetenschappen niet wist te ontsnappen aan de macht van de grote uitgevers.
Er zijn verschillende factoren die verklaren waarom deze industrie zo ongelooflijk winstgevend is. De uitgevers hoeven niet te betalen voor de artikelen, die worden gratis aangeleverd door de wetenschappelijke gemeenschap. Daarnaast hebben de uitgevers een monopolie op de inhoud van tijdschriften.
Steeds meer wetenschappers beginnen te protesteren tegen de agressieve commerciële uitgevers, aldus Larivière. Zo is er de campagne ‘Cost of Knowledge’ die onderzoekers oproept tijdschriften van Elsevier te boycotten.
Houdgreep
Universiteiten dreigen de grote uitgevers ook te boycotten, onder meer door hun abonnement op tijdschriften stop te zetten. Ze bereiken daar voor nu nog weinig mee, aangezien wetenschappelijke publicaties in vooraanstaande tijdschriften bepalen of onderzoekers bepaalde functies, financiering en erkenning van collega’s krijgen. De grote commerciële uitgevers houden het systeem in een soort houdgreep.
De vijf bedrijven die meer dan de helft van de markt voor wetenschappelijke publicaties in het bezit hebben zijn: Reed-Elsevier, Taylor & Francis, Wiley-Blackwell, Springer en Sage. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift PLOS ONE.
[UdeM]
‘ING bank vindt het belangrijk u even te laten weten dat de pijn die u aan de pomp ervaart goed is’
Joegoslavië: een Europees succesverhaal, geruïneerd door de NAVO
Gemeenteraadslid over 15-minutensteden: ‘Ze willen letterlijk jouw straat openbreken’
30 procent meer sterfgevallen in IJsland na uitrol boosterprik
Wist je dat Amerika sinds 2020 bijna 3500 bommen heeft gedropt in andere landen? Waar blijft de ophef?
IJsbreker met klimaatonderzoekers vast in 160 cm dik ijs bij Noordpool. Hulp is onderweg
Eva Vlaardingerbroek haalt hard uit naar Barbara Baarsma: ‘We moeten deze communisten à la minute cancelen’
John Kerry: ‘Great Reset is nodig om populisme de kop in te drukken’
Militaire aannemers zetten sociale media in tegen bewustmakende groepen