Homepagina » Natuur en Milieu » VIDEO: Deense bioboer (79) runt boerderij op basis van stand hemellichamen en oerinstinct dieren
VIDEO: Deense bioboer (75) runt boerderij op basis van stand hemellichamen en oerinstinct dieren

VIDEO: Deense bioboer (79) runt boerderij op basis van stand hemellichamen en oerinstinct dieren

Afgelopen zondag werd de documentaire Good Things Await uitgezonden. De film gaat over een Deense bioboer die in de problemen dreigt te komen door krankzinnige regelgeving.

De manier waarop Niels zijn boerderij runt, gebaseerd op de invloed van hemellichamen en het oerinstinct van de dieren, kan op weinig sympathie rekenen van de Deense autoriteiten. Als ook nog de staat van de gebouwen verslechtert en er geen opvolger in zicht is, komt alles wat Niels liefheeft op het spel te staan.

Niels Stokholm (79) is één van de weinige boeren in Denemarken die werkt via de principes van biodynamische landbouw. Zijn producten behoren tot de top van de wereld en hij levert onder meer aan het beste restaurant ter wereld. Na bezoek van de Deense autoriteiten dreigt Niels echter zijn licentie voor veehouderij te verliezen.

VIDEO: Deense bioboer (75) runt boerderij op basis van stand hemellichamen en oerinstinct dierenAlle praktische beslissingen die Niels maakt zijn in harmonie met de natuur en met respect voor de dieren. Hij noemt zijn koeien bij naam en heeft met al zijn dieren een sterke band. De kalender die hij aanhoudt om te zaaien en te planten, is gestoeld op bewegingen van de sterren en planeten.

Deze holistische methode van werken levert een aantal van de beste en meest gewilde producten ter wereld op. Het beste restaurant ter wereld, NOMA in Kopenhagen, en veel topkoks kopen hun groenten en vlees bij Niels.

Toch moet Niels het gevecht aan met EU-restricties en de vele controles, die bedoeld zijn om het welzijn van de dieren te waarborgen. De boetes en rechtszaken die daarmee gepaard gaan, zouden het einde van de boerderij betekenen. Niels en zijn vrouw Rita hebben geen werknemers in dienst en zonder hulp van vrijwilligers lijkt het onmogelijk de boerderij draaiende te houden.

Laetitia Schoofs, directeur van de Boeddhistische Omroep Stichting: “Dat wij als mensen niet op onszelf staan, maar dat alles onderling met elkaar samenhangt is een belangrijk principe binnen het boeddhisme. Dit principe komt ook terug in de manier waarop Niels landbouw bedrijft: met respect voor de natuur, de dieren, de seizoenen en de vrijwilligers die hem dagelijks bijstaan. Good Things Await laat zien dat het omarmen van deze principes niet per sé makkelijk is, maar toont ook de positieve gevolgen van een holistische benadering van landbouw.”

Kijk de uitzending hier terug.

[Biojournaal]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Albert schreef:

  Misschien dat de redding wel uit Griekenland komt. Die zijn flink aan het huishouden binnen Europa. Ze hebben de zaag stevig in de poten van de neo-liberale stoelen gezet. Doorzagen mannen!!

  16 likes
 • Ger schreef:

  De EU maakt meer kapot dan ons lief is. “Toch moet Niels het gevecht aan met EU-restricties en de vele controles, die bedoeld zijn om het welzijn van de dieren te waarborgen.” Als ik het goed lees hebben die dieren het op weinig plekken in de EU beter dan bij Niels en zijn vrouw. Dat is nou de invloed van het lobbyen van de GMO’s en Monsanto maffia in Brussel.

  10 likes
  • Raj schreef:

   Helaas, ook (grote) supermarkten EISEN dat alles goedkoper moet. Vlees, melk(producten), groenten, fruit…ik word al misselijk als ik hieraan denk. Jammergenoeg is dit vaak voor velen het maximaal haalbare/betaalbare.

   Ik heb een aflevering gezien van Panorama uit België over supermarkten en hun wangedrag t.a.v. de voedingsindustrie. Landbouwers, bakkers, fabrikanten, iedereen wordt uitgeknepen. Het geheime recept van één van de bakkers werd onder het mom van “wat zit er toch allemaal in jullie koekjes”, doorgesluisd naar een concurrent die hiermee aan de haal ging. Volgens mij heeft de bakker (nog) geen rechtszaak aangespannen tegen de supermarktketen.

   Een varkensboer werd gedwongen meer te produceren ten koste van de gezondheid van de Deense zeugen en biggen. Sterker nog, volgens hem zijn ze in Denemarken (!!) bezig met het genetisch manipuleren van varkens DNA zodat een zeug meerdere tepels zou kunnen hebben om meer biggen tegelijk te kunnen voeden.
   Intussen zijn meerdere varkensboeren en andere leveranciers failliet gegaan, omdat ze weigerden het spelletje mee te spelen.

   Vroeger haalden we alles in de buurt, bij de groenteboer, de slager enz. Maar een groot deel van ons is verwend, even de auto pakken en boodschappen halen (een gevulde kar!).
   Gezonde voeding is de basis van het lichaam, maar onze voeding is niet gezond meer: we halen alles uit een pakje, een potje of kant-en-klare maaltijden die we gauw in de magnetron opwarmen….

   Haast, stress, slechte voeding, weinig of geen beweging ….. geen wonder dat we ziek worden (erfelijke ziektes even buiten beschouwing gelaten).

   4 likes
 • densie schreef:

  dit is de enige ware landbouw…de biologische dynamische landbouw…
  inzicht, liefde en kennis van de natuur in samenspel met de kosmos…ja daar moet je wel wat voor doen hé…dat is met het HART….en niet met de buik…hoofd en hart samenwerken…
  zo eenvoudig…

  12 likes
 • exegese schreef:

  Biodynamische landbouw…….. Ja, daar moeten ze natuurlijk helemaal niks van hebben. Er zijn gewoon te veel mensen, die bovendien steeds een heel klein beetje mondiger worden en lang niet allemaal alles meer voor zoete koek slikken. Stel je voor dat ze zich ineens massaal niet meer langzaam laten vergiftigen door de verrotte voedingsindustrie met de codex alimentarius als hun waakhond, en dan ook nog gezonde voeding binnen handbereik krijgen. Dat kan enorm uit de klauwen lopen, dat gaan ze nooit goed vinden, dat moet met wortel en tak uitgeroeid, zo snel en geruisloos mogelijk.

  11 likes
 • Edwin schreef:

  “Findhorn” is het eerst waar ik aan moest denken

  2 likes
  • Frans schreef:

   Ook hier in Nederland en in Egypte (SEkem) wordt biodynamisch gewerkt met voedsel en dieren.

   Ik hoop dat jonge boeren dit signaal oppakken om die boerderij draaiende te houden.
   Mijn vader en mijn opa noemden de koeien bij naam.
   Voor de kinderen waren dieren bij die erg geliefd werden.

   6 likes
 • beppje schreef:

  ‘de kleine oorlog van boer Kok’, is een soortgelijke film van Hollandse bodem, te bekijken op You Tube.
  Heeft ook veel indruk op mij gemaakt en toont de moeilijke strijd die boeren moeten leveren om traditioneel te kunnen blijven boeren.
  Deze Deense film heb ik ook gezien, erg de moeite van het bekijken waard!
  Soms komt er toch nog wel wat moois op tv…

  3 likes
  • exegese schreef:

   Idd @beppje, ik heb de docu zitten bekijken en het is prachtig te zien hoe zo’n keuterboertje de machtige overheid te kijk zet met zijn boerenwijsheden. De man heeft volledig gelijk en het is de overheid die met tegenzin doch schoorvoetend haar ongelijk moet toegeven, maar doet vervolgens dan weer niets om het beleid aan te passen op de verkregen kennis. Ook het bewijs dat de melk meer hoogwaardige vetzuren bevat laat hen volledig onberoerd. Daar komt bij dat ze in 2008 al wisten dat het verplichte mestinjecteren desastreuze gevolgen heeft, zoals destijds zelfs in de Televaag werd vermeld. http://melkquotum.startpagina.nl/prikbord/read.php?1288,3494849,3494861 Het is gewoon te achterlijk voor woorden hoe de overheid haar best doet om de burgers en hun gezondheid willens en wetens volledig te gronde richt

   3 likes
 • jan de circusman schreef:

  Voor deze aflevering geldt een rechtenbeperking. Het is daarom niet toegestaan om vanaf uw geografische locatie naar deze aflevering te kijken.

  helaas geboycot….

  3 likes
  • Paquita schreef:

   Hallo Jan de Circusman, Dit probleem ken ik ook. Probeer maar eens om vanuit het buitenland bij bijvoorbeeld het Nederlandse “Uitzending gemist” een programma te bekijken; dat lukt je echt niet. Jammer, maar helaas is er in Europa op dit vlak kennelijk nog niets geregeld en houden de rechten om (mee) te (kunnen) kijken bij de landsgrens op. Groetjes van Paquita.

   0 likes
 • Paquita schreef:

  Die Deense regelgeving begrijp ik niet zo goed. Het vorig jaar woonde ik in Spanje naast een boerderij waar koeien volledig biologisch groot gebracht worden.Alles gaat daar zo natuurlijk aan toe dat oogluikend toegestaan wordt dat de vossen de nageboorten in de wei komen ophalen (meestal ‘s nachts en die vinden ze kennelijk een lekkernij). Ikzelf werk al jaren en met succes met een maankalender voor m’n moestuintje. Het vlees van de koeien wordt nog steeds in Spaanse winkels verkocht en niemand die mij ooit gezegd heeft dat ik m’n moestuintje anders moet verzorgen.
  Ik vind het echt een heel vreemd verhaal. En al die andere boeren in de rest van Europa die hun koeien op dezelfde manier verzorgen? Wat te denken van alle andere bio bedrijven? Ik kan me bijna niet voorstellen dat dit verhaal waar is.

  2 likes
 • x

  Check Also

  deense

  Deense RIVM zegt dat Covid-19 geen gevaarlijke ziekte is, en wordt buitenspel gezet

  Uit e-mails die zijn gelekt aan de ...

  friesland

  In Friesland wordt gewerkt aan een zonnepark zo groot als 77 voetbalvelden. Dit zijn de verwoestende gevolgen

  In Oosterwolde in de gemeente Ooststellingwerf werkt ...

  >