Mens en Dier

‘Oorlogshitser’ Rutte geeft Oekraïne F-16’s, Nederlanders boos: ‘Is dit überhaupt wel legaal?’

Help ons door deze informatie met vrienden op je social media te delen!

Demissionair premier Rutte heeft in Eindhoven op een persconferentie met de Oekraïense president Zelensky bevestigd dat Nederland F-16’s gaat leveren aan Oekraïne.

Nederland heeft nu 42 van deze straaljagers, maar het is onduidelijk hoeveel er naar Kiev gaan. Vrijdag gaven de Verenigde Staten groen licht voor de levering van de toestellen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Het is de eerste keer dat een westers land Oekraïne belooft moderne gevechtsvliegtuigen te geven. “Vandaag gaan we weer een stap verder,” zei Rutte.

Zeer onwenselijk

Er is veel kritiek op het besluit. “Mark Rutte is een oorlogshitser. Door die F-16’s aan Oekraïne te leveren betrekt hij Nederland rechtstreeks bij de oorlog en maakt hij ons land tot doelwit. En in welke capaciteit? Hij is demissionair en zou alleen daarom al dergelijke besluiten niet mogen nemen,” vindt rechtsfilosoof Raisa Blommestijn.

Vastgoedondernemer Erik de Vlieger vraagt zich af: “Demissionair en toch zo’n grote beslissing. Hoe werkt dat eigenlijk met het staatsrecht? Is dit überhaupt wel legaal?”

BVNL, de partij van Wybren van Haga, vindt het ‘zeer onwenselijk’ dat demissionair premier Rutte F-16’s toezegt aan Oekraïne en ons land daarmee verder de oorlog in trekt.

Bizar

“Intussen staan 32.000 ouderen op de wachtlijst voor het verpleeghuis, is er een schrijnend medicijntekort en moeten mantelzorgers bijspringen omdat de zorg het niet aankan,” merkt singer-songwriter Nicky Monreau op.

Oud-Statenlid Eelco van Hoecke reageert: “Mark is niet meer de baas, maar speelt namens u en mij nog steeds voor Sinterklaas. Bizar! Wie steekt hier een stokje voor?”

Kamervragen

“Waanzin,” stelt Forum voor Democratie. “Zelfs nu Rutte demissionair is, sleurt hij Nederland nog verder de oorlog in. En dat kan hij, want alle partijen in de Tweede Kamer steunen hem in zijn oorlogszucht.”

SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft Kamervragen gesteld. Hij is van mening dat dit ingrijpende besluit eerst met de Kamer moet worden besproken. “Zeker als een regering demissionair is.”


4.8 200 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

248 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Brando
Brando
11 maanden geleden

En onze militairen moeten pang pang roepen op oefeningen
Geen geld voor kogels

kijk niet weg
kijk niet weg
11 maanden geleden

zit Markje nu het speelgoed van iemand anders weg te geven?

zo kun je makkelijk populair worden

Cok
Cok
11 maanden geleden

Dat interesseert Rutte toch helemaal niks! Hij doet toch wat hij wil, dat is bekend.

Caatje
Caatje
11 maanden geleden

Hij hoeft geen goedkeuring te krijgen, nu ze demissionair zijn. Dat was altijd al ’t plan… Nu heeft hij meer macht dan voorheen. Een motie van wantrouwen is het enigste wat helpt

Back to top button
248
0
We lezen graag je reactie!x