Archeologie

‘Wereld eindigt volgende maand niet’

Help ons door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Terwijl toeristen hotelkamers boeken in de Riviera Maya en Guatemalteekse resorts, doen experts verwoede pogingen om de doemdag-mythe te ontkrachten.

De apocalyptische voorspelling die schrijvers en filmmakers gebruikten als inspiratie is nergens terug te vinden in de T-vormige stenen kalender die rond het jaar 669 is gemaakt in Mexico.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De steen verhaalt volgens experts over het leven van een heerser. De laatste datum op de kalender is bovendien 23 december 2012, en markeert het einde van een cyclus.

Monument 6

“De Maya’s hadden een cyclisch wereldbeeld,” vertelde de Mexicaanse archeoloog José Romero aan persbureau AFP. “Ze hielden zich niet bezig met het einde van de wereld.”

De datum staat vermeld op Monument 6 van de in 1915 ontdekte archeologische vindplaats Tortuguero in Zuid-Mexico en is onderdeel van een langere tekst die wegens beschadigingen niet volledig kan worden gelezen.

De afzonderlijke fragmenten van Monument 6 worden tentoongesteld in Amerikaanse en Mexicaanse musea, waaronder het Carlos Pellicer Cámara Museum in Tabasco en het Metropolitan Museum in New York.

Bahlam Ajaw

De eerste studie naar de steen werd in 1978 gepubliceerd door een Duitse onderzoeker. Volgens diverse archeologen verwijst het artefact naar 23 december 2012.

“De laatste inscriptie van Monument 6 is geen datum en ook geen voorspelling van het einde van de wereld,” verklaarde Romero. “Het is het verhaal van de toenmalige heerser Bahlam Ajaw.”

De lange telling begon in het jaar 3114 voor Christus en werkt 13 baktuns af van 144.000 dagen. “De lange telling is eindeloos,” legde de Mexicaanse historicus Erick Velasquez uit. “Het gaat hier simpelweg om het begin van een nieuwe cyclus.”

7000

De Maya’s geloofden niet in een duidelijk afgebakend begin en einde van de wereld, die notie is typisch joods-christelijk, aldus de experts.

Volgens Velasquez moeten we niet al te veel waarde hechten aan Monument 6, omdat het slechts één van de 5000 stenen van de Mayacultuur is die zijn bestudeerd.

De aarde heeft hoe dan ook nog aardig wat jaren te gaan. Sommige stenen verwijzen namelijk naar het jaar 7000.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wesley
Wesley
11 jaren geleden

Dit had iedereen met een gezond boeren verstand je ook kunnen vertellen. Niemand kan de toekomst voorspellen, ook de Maya’s niet. Het einde van de wereld voorspellen is dus ook niet mogelijk.

Verder is het natuurlijk ronduit dom om te denken dat de wereld vergaat op het moment dat de kalender afloopt. Onze kalender loopt ieder jaar af, op 31 december. Nu is er een langlopende kalender die afloopt en mensen denken dat de wereld vergaat. (al schijnen er ook wat rond te lopen die denken dat we ascenderen naar 5D, wat dat dan ook mag betekenen.)

Ger v.d.Wall
Ger v.d.Wall
11 jaren geleden

Elke Wereld duurt precies 5125 jaar en elke Wereld die we heben meegemaakt staat ook voor voor een dimensie erbij. We hebben er nu bijna vier gehad en we gaan op 21-12-2012 naar de vijfde dimensie. De Maya’s begonnen hun kalender in 3113 v.C. Let nu op; 5125-3113=2012
de Maya’s hebben nooit gezegd dat de wereld vergaat, wel dat deze wereld eindigt en overgaat naar een andere/betere Wereld.

investigator
investigator
11 jaren geleden

Wat…echt waar???

Tell me something that I don’t know!

Back to top button
38
0
We lezen graag je reactie!x