Natuur en Milieu

VIDEO: Deense bioboer (79) runt boerderij op basis van stand hemellichamen en oerinstinct dieren

Help ons door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Afgelopen zondag werd de documentaire Good Things Await uitgezonden. De film gaat over een Deense bioboer die in de problemen dreigt te komen door krankzinnige regelgeving.

De manier waarop Niels zijn boerderij runt, gebaseerd op de invloed van hemellichamen en het oerinstinct van de dieren, kan op weinig sympathie rekenen van de Deense autoriteiten. Als ook nog de staat van de gebouwen verslechtert en er geen opvolger in zicht is, komt alles wat Niels liefheeft op het spel te staan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Niels Stokholm (79) is één van de weinige boeren in Denemarken die werkt via de principes van biodynamische landbouw. Zijn producten behoren tot de top van de wereld en hij levert onder meer aan het beste restaurant ter wereld. Na bezoek van de Deense autoriteiten dreigt Niels echter zijn licentie voor veehouderij te verliezen.

VIDEO: Deense bioboer (75) runt boerderij op basis van stand hemellichamen en oerinstinct dierenAlle praktische beslissingen die Niels maakt zijn in harmonie met de natuur en met respect voor de dieren. Hij noemt zijn koeien bij naam en heeft met al zijn dieren een sterke band. De kalender die hij aanhoudt om te zaaien en te planten, is gestoeld op bewegingen van de sterren en planeten.

Deze holistische methode van werken levert een aantal van de beste en meest gewilde producten ter wereld op. Het beste restaurant ter wereld, NOMA in Kopenhagen, en veel topkoks kopen hun groenten en vlees bij Niels.

Toch moet Niels het gevecht aan met EU-restricties en de vele controles, die bedoeld zijn om het welzijn van de dieren te waarborgen. De boetes en rechtszaken die daarmee gepaard gaan, zouden het einde van de boerderij betekenen. Niels en zijn vrouw Rita hebben geen werknemers in dienst en zonder hulp van vrijwilligers lijkt het onmogelijk de boerderij draaiende te houden.

Laetitia Schoofs, directeur van de Boeddhistische Omroep Stichting: “Dat wij als mensen niet op onszelf staan, maar dat alles onderling met elkaar samenhangt is een belangrijk principe binnen het boeddhisme. Dit principe komt ook terug in de manier waarop Niels landbouw bedrijft: met respect voor de natuur, de dieren, de seizoenen en de vrijwilligers die hem dagelijks bijstaan. Good Things Await laat zien dat het omarmen van deze principes niet per sé makkelijk is, maar toont ook de positieve gevolgen van een holistische benadering van landbouw.”

Kijk de uitzending hier terug.

[Biojournaal]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Edwin
Edwin
9 jaren geleden

“Findhorn” is het eerst waar ik aan moest denken

Albert
Albert
9 jaren geleden

Misschien dat de redding wel uit Griekenland komt. Die zijn flink aan het huishouden binnen Europa. Ze hebben de zaag stevig in de poten van de neo-liberale stoelen gezet. Doorzagen mannen!!

exegese
exegese
9 jaren geleden

Biodynamische landbouw…….. Ja, daar moeten ze natuurlijk helemaal niks van hebben. Er zijn gewoon te veel mensen, die bovendien steeds een heel klein beetje mondiger worden en lang niet allemaal alles meer voor zoete koek slikken. Stel je voor dat ze zich ineens massaal niet meer langzaam laten vergiftigen door de verrotte voedingsindustrie met de codex alimentarius als hun waakhond, en dan ook nog gezonde voeding binnen handbereik krijgen. Dat kan enorm uit de klauwen lopen, dat gaan ze nooit goed vinden, dat moet met wortel en tak uitgeroeid, zo snel en geruisloos mogelijk.

densie
densie
9 jaren geleden

dit is de enige ware landbouw…de biologische dynamische landbouw…
inzicht, liefde en kennis van de natuur in samenspel met de kosmos…ja daar moet je wel wat voor doen hé…dat is met het HART….en niet met de buik…hoofd en hart samenwerken…
zo eenvoudig…

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x