Natuur en Milieu

Bhutan: biologische landbouw is weg naar geluk

Help door dit artikel met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het kleine Himalayaanse koninkrijk Bhutan trok enkele jaren geleden de aandacht door te zeggen dat het bruto nationaal geluk een betere graadmeter is voor de ontwikkeling van een land dan het bnp.

Wanneer je prioriteit geeft aan geluk, aldus de Bhutanese denkwijze, moet je ook de natuur en spiritueel en mentaal welzijn meenemen in je berekeningen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Niet iedereen in Bhutan is gelukkig zo blijkt want velen verlaten het land nog als vluchteling, aldus Human Rights Watch en andere organisaties.

Harmonie

Bhutan, een land met slechts 700.000 inwoners, waarvan het grootste gedeelte boer is, kan opnieuw in het middelpunt van de belangstelling komen te staan omdat het land als eerste wil overstappen op een 100 procent biologisch landbouwsysteem.

Op de VN-top duurzame ontwikkeling in Rio de Janeiro zei minister-president Jigmi Thinley dat zijn regering werkt aan een Nationaal Biologisch Beleid omdat de boeren van het land er in toenemende mate van overtuigd zijn dat de natuur blijft geven wanneer er in harmonie met de omgeving wordt gewerkt.

Ondanks dit mooie streven kiezen met name de arme boeren voor kunstmest en pesticiden om de bodem te verrijken, de productie te verhogen en ziektes buiten de deur te houden.

Stijgende vraag naar voedsel

Andre Leu, een Australische adviseur voor de Bhutanese regering en president van de Internationale Federatie van Biologische Landbouwbewegingen denkt echter dat het plan realiseerbaar is.

“Ik denk dat het niet moeilijk is omdat het grootste gedeelte van de landbouwgrond van nature al biologisch is,” vertelde Leu aan The Salt.

Kunstmatige chemicaliën en meststoffen die wijdverspreid worden gebruikt in landen als de Verenigde Staten zijn voor veel Bhutanezen onbetaalbaar. Slechts weinig biologische boeren worden als zodanig aangeduid. Het totale aantal calorieën ter wereld bestaat voor minder dan één procent uit gecertificeerd biologisch voedsel en is bijna alleen beschikbaar voor rijke consumenten.

Volgens het Wereldvoedselprogramma verbouwen Bhutanese boeren met name rijst, maïs, aardappelen en sinaasappels. Het land ziet zich echter gedwongen om rijst en andere levensmiddelen te importeren uit buurland India vanwege de stijgende vraag naar voedsel.

Rode rijst

Eén van de weinige producten die Bhutan exporteert naar de VS is rode rijst. Bhutanese rode rijst is voedzamer dan witte rijst en zeer geschikt voor pilav. De rijst is niet voorzien van een biologische certificering, maar wordt al decennia zonder pesticiden of andere chemicaliën verbouwd.

De minister van Landbouw liet weten dat het biologische programma (pdf) dat in 2007 werd gelanceerd niet alleen de natuur helpt beschermen. Boeren leren ook nieuwe methoden om meer voedsel te verbouwen zodat het land op den duur zelfvoorzienend kan worden.

De omschakeling lijkt vooralsnog makkelijker gezegd dan gedaan. Veel boeren die exportgewassen als appels, mandarijnen en aardappelen verbouwen zijn al grotendeels afhankelijk van kunstmest en zouden moeite kunnen hebben met de overstap.

Toch is Leu optimistisch dat biologische onderzoekscentra in Bhutan uiteindelijk met biologische methoden komen om de opbrengst te verhogen en problemen op te lossen. “Er is een oplossing voor al deze problemen,” zei Leu. “Ze hebben nog een paar jaar nodig om effectieve methoden te ontwikkelen.”

Bron: NPR.org

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

In Bhutan zijn de meeste mensen omnivoren.
Men heeft bijvoorbeeld kippen en nuttigt die met smaakt wanneer de kippen uit gelegd zijn. Mensen zijn het best af met een omnivorendieet (plantaardige en dierlijke zaken). Vegetariers moeten met kunst en vliegwerk (vitaminenpillen) hun lichamelijke behoeften op peil houden. Bovendien zien ze er vaak flets uit.

Biff
Biff
11 jaren geleden

Dát is nog eens beleid.

Hulde!

Albert
Albert
11 jaren geleden

Moesten we in Nederland (Europa) ook massaal gaan doen. Bekijk ook eens onderstaande TED talk. Zeer inspirerend

http://www.ted.com/talks/stephen_ritz_a_teacher_growing_green_in_the_south_bronx.html

De Tuinman
De Tuinman
11 jaren geleden

Als je echt geloofd dat de Biologische teelt De Toekomst heeft…begin zelf eens met een paar vierkante meter…met aandacht en Liefde voor je eigen plantjes…kijk..
daar wordt Ik gelukkig van…ik heb al mijn tuintje vol.Succes…

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x