Homepagina » Natuur en Milieu » Hooggerechtshof buigt zich over strijd tussen boer en Monsanto
Hooggerechtshof buigt zich over strijd tussen boer en Monsanto

Hooggerechtshof buigt zich over strijd tussen boer en Monsanto

Wanneer boeren een rechtszaak aanspannen tegen chemiereus Monsanto, oordeelt de rechtbank meestal dat de multinational niets te verwijten valt.

Tot verrassing van vele waarnemers gaat het Amerikaanse Hooggerechtshof zich nu buigen over de strijd tussen een 74-jarige boer uit Indiana en Monsanto.

Het is niet zomaar een zaak. Vernon Hugh Bowman is al sinds jaar en dag klant van Monsanto en ieder jaar koopt hij trouw de genetisch gemodificeerde sojaboonzaden die bestand zijn tegen het bestrijdingsmiddel Roundup.

Heffing

Als hij de bonen had geoogst, probeerde Bowman er soms nog een tweede oogst uit te persen. Hij wist niet zeker hoeveel de tweede oogst hem zou opleveren, dus hij investeerde er niet al te veel geld in. Hij gebruikte de goedkoopste zaden die hij kon vinden. Soms kocht hij gewone sojabonen van een andere boer en een andere keer koos hij voor zaden die hij had opgespaard.

In Indiana is de sojabonenmarkt voor 94 procent in handen van Monsanto. Bijna alle zaden waar Bowman de hand op wist te leggen waren dan ook genetisch gemodificeerd. De boer gebruikte ze toch, maar betaalde geen heffing die Monsanto rekent voor zijn producten.

Monsanto kreeg er lucht van en sleepte Bowman voor de rechter. Een federale rechter oordeelde dat Bowman de wet had overtreden en gaf hem opdracht om 84.000 dollar te betalen. De argumenten waren vooral gericht op de patenten die op naam van Monsanto staan.

Monopoliserende werking

De federale rechter uit Indiana die de zaak als eerste onder ogen kreeg, Richard Young, heeft echter moeite met de dominantie van Monsanto op de sojabonenmarkt, waardoor het moeilijk is voor boeren om voor goedkope sojabonen te kiezen.

Young vond de kritiek van Bowman op de monopoliserende werking van de patenten van Monsanto ‘overtuigend’, maar voegde toe dat het een zaak is voor beleidsmakers. De boer vindt verder dat de claims van Monsanto oneerlijk en illegaal zijn.

Zal het Hooggerechtshof Bowman in het gelijk stellen? Het antwoord op die vraag laat nog even op zich wachten, aangezien Bowman pas volgend jaar wordt gehoord.

Bron: Npr.org

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • garriet60 schreef:

  en het zou zomaar eens kunnen dat ook deze boer ?? gelijk krijgt van de rechtbank ! ik hoop het van harte .en lkaat de rechter dan maar eens monsanto ?? het verbieden van zijn gemanupileerde materialen te verkopen .want wat zij doen is het verkopen wat GOD ons gegeven heeft en dat mag niet gepuleerd worden en ?? vooral niet verkocht dit moet en mag gewoon een ruilmiddel zijn .

  0 likes
 • Frits schreef:

  Het is bewezen dat gen-tech schadelijk is.
  Men moet niet rommelen met de natuur, die weet beter dan welke intelligentie dan ook wat goed is. De mens kan ‘god’ spelen door hun arrogante manier van dat ze kennis hebben, maar de natuur zal het toch winnen, om de simpele reden dat het uitgaat van een overlevingsmechanisme en daar kan IQ niet tegen strijden, dat verliest men.

  0 likes
 • Frits schreef:

  [quote name=”garriet60″]en het zou zomaar eens kunnen dat ook deze boer ?? gelijk krijgt van de rechtbank ! ik hoop het van harte .en lkaat de rechter dan maar eens monsanto ?? het verbieden van zijn gemanupileerde materialen te verkopen .want wat zij doen is het verkopen wat GOD ons gegeven heeft en dat mag niet gepuleerd worden en ?? vooral niet verkocht dit moet en mag gewoon een ruilmiddel zijn .[/quote]
  God heeft niks gegeven en laat zich ook niet zien. God is een idee en menig trapt in de waanbeelden. God bestaat alleen als je het laat bestaan, verder is het een illusie.

  0 likes
 • Moondust schreef:

  Deze boer is geen haar beter dan Monsanto, hij heeft namelijk geen enkele moeite met gentech-gewassen. En er komen steeds meer signalen dat gen-techgewassen onze gezondheid en de natuur schaden. Het lijkt spelen met vuur.

  0 likes
 • bumblebee schreef:

  Waarom moet Monsanto genetisch gemanipuleerde zaden op de markt brengen. Waanzin is het. Je weet van te voren dat het niet goed is om daar mee te rommelen. Iedereen weet dat. Waarom hebben ze niet al die energie gestoken in het ontwikkelen van sterke en gezonde zaden? Opzetje? Ik vraag me af of ze zo veel meer geld (dat is waar het altijd om draait) zouden verdienen met deze rotzooi dan met gezonde zaden. Zou het nu echt uitmaken?

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  [quote name=”garriet60″]en het zou zomaar eens kunnen dat ook deze boer ?? gelijk krijgt van de rechtbank ! ik hoop het van harte .en lkaat de rechter dan maar eens monsanto ?? het verbieden van zijn gemanupileerde materialen te verkopen .want wat zij doen is het verkopen wat GOD ons gegeven heeft en dat mag niet gepuleerd worden en ?? vooral niet verkocht dit moet en mag gewoon een ruilmiddel zijn .[/quote]
  Ik hoop dat de rechter Monsanto als straf oplegd, 4 liter roudup te drinken. Eens kijken of het heerschap zelf zo goed kan, als wat zijn gewassen kunnen.Ik denk dat het zijn “DOODSSTRAF”betekend.He, he, hebben we die ook maar gehad:))Dus Boer ik sta niet achter je, maar voor je!

  0 likes
 • Matthijs schreef:

  [quote name=”bumblebee”]Waarom moet Monsanto genetisch gemanipuleerde zaden op de markt brengen. Waanzin is het. Je weet van te voren dat het niet goed is om daar mee te rommelen. Iedereen weet dat. Waarom hebben ze niet al die energie gestoken in het ontwikkelen van sterke en gezonde zaden? Opzetje? Ik vraag me af of ze zo veel meer geld (dat is waar het altijd om draait) zouden verdienen met deze rotzooi dan met gezonde zaden. Zou het nu echt uitmaken?[/quote]
  Omdat de planten uit de zaden van Monsanto tegen het onkruidverdelgingsmiddel roundup kan, wat toevallig óók door Monsanto gemaakt is. En daar wordt het geld aan verdiend, er hoeft dan niet vele hectare onkruid gewiet worden.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  onderneemster

  Onderneemster: ‘Deze coronavragen zou iedereen zichzelf moeten stellen’

  Op de Facebookpagina van Tamara Elbaz worden ...

  britse

  Britse corona-adviseur heeft belang van 6 ton in fabrikant coronavaccins

  Ook in Groot-Brittannië klinkt steeds dezelfde mantra: ...

  >