Homepagina » Buitenland » De maat is vol: woensdag komt de hele Belgische economie tot stilstand. Burgers zijn het spuug- en spuugzat
De maat is vol: woensdag komt de hele Belgische economie tot stilstand. Burgers zijn het spuugzat
Foto: Gérald Garitan Wikimedia Commons

De maat is vol: woensdag komt de hele Belgische economie tot stilstand. Burgers zijn het spuug- en spuugzat

Woensdag komt de Belgische economie tot stilstand. De drie vakbonden organiseren dan een algemene staking. Ze hoeven weinig moeite te doen om de werknemers mee te krijgen.

Topman Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) heeft gezegd dat de lonen niet langer de stijgende levenskosten mogen volgen om ‘het klimaat te redden’.

Volgens het VBO kan de klimaatcrisis enkel worden tegengegaan door allerlei taksen in te voeren, die op hun beurt de lonen doen stijgen.

Gele hesjes

Dat laatste kan niet en mag niet, vindt Timmermans.

Kennelijk volgt hij de situatie in Frankrijk niet, waar de gele hesjes al 13 weken op rij protesteren tegen de wirwar van taksen terwijl de rijkste Fransen worden verwend met belastingverlagingen.

De Belgische regering heeft er via allerlei kunstgrepen voor gezorgd dat de lonen nooit echt meer kunnen stijgen zoals dat in het verleden gebeurde, schrijft Christophe Callewaert voor DeWereldMorgen.be.

35 procent

Ondertussen moeten steeds meer mensen naar de voedselbank, ook mensen met een baan.

Het aantal armen steeg de afgelopen 30 jaar tot 17 procent, becijferde denktank Minerva. In totaal zit 35 procent van de Belgen tegen de armoedegrens aan.

“Een steeds grotere groep binnen de maatschappij heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen,” klinkt het.

Gigantische kloof

Er is sprake van een gigantische kloof tussen de politiek en de burgers.

Vlak voordat premier Michel de gele hesjes had uitgenodigd voor een gesprek, vroeg minister Peeters aan een journalist van RTL: “De gele hesjes, wat is dat?”

Stilvallen

Eerder werd al her en der gestaakt, maar woensdag wordt alles en iedereen gemobiliseerd.

De Belgische economie zal stilvallen, aldus Callewaert. “Het is pril, het is kwetsbaar, maar er is iets op til.”

[DeWereldMorgen]


Vond je dit waardevol? Deel het dan met anderen op Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. Groot gelijk en dit had veel en veel eerder moeten gebeuren. Hoop dat Nederland snel zal volgen.
  Ik kom vaak in België en als ik de prijzen zie in supermarkten of ga eens een frietje halen de tranen springen in je ogen.
  Dat er nog geen plunderingen zijn is me een raadsel. In Nederland geldt dit ook maar daar houdt een groot deel van de bevolking zich nog het hoofs boven water door hun groene vingers. Als dat er niet meer is dan slaat hier ook de vlam in de pan.
  Als vakbond moet je het trouwens niet bij 1 dag houden maar dit structureel uitvoeren anders blijven die bankiers en neo liberalen op het volk schijten.

  45 likes
  • Het probleem is dat wij met zen allen gegijzeld worden door het bank/geld systeem, want staken brengt echt niets op, alleen maar loon verlies wat we net broodnodig hebben om de maand rond te komen.
   Daarom staken de meeste mensen maar hooguit een paar dagen, want zonder dat corrupt geldsysteem gingen de mensen voor weken en zelfs maanden de straat op en dat weet die corrupte politiek/elite maar al te goed…ze rekenen daar zelfs op.

   Even een schets wat in België aan de hand is:

   De loonkosten zijn/waren te hoog in België om competitief te blijven met de omringende landen, meestal de landen uit het vroegere Oostblok, India en China reken ik daar ook nog eens bij.
   Mensen verdienen in die landen stukken minder dus kunnen ze daar goederen goedkoop produceren…maar wat men er NIET bij vertellen, is dat in die landen de levensstandaard ook wel heel goedkoop is vergeleken met België.
   Daar kost een brood 10 cent, hier kost een brood bijna 3 euro, sinds het privatiseren van de nutsbedrijven (water/elektriciteit/telefonie) zijn die prijzen met liefst een factor 1000% de hoogte in gegaan, terwijl dat het een basis recht is (grondwet)

   Nieuwe belastingen naar de bedrijven toe, worden doorgerekend naar de klanten/consumenten, waardoor de levensstandaard duurder word…de lonen en dat ook door de indexering twee jaren te bevriezen en een minimum aan loonsverhoging, komen de mensen niet meer rond, de lonen stijgen niet of nauwelijks.
   Dit terwijl de grote bedrijven steeds meer en meer winsten maken (hun producten worden duurder) terwijl een werknemer niet meer kost maar ook niet meer verdient.

   Zelf heb ik 20 jaren voor een welbekend bedrijf gewerkt, mijn bruto loon was rond de 3200 euro, netto hield ik iedere maand rond de 1800 euro over en dat was eigenlijk nog minder (hoge loonschijf betekende voor mij als gewone werknemer ook een hogere belastingschaal tot zelfs 54%) wat resulteerde dat ik ieder jaar nog eens tussen de 3000 en 6000 Euro mocht bijbetalen.

   Het andere probleem zijn dan die politici, zij verdienen samen met hun vele mandaten en als aandeelhouders van vele grote bedrijven (corruptie) tussen de 5000 en zelfs 14000 euro de maand….netto wel te verstaan.
   Hun pensioen ligt rond de 6000 en 8000 euro netto, terwijl een gewone werknemer met een loopbaan van 42-45 jaren het moet stellen met 1200 tot 1400 euro de maand.
   De pensioen leeftijd is voor de gewone werknemer verhoogt naar jawel 67 jaar, voorheen 62 jaar, terwijl dat politici nog steeds op hun 52-55 jaar mogen beschikken.

   De banken gaan zoals overal vrij uit, zij hebben miljarden aan staatssteun gekregen wat resulteerde in een begrotingstekort om U tegen te zeggen:
   Met als resultaat dat er word bespaard op de gezondheidszorg, onderwijs, milieu, openbaar vervoer en ga zo maar verder.
   De armoede is in België op amper enkele jaren toegenomen met factor 35 %, dat betekend dat momenteel 1 op de 4 in armoede leeft….wij zijn geen welvaart staat meer, maar wel een derde werelds land geworden.
   De staat geeft meer uit dan dat er binnen komt, waardoor die schuldenlast maar blijft toenemen, de last krijgt men nooit meer weggewerkt, het resulteert in hogere en nog meer belastingen dus mensen houden steeds minder en minder over, de armoede blijft toe nemen!!

   De wel besproken taxshift levert iedere werknemer tussen de 10 en 100 euro de maand op, lage lonen profiteren het minste daarvan vergeleken de hogere lonen, de kloof tussen arm en rijk word alsmaar groter.

   Het is een liedje zonder einde en daar kan alleen maar een einde aankomen als iedereen wereldwijd in opstand komt en dat gespuis keihard aanpakt…ik verwijs daar mee naar wat er gebeurd is in de midden en late middeleeuwen!!
   Daarna is het voor vele jaren weer goed geweest, maar dan begint het liedje weer van voor af aan en dat komt door het systeem wat men blijft hanteren, ondanks dat vele grote beschavingen daaraan zijn ten onder gegaan….de mens heeft nog steeds niets geleerd uit het verleden!!

   22 likes
  • De film Elysium met Jodie Foster geeft exact weer wat de bedoeling is van de elite. Het laat helemaal niets over aan duidelijkheid. Het gewone volk heeft helemaal niets, leeft elke dag in mad-max scenario’s, en mag zich verantwoorden tegenover zwaar bewapende pratende politierobots. De elite leeft in afgesloten paradijselijke oorden waar ziekte niet bestaat en waar het aan helemaal niets ontbreekt.
   de trailer op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=oIBtePb-dGY
   Zie de toekomst als wij niets doen.

   13 likes
 2. Raak de overheid en de gevestigde orde der criminelen die hoog in de machtspiramide staan, die menen over mensenlevens te kunnen beschikken alsof het kakkerlakken zijn, daar waar het pijn doet: boycot, staakt, voer stiptheidsacties, doe aan werkonderbrekingen. Organiseer het volk! Een weeklang massaal geen rekeningen betalen, haal je geld van de bank, laat massaal de auto staan bijv. op zondag enz.enz.

  Er zijn genoeg simpele middelen waarmee je het tuig door de knieën kan krijgen zodra mensen zich verenigen en de verdeeldheid stoppen door eensgezind op te treden tegen de tirannie van de staat en politiek, dan gaan ze kapot als schadelijke bacteriën in actieve chloor. Afmaken, het tuig!

  De dag dat het gebeurt komt steeds dichterbij!

  43 likes
  • @weg met ons
   hoe wil je geld van de bank halen als je niets te makken heb?
   het gaat namelijk om mensen die niets hebben en ondanks dat ze werken naar de voedselbank moeten.
   knop omdraaien en je haalt niets meer van de bank.
   het komt dat je salaris (loon) niet meer in handen krijgt maar sinds 50 jaar door de werkgever bij de gieren van de bank moet worden gestort en het pinnen is niet voor niets in het leven geroepen.
   alles is voorbedacht en die vruchten gaan ze nu plukken,we zijn het haasje.

   9 likes
   • @salvar

    Beste, geen geld en naar de voedselbank, ondanks dat men werkt? Dat is de grote Nederlandse schande dat Nederlanders er zo voorstaan en waar zogenaamde zielige buitenlanders in een gespreid bedje worden gelegd is dat een duivelse ontwikkeling. De politiek houdt vol dat Nederland een rijk land is, maar met arme Nederlanders.

    De voedselbank ken ik (nog) niet, maar waardeloze tijden en van weinig geld moeten rondkomen heb ik gekend. Ik zorgde dan ervoor dat ik nooit meer uitgaf dan ik had en dus schuldenvrij bleef en maakte van een gulden een daalder door slim met mijn geld om te gaan. Echter dat waren tijden dat men nog enigzins keuzes kon maken, tijden zijn veranderd en is tegenwoordig alles duur en kun je met een waardeloze euro vele malen minder dan met een harde gulden van toen. Het is niet meer mogelijk spartaans te leven en toch goed te leven, het is nu spartaans en waardeloos leven zonder nog een keus te hebben. Het is duur, onbetaalbaar en dan alleen maar duur en nog meer dan onbetaalbaar geworden en kun je feitelijk niet meer kiezen zoals vroeger, toen waren er nog opties om te kiezen, nu zit men vast in een duur en totaal corrupt systeem en is het voor veel mensen bijna nog onmogelijk om zonder subsidies, toeslagen en voedselbanken en wat al niet meer in leven te blijven. Hoofdschuld: een rovende en corrupte politiek en overheid die mensen besteelt en arm maakt en vervolgens mensen wil helpen die ze arm en afhankelijk heeft gemaakt…Het is waanzin!!

    Centen van de bank halen die er niet zijn gaat dus niet, dan houdt het leven op en sta je stil. Ik zou bijna adviseren dat te doen wat verboden is om nog een fatsoenlijk leven erop na te houden, maar dat is natuurlijk van de gekke.

    Ik begrijp je reactie en de omstandigheden van mensen die weinig tot niets meer kunnen, maar dat is dan ook gelijk de reden waarom er een revolutie, een volksopstand moet komen.

    17 likes
 3. ja, maar nederlanders staan zo graag gebukt

  8 likes
  • @wolfje

   Precies, dat is een volk waarover de Spaanse koning tijdens de 80 jarige oorlog, toen al, z’n grote verbazing uitsprak dat Hollanders zo’n gedwee en buigzaam volk was en alles maar accepteren.

   Nederlanders passen en vergassen zich makkelijk aan. In dit geval een dodelijke vergissing. Ze zullen pas gillen als het te laat is. Zo is nu eenmaal de Hollandse/ Nederlandse mentaliteit. Geen vuur in het lijf, jammer.

   16 likes
  • Vooral die rotte in Den Haag. Maar dat is andere koek hahaha. Die doet aan k…..n….n!

   2 likes
 4. België, een dag niet gestaakt is een dag niet geleeft.

  16 likes
 5. Het besef van wat er gaande is, en daarmee ook het verzet tegen de veroorzakers groeit gestaag. Misschien gaat zelfs het Nederlandse volk nog ooit over tot actie. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

  8 likes
 6. Wij zijn het duurste uit in de EU. Waarom wordt er hier niet alles massaal neer gelegd ?

  https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2019/02/fikse-prijsstijging-door-verhoging-btw-tarief

  5 likes
  • Omdat de Nederlanders (de Ver-Nederden) grijze gehaktballen zijn geworden, schapen die blaten maar verder weinig wol en dat weten ze natuurlijk in de polletiek. Omdat de Nederlanders in de praatjes van de polletiek zijn getrapt, goed bewerkt en gehersenspoeld, je weet wel op de manier van “kook de kikker langzaam dan springt ie niet uit het water” en blijkbaar een kort geheugen heeft. Omdat de Nederlander goedgelovig is, denkt ook dat Nederland het beste land is van de wereld. Omdat de Nederlander de saamhorigheid is vergeten. Omdat de Nederlander te individualistisch is geworden.

   3 likes
 7. De héle Belgische economie?
  Nou, nou! Poe, poe!

  3 likes
 8. het is inmiddels donderdag en ik heb nog niks vernomen van het platliggen van de hele belgische economie. wat overdreven gesteld, dit zeg.

  3 likes
  • De staking is in het algemeen goed opgevolgd, natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar die heb je altijd en overal.

   Meer nog, de werkgevers vakbond (gespuis) en de werkers vakbonden samen met de regering gaan weer samen aan tafel….dus, opdracht geslaagd.

   0 likes
 9. ja, wat denk je dat een zeepje kost…

  2 likes
 10. Arm wordt armer, rijk wordt rijker en daarmee kreeer je een ZIEKE wereld, de gele hesjes kunnen een tegenwicht vormen, maar dan moeten ze wel het juiste doen en zoals ook ageren tegen kernwapens: Op http://www.Raelcanada.org kunnen ze een petitie tekenen tegen kernwapens onder topic ‘Safe humanity’.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

artsen

Waarom er minder patiënten sterven als artsen staken

Er is onlangs een einde gemaakt aan ...

coronamaatregelen

Boze Belgen klagen overheid aan om coronamaatregelen: ‘Georganiseerde uitroeiing van bejaarden’

Meer dan 30 Belgen slepen de Belgische ...