Homepagina » Archeologie » Samenstand zon en oude Egyptische stad op verjaardag koning
Samenstand zon en oude Egyptische stad op verjaardag koning

Samenstand zon en oude Egyptische stad op verjaardag koning

De Egyptische stad Alexandrië, waar één van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld is te vinden, is ontworpen om op de verjaardag van Alexander de Grote op één lijn te staan met de opkomende zon.

De Macedonische koning, die een rijk schiep dat zich uitstrekte van de Ionische Zee tot de Himalaya, stichtte Alexandrië in 331 voor Christus.

Bijna 1000 jaar was Alexandrië de hoofdstad van Egypte. De Bibliotheek van Alexandrië was met tussen de 400.000 en 900.000 boekrollen één van de belangrijkste bibliotheken uit de geschiedenis, zo niet de belangrijkste. Tijdens de verwoesting is een ongekende schat aan kennis verloren gegaan.

Topografie

Volgens archeoastronoom Giulio Magli van het Politecnico di Milano in Italië is bij het ontwerp van de stad geen rekening gehouden met de topografie, omdat de stad bijvoorbeeld niet parallel loopt met de kust. Op de verjaardag van Alexander de Grote stond de opkomende zon in de vierde eeuw voor Christus ‘in één lijn met de hoofdweg’.

De resultaten kunnen helpen bij de zoektocht naar de graftombe van Alexander. Uit oude geschriften is gebleken dat het lichaam van de koning in een gouden kist in een gouden sarcofaag is gelegd. De tombe, die ergens in Alexandrië moet liggen, is al 2000 jaar niet meer gezien.

Magli maakte gebruik van computersoftware om de positie van de zon in de vierde eeuw voor Christus te simuleren. In de tijd van Alexander de Grote hanteerde men nog de Juliaanse, in plaats van de Gregoriaanse kalender.

Regulus

Het effect werd bovendien versterkt door een tweede ster, die kan worden gevonden in het sterrenbeeld Leeuw. De Koningsster Regulus stond tijdens opkomst rond 21 juli ook in één lijn met de hoofdweg.

Magli zei dat architecten zich in de antieke wereld vaak baseerden op astronomische kennis. Zo is de Grote Piramide van Gizeh perfect uitgelijnd door de sterren te gebruiken als referentiepunten. De Egyptenaren, die door Alexander werden veroverd, associeerden zonnegod Ra lange tijd met hun farao’s.

De onderzoekers hebben hun werk gepubliceerd in het Oxford Journal of Archaeology. Ze gaan zich nu richten op andere steden die door Alexander en latere heersers zijn gesticht, om te kijken of ze soortgelijke patronen kunnen ontdekken.

Bron: Livescience.com

Gerelateerd:

 Vind je dit goed? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

1 reactie

  1. Hoe het ook zij, de geschiedenis leert ons wel,hoeveel men vroeger al met astronomie bezig was.Was dit angst,of proberen,van het vergaren van kennis?Of heeft de hemel het ooit dingen laten zien waarom het zich ging intereseren in?Ik hou het op het laatste, en dat daarom de bijbel misschien zelfs wel geschreven is.

    0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

duitse

Duitse gezondheidsminister: ‘Trump heeft gelijk met kritiek op WHO’

President Donald Trump heeft een punt met ...

coronavaccin

‘Coronavaccin verplicht? Dan is het gedaan met het vrije Nederland’

Er wordt op dit moment gezocht naar ...