Gezondheid

Zonlicht vermindert kans op darmkanker

Help ons door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Dagelijks kort de zon in gaan remt de groei van darmtumoren. Dat ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) door muizen aan UV-straling bloot te stellen.

Dat de sterfte aan darmkanker lager is in landen met veel zonuren was al bekend, maar dat de blootstelling aan zonlicht darmtumoren zou kunnen remmen, was nog niet bewezen. Een onderzoeksgroep onder leiding van dr. Frank de Gruijl en dr. Els Robanus bewees dat nu wel door onderzoek te doen naar muizen die dankzij een mutatie in het APC-gen ‘spontaan’ darmkanker ontwikkelden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Een deel van de muizen werd geschoren en zes weken na de geboorte dagelijks aan een matige dosering UV-straling blootgesteld, waarbij hun vitamine D-niveau sterk steeg zonder dat ze verbrandden. Een ander deel kreeg tijdens dezelfde periode vitamine D toegediend via het dieet. Een controlegroep kreeg geen vitamine D en geen hoogtezon.

Zowel bij de muizen die vitamine D binnenkregen via het dieet als bij de muizen die onder de hoogtezon gingen, werd de groei van de darmtumoren geremd. “Daarmee hebben we aangetoond dat er zeer waarschijnlijk een oorzakelijk verband bestaat tussen de blootstelling aan UV-straling en een verlaagd risico op darmkanker,” aldus De Gruijl.

De hoogtezon had echter meer effect dan de vitamine D, ontdekten de onderzoekers. “Behalve dat de tumoren van muizen die met UV werden bestraald niet zo hard groeiden, werden ze veel minder vaak kwaadaardig,” vertelt De Gruijl.

Het beschermende effect van zonlicht is blijkbaar niet alleen aan vitamine D toe te schrijven. De Gruijl: “Het is bekend dat er onder invloed van UV in zonlicht ook ontstekingsremmende signaalstoffen vrijkomen. Maar we moeten aanvullend onderzoek doen om erachter te komen of zonlicht andere stoffen doet vrijkomen die met de ontwikkeling van darmkanker te maken hebben.”

Het wetenschappelijke artikel is online verschenen in het International Journal of Cancer.

[LUMC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sola
Sola
9 jaren geleden

Interessant. Maar andere factoren spelen toch ook zeker wel mee of je het krijgt of niet. Mijn moeder komt dagelijks in de zon op haar balkonnetje en vroeger in de tuin maar ze heeft toch darmkanker gekregen hoor en niet te zuinig ook. Voeding e.d. zijn ook van belang. In bijvoorbeeld Zuid-Europa eten ze ook andere dingen dan hier. Wellicht is UV een van de factoren, maar niet DE factor denk ik.

Jp williams
Jp williams
9 jaren geleden

Days of our lives, overal waar ik commentaar lees, komt jou betweterig gedrag weer naar voren.
Bij bijna elk artikel, reeg je jezelf niet op, wat heb je voor leven.
Gr jp

Peter
Peter
9 jaren geleden

Ik zie zelf een grote toename in mijn omgeving van allergieen en kanker.fukushima gaat waarschijnlijk
miljoenen mensen treffen.We moeten wakker worden. In de Staat California heeft pas een hearing
plaatsgevonden over het sprayen van grote hoeveelheid chemische stoffen.Deze stoffen worden wereldwijd elke dag op de mensheid losgelaten.De ozonlaag die beschermt tegen kanker is totaal naar de klote.Spuitbussen en koelkasten onze schuld.Nee om het weer te beheersen hebben een stel idioten
de boel om zeep geholpen.Ze hebben de voedselproduktie vernietigd. Water als wapen in zetten is waanzin.In amerika zijn duizenden mensen slachtoffer van deze vorm van staatsterreur.Kijk eens op youtube naar officeel proces. Ja we worden als insecten besproeit SHASTA,CA Hearing on…
We zullen net als de mensen in california een rechtszaak tegen derden moeten beginnen.

zin

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x