Buitenland

Oekraïense president Porosjenko was jarenlang informant van Amerika

Help door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Oekraïense president Petro Porosjenko is op zijn minst vanaf 2006 werkzaam geweest voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat blijkt uit een aantal WikiLeaks-kabels. In een vertrouwelijke memo die op 29 april 2006 vanuit de Amerikaanse ambassade in Kiev is verstuurd, wordt de suikermagnaat twee keer genoemd.

Porosjenko zou de Amerikaanse ambassade informatie hebben doorgespeeld om in 2006 een coalitieregering te vormen, aldus WikiLeaks. De boodschap was bedoeld voor ambassadeur John Herbst. Porosjenko omschreef zich als een ingewijde van Ons Oekraïne, een blok dat geassocieerd wordt met de voormalige president Viktor Joesjtsjenko.

De diplomaat twijfelde echter aan de echtheid van de boodschap en vermoedde dat de memo onderdeel was van een plan om Joesjtsjenko’s voormalige bondgenoten Joelia Tymosjenko (oud-premier) en Oleksandr Toertsjynov (oud-parlementsvoorzitter) te arresteren.

Tijdens de protesten in Oekraïne hielp Toertsjynov met de oprichting van een burgerwacht die demonstranten beschermde tegen ordetroepen, hetgeen hem lof oogstte bij de betogers, maar waardoor president Janoekovytsj een gerechtelijk onderzoek tegen hem instelde.

Uit een andere kabel blijkt dat Porosjenko door de Amerikaanse overheid werd gezien als corrupt. Porosjenko vertelde de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton in 2009 dat hij voorstander was van een Amerikaanse diplomatieke aanwezigheid op de Krim. Ook in kabels uit 2010 wordt Porosjenko nog genoemd als informant van de Amerikaanse overheid.

Porosjenko is een omstreden figuur. De miljardair wordt ook wel de ‘Chocoladekoning’ en de ‘Willy Wonka van Oekraïne’ genoemd. Daarnaast bezit hij een aantal auto- en busfabrieken, een scheepswerf en een televisiekanaal.

[Novinite]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Vandattem
Vandattem
8 jaren geleden

Zelfs de mainstream begint al bij te draaien in een poging geloofwaardigheid terug te winnen.
De waarheid boven tafel en de leugenaars hebben gewoon geen handel meer.

Ik geef geen links, ben het welles-nietes spelletje wel zat.

Iedereen kan het nu zien.

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

‘ Uit een andere kabel blijkt dat Porosjenko door de Amerikaanse overheid werd gezien als corrupt.’ , is dan mooi voor de VS om deze als vriendje te hebben en daar de VS zelf ook ook corrupt is.

Nicolaas
Nicolaas
8 jaren geleden

Iedereen die wil weten hoe intelligent en inhoudelijk Putin in werkelijkheid is raad ik aan te kijken naar :

VLADIMIR PUTIN EXPOSES THE NWO deel 1 t en met 4 op YouTube

Soul to Soul
Soul to Soul
8 jaren geleden

Over wikileaks gesproken, en niet onbelangrijk : Wikileaks Cables Confirm Existence of Extraterrestrial Life.

http://www.collective-evolution.com/2013/06/29/wikileaks-cables-confirm-existence-of-extraterrestrial-life/

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

16
0
We lezen graag je reactie!x