Kamerlid Renske Leijten (SP) vroeg premier Rutte dinsdag in de Kamer of hij een voorbeeld wilde nemen aan landbouwminister Staghouwer, namelijk dat je op het moment dat je een crisis niet kunt oplossen misschien niet de juiste persoon bent en dat je dan moet gaan.
“Daar ben ik het niet mee eens. Ik meen dat dit kabinet ook onder mijn leiding bezig is om de drie grote vraagstukken die er spelen, rondom asiel, rondom koopkracht en ook rondom stikstof, in goede banen te leiden,” antwoordde Rutte.
(Video verwijderd? Klik hier...)
Een beetje huichelachtig
“Hier komen we precies bij de kern van het probleem: de minister-president ziet niet dat hij het probleem is. In 2019 kwam het eerste advies van Remkes over hoe dit op te lossen. Vervolgens kwam er onder leiding van Remkes een kabinet met 25 miljard bij die oplossing, maar dat was niet voldoende. Dan kun je een minister weg laten gaan en daar respect voor hebben. Volgens mij is dat een beetje huichelachtig. Maar wij zijn geen stap verder en de crises slepen zich voort. De constante bij al die crises is dat er een chef zit, zoals hij zichzelf noemt, die niet ingrijpt en die geen leiding neemt. En als je geen leiding neemt, als het je te veel is, dan moet je misschien opstappen,” zei Leijten.
De premier herhaalde nog eens dat hij haar advies niet overneemt. “Soms is het noodzakelijk om stap voor stap en ook één voor één die problemen op te lossen. Daar zijn we hard mee bezig en daar gaan we mee verder,” zei hij.
Dan moet je misschien wegwezen
Leijten: “En stap voor stap en één voor één belanden we telkens weer in een nieuwe crisis, die veroorzaakt wordt door niet in te grijpen en door niet op te lossen.”
“Dan komt de SP-fractie tot één conclusie: op het moment dat je niet wilt oplossen, moet je opstappen. Ik vraag het de minister-president nog één keer. Ziet hij niet zelf dat hij een sta-in-de-weg is voor al die oplossingen? Hij kan niet aan Remkes blijven vragen om dingen voor hem op te lossen. Dat kan niet. Het is nou voor de derde keer en zelfs Remkes is moe aan het worden, laat staan dat het land gewoon oplossingen nodig heeft. De boeren, de natuur en wij allemaal willen gewoon dat de driekleurige vlag weer gaat wapperen zoals die is: rood-wit-blauw en niet omgekeerd. De minister-president is het symbool aan het worden van de omgekeerde vlag. Dan moet je misschien wegwezen,” vervolgde ze.
Toe aan betere leiding
“Daar zijn wij het niet over eens,” aldus Rutte.
“Het is niet uit te leggen. Dit kabinet deed er een jaar over om een doorstart te maken. Het zorgde voor enorme zakken geld om problemen af te kopen. Er is 35 miljard voor klimaat en 25 miljard voor stikstof. We staan nu een halfjaar verder en er zijn bakken met geld voor stikstof, maar we krijgen het niet opgelost. Er is zelfs meer geld beschikbaar voor het oplossen van dat probleem, dat er al heel lang is, dan voor het oplossen van de koopkrachtcrisis. Ik krijg het niet meer uitgelegd. Volgens mij is het land echt toe aan betere leiding, aan mensen die de problemen oplossen, niet mensen die voor zich uit schuiven en dan een beetje zielig Remkes gaan bellen,” zei Leijten nog.
Rechtszaak aangespannen tegen westerse kopstukken wegens biljoenendiefstal
Dr. Eric Nepute heeft genoeg van ‘leugens’ over corona: ‘Koop kinine en zink’
De bovennatuurlijke Amazone (video)
Baudet: ‘De coupplegers zijn opgestapt. Dat is goed nieuws’
Waarom we de Schumannresonantie nodig hebben
Via deze 7 pijlers wordt een Global Government vormgegeven, en Nederland speelt hierin een rol
Bericht over sjoemelende en manipulerende KNMI komt niet in de krant. Dit is de absurde reden
Hugo de Jonge maakt zich niet populair: ‘Wat een haatcampagne, dit is zo fout’
Ecuadoraanse overheid organiseert expeditie naar verloren piramidecomplex