Wetenschap

Vreemde wereld van water wordt nog vreemder

Help ons door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vreemd, vreemder, vreemdst! Wetenschappers hebben ontdekt dat water onder het vriespunt in een totaal nieuwe vloeistof kan veranderen. Dat meldt Science Daily.

Pradeep Kumar en H. Eugen Stanley leggen uit dat water een eigenaardige substantie is die meer dan 80 ongewone eigenschappen heeft, waaronder enkele die wetenschappers nog niet kunnen bevatten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het onderzoek verschijnt in het Journal of Physical Chemistry B dat wordt uitgegeven door ’s werelds grootste wetenschappelijke organisatie ACS.

Water kan op hetzelfde moment in alle drie aggregatietoestanden (vast, vloeibaar, gas) bestaan. De krachten aan het wateroppervlak stellen insecten in staat over water te lopen en zorgen dat water uit wortels omhoog loopt naar bladeren van bomen en andere planten.

Wetenschappers stellen voor dat water van de ene soort vloeistof in de andere kan veranderen door middel van een zogenoemde ‘vloeistof-vloeistof’ faseovergang, maar dit is in de hedendaagse laboratoria niet te testen omdat dergelijke processen zo snel verlopen. Daarom maakten Kumar en Stanley gebruik van computersimulaties.

Wanneer de wetenschappers vloeibaar water afkoelden in de simulatie bleek het, net zoals elke andere alledaagse vloeistof, minder geneigd warmte te geleiden. Wanneer ze de temperatuur echter lieten dalen naar 47 graden onder nul begon het vloeibare water warmte juist beter te geleiden. De studie suggereert dat vloeibaar water rond deze temperatuur ingrijpende structurele veranderingen ondergaat terwijl de lokale structuur van de vloeistof extreem geordend wordt, net zoals bij ijs. Deze structurele veranderingen in vloeibaar water leiden tot een toename in warmtegeleiding onder lagere temperaturen.

De onderzoekers zeggen dat deze verrassende resultaten het idee ondersteunden dat water een vloeistof-vloeistof faseovergang kent.

Bron: Sciencedaily.com

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x