CoronaBinnenland

Parlementaire corona-enquête gaat, niet schrikken, 3 jaar duren: ‘Vertragen in de hoop op vergetelheid’

Help mee door deze informatie met anderen op je social netwerk te delen!

Het onderzoek van de parlementaire enquêtecommissie naar de coronacrisis en het overheidsbeleid daarin, zal naar verwachting maar liefst, niet schrikken, drie jaar duren.

Eind 2025 begint de commissie met openbare verhoren. Het rapport met alle bevindingen en conclusies wordt in december 2026 verwacht. Er is 7 miljoen euro voor uitgetrokken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Voorzitter van de coronacommissie is VVD-Kamerlid Daan de Kort. Ook GroenLinks-PvdA, PVV, NSC, BBB en FVD nemen zitting in de commissie.

Rutte pas in 2026 verhoord

Er is veel kritiek op de gang van zaken. Medisch adviseur Wendy Mittemeijer stelt dat er wordt vertraagd in de hoop op vergetelheid.

Ze wijst erop dat pas in 2026 de verhoren van onder anderen Rutte, De Jonge en Van Dissel beginnen. Of ook terreurbestrijder NCTV en IPCR (integrated political crisis response) verhoord zullen worden, is haar niet bekend. Zij bepaalden grotendeels het coronabeleid in Nederland.

Mittemeijer benadrukt dat vertragen in het belang is van de instituten en personen die zich hebben misdragen, niet in het belang van de samenleving.

Tot februari 2025 zullen we helemaal niets horen

Hoe langer het duurt, hoe groter je het tapijt kunt weven om alles onder te schuiven, hoe minder interesse vanaf de publieke tribune, hoe groter de kans dat alle verantwoordelijken alweer verdwenen zijn of geen actieve herinnering meer hebben. En hoe groter de kans dat kritische stemmen monddood gemaakt zijn of vergeten, schrijft ze.

Tot februari 2025 gaat de commissie dossieronderzoek doen, wat betekent dat we tot die tijd helemaal niets zullen horen, zegt Wybren van Haga, die in de voorbereidende coronacommissie zat.

Het is volgens hem nog maar de vraag of alle verantwoordelijken, de daders, daadwerkelijk op het matje geroepen worden.

We hebben het niet geweten

Ook opvallend is dat de effectiviteit en de impact van de coronamaatregelen met de kennis van nu, helemaal niet onderzocht gaan worden, merkt Van Haga op. Kortom: dit onderzoek ontslaat de overheid van alle verantwoordelijkheid voor de enorme nevenschade en de schadelijke gevolgen van de coronamaatregelen.

Want ‘we hebben het niet geweten’.

Volkskrant-journalist Maarten Keulemans klaagt dat de commissie ‘vol op de (knetter)rechtse stokpaardjes’ gaat en noemt commissielid Pepijn van Houwelingen een ‘hofnar’.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 115 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

111 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
RealDutchPatriot
RealDutchPatriot
2 maanden geleden

De tandpasta is al uit de tube en die gaat er niet meer in.

Greet Resist
Greet Resist
2 maanden geleden

bij een machtsgreep is een militairtribunaal noodzakelijk

Marc
Marc
2 maanden geleden

Ze hoeven de slapende alleen maar slapende te houden tot men tekent in mei en dan is het drie jarige onderzoek overbodig.
Hou jij ze bezig met valse hoop, dan tekenen wij voor algemene wanhoop voor de Europeaan.

theo
theo
2 maanden geleden

Ter verantwoording geroepen….. whahaha weer zo’n toneelstukje. Als ze slim zijn roepen ze voor die tijd ff een nieuwe neppandemie uit, dan is het gros weer bang en kunnen we dit gewoon vergeten.

Back to top button
111
0
We lezen graag je reactie!x