Homepagina » Buitenland » Israëlische legerpiloot wordt vredesactivist: “Ik was onderdeel van een terroristische organisatie”
Israëlische legerpiloot wordt vredesactivist: "Ik was onderdeel van een terroristische organisatie"

Israëlische legerpiloot wordt vredesactivist: “Ik was onderdeel van een terroristische organisatie”

Yonatan Shapira, een Israëlische oud-straaljagerpiloot, vertelt waarom hij weigerde deel te nemen aan de aanval van Israël tegen het volk in Gaza. Yonatan werd geboren op een Israëlische legerbasis. Zijn vader vocht mee in de Arabisch-Israëlische oorlog in 1973.

Shapira wilde in zijn vaders voetsporen treden, maar het beleid van de Israëlische regering bracht daar verandering in. In 2003 schreef hij een brief waarin hij zei dat hij niet over de bezette Westoever en Gazastrook zal vliegen.

“In juli 2002 werd het huis van Hamas-leider Salah Shehade in Gaza midden in de nacht gebombardeerd. Een F-16 gooide een bom op het huis, waar hij op dat moment samen met zijn vrouw en kinderen lag te slapen,” zei Shapira. “De bom doodde 15 mensen, voornamelijk kinderen, en 150 mensen raakten gewond. Voor mij was het duidelijk: dit was een terroristische aanval en ik ben onderdeel van een terroristische organisatie.”

De luchtmachtcommandant zei dat de missie perfect was verlopen en dat de piloten rustig konden gaan slapen. Voor Shapira was dat het moment waarop zijn ogen opengingen en hij samen met een aantal vrienden besloot iets te doen.

Shapira sprak met 43 soldaten van een elite-eenheid die hadden verklaard niet mee te willen werken aan criminele acties en met jongeren die niet bij het Israëlische leger wilden gaan omdat het zich volgens hen schuldig maakt aan terrorisme gericht op burgers.

Samen met gelijkgestemden richtte Shapira de organisatie Combatants for Peace op. Hij is ook lid van Boycott from Within, een groep Israëli’s die zich ‘verzetten tegen het apartheidsregime’. De groep wil dat de Israëlische regering Gaza en de Westoever opgeeft en de miljoenen Palestijnse vluchtelingen laat terugkeren.

Toen Israël in 2014 de aanval opende op Gaza, weigerden een aantal Israëlische soldaten deel te nemen aan het offensief. Ze wilden geen deel meer uitmaken van een leger dat een centrale rol speelt in de onderdrukking van de Palestijnen.

Ze legden uit dat de structuur van het leger en de fundamentele rol die het speelt in de Israëlische samenleving, het onmogelijk maken om welke vorm van medewerking ook los te koppelen van het conflict. “Het legerplan speelt een centrale rol bij elk actieplan en voorstel dat besproken wordt op nationaal niveau. Dat verklaart de afwezigheid van niet-militaire oplossingen in de conflicten van Israël met zijn buren,” aldus de reservisten.

De Israëlische soldaten zeggen zich ook te verzetten tegen het leger en de dienstplicht, omdat vrouwen in lage administratieve functies te werk worden gesteld en omdat Joden met Arabische families gediscrimineerd worden.


[Electronic Intifada]Vond je dit waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Deze man voegt zich bij de roependen in de woestijn. Het land is vastbesloten de wereld in brand te zetten. Het zit vuistdik in de fascistische Kiev coup; dito in het bewapenen van IS en de slachtpartijen in Syrië, het doet er alles aan om ons te verleiden Jemen en Iran aan te vallen. Dat gaat de eerst volgende valse vlag terreur actie – om de domme Westerlingen voldoende wraaklustig te maken – plaatsvinden.
  De Charlie Hebdo fabel bleek onvoldoende sterk om het framen van Jemen geloofwaardig te verkopen.

  Uit een weekblad uit het M.O., de wapenstromen van de BV Israël naar IS – Al Nusra: http://www.jwr.net.au/israeli-forces-caught-al-qaedas-complex-toils-golan-gaza/

  The 3 Coming False Flag Attacks:
  https://www.youtube.com/watch?v=_UbAgq3u6lQ

  Superinteressante live-opname van Pegida-betoging: Export from Israël! … Maakt wel wat duidelijk. De moslimhaat is handel. In deze cartoon treffend uitgebeeld: http://yonathanbert.blogspot.nl/2015/01/joep-bertrams-on-pegida.html
  http://www.gilad.co.uk/writings/2015/1/28/must-watch-the-new-judeo-german-patriot
  ‘PEGIDA-volgers/-leiders zijn geen nazi’s, nee – moslims zijn nazi’s…/

  Bibi’s houdbaarheidsdatum – agv. zijn eigen gedrag – is inmiddels verstreken. Ook in Israël groeit de weerzin tegen de psychopaat. Hollande had hem gezegd, dat hij niét welkom was. Toen hij Hollande en heel Frankrijk toch schoffeerde, was Hollande genoodzaakt ook Abbas uit te nodigen.
  Hij sprak het Amerikaanse Huis toe, zonder Obama daarvan op de hoogte te stellen. Doel was het Huis mee te krijgen om een valse vlag tegen Iran op te zetten – en de NAVO te verleiden weer het vuile werk voor de BV Israël uit te voeren (gelijk Joego-Slavië, Irak, Libië, Ukraïne en Syrië).
  Hij weigert Obama nog te spreken.

  Wij mogen er niks over zeggen. Op straffe van geterroriseerd te worden met brandmerken als antisemiet. Meer en meer rechtgeaarde Joden zijn bekend met de antisemitische agenda van de Zionisten, en zien waar dit (weer) naar toe gaat: Son of Israeli General Exposes Israel’s Lie – Miko Peled

  We zitten allemaal in het zelfde schuitje. Laten we het ajb drijvende houden – koers verleggen!

  https://www.youtube.com/watch?v=CtQKr6f_Uwk

  14 likes
  • @Richard Groen

   Maar de zionisten hebben wel fijn dik 1100 miljard klaarliggen en wij niet. En wisten met Wild West en spookverhalen de rentes negatief naar beneden te drukken zodat je als brave spaarder een totale idioot voor ze bent en met die 1100 miljard weten ze ons helemaal naar de afgrond te helpen, natuurlijk gaat dit geld direct in heel andere zakken (hun zakken) verdwijnen en worden we waarschijnlijk vanuit de rug met alle lafheid aangevallen. Maar de rekening ligt bij iedere burger, net zoals iedere burger eventueel mag betalen met zijn leven als de ‘heren en dames’ het zo hebben bedacht.

   En wie gelooft dat er drie tieners zijn ontvoerd en gedood en daarmee een aanzet voor een aanval moest worden gegeven, tja die moet het maar geloven, want zeker weten doet niemand het. Als men zomaar even 1100 miljard uit een grote zwarte hoed weet te toveren, dan kan men nog veel meer toveren.

   6 likes
  • Ik heb hier niets meer aan toe te voegen !

   2 likes
 2. Er blijken dan toch ook nog mensen met een geweten te leven in Israël, het is ook niet de eerste en laatste keer dat er militairen ingaan tegen het misdadig beleid van de Israëlische regering.

  20 likes
 3. Ik vind dat ge nu toch wat overdrijft man, wat zou jij doen als men uw eigendom en olijfgaarden vernield, in beslag neemt, dagelijks uw familie ziet gepest worden met alle absurde controles a la NAZI tijdperk, een metershoge muur bouwen, het lijkt er op dat die Israëlisch heimelijk terugdenken aan het getto van Warschau en dezelfde technieken toepassen op de Palestijnen.
  Zij zouden beter moeten weten.
  Hetzelfde zou zijn moesten de Italianen hier komen en uw zaakje daar vernield of in beslag neemt met als argument dat dat lapje grond toebehoorde aan hun voorvaderen. Ik denk niet dat u bij de pakken zult blijven zitten.

  4 likes
 4. Het Heilige land is dik gesteund door de VS en het Westen en Mandela vergeleek het Israel van nu terecht met het apartheidsregime van Zuid Afika en zijn checkpoints en pasjessystemen, ik ben pro Israel maar het Palestijnse volk verdient een 2e staat naast het Heilige land, die afspraken waren er ook gemaakt toen men Israel stichtte en zolang de Palestijnen niet toekomen aan dat recht op zelfbeschikking dan zullen zij zich blijven verzetten tegen de onderdrukking en apartheid, bezetting van illegaal land, i.p.v. haat en onderdrukking, doden van burgers en militairen, is er een wereld te winnen als maar wil, beter een 2e staat laten komen met kansen waardoor allebei de volkeren stoppen met vechten en interesse gaan krijgen d.m.v. toerisme en handel, ik hoop het eens mee te maken, in het belang van Israel en het Palestijnse volk!

  0 likes
  • Beste Flardinga,

   Ik denk dat u de Balfour Declaration eens moet opzoeken en lezen. De Zionisten hebben de Britse oorlogskas gespekt en geëisd dat ze land kregen. De Britten hebben Palestina opgedeeld, maar de zionisten zijn hebzuchtig (lees bloeddorstig) en hebben met regelmaat het toegewezen land uitgebreid door oorlogen te voeren met buurrlanden en nederzettingen te stichten ten koste van de Palestijnen e.a.

   Kijk eens naar de kaart van 1946 t/m 2000 (is intussen achterhaald, het is nu 2015!):
   http://www.wanttoknow.nl/overige/mind-control/over-jodenhaat-en-zionisme/

   Zelfs de gasvoorraad voor de Palestijnse kust is gewoon afgepakt door Israël:
   http://www.globalresearch.ca/war-and-natural-gas-the-israeli-invasion-and-gaza-s-offshore-gas-fields/11680

   Vertaling in het Nederlands:
   http://zaplog.nl/zaplog/article/de_israelische_invasie_en_het_gasveld_van_gaza/

   Het zogenaamde Heilig Land is niets meer dan een gekochte schurkenstaat.

   2 likes
   • Het hele Israel gebeuren is gebaseerd op verkeerde voorstellingen.

    Allereerst het Jodendom bestaat uit 10% oorspronkelijke Joden van het Asiatic Mongolian ras en 90 % uit Chasars die onder invloed van hun toenmalige Koning in 740 tot het Jodendom bekeerd zijn. Het Jodendom steeg in een korte tijd aan met miljoenen. Met een beetje moeite is dit alles te lezen op google wikkipedia.

    De Rothschilds die in veel business zagen, zagen dat ook in het Jodendom. Zij waren het die in 1897 het congres organiseerden om het Zionisme te promoten met het uiteindelijke doel om alle Joden in 1 Nationale Staat onder te brengen. Zij hebben vanaf dat moment niets anders gedaan om het de Ashkanazi en de oorspronkeijke Joden onmogelijk te maken om daar te leven waar ze het naar hun zijn hadden.
    Zie maar wat Mr. Netanyahu (ashkanazi jew) nu roept na de rellen in Denemarken en ook na wat er in Parijs is voorgevallen. AlleJoden moeten zich in Irael vestigen.

    Dat is begonnen toen de Rothschilds de Britten beloofde dat ze in 1917 de USA in de eerste wereldoorlog zouden betrekken. Maar er moest iets tegenoverstaan, namelijk het recht voor de Zionisten om zich in Palestina te kunnen vestigen.

    Lees hierover The Balfour Declaration. Nov.2 1917.

    Wat hebben de Rothschilds voor via het Zionisme, namelijk om alle Joden in 1 Natie-Staat onder te brengen, om vandaar uit hun NWO op te starten waar zij het alleen voor het zeggen zouden hebben.

    Hoe mentaal ziek moet je zijn om dat na te streven.
    Er zijn dan ook ontelbar veel Joden die zich hiervan distancieren. Ook daar zijn berichten over op google.
    In de MSM lees je dit namelijk niet, zoals zoveel wat verzwegen moet worden.

    Ik vond een artikel: De nieuwe wereld orde, weet jij er al van? De link is.

    http://www.marktplaats.nl/a/contacten-en-berichten/advies-en-oproepen/m 899113780-de-nieuwe-wereld-orde-weet-jij-er-al-van.html? c=efb2ef4de323389c4f92ec/10afa33e3a&previous Page=lr

    Het probleem is dat heel veel mensen hier moeite mee hebben, zij geloven nog in een brave wereld waar iedereen het naar zijn zin heeft. Ze gaan pas wakker worden als het te laat is.

    1 likes
    • Sorry, de link is een vergissing. Er zijn echter genog plaatsen waar men zich kan informeren omtrent de NWO en in samenhang daarmee de Rothschilds en de families die tot hun elite kring behoere.

     0 likes
 5. Lees wiki tempelberg. Zowel christenen(oorspronkelijke katholieken/grieken, niet voor niks het eerste neergesabeld door de toren van Babel/EU) en moslims zijn bang dat de antichrist zich zal gaan vestigen in de niet afgebouwde tempel. Salomo?(derde tempel). De moslims hebben de poort dichtgemetseld, waardoor de messias zal terugkomen. De protestanten zien Israël ook als hun koninkrijk aan. Zie eerste blz. van hun bijbel. Dit verklaart de band tussen zionisten en de protestanten. Dit verklaart waarom Nederland voornamelijk geregeerd wordt door protestanten(koningshuis) en mensen met joodse afkomst. Maar ook hier zijn er weer mensen bij, die niet weten dat ze gebruikt worden. Geert wilders vind ik een eng figuur, want die heeft een Israëlische vlag op zijn kamer staan en zijn vrouw is Joods. We weten niet welke kant die vrouw staat. Maar ik heb mijn vermoedens, omdat Geert de Islam zwart maakt. Nu lijkt het dus dat hij voor Nederlands belang staat, maar dat is het dus niet. Wel slim gedaan om hem een aparte partij te geven. Zo lijkt het dat het niet van bovenaf komt. De moslim hetze. In mijn ogen is hij dus een pion om naar een wereldregering te sturen.
  Wij spreken nu ook over de NWO. 1 wereldregering, 1 wereldleider, 1 geloof. We weten allemaal dat kleinschalig beter voor de mens is(algemeen belang), dan grootschalig.(onoverzichtelijk en daardoor chaos veroorzaakt). We zitten nu al in complete chaos. In dit land, maar ook in de gehele wereld.
  Nu kun je wel zeggen, dat alles nep is, maar als hier de pleuris uitbreekt, dan is dat niet meer nep. Dan ga je van dichtbij heel veel ellende zien of zelf meemaken. We leven nu op tikkende bommen. Een klein vuurtje is dan al genoeg. En de telegraaf of zo zal daar wel een handje in mee spelen. Wat wij moeten doen? Veel praten en mensen overtuigen hoe de dingen in elkaar steken en dat eigen tekortkomingen niet meegenomen mogen worden om menselijk te blijven. Zie dit als een test om vrede te bewaren. Denk dus eerst goed na als je met iemand ergens over spreekt. Ga niet mee met iemands mening, maar leg uit hoe iets tot stand is gekomen. vb. Is het de nieuwkomers/buitenlanders de schuld van onze werkloosheid? Nee, het is het systeem van groei als bron die dit veroorzaakt. Daarna de regels/constructies in belang van macht. Nooit de schuld van mensen en al helemaal niet die onder aan de ladder staan. Denk aan het piramide systeem(tempel) en wie daar de leiding over heeft of krijgt.
  Alle berichten die hier en ergens anders voorbij komen heeft te maken met wat ik hierboven heb geschreven. Het begin en het einde en weer het begin….met daarnaast een natuurlijke dimensie die alles in balans zal houden. Zij zal altijd de baas blijven en de mens ondergeschikt.

  3 likes
 6. Lees ook het relaas van Yuli Novak.

  Yuli Novak (32) diende van 2002 tot en met 2005 als officier bij de Israëlische Luchtmacht. Ze zwaaide af als eerste luitenant. Sinds 2013 is ze directeur van de stichting ‘Breaking the Silence’.

  http://www.sivmo.nl/data/upload/files/yuli-novak-bts.pdf
  Het artikel is op 31 juli 2014 verschenen in het NRC Handelsblad.

  Dit artikel was eerder op 28 juli 2014 gepubliceerd in The Guardian:
  http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/jul/28/israeli-military-most-moral-no-more-outrage-indifference

  En leest u dit ook:
  http://www.slate.com/articles/news_and_politics/foreigners/2014/07/why_i_object_to_israel_s_military_campaign_in_gaza_israel_turned_the_occupied.html

  (En zo zijn er tientallen andere verhalen die de MSM niet halen. Het verbaast me dat het NRC Handelsblad dit heeft gepubliceerd. “Het NRC” zoals dat door sommigen liefkozend WERD genoemd, WAS een kwaliteitsblad. Helaas is dat allang niet meer zo. Niet alleen de artikelen zijn vaak pure propaganda, maar ook de taalfouten die er in staan geven ons de rillingen)

  1 likes
 7. Oeff…toch nog Israelieten met een hart…ik dacht dat het kalf verdronken was , van ons, Westerlingen hoef je niet veel te verwachten die zijn zo stom als wat , maar vergeten dat dit niet eindigt in het Midden Oosten , daar begint alles . Weldra zijn wij aan de beurt.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

den haag

Den Haag zet LEGER in tegen wanhopige boeren. ‘Rutte laat wederom zijn ware aard zien’

Een anti-racismedemonstratie? Geen probleem. De agenten knielen ...

artsen

Waarom er minder patiënten sterven als artsen staken

Er is onlangs een einde gemaakt aan ...