Buitenland

Israëlische legerpiloot wordt vredesactivist: “Ik was onderdeel van een terroristische organisatie”

Help anderen door deze informatie met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Yonatan Shapira, een Israëlische oud-straaljagerpiloot, vertelt waarom hij weigerde deel te nemen aan de aanval van Israël tegen het volk in Gaza. Yonatan werd geboren op een Israëlische legerbasis. Zijn vader vocht mee in de Arabisch-Israëlische oorlog in 1973.

Shapira wilde in zijn vaders voetsporen treden, maar het beleid van de Israëlische regering bracht daar verandering in. In 2003 schreef hij een brief waarin hij zei dat hij niet over de bezette Westoever en Gazastrook zal vliegen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/banner4.png

“In juli 2002 werd het huis van Hamas-leider Salah Shehade in Gaza midden in de nacht gebombardeerd. Een F-16 gooide een bom op het huis, waar hij op dat moment samen met zijn vrouw en kinderen lag te slapen,” zei Shapira. “De bom doodde 15 mensen, voornamelijk kinderen, en 150 mensen raakten gewond. Voor mij was het duidelijk: dit was een terroristische aanval en ik ben onderdeel van een terroristische organisatie.”

De luchtmachtcommandant zei dat de missie perfect was verlopen en dat de piloten rustig konden gaan slapen. Voor Shapira was dat het moment waarop zijn ogen opengingen en hij samen met een aantal vrienden besloot iets te doen.

Shapira sprak met 43 soldaten van een elite-eenheid die hadden verklaard niet mee te willen werken aan criminele acties en met jongeren die niet bij het Israëlische leger wilden gaan omdat het zich volgens hen schuldig maakt aan terrorisme gericht op burgers.

Samen met gelijkgestemden richtte Shapira de organisatie Combatants for Peace op. Hij is ook lid van Boycott from Within, een groep Israëli’s die zich ‘verzetten tegen het apartheidsregime’. De groep wil dat de Israëlische regering Gaza en de Westoever opgeeft en de miljoenen Palestijnse vluchtelingen laat terugkeren.

Toen Israël in 2014 de aanval opende op Gaza, weigerden een aantal Israëlische soldaten deel te nemen aan het offensief. Ze wilden geen deel meer uitmaken van een leger dat een centrale rol speelt in de onderdrukking van de Palestijnen.

Ze legden uit dat de structuur van het leger en de fundamentele rol die het speelt in de Israëlische samenleving, het onmogelijk maken om welke vorm van medewerking ook los te koppelen van het conflict. “Het legerplan speelt een centrale rol bij elk actieplan en voorstel dat besproken wordt op nationaal niveau. Dat verklaart de afwezigheid van niet-militaire oplossingen in de conflicten van Israël met zijn buren,” aldus de reservisten.

De Israëlische soldaten zeggen zich ook te verzetten tegen het leger en de dienstplicht, omdat vrouwen in lage administratieve functies te werk worden gesteld en omdat Joden met Arabische families gediscrimineerd worden.


[Electronic Intifada]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ferry
Ferry
9 jaren geleden

Er blijken dan toch ook nog mensen met een geweten te leven in Israël, het is ook niet de eerste en laatste keer dat er militairen ingaan tegen het misdadig beleid van de Israëlische regering.

Richard Groen
Richard Groen
9 jaren geleden

Deze man voegt zich bij de roependen in de woestijn. Het land is vastbesloten de wereld in brand te zetten. Het zit vuistdik in de fascistische Kiev coup; dito in het bewapenen van IS en de slachtpartijen in Syrië, het doet er alles aan om ons te verleiden Jemen en Iran aan te vallen. Dat gaat de eerst volgende valse vlag terreur actie – om de domme Westerlingen voldoende wraaklustig te maken – plaatsvinden.
De Charlie Hebdo fabel bleek onvoldoende sterk om het framen van Jemen geloofwaardig te verkopen.

Uit een weekblad uit het M.O., de wapenstromen van de BV Israël naar IS – Al Nusra: http://www.jwr.net.au/israeli-forces-caught-al-qaedas-complex-toils-golan-gaza/

The 3 Coming False Flag Attacks:
https://www.youtube.com/watch?v=_UbAgq3u6lQ

Superinteressante live-opname van Pegida-betoging: Export from Israël! … Maakt wel wat duidelijk. De moslimhaat is handel. In deze cartoon treffend uitgebeeld: http://yonathanbert.blogspot.nl/2015/01/joep-bertrams-on-pegida.html
http://www.gilad.co.uk/writings/2015/1/28/must-watch-the-new-judeo-german-patriot
‘PEGIDA-volgers/-leiders zijn geen nazi’s, nee – moslims zijn nazi’s…/

Bibi’s houdbaarheidsdatum – agv. zijn eigen gedrag – is inmiddels verstreken. Ook in Israël groeit de weerzin tegen de psychopaat. Hollande had hem gezegd, dat hij niét welkom was. Toen hij Hollande en heel Frankrijk toch schoffeerde, was Hollande genoodzaakt ook Abbas uit te nodigen.
Hij sprak het Amerikaanse Huis toe, zonder Obama daarvan op de hoogte te stellen. Doel was het Huis mee te krijgen om een valse vlag tegen Iran op te zetten – en de NAVO te verleiden weer het vuile werk voor de BV Israël uit te voeren (gelijk Joego-Slavië, Irak, Libië, Ukraïne en Syrië).
Hij weigert Obama nog te spreken.

Wij mogen er niks over zeggen. Op straffe van geterroriseerd te worden met brandmerken als antisemiet. Meer en meer rechtgeaarde Joden zijn bekend met de antisemitische agenda van de Zionisten, en zien waar dit (weer) naar toe gaat: Son of Israeli General Exposes Israel’s Lie – Miko Peled

We zitten allemaal in het zelfde schuitje. Laten we het ajb drijvende houden – koers verleggen!

https://www.youtube.com/watch?v=CtQKr6f_Uwk

Raj
Raj
9 jaren geleden

Lees ook het relaas van Yuli Novak.

Yuli Novak (32) diende van 2002 tot en met 2005 als officier bij de Israëlische Luchtmacht. Ze zwaaide af als eerste luitenant. Sinds 2013 is ze directeur van de stichting ‘Breaking the Silence’.

http://www.sivmo.nl/data/upload/files/yuli-novak-bts.pdf
Het artikel is op 31 juli 2014 verschenen in het NRC Handelsblad.

Dit artikel was eerder op 28 juli 2014 gepubliceerd in The Guardian:
http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/jul/28/israeli-military-most-moral-no-more-outrage-indifference

En leest u dit ook:
http://www.slate.com/articles/news_and_politics/foreigners/2014/07/why_i_object_to_israel_s_military_campaign_in_gaza_israel_turned_the_occupied.html

(En zo zijn er tientallen andere verhalen die de MSM niet halen. Het verbaast me dat het NRC Handelsblad dit heeft gepubliceerd. “Het NRC” zoals dat door sommigen liefkozend WERD genoemd, WAS een kwaliteitsblad. Helaas is dat allang niet meer zo. Niet alleen de artikelen zijn vaak pure propaganda, maar ook de taalfouten die er in staan geven ons de rillingen)

Nona
Nona
9 jaren geleden

Oeff…toch nog Israelieten met een hart…ik dacht dat het kalf verdronken was , van ons, Westerlingen hoef je niet veel te verwachten die zijn zo stom als wat , maar vergeten dat dit niet eindigt in het Midden Oosten , daar begint alles . Weldra zijn wij aan de beurt.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x