Homepagina » Gezondheid » Van deze 11 voedingsmiddelen krijg je alleen maar meer honger
Van deze 11 voedingsmiddelen krijg je alleen maar meer honger

Van deze 11 voedingsmiddelen krijg je alleen maar meer honger

Als je honger hebt ga je eten. Maar wat als je na het eten alleen maar meer honger krijgt? Het komt vaker voor dan je denkt. Honger is een complex proces veroorzaakt door allerlei interacties tussen de maag, hersenen, darmen, pancreas en de bloedstroom, aldus specialist Sue Decotiis op Health.com. “Het probleem is dat dit circuit heel eenvoudig verstoord kan worden.” We bespreken 11 voedselproducten waarvan je ondanks een volle maag toch een hongerig gevoel krijgt.

Wit brood

Een recente Spaanse studie bij 9000 mensen toonde aan dat wie meer dan twee keer dag wit brood eet, 40 procent meer kans heeft op overgewicht of obesitas over een periode van vijf jaar. Je kunt beter kiezen voor volkoren brood, want een belangrijk onderdeel daarvan zijn complexe koolhydraten. Die zijn moeilijker af te breken, waardoor energie gelijkmatiger vrijkomt en je minder snel honger krijgt.

Fruitsap

Fruitsap bevat alle suikers van je favoriete fruit, maar niets van de vezels uit de schil of pulp. De bloedsuikerspiegel wordt door één glas de hoogte ingejaagd om vervolgens net zo snel weer te dalen. Hierdoor krijg je honger. Je kunt beter een smoothie maken waarbij je het gehele stuk fruit gebruikt en eventueel nog wat eiwitpoeder toevoegt.

Zoute snacks

Je kent vast wel het gevoel nadat je een zak chips hebt verorberd: je hebt nog steeds zin in iets zoets. Zoute snacks zijn niets meer dan koolhydraten die snel verteren. Snelle energie wordt door de hersenen geassocieerd met zoetigheden, waardoor je meer zin krijgt in suikerrijke snacks. Terwijl je ‘zoute maag’ vol zit, is er in je ‘zoete maag’ nog ruimte voor iets lekkers.

Fastfood

Vrijwel elk ingrediënt van fastfood wakkert de eetlust aan. Verzadigde vetten veroorzaken een vorm van ontsteking in de darmen waardoor het lichaam stopt met het produceren van hongerstillende neurotransmitters als dopamine en serotonine. Door de grote hoeveelheid zout in fastfood kun je uitgedroogd raken en de symptomen hiervan lijken op honger, waardoor veel mensen blijven eten.

Alcohol

Alcohol maakt je niet alleen hongerig, maar zorgt er ook voor dat je ongezonder gaat eten. Leptine, het hormoon dat honger bestrijdt, neemt na drie alcoholische drankjes af met 30 procent. Daarnaast neemt door alcohol het gehalte aan glycogeen af, waardoor je zin krijgt in koolhydraten. Vaak grijpen mensen naar zoute snacks, waardoor ze meer dorst krijgen en nog meer alcohol gaan drinken.

Witte pasta

Het is gemakkelijk te veel witte pasta te eten. Het zorgt voor een stijging van het insulineniveau, waardoor je bloedsuikerspiegel daalt en je uiteindelijk honger krijgt. De saus die je over de pasta doet bevat waarschijnlijk nog meer suiker, waardoor je alleen maar meer honger zult krijgen.

MSG

MSG oftewel mononatriumglutamaat is een smaakversterker die op grote schaal wordt toegevoegd aan voedselproducten. Een Spaanse studie bij dieren heeft aangetoond dat de smaakversterker leidt tot een 40 procent toename van de eetlust. Uit onderzoek in het tijdschrift Obesity blijkt bovendien dat mensen die het meest MSG consumeren, drie keer meer kans hebben op overgewicht dan mensen die helemaal geen MSG eten. Het effect van leptine wordt mogelijk gemaskeerd door de schadelijke effecten van mononatriumglutamaat op de hypothalamus, aldus Decotiis. Het effect wordt na verloop van tijd sterker; dus hoe vaker je MSG eet, hoe meer je zult eten.

Sushi

Je denkt wellicht dat je gezonde en kleine porties vis eet als je voor sushi kiest. Maar eigenlijk is sushi meer rijst dan iets anders, aldus de Amerikaanse diëtiste Susan M. Kleiner. Een kleine rol staat al snel gelijk aan drie sneetjes wit brood.

Kunstmatige zoetstoffen

Door kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en sacharine te eten fop je eigenlijk de hersenen. Het brein wordt voorbereid op een dosis energie, maar krijgt die niet. Om dit te compenseren krijg je zin in zoet eten.

Kinderontbijtgranen

Ontbijtgranen bevatten meestal een stevige hoeveelheid witte bloem en suiker. Deze combinatie op een nuchtere maag zorgt ervoor dat je insuline en bloedsuikerspiegel stijgen. In de ochtend is het cortisolniveau het hoogst, wat een grote aanslag op het metabolisme betekent. Cortisol wordt ’s ochtends en ’s nachts aangemaakt om het lichaam voor te bereiden op activiteit. Een hoog gehalte zorgt ervoor dat suikers minder goed worden opgenomen en verwerkt. Dit werkt vermoeidheid en honger in de hand.

Pizza

De witte bloem, gehydrogeneerde oliën, bewerkte kaas en conserveermiddelen in je favoriete pizza kunnen je bloedsuikerspiegel, productie van verzadigingshormonen en ‘hongergebieden’ in je hersenen negatief beïnvloeden, zegt Decotiis. Met als gevolg dat je na een uur waarschijnlijk alweer honger hebt. Als je zelf een pizza maakt van hele granen, veel groenten en een klein beetje kaas, heb je een gezonde maaltijd die rijk is aan vezels en eiwitten.

[Knack]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Dennis schreef:

  Lees dat het gelinkt word aan obesitas.
  Dik worden gaat om kcal’s in kcal’s out, stel Pietje heeft aan 2300 kcal perdag genoeg om opgewicht te blijven, dan zal Pietje afvallen bij 2000 kcal p.d en dik worden bij 2500 kcal p.d. Moeilijker is het niet en deze producten bevatten veel kcal dus je zal sneller over je behoefte gaan. Obesitas word niet veroorzaakt door bepaalde producten! Of je er weer honger van krijgt bepaald jou eigen metabolisme.

  Groeten

  11 likes
  • eNdEmiOn schreef:

   Het zit toch wel wat complexer in elkaar hoor. De ene calorie is de ander niet.
   https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=U36XJaETbh8#t=135

   8 likes
  • Fieke schreef:

   Dat zie je toch echt niet helemaal juist…als je bloedsuikerspiegel stijgt, en er dus insuline in je bloedbaan komt als gevolg daarvan, kun je geen vet verbranden. Als je bloedsuikerspiegel gelijkmatig blijft en niet enorm piekt en daalt, dan kan jij vet eten en calorieën eten wat je maar wilt, dat valt zo door je lijf heen. Ik ben (was) diabeet type II, veel te zwaar (110 kilo in 2010) en ben 40 kilo afgevallen door me aan dat principe te houden. En ik at me scheel aan calorieën, ook vet (vrij veel maar wel gezonde vetten) en eiwitten en langzame koolhydraten in beperkte mate. Dus je kunt wél afvallen als je je normale portie calorieën tot je neemt. Ligt er maar net aan welke voedselcombinaties je maakt. Dit principe werkt zelfs bij mensen die zo dik zijn dat ze helemaal niet meer kunnen bewegen en dus aan bed gekluisterd zijn.

   2 likes
 • maup schreef:

  lees het boek de broodbuik
  geeft een goede uitleg

  hoofd probleem overgewicht en chronische ziektes

  tarwe
  margarine
  verhitte plantaardige olie behalve kokosnoot olie
  te veel geraffineerde suiker

  probeer maar werkt echt

  groet
  maup

  8 likes
 • Huisheks schreef:

  Ben blij met een rapport van een andere origine dan amerika. Krijgen wij weer eens andere info voorgeschoteld. Kleine toevoeging ; we hebben een “zit ” cultuur, zie tv,pc, kantoor etc.
  Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar en de ouders hebben de verplichting om ze een goed voorbeeld te geven.
  Er is namelijk nog nooit iemand door sporten of lichamelijke activiteit ziek geworden, maar wel door zitten,zitten en zitten en verkeerde voeding.

  4 likes
 • bea van kessel schreef:

  kweek je eigen groente en fruit en kijk naar vitali feiten ik werd er mijn huis voor uitgezet

  3 likes
 • biko schreef:

  In het kort dus; beperk koolhydraten (suiker) en vermijd tarweproducten.

  1 likes
 • Pascal schreef:

  Hoe mooi die 11 middelen ook mogen zijn, we leven in de 8ste maand en de 8 staat voor nieuwe beginnen.

  Zal het deze maand gaan gebeuren zodat die 11 middelen in de prullenbak kunnen?

  0 likes
 • x

  Check Also

  politiek leider

  Politiek leider: ‘Dit geheime genootschap bepaalde dat Rusland de vijand is’

  Vladimir Zjirinovski is de leider van de ...

  Ze worden tot 150 jaar oud en zijn zelden ziek. Wat is het geheim van de Hunza?

  Ze worden tot 150 jaar oud en zijn zelden ziek. Wat is het geheim van de Hunza?

  Op de grens tussen India en Pakistan ...

  >