Homepagina » Gezondheid » Zonlicht vermindert kans op darmkanker
Zonlicht vermindert kans op darmkanker

Zonlicht vermindert kans op darmkanker

Dagelijks kort de zon in gaan remt de groei van darmtumoren. Dat ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) door muizen aan UV-straling bloot te stellen.

Dat de sterfte aan darmkanker lager is in landen met veel zonuren was al bekend, maar dat de blootstelling aan zonlicht darmtumoren zou kunnen remmen, was nog niet bewezen. Een onderzoeksgroep onder leiding van dr. Frank de Gruijl en dr. Els Robanus bewees dat nu wel door onderzoek te doen naar muizen die dankzij een mutatie in het APC-gen ‘spontaan’ darmkanker ontwikkelden.

Een deel van de muizen werd geschoren en zes weken na de geboorte dagelijks aan een matige dosering UV-straling blootgesteld, waarbij hun vitamine D-niveau sterk steeg zonder dat ze verbrandden. Een ander deel kreeg tijdens dezelfde periode vitamine D toegediend via het dieet. Een controlegroep kreeg geen vitamine D en geen hoogtezon.

Zowel bij de muizen die vitamine D binnenkregen via het dieet als bij de muizen die onder de hoogtezon gingen, werd de groei van de darmtumoren geremd. “Daarmee hebben we aangetoond dat er zeer waarschijnlijk een oorzakelijk verband bestaat tussen de blootstelling aan UV-straling en een verlaagd risico op darmkanker,” aldus De Gruijl.

De hoogtezon had echter meer effect dan de vitamine D, ontdekten de onderzoekers. “Behalve dat de tumoren van muizen die met UV werden bestraald niet zo hard groeiden, werden ze veel minder vaak kwaadaardig,” vertelt De Gruijl.

Het beschermende effect van zonlicht is blijkbaar niet alleen aan vitamine D toe te schrijven. De Gruijl: “Het is bekend dat er onder invloed van UV in zonlicht ook ontstekingsremmende signaalstoffen vrijkomen. Maar we moeten aanvullend onderzoek doen om erachter te komen of zonlicht andere stoffen doet vrijkomen die met de ontwikkeling van darmkanker te maken hebben.”

Het wetenschappelijke artikel is online verschenen in het International Journal of Cancer.

[LUMC]


Vond je deze info interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

 1. Interessant. Maar andere factoren spelen toch ook zeker wel mee of je het krijgt of niet. Mijn moeder komt dagelijks in de zon op haar balkonnetje en vroeger in de tuin maar ze heeft toch darmkanker gekregen hoor en niet te zuinig ook. Voeding e.d. zijn ook van belang. In bijvoorbeeld Zuid-Europa eten ze ook andere dingen dan hier. Wellicht is UV een van de factoren, maar niet DE factor denk ik.

  5 likes
  • Het artikel heet: “Zonlicht vermindert kans op darmkanker”.
   Er staat niet: “Zonlicht voorkomt gegarandeerd darmkanker”.
   Je redenatie klopt niet en je lijkt te vergeten dat een kans op een ziekte niets zegt over of je het wel of niet krijgt.

   Er zijn uiteraard vele factoren die meespelen in de kans om darmkanker te ontwikkelen.
   Blijkbaar heeft dit een effect, maar zoals je zelf hebt ervaren, moet je er geen wonderen van verwachten.

   5 likes
   • Bedankt voor je reactie maar even voor de duidelijkheid: mijn reactie heeft niets te maken met jouw redenatie over wat ik gelezen heb of hoe ik het bericht opgevat zou hebben. Mijn reactie is gewoon een gedachtespinsel over het feit dat er ook meer factoren meespelen bij het al dan niet krijgen van, in dit geval, darmkanker. Ik spreek helemaal niet in mijn reactie over het voorkomen ervan, ofwel over het verminderen van de kans erop. Ik geef alleen mijn gedachten aan dat er ook andere factoren meespelen. Met andere woorden: zonlicht kan dus een positieve factor zijn die meespeelt bij het al dan niet krijgen van darmkanker. Ik hoop dat ik het zo enigszins voor je heb verduidelijkt :). En ja, je mag wederom reageren, ik doe het in elk geval niet meer, want ik ga ervan uit dat het zo duidelijk genoeg is voor iedereen wat ik ermee bedoel.

    4 likes
 2. Days of our lives, overal waar ik commentaar lees, komt jou betweterig gedrag weer naar voren.
  Bij bijna elk artikel, reeg je jezelf niet op, wat heb je voor leven.
  Gr jp

  2 likes
 3. Ik zie zelf een grote toename in mijn omgeving van allergieen en kanker.fukushima gaat waarschijnlijk
  miljoenen mensen treffen.We moeten wakker worden. In de Staat California heeft pas een hearing
  plaatsgevonden over het sprayen van grote hoeveelheid chemische stoffen.Deze stoffen worden wereldwijd elke dag op de mensheid losgelaten.De ozonlaag die beschermt tegen kanker is totaal naar de klote.Spuitbussen en koelkasten onze schuld.Nee om het weer te beheersen hebben een stel idioten
  de boel om zeep geholpen.Ze hebben de voedselproduktie vernietigd. Water als wapen in zetten is waanzin.In amerika zijn duizenden mensen slachtoffer van deze vorm van staatsterreur.Kijk eens op youtube naar officeel proces. Ja we worden als insecten besproeit SHASTA,CA Hearing on…
  We zullen net als de mensen in california een rechtszaak tegen derden moeten beginnen.

  zin

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

vitamine D

Nieuwe studie: Hoe vitamine D kan helpen om het coronavirus te bestrijden

Vitamine D kan helpen in de strijd ...

vitamine D

Voormalig CDC-directeur: ‘Vitamine D verlaagt risico op coronabesmetting’

Er zijn aanwijzingen dat oudere coronapatiënten meer ...