Homepagina » Buitenland » De maat is vol: woensdag komt de hele Belgische economie tot stilstand. Burgers zijn het spuug- en spuugzat
De maat is vol: woensdag komt de hele Belgische economie tot stilstand. Burgers zijn het spuugzat
Foto: Gérald Garitan Wikimedia Commons

De maat is vol: woensdag komt de hele Belgische economie tot stilstand. Burgers zijn het spuug- en spuugzat

Woensdag komt de Belgische economie tot stilstand. De drie vakbonden organiseren dan een algemene staking. Ze hoeven weinig moeite te doen om de werknemers mee te krijgen.

Topman Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) heeft gezegd dat de lonen niet langer de stijgende levenskosten mogen volgen om ‘het klimaat te redden’.

Volgens het VBO kan de klimaatcrisis enkel worden tegengegaan door allerlei taksen in te voeren, die op hun beurt de lonen doen stijgen.

Gele hesjes

Dat laatste kan niet en mag niet, vindt Timmermans.

Kennelijk volgt hij de situatie in Frankrijk niet, waar de gele hesjes al 13 weken op rij protesteren tegen de wirwar van taksen terwijl de rijkste Fransen worden verwend met belastingverlagingen.

De Belgische regering heeft er via allerlei kunstgrepen voor gezorgd dat de lonen nooit echt meer kunnen stijgen zoals dat in het verleden gebeurde, schrijft Christophe Callewaert voor DeWereldMorgen.be.

35 procent

Ondertussen moeten steeds meer mensen naar de voedselbank, ook mensen met een baan.

Het aantal armen steeg de afgelopen 30 jaar tot 17 procent, becijferde denktank Minerva. In totaal zit 35 procent van de Belgen tegen de armoedegrens aan.

“Een steeds grotere groep binnen de maatschappij heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen,” klinkt het.

Gigantische kloof

Er is sprake van een gigantische kloof tussen de politiek en de burgers.

Vlak voordat premier Michel de gele hesjes had uitgenodigd voor een gesprek, vroeg minister Peeters aan een journalist van RTL: “De gele hesjes, wat is dat?”

Stilvallen

Eerder werd al her en der gestaakt, maar woensdag wordt alles en iedereen gemobiliseerd.

De Belgische economie zal stilvallen, aldus Callewaert. “Het is pril, het is kwetsbaar, maar er is iets op til.”

[DeWereldMorgen]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
2 jaren geleden

Groot gelijk en dit had veel en veel eerder moeten gebeuren. Hoop dat Nederland snel zal volgen.
Ik kom vaak in België en als ik de prijzen zie in supermarkten of ga eens een frietje halen de tranen springen in je ogen.
Dat er nog geen plunderingen zijn is me een raadsel. In Nederland geldt dit ook maar daar houdt een groot deel van de bevolking zich nog het hoofs boven water door hun groene vingers. Als dat er niet meer is dan slaat hier ook de vlam in de pan.
Als vakbond moet je het trouwens niet bij 1 dag houden maar dit structureel uitvoeren anders blijven die bankiers en neo liberalen op het volk schijten.

weg met ons
weg met ons
2 jaren geleden

Raak de overheid en de gevestigde orde der criminelen die hoog in de machtspiramide staan, die menen over mensenlevens te kunnen beschikken alsof het kakkerlakken zijn, daar waar het pijn doet: boycot, staakt, voer stiptheidsacties, doe aan werkonderbrekingen. Organiseer het volk! Een weeklang massaal geen rekeningen betalen, haal je geld van de bank, laat massaal de auto staan bijv. op zondag enz.enz.

Er zijn genoeg simpele middelen waarmee je het tuig door de knieën kan krijgen zodra mensen zich verenigen en de verdeeldheid stoppen door eensgezind op te treden tegen de tirannie van de staat en politiek, dan gaan ze kapot als schadelijke bacteriën in actieve chloor. Afmaken, het tuig!

De dag dat het gebeurt komt steeds dichterbij!

bas
bas
2 jaren geleden

België, een dag niet gestaakt is een dag niet geleeft.

wolfje
wolfje
2 jaren geleden

ja, maar nederlanders staan zo graag gebukt

x

Check Also

belgi

Onbegrip over dreigend ontslag voor 50.000 Belgische zorgmedewerkers: ‘De wereld is knettergek geworden’

Voor zo’n 50.000 Belgische zorgmedewerkers dreigt ontslag ...

verpleegkundige

IC-verpleegkundige doet boekje open: ‘Het voelde alsof ik in een medische dictatuur terechtgekomen was’

Toen de vaccinatiecampagne tegen Covid-19 begon, werden ...

Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

18
0
We lezen graag je reactie!x